Türkiyede Yenilenebilir Enerji Kaynakları, Yatırımları ve Proje Çalışmaları

crypton

Paylaşımcı Üye

Güneş enerjisi kurulu gücü 12 bin megavatı aştı​

Ekli dosyayı görüntüle 25184

Türkiye’de güneş enerjisi kurulu gücünün ilk kez 12 bin megavatı aştığı ve 12 bin 425 megavata ulaştığı bildirildi.​

28.03.2024 - Ankara

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, elektrik üretiminde yenilenebilir enerjinin payı yılın ilk 2 ayında yüzde 51’in üzerine çıktı. Söz konusu oran, ocakta yüzde 51,63, şubatta yüzde 51,03 olarak kayıtlara geçti.

Yenilenebilir enerji, enerjide dışa bağımlılığın azaltılmasına ve iklim değişikliği hedeflerine ulaşılmasına katkı sağlıyor. Bu nedenle güneş ve rüzgar enerjisinin önemi giderek artıyor.

Türkiye’nin şubat sonu itibarıyla elektrik kurulu gücünün yüzde 56,21’ini yenilenebilir enerji kaynakları oluşturdu. 2023 sonunda 11 bin 316 megavat olan güneş enerjisi kurulu gücü ise şubat sonunda ilk kez 12 bin megavat bandını aşarak 12 bin 425 megavata yükseldi.

Bakanlık verilerine göre**, güneş enerjisi kurulu gücü**nde geçen yıl toplam 2 bin megavat, bu yılın ilk 2 ayında ise 1109 megavat artış oldu. Böylece, 2023’te elde edilen artışın yarısından fazlasına bu senenin ilk 2 ayında ulaşılmış oldu.

Açıklamada değerlendirmelerine yer verilen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, ocak ve şubatta toplam elektrik üretiminin yüzde 51’inden fazlasının yenilenebilir enerjiden sağlandığını, bu orana yıllık bazda da ulaşmayı hedeflediklerini belirtti.

Bakan Alparslan Bayraktar, “Bu kapsamda 2035 hedefimiz, yenilenebilir enerjinin üretim içindeki payını yüzde 55’e yükseltmek. Şu aşamadaki mevcut tablo, 2035 hedefimize emin adımlarla ilerlediğimizi gösteriyor. Hedefimiz, yenilenebilir enerjide 2035’e kadar her yıl 3 bin 500 megavatı güneş, 1500 megavatı rüzgar olmak üzere 5 bin megavatlık kurulu güç artışı. 2024 dahil önümüzdeki 12 yıl boyunca da toplamda 60 bin megavat yeni kurulu güce ulaşmak istiyoruz.” ifadesini kullandı.

 

Hidrojen pazarı ihracatta yeni kapılar açacak​

İstanbul Sanayi Odasının (İSO) sürdürülebilirlik vizyonu çerçevesinde başlattığı İSO Yeşil Gündem Sohbetleri’nin 13’üncüsünde hidrojen ekonomisinde Türkiye’nin rolü ele alındı.​

30.03.2024 - İstanbul

İSO’dan yapılan açıklamaya göre, Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu (TENMAK) işbirliğiyle İSO Yönetim Kurulu Üyesi Vehbi Canpolat ev sahipliğinde düzenlenen sohbet programına, TENMAK Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Uğur Çevik ile Hidrojen Teknolojileri Derneği Başkanı Prof. Dr. İbrahim Dinçer de katıldı.

Program kapsamında gazeteci-yazar Ilgaz Gürsoy moderatörlüğünde TENMAK Hidrojen Teknolojileri Genel Sorumlusu Ragıp Kızıltaş, İstanbul Teknik Üniversitesi Enerji Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Adnan Midilli ve TENMAK Başkan Yardımcısı Çevik’in konuşmacı olarak yer aldığı bir panel düzenlendi.

“40’ın üzerinde ülke, hidrojen stratejilerini ve yol haritalarını açıkladı”​

Canpolat, panelde yaptığı konuşmada, hidrojenin, dünyanın 2050’ye kadar “net sıfır” emisyona ulaşması için kilit bir role sahip olduğunu belirtti.

Canpolat, yenilenebilir enerji, biyoyakıt veya enerji verimliliği gibi karbondan arındırma teknolojilerini tamamlayıcı olmasının yanında “temiz hidrojen” veya renk koduyla ifade edilirse "yeşil hidrojen"in aslında çok daha fazlasını vadettiğini vurguladı.

Hidrojenin deniz ve hava ulaşımı sektörleri ile çelik, amonyak gibi endüstri sektörleri için uzun vadeli, ölçeklenebilir ve uygun maliyetli bir enerji kaynağı alternatifi olduğuna işaret eden Canpolat, “Ayrıca hidrojen yakıt kimyasal ve enerji taşıyıcısı olarak kullanılabildiği için bu pazarları birbirine bağlayacağı ve temelden değiştireceği düşünülüyor. İşte bu nedenlerden ötürü 40’ın üzerinde ülke hidrojen stratejilerini ve yol haritalarını açıkladı.” ifadesini kullandı.

Hidrojen enerjisinin “net sıfır” hedefine ulaşma ve temiz enerji dönüşümü gayretinin yanı sıra jeopolitik nedenlerle de enerji arz güvenliğiyle sınanan dünya için kritik bir rol oynayacağını belirten Canpolat, şunları kaydetti:

“Hidrojen enerjisi, yenilenebilir enerji kaynakları açısından zengin ülkeler için talep potansiyeli taşıyan ülkelere ihracat için de yeni ticaret kapıları anlamına gelecek. Yeşil hidrojen, geniş ölçekte sürdürülebilir ve teknoloji odaklı yeni sanayi stratejisi olarak ülkelerin bir adım öne çıkabileceği yeni bir oyun alanı. Yapılan projeksiyonlara göre bugün 1,4 milyar dolar büyüklüğündeki hidrojen pazarı 2030’a kadar 12 milyar dolara yükselecek. Net sıfır hedefi gerçekleşecek olursa 112 milyar dolara ulaşacak.”

TENMAK Başkan Yardımcısı Çevik de kuruma ilişkin, “TENMAK’ın önemli sorumluluklarından biri de ülkemiz ekonomisini karbondan arındırarak sürdürülebilir temiz enerji geleceği oluşturmak, bu konuda farklılık yaratmak ve temiz enerji hedeflerini uluslararası enerji politikası ile birleştirmektir.” bilgisini verdi.

Hidrojen Teknolojileri Derneği Başkanı Dinçer de hidrojen ekonomisi için sektörün dönüşümü noktasında insanlığın ihtiyaçlarına bakılması gerektiğini ifade etti.

Dinçer, şunları kaydetti:

"Bu ihtiyaçlar ise baktığımız zaman temiz hava, temiz gıda, temiz su, temiz enerji. Ancak enerjiniz temiz değilse diğerlerinin de temiz kalması mümkün olmuyor. Dolayısıyla enerjinin mutlaka ve mutlaka temiz olması gerekiyor.

Günümüze kadar olan süreçte enerji denkleminde yenilenebilir enerji, nükleer ve fosil kaynakları görmüştük. Fosil kaynaklar şimdi denklemin dışına çıkıyor. Peki, denklemin içine kim geliyor? Hidrojen geliyor. Peki, hidrojenin buradaki yolu nasıl olacak? Bu tarihi süreçleri yaşıyor olmak aslında insanlık için hem problemli hem de büyük fırsat oluşturuyor."

 

Bakan Bayraktar, Kurban Bayramı’nın ilk gününde güneşten elektrik üretiminde rekor kırıldığını bildirdi​

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, 16 Haziran’da gün içinde güneş enerjisinin elektrik üretimindeki payının yüzde 44’ü aşarak rekor kırdığını bildirdi.​

18.06.2024 - Istanbul

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, Kurban Bayramı’nın ilk gününde güneş enerjisinden elektrik üretiminde rekor kırıldığını belirtti.

Bakan Bayraktar, “16 Haziran günü toplamda 682 bin 223 megavat elektrik ürettik. Bunun 109 bin 501’i güneş enerjisinden karşılandı.” bilgisini paylaştı.
görüntü


Günün tamamında güneş enerjisinin elektrik üretimindeki payının yüzde 16,05 olduğunu kaydeden Bakan Bayraktar, şu ifadeleri kullandı:
“Gün içinde bu oran yüzde 44’ün üzerine çıkarak bu alanda bir rekora imza atıldı. Yine günün tamamında yenilenebilir kaynakların elektrik üretimi içindeki payı yüzde 63, yerli ve yenilenebilir kaynakların payı ise yüzde 78,4 olarak gerçekleşti.”

Her yıl 3 bin 500 megavat güneş kurulu gücü hedefi​

Bayraktar, Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı’nın son açıklanan kurulu güç istatistiklerinde Türkiye’nin yenilenebilir enerji kurulu gücünde dünya ilk 11’ine girdiğini, Avrupa’da da 5’inci sırada olduğunu anımsatarak, “Önümüzdeki 12 yıl boyunca her yıl 3 bin 500 megavat güneş enerjisi kurulu gücünü devreye alarak bu alanda yeni rekorlara imza atmaya devam edeceğiz.” dedi.

Bu hedefe ulaşmak için zaman zaman kapasite tahsisleri yaptıklarını kaydeden Bayraktar, şunları kaydetti:

“Güneş ve rüzgar gibi yenilenebilir enerji kaynaklarını, enerji dönüşümümüzde olmazsa olmaz olarak görüyoruz. Sayın Cumhurbaşkanı’mız Recep Tayyip Erdoğan’ın ortaya koyduğu 2053 net sıfır emisyon vizyonu doğrultusunda temiz enerji yolculuğumuza ara vermeden devam edeceğiz.”

Anadolu Ajansı​

 

Lisanssız elektrik üretiminde aslan payı güneşin​

Türkiye’de tamamına yakını yenilenebilir enerji kaynaklarından oluşan lisanssız elektrik üretimi, geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 16,8 artışla 14 milyon 797 bin megavatsaate ulaştı. Bu üretimin yüzde 97,62’si güneş enerjisinden karşılandı.​

görüntü


19.06.2024 - Ankara
AA muhabirinin Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) yıllık elektrik sektör raporundan derlediği verilere göre, lisanssız elektrik piyasasında geçen yıl biyokütle hariç tüm kaynak türlerinde üretim artışı sağlandı.

Lisanssız elektrik üretimi geçen yıl bir önceki yıla kıyasla yüzde 16,8 artarak 14 milyon 797 bin megavatsaate yükseldi. Bu miktar, 2022’de 12 milyon 673 bin megavasaat seviyesindeydi.

Lisanssız elektrik üretim artışında güneş enerjisi santralleri başı çekti. Söz konusu üretimin yüzde 97,62’si güneş enerjisinden geldi. Geriye kalan üretimin yüzde 1,16’sını rüzgar, yüzde 0,59’unu biyokütle, yüzde 0,47’sini hidrolik ve yüzde 0,16’sı doğal gaz kaynakları oluşturdu.

Öte yandan, Türkiye’de güneş enerjisinden lisansız elektrik üretimi 2022’de bir önceki yıla göre yüzde 17,3 artarak 14 milyon 444 bin megavatsaate yükseldi.

Rüzgar enerjisinden lisanssız üretilen elektrik miktarı ise geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 15,2 artışla 172 bin 26 megavatsaate ulaştı.

2023’te lisansız kurulu güç yüzde 30 arttı​

Türkiye’de lisansız elektrik kurulu gücü geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 30 artarak 13 bin 40 megavat oldu. Bu miktarın yüzde 94,6’sı güneş enerjisine dayalı santrallerden oluştu. 2022’de bu rakam 10 bin 28 megavat olarak kayıtlara geçmişti.

Konuya ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulunan Güneydoğu Enerji Araştırmaları Derneği (GEADER) Başkanı Ömer Çelebi, lisanssız elektrik şebekelerinde üretimin artmasının Türkiye’nin yenilenebilir enerjideki hedeflerine olan kararlığının bir göstergesi olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

“Bu hedeflerimize toplayıcılık faaliyetlerini de katarak şebeke esnekliğini ve yönetimini daha da disipline edeceğiz. Çünkü enerji üretiminde bir nevi kooperatifleşmeyle toplayıcılık faaliyeti ile şebekenin daha da dijitalleştirilerek enerji yönetiminin sağlanması, küçük ve orta ölçekli dağıtım enerji santrallerinin üretim tahminleri, finansal olarak arz ve talep dengesi daha sistematik bir şekilde yönetilecek. Bu durumda yakın gelecekte yenilenebilir enerji üretiminde daha da kararlılıkla yükselen yatırımlar ve üretim miktarlarının artmasını bekliyoruz.”

Anadolu Ajansı​

 

Türkiye’nin enerji kaynak çeşitliliğinde yenilenebilir enerjinin payı artıyor​

Yenilenebilir enerji kurulu gücündeki artışla dünya sıralamasında basamakları hızla tırmanan Türkiye’nin yenilenebilir enerji kurulu gücü 12 Haziran itibarıyla toplam kurulu gücün yüzde 57,2’sine ulaştı.​

Ankara - 21.06.2024​

AA muhabirinin Dünya Yenilenebilir Enerji Günü dolayısıyla yaptığı derlemeye göre, Türkiye’nin toplam elektrik kurulu gücü bu dönemde 110 bin 339 megavata ulaştı.

Toplam kurulu güç içerisinde en yüksek yenilenebilir enerji kapasitesi ile ilk sırada 23 bin 855 megavatla barajlı hidroelektrik santralleri yer alıyor. Bunu 14 bin 994 megavatla güneş enerjisi santralleri, 12 bin 194 megavatla rüzgar santralleri takip ediyor.

Akarsu santralleri 8 bin 329 megavat, biyokülte 2 bin 94 megavat ve jeotermal enerji 1691 megavat kapasite ile kurulu güce katkıda bulunuyor.

Böylelikle, yenilenebilir enerji kurulu gücündeki artışla dünya sıralamasında basamakları hızla tırmanan Türkiye’nin yenilenebilir enerji kurulu gücü 12 Haziran itibarıyla toplam kurulu gücün yüzde 57,2’sine ulaştı.

Türkiye’nin yenilenebilir enerji haritasında, İzmir rüzgar, Konya güneş, Aydın jeotermal, Şanlıurfa hidroelektrik ve İstanbul biyokütle kapasitesiyle lider şehirler olarak öne çıkıyor.

Türkiye’de yenilenebilir enerji yatırımlarının büyüklüğü 50 milyar dolar seviyesini aşarken, kurulu güç kaynak ve il bazında farklılıklar gösteriyor.

Türkiye, yenilenebilir enerjide dünyada 11. sırada​

Türkiye’nin elektrik kurulu gücü artarken dünya sıralamasında da ilk 10 ülke arasına girme çabası devam ediyor.

Güneş, rüzgar, hidrolik, jeotermal kaynakları dahil tüm kaynaklarını belli bir program dahilinde ekonomisine kazandırma hedefiyle hareket eden Türkiye, sera gazı emisyonunda tarihi sorumluluğu yüzde 1’in altında olmasına rağmen, 2053 itibarıyla net sıfır emisyon hedefini gerçekleştirmeyi öngörüyor.

Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansının (IRENA) yayımladığı yenilenebilir enerji kurulu güç istatistikleri sıralamasında Çin ilk sırada yer alırken onu ABD ve Brezilya izliyor.

Yenilenebilir kurulu gücü sıralamasında Brezilya’yı Hindistan, Almanya, Japonya, Kanada, İspanya, Fransa ve İtalya takip ediyor. Daha önceki sıralamada 12’nci olan Türkiye, 11’inci sırada yer alıyor.

Öte yandan, teknolojik gelişmeleri sistemine dahil etmeyi hedefleyen Türkiye’de 2022 sonundan itibaren tahsis edilen toplam 19 gigavatlık depolamalı rüzgar enerjisi projeleri için 10 yıl içinde 19 milyar avroluk yatırım yapılacağı hesaplanıyor.

Anadolu Ajansı​

 

Rüzgardan elektrik üretiminde rekor​

Türkiye’nin rüzgar enerjisinden elektrik üretimi dün 228 bin 604 megavatsaatle tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.​

Ankara - 30.06.2024​

görüntü


Türkiye Elektrik İletim AŞ verilerine göre, Türkiye’de dün günlük bazda 1 milyon 16 bin 62 megavatsaat elektrik üretildi, tüketim 1 milyon 25 bin 573 megavatsaat oldu.
Dün en yüksek elektrik tüketimi 47 bin 573 megavatsaatle saat 15.00’te, en düşük tüketim ise 35 bin 233 megavatsaatle saat 06.00’da gerçekleşti.

Günlük bazda dün 1 milyon 16 bin 62 megavatsaat elektrik üretildi, tüketim ise 1 milyon 25 bin 573 megavatsaat olarak kayıtlara geçti.

Üretimde ilk sırada yüzde 22,5 payla rüzgar santralleri yer aldı. Bunu, yüzde 20,2 ile ithal kömür ve yüzde 13,7 ile linyit santralleri izledi.

Türkiye’nin rüzgar enerjisinden elektrik üretimi dün 228 bin 604 megavatsaatle tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Bir önceki rekor, 218 bin megavatsaatle 7 Ocak’ta gerçekleşmişti.

Türkiye, dün 6 bin 981 megavatsaat elektrik ihracatı, 16 bin 492 megavatsaat elektrik ithalatı yaptı.

Anadolu Ajansı​

 

Giresun’daki 59 GES, Türkiye’nin yenilenebilir enerjisine katkı sağlıyor​

Giresun’da özel sektör tarafından devlet desteğiyle arazi ve çatılara kurulan 59 güneş enerji santrali (GES), Türkiye’nin yenilenebilir enerjisine katkı sunuyor.​

İl genelinde çok sayıda firma, 27,6 megavat kurulu güce sahip santraller üzerinden işletmelerinin enerji ihtiyacını karşılıyor.

Giresun merkez ile Şebinkarahisar, Alucra, Bulancak, Espiye ve Tirebolu ilçelerinde 59 GES bulunuyor.

Yıl boyunca sahil kesime göre daha fazla güneşli günün yaşandığı Şebinkarahisar ve Alucra ilçelerindeki GES’lerin 21’i arazide, 9’u ise binaların çatısında faaliyete alındı.

Bu iki ilçede, İl Özel İdaresi ve Şebinkarahisar Belediyesine ait 7 GES’in daha kurulması planlanıyor.

“Yaklaşık aylık 1 milyon liralık gelir beklentimiz var”​

Şebinkarahisar Belediye Başkanı Ömer Şentürk, AA muhabirine, Şebinkarahisar ve Alucra ilçelerinde yılın büyük bölümünde sahil kesimine göre daha güneşli günlerin yaşandığını söyledi.

Şentürk, GES projelerinin son yıllarda iki ilçede daha fazla yoğunlaştığını belirterek, “Bugüne kadar yörede 30 GES projesi faaliyete girdi. Projelerle, güneşten elde edilen enerji ülke ekonomimize kazandırılıyor. Bölgedeki 30 santralin toplam kurulu güç kapasitesi 22,6 megavat.” dedi.

GES yatırımlarının tarım alanları dışında uygulandığına işaret eden Şentürk, böylelikle atıl arazilerin de ekonomiye kazandırıldığına dikkati çekti.

Ömer Şentürk, bölgede yeni projelerin uygulanabileceği alanların olduğunu vurgulayarak, “Bölgemiz santral yatırımları için önemli potansiyele sahip. Yatırımcılarımızı ilçemize bekliyoruz. Yatırımlarla ilçede önemli ekonomik hareketlilik ve istihdam da sağlanıyor.” diye konuştu.

Belediye olarak GES projesi hazırladıklarının altını çizen Şentürk, “Faaliyete almak için çalışmalarımız devam ediyor. 17 milyon liralık yatırım maliyeti var. Buradan belediyemizin enerji ihtiyacını karşılayacağız. Yine yaklaşık aylık 1 milyon liralık gelir beklentimiz var.” değerlendirmesinde bulundu.

Şentürk, Şebinkarahisar ve Alucra ilçelerinin rüzgar santralleri için de potansiyeli olduğunu, bu yönde bazı girişimlerin bulunduğunu sözlerine ekledi.

İl Özel İdaresinden 2,5 milyon dolarlık yatırım planı​

İl Genel Meclisi Başkanı Ahmet Şahin, İl Özel İdaresi olarak Şebinkarahisar ilçesinde GES projesi hayata geçirmeyi planladıklarını aktardı.

Bölgede 52,5 dönüm üzerine yatırım yapılması için proje çalışmalarının devam ettiğini vurgulayan Şahin, şöyle devam etti:

“Kurum olarak 3 bin 400 kilovat enerji giderimiz var. Projemiz tamamlandığında kurumumuzun tüm enerji giderlerini bu şekilde karşılamış olacağız. Proje maliyetimiz şu anda 2 milyon 500 bin dolar civarında. Giderlerimizin yanı sıra buradan kuruma gelir kaynağı da oluşturacağız.”

Şahin, köy aydınlatma giderlerinin maliyetinin yıllık 50 milyon lira olduğunu ifade ederek, “Bu bizi yoruyor. Gerekli düzenlemeler yapılması durumunda yatırım kapasitemizi artırabilir, GES üzerinden elde edeceğimiz enerjiyle aydınlatma giderlerimizi karşılayabiliriz. Kendi enerjimizi bu şekilde karşılamış olacağız ve kaynaklarımızın dışarıya çıkmasını önleyeceğiz.” dedi.

FİSKOBİRLİK Genel Müdürü Turgay Çakmak ise Şebinkarahisar’da Mart 2024’te 4,5 megavatlık santralin hizmete alındığını dile getirdi.

Santralden elde edilen enerjiyle birliğin elektrik ihtiyacının karşılandığına dikkati çeken Çakmak, ilerleyen dönemde bölgedeki yatırımlarını artırmayı planladıklarını kaydetti.

Anadolu Ajansı​

 

Türk Telekom bir güneş santrali daha kuruyor​

Türk Telekom, 6,4 milyar lira yatırımla Malatya’da 224,8 MWe kurulu gücünde güneş enerji santrali kurup işletecek.

50006


Malatya’nın Darende ilçesinde 224,8 MWe kurulu gücünde TT Malatya Darende Güneş Enerji Santrali (GES) kurulacak. Santral, 158 bin kişinin elektrik ihtiyacını karşılayabilecek.

Diyarbakır, Sivas ve Ağrı’da güneş enerji santralleri kuracak olan Türk Telekomünikasyon A.Ş. tarafından bir güneş enerji santrali de Malatya’da kurulması planlanıyor. Şirket, Malatya İli, Darende İlçesi sınırları içerisinde 224,8 MWe kurulu gücündeki TT Malatya Darende Güneş Enerji Santrali (GES) kurup işletmeyi planlıyor.

Yaklaşık 6,4 milyar lira değerindeki proje kapsamında 336 hektarlık alanda kurulacak tesiste, 481 bin 659 adet güneş paneli kullanılacak.

Santralde yılda 524 milyon kWh elektrik üretilmesi öngörülüyor. Santralden üretilen enerji, proje sahası sınırları içinde yer alan bir trafo merkezi yoluyla ulusal şebeke elektrik iletim ağına ihraç edilecek. Santralde üretilen elektriğin yaklaşık 156 bin kişinin elektrik ihtiyacını karşılaması bekleniyor.

Kaynak: Enerji Günlüğü
 
Son düzenleme:

İzmir’deki RES’e kapasite artış onayı!​

İzmir’in Bergama ilçesinde RES işleten Akın Holding’in, kapasite artış talebinde bakanlık onay verdi. Proje ile Örelmiş Santrali’nin kapasitesi 7 türbinden 9’a çıkacak. Şirketin santrale yardımcı kaynak sağlamak için yaptığı GES başvurusu da kabul edilmiş ve bölgedeki 25 hektarlık alan için Cumhurbaşkanı Erdoğan imzasıyla acele kamulaştırma kararı verilmişti.​

Akın Holding’in Bergama Kızıltepe Mahallesi, Palamutlu Tepe mevkisinde işlettiği 7 türbinden oluşan Rüzgar Enerji Santrali ile ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Şirketin, RES’in kapasitesini artırmak için bakanlığa yaptığı başvuru onaylandı.

87 milyon 800 bin TL’lik proje kapsamında orman vasfındaki araziye ilave 2 adet daha türbin yapılması planlanıyor. Bu ilave ile tesisin toplam kurulu gücü 39,12 MWm/34,12 MW’e çıkacak.

image44oralmres

GES’E DE ONAY ÇIKMIŞTI!​

Örelmiş Rüzgar Enerji Santrali’ne yardımcı kaynak yaratmak için hazırlanan GES projesi de bakanlıktan onay almıştı. Onayın ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzası ile yayımlanan karar ile bölgedeki 9 parsel için acele kamulaştırma kararı alınmıştı.

Kaynak: SonKaleİzmir / X
 
Son düzenleme:

Dev güneş enerjisi hamlesi​

Bursa merkezli bir firma, Aydın Efeler’de 86 dönümlük arazide 4,7916 MWm kapasiteli Güneş Enerjisi Santrali (GES) kurma çalışmalarına başladı. 94 milyon 589 bin TL maliyetli projeye ilişkin Çevre Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci başlatıldı.

dev-gunes-enerjisi-hamlesi-500000-278e3219e967e659df4558e7b5635d74-1725203161


Bursa merkezli bir firma, Aydın Efeler ilçesinin Savrandere Mahallesi’nde 86 dönümlük bir arazide 4,7916 MWm kapasiteli bir Güneş Enerjisi Santrali (GES) kurma çalışmalarına başladı. Projenin toplam maliyeti 94 milyon 589 bin TL olarak belirlendi.

ÇED SÜRECİ BAŞLATILDI

Aydın Valiliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü, projenin çevresel etkilerini değerlendirmek amacıyla Çevre Etki Değerlendirmesi (ÇED) sürecini başlattı. Yatırım kapsamında, 500 WP kapasiteli 8 bin 712 güneş paneli ve 32 inverter kullanılacak. İnşaat sürecinde 18, işletme aşamasında ise 3 personelin çalışması planlanıyor. Tarım arazisinde hayata geçirilecek proje, işletme durumuna bağlı olarak 50 yıl süreyle faaliyet göstermesi öngörülüyor.

Kaynak: Manşet Aydın
 

Ağrı’daki YEKA GES 3’e 112.5 milyon dolar​

Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) GES ihaleleri kapsamında hayata geçirilecek G3 Ağrı GES için 112.5 milyon dolar harcanacak.

50016


Yenilenebilir enerji yatırımları bulunan SOM Investment, YEKA (Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları) projeleri kapsamında Ağrı’da güneş enerji santrali kuruyor.

Daha önce YEKA 3 yarışmalarında G3-Ağrı GES lisansını alan SOM Investment, ortaklarıyla birlikte bu projeye 112.5 milyon USD yatırım yapacak.

SOM Investment CEO’su Samet Koç, “YEKA projelerimizle Türkiye’nin yenilenebilir enerji hedeflerine katkıda bulunmaktan büyük gurur duyuyoruz. Bu projeler sayesinde hem çevresel sürdürülebilirliği destekliyor hem de ülkemizin enerji bağımsızlığını güçlendiriyoruz” dedi.

SOM Investment, RHG Enertürk’ten aldığı YEKA 3 kapsamındaki lisanslarla portföyünü genişletti. Bu lisanslar arasında 20 MWe G3-Antalya-1, 20 MWe G3-Antalya-2, 20 MWe G3-Van-1, 20 MWe G3-Van-2, 10 MWe G3-Van-3, 15 MWe G3-Muş-1 ve 30 MWe R3-Van RES olmak üzere toplam 135 MWe kapasiteli projeler bulunuyor.

Şirket, bu kapsamda Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Enerji İşleri Genel Müdürlüğü’ne 134.000.000 TL teminat yatıracak.

SOM Investment’ın 2025-2026 yıllarında faaliyete geçirmeyi planladığı bu ve diğer projelerle yıllık toplam yaklaşık 370 milyon kWh elektrik üretimi hedefleniyor.

SOM Investment portföyündeki tüm YEKA projeleri tamamlandığında, yıllık yaklaşık 3.9 milyon ton CO2 emisyonunun önüne geçileceği hesaplanıyor. Bu rakam, yaklaşık 199.105 ağacın yaptığı karbon tutumuna eşdeğer bir miktara işaret ediyor.

Kaynak: Enerji Günlüğü
 
Son düzenleme:

Büyükşehir, otobüs terminalinin çatısına güneş enerji santrali kuracak!​

Sakarya Şehirlerarası Otobüs Terminali’nin çatısı için güneş enerji santrali (GES) projesi hazırlandı. Başkan Yusuf Alemdar, “Projemiz otobüs terminalimizin yıllık elektrik tüketimini sağlamasının yanı sıra daha fazlasını üretecek bir kapasitede olacak. Tam olarak faaliyete geçtiğinde ise ortalama 983.000 kWh elektrik üretimi yapılacak. Projeyle yıllık 4 milyon 500 bin TL tasarruf sağlanacak” dedi.

attachment-84640-3-c99f9acb7243621be545d0182d2d67cb-1725281888


Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Alemdar, Sakarya Şehirlerarası Otobüs Terminali’nin üzerinde Güneş Enerji Santrali (GES) projesini hayata geçireceklerini açıkladı. Proje hazırlıklarının tamamlandığını, kısa süre içerisinde yapımı için ihaleye çıkacaklarını aktaran Alemdar, yatırım ile terminalin yıllık elektrik tüketiminin üzerinde üretim yapılacağını kaydetti.

4,5 milyon liralık üretim​

Sakarya’da hayata geçirecekleri enerji yatırımlarının sadece bugünü değil, geleceğe yönelik önemli adımlar olduğuna dikkat çeken Başkan Alemdar, yenilenebilir enerji kaynaklarının iklim değişikliği ile mücadeledeki kritik rolüne vurgu yaptı.

attachment-84640-1-c99f9acb7243621be545d0182d2d67cb-1725281888


Alemdar, Şehirlerarası Otobüs Terminali’nin üzerinde ortalama 983.000 kWh elektrik üretimi yapacak güneş enerji sistemi kuracaklarını açıklayarak, “Projeyle yıllık 4 milyon 500 bin TL tasarruf sağlanacak. Otobüs terminalinde tüketilen enerjinin üzerinde bir üretim gerçekleştireceğiz. Yapımı için kısa süre içerisinde ihaleye çıkıyoruz. Hayırlı olsun” dedi.

Yenilenebilir enerji hamlesi​

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2053 net sıfır emisyon vizyonu doğrultusunda temiz enerji adımlarını kararlılıkla attıklarını ifade eden Başkan Alemdar, “Dünyamız, hızla artan enerji talebi ve fosil yakıtların çevreye olan olumsuz etkileri nedeniyle büyük bir dönüşüm sürecinde. Yenilenebilir enerji kaynakları, bu dönüşümde hem çevresel sürdürülebilirliği sağlamak hem de iklim değişikliğiyle mücadelede önemli bir yer tutuyor. Biz de Sakarya olarak projelerimizle bu yolculukta yerimizi alıyoruz” diye konuştu.

attachment-84640-2-c99f9acb7243621be545d0182d2d67cb-1725281888

Güneş enerjisi geleceğin enerjisidir​

Sakarya’nın yenilenebilir enerjide Türkiye’de yaşanan değişim ve dönüşüme proje ve yatırımlarla katkı sağladığını kaydeden Başkan Alemdar, “Güneş enerjisi, geleceğin enerjisidir. Yenilenebilir enerjiye yönelik yatırımlar hem şehrimizin hem de ülkemizin geleceği için atılan kritik hamlelerdir. Bu proje ile sadece enerji tasarrufu sağlamakla kalmayıp, karbon emisyonlarımızı da önemli ölçüde azaltacak, çevremizi koruma altına alacağız.

Öte yandan yenilenebilir enerji alanında yapılan yatırımlar ile elde edilecek tasarrufların yanı sıra tüm dünyanın üzerinde önemle durduğu iklim değişikliğiyle mücadeleye de önemli bir katkı sağlayacak.

attachment-84640-4-c99f9acb7243621be545d0182d2d67cb-1725281889


Kaynak: Medyabar
 
Son düzenleme:

Eskişehir’e 26 MW kapasiteli GES kurulacak​

Anka Toprak Ürünleri Sanayi ve Ticaret AŞ, işletmenin kendi ihtiyacını karşılamak amacıyla güneş enerjisinden elektrik üretecek.

ges-yatirimi-3


Enerji Günlüğü’nün haberine göre; Anka Toprak Ürünleri Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi (Anka Seramik), Eskişehir’de güneş enerji santrali (GES) yatırımına hazırlanıyor. Seyitgazi ilçe sınırları içinde kurulması planlanan santralin kurulu gücü 26 MW olarak planlanıyor.Anka Seramik GES (26,010.MWe / 34,68816 MWm, 28,44 Ha) projesi ile ilgili olarak Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na sunulan ÇED Raporu’nun incelenmesi tamamlandı. ÇED Raporu İnceleme Değerlendirme Komisyonu çalışmaları ve halkın görüşleri dikkate alınarak proje hakkında ÇED Olumlu kararı verildi ve karar halka duyuruldu.

473 MİLYON TL YATIRIM Anka Seramik GES projesinde her biri yaklaşık 550 Watt gücünde toplam 63.070 adet fotovooltaik (PV) güneş paneli (modül) kullanılacak. Kullanılacak güneş panelleri Perc-Monokristal hücre tipinde olacak. Yılda 40 milyon kilovatsaatten (kWh) fazla elektrik enerjisi üretilmesi planlanan santral yaklaşık 1500 metre uzaklıktaki KIRKA Trafo Merkezi üzekinden şebekeye bağlanacak. Anka Seramik GES projesinin hayata geçirilmesi için gereken yatırım tutarının yaklaşık 475 milyon lirayı bulacağı hesaplanıyor. Kaynak: Anka Seramik Eskişehir’e güneş santrali kuracak.

Kaynak: Eskisehir net
 
Son düzenleme:

Yazıcı Demir Çelik güneş elektriği kullanacak​

Yazıcı Demir Çelik, elektrik ihtiyacını karşılamak amacıyla 930 milyon lira yatırımla Ankara’da 47 MW kurulu gücünde Yazıcı Ankara Güneş Enerji Santrali (GES) kuracak.

Ankara’nın Polatlı ilçesinde 47 MW kurulu gücünde Yazıcı Ankara Güneş Enerji Santrali (GES) kurulacak. Santralde üretilecek elektrik, Yazıcı Demir Çelik’in elektrik tüketimi ile mahsuplaşılacak.

Yazıcı Demir Çelik Sanayi ve Turizm Ticaret A.Ş. tarafından Ankara ili, Polatlı ilçesi, Sinanlı Mahallesi sınırları içinde 47 MW kurulu gücünde Yazıcı Ankara Güneş Enerji Santrali (GES) tesis edilmesi ve işletilmesi planlanıyor. Projenin değeri 930 milyon TL olarak hesaplanıyor.

Proje kapsamında kurulacak olan santralde 575 Wp gücünde, 104.754 adet TOPCon – Half Cut Cam – Cam Bifacial Güneş Paneli SPE 575 model, monokristal tip eloksallı alüminyum alaşım çerçeveli fotovoltaik paneller kurulacak.

Santralde yılda 100 milyon kWh’den fazla elektrik üretilmesi hedefleniyor. Üretilen elektriğin yaklaşık 30 bin kişinin yıllık elektrik enerjisi ihtiyacı karşılayacağı öngörülüyor. Üretilecek enerji 154 kV, 1272 MCM, ~ 25 km EİH ile Altınova TM’ye bağlantısı yapılarak ulusal şebekeye aktarılacak.

Santralde üretilen elektrik, Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliğinin 5 inci maddesinin birinci fıkrası kapsamında şirketin elektrik tüketimiyle mahsuplaşılacak.

Kaynak: Enerji Günlüğü
 
Son düzenleme:

Toyota Boshoku Türkiye’nin Mersin’de kurduğu güneş enerjisi santrali açıldı​

Toyota Boshoku Türkiye Başkanı Hakan Konak, “Umuyorum bu yatırım diğer üretici firmalara ilham verir, örnek olur ve yaygınlaşır.” dedi.​

Toyota Boshoku (TB) Türkiye ve TB Sewtech Turkey’in sürdürülebilir ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı kapsamında, Mersin’de 120 dönümlük alana kurduğu güneş enerjisi santralinin (GES) açılışı gerçekleştirildi.

TB Türkiye Başkanı Hakan Konak, Erdemli ilçesinde kurulan GES’in açılış töreninde, projenin hayata geçirilmesinde emeği olan herkese teşekkür etti.

Dünyada son yıllarda küresel ısınmanın çok konuşulduğuna dikkati çeken Konak, bu nedenle benzer yatırımların ilerleyen süreçlerde önemli hale geleceğini vurguladı.

Konak, 120 dönümlük alanda kurdukları GES’in gelecek açısından kıymetli olduğunu belirterek, “Umuyorum bu yatırım diğer üretici firmalara ilham verir, örnek olur ve yaygınlaşır. Biz burada bu yatırımı yaparken gerekli izinlerin alınmasında, bu konuda bize destek olunmasında çok büyük emeği olan Ankara’daki ve Mersin’deki yöneticilere müteşekkiriz.” diye konuştu.

TB Avrupa Kıdemli Başkan Yardımcısı Satoshi Yamanouchi de Toyota Boshoku Türkiye ve TB Sewtech Turkey için gurur verici bir gün yaşadıklarını ifade etti.

GES’i sürdürülebilir bir geleceğe katkıda bulunma sorumluluğuyla faaliyete geçirdiklerini dile getiren Yamanouchi, şunları kaydetti:

“Güneş enerji santrali projesi enerjimizi yüzde 100 yenilenebilir kaynaklardan sağlamamız ve çevresel sürdürülebilirlik hedeflerimize ulaşma yolunda önemli bir adımdır. Burada bu önemli başarıyı kutlarken gelecek için daha büyük hedefler belirlemeye ve sürdürülebilir enerji projelerimize devam etmeye kararlı olduğumuzu söylemek istiyorum.”

Konuşmaların ardından plaket takdimi yapıldı, daha sonra kurdele kesilerek hatıra fotoğrafı çekildi.

Programa, Erdemli Kaymakamı Aydın Tetikoğlu, Erdemli Belediye Başkanı Mustafa Kara, TB Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Yoshiyuki Kato ve TB Sewtech Turkey Başkanı Utku Gül de katıldı.

Kaynak: Anadolu Ajansı
 

Kardemir, elektrik ihtiyacı için Van’da GES kuracak​

Kardemir Çelik San. AŞ, elektrik ihtiyacını karşılamak üzere 235 milyon lira yatırımla Van’da 12 MWe kurulu güce sahip güneş enerji santrali kuracak.

50107


Van’ın İpekyolu ilçesi sınırları içinde 12 MWe kurulu güce sahip KRD Dibekli Güneş Enerji Santrali 1 (GES) kurulacak.

Denizli merkezli demir çelik üreticisi Kardemir Çelik Sanayi Anonim Şirketi tarafından Van İli, İpekyolu İlçesi sınırları içinde 12 MWe kurulu güce sahip KRD Dibekli Güneş Enerji Santrali 1 (GES) kurulup işletilmesi planlanıyor.

235 milyon lira değerindeki proje kapsamında yaklaşık 257 bin metrekarelik alanda 675 W’lık 20 bin 280 adet panel ve 48 adet inverter kurulacak. Santralde yılda 22 milyon kWh elektrik üretilmesi öngörülüyor.

Santralde üretilen elektrik, Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliğinin 5 inci maddesinin birinci fıkrası kapsamında şirketin elektrik tüketimiyle mahsuplaşılacak.

Kaynak: Enerji Günlüğü
 
Son düzenleme:

Yeo Enerji Ankara’da depolamalı GES kuracak​

Yeo Enerji, Ankara’da 50 MW kurulu gücünde depolamalı güneş enerji santrali kuracak. Yeo Enerji santral ve depolama tesisleri için 695 milyon lira yatırım yapacak.

Ankara’nın Şereflikoçhisar ilçesi sınırları içinde 50 MW kurulu gücünde Ankara-1 depolamalı güneş santrali kurulacak.

YEO Enerji Yatırımları A.Ş. tarafından Ankara’da 50 MW kurulu gücünde depolamalı güneş enerji santrali kurulması planlanıyor. Ankara İli, Şereflikoçhisar İlçesi Karabük Mahallesinde 674 bin metrekarelik alanda 50 MW kurulu gücünde Ankara-1 GES ve 50 MWh kapasiteli Enerji Depolama Tesisi kurulacak.

695 milyon lira değerindeki proje kapsamında her biri 540 Wp güce sahip toplam 92 bin 593 adet monokristal güneş pillerinden oluşan paneller kullanılacak. Ayrıca 10 adet evirici kullanılacak. Santralde yılda azami 100 milyon kWh elektrik üretilecek.

Kaynak: Enerji Günlüğü
 
Son düzenleme:

Manavgat HES’e yardımcı kaynak yüzer GES kurulacak​

Antalya’da 12 bin 400 konutun elektrik ihtiyacı kadar elektrik üretmekte olan Manavgat HES’e yardımcı kaynak olarak 25,7673 MWe kapasiteli yüzer güneş enerji santrali kurulacak.

50145


Kibar Holding çatısı altında faaliyet gösteren Assan Alüminyum, Antalya ili, Manavgat ilçesi sınırları içerisinde faaliyetini sürdürmekte olan 48 MWe kapasiteli hidroelektrik santraline ilave olarak yardımcı kaynak Yüzer GES kuracak.

Antalya ili, Manavgat ilçesi sınırları içerisinde Manavgat Irmağı’nın su potansiyelinden yararlanılarak elektrik üretimi faaliyeti yürütmekte olan 48 MWe kurulu güçteki Manavgat Barajı ve Hidroelektrik Santraline (HES) yardımcı kaynak olarak güneş enerji santrali kurulacak. Türkiye yassı alüminyum sektörü şirketlerinden Assan Alüminyum Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından Antalya ili, Manavgat ilçesi, Oymapınar/Iğrışlar, Oymapınar/Seki, Karavca ve Güzelyalı Mahalleleri Mevkii’nde Manavgat Barajı rezervuar alanında kurulacak olan güneş santralinin kurulu kapasitesi 25,7673 MWe olacak. Projenin değerinin 339 milyon TL’yi aşması bekleniyor.

32 hektarlık alanda kurulacak güneş enerji santrali ile toplam mekaniksel kurulu gücün 57,8956 MWm’den 83,6629 MWm’ye çıkartılması hedefleniyor.

Kaynak: Enerji Günlüğü
 
Son düzenleme:

Şanlıurfa’da 35 MW’lık depolamalı GES kurulacak​

Elestaş Elektrik, yaklaşık 393 milyon TL yatırımla Şanlıurfa’da 35 MW kurulu gücünde Ottoman Depolamalı Güneş Enerji Santrali (DGES) kurup işletecek.

Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde 35 MW kurulu gücünde Ottoman Güneş Enerji Santrali (GES) ve 35 MWh kapasiteli Elektrik Depolama Tesisi (EDT) kurulacak.

Şanlıurfa İli Siverek İlçesi Ortanca Mahallesi sınırları içerisinde Elestaş Elektrik Üretim A.Ş. tarafından 35 MW kurulu gücünde Ottoman Güneş Enerji Santrali (GES) ve 35 MWh kapasiteli Elektrik Depolama Tesisi (EDT) kurulması planlanıyor.

Yaklaşık 393 milyon TL değerindeki proje kapsamında kurulacak olan santralde 550 Wp gücünde 63.637 adet Monokristal Half Cut Bi-Facial PV panel ve 4,75 MW gücünde 8 adet inverter kullanılacak. Santralde toplam maksimum elektrik enerjisi üretimi 70 milyon kWh/yıl olacak.

Kaynak: Enerji Günlüğü
 
Son düzenleme:

Konu görüntüleyen kullanıcılar