Türkiyede Yenilenebilir Enerji Kaynakları, Yatırımları ve Proje Çalışmaları

Enerjisa Ankara’da depolamalı güneş santrali kuracak​

Enerjisa Müşteri Hizmetleri, yaklaşık 761 milyon TL yatırımla Ankara’da 25 MW kurulu gücünde Bektaşlı GES-1 ve 31,25 MWh kapasiteli Elektrik Depolama Tesisi (EDT) kuracak.​


Ankara’nın Bala ilçesi sınırları içinde 25 MW kurulu gücünde Bektaşlı GES-1 ve 31,25 MWh kapasiteli Elektrik Depolama Tesisi (EDT) kurulacak.

Enerjisa Müşteri Çözümleri Anonim Şirketi tarafından Ankara İli, Bala İlçesi, Bektaşlı Mahallesi sınırları içinde ÖN/11973-1/05725 önlisans numaralı lisans sahasında 25 MW kurulu gücünde Bektaşlı GES-1 ve 31,25 MWh kapasiteli Elektrik Depolama Tesisi (EDT) kurulması planlanıyor. Projenin değeri yaklaşık 761 milyon TL olarak hesaplanıyor.

Proje kapsamında 35 hektarlık alanda kurulacak olan güneş enerji santralinde teknoloji türü Optimum Açıda Sabitlenmiş Fotovoltaik Sistem ve Monokristal Hücre Tipi olacak. Santralde toplamda 63.648 adet panel kullanılacak. Bir panel 550 W olup, toplam 35.006.400 W elektrik üretimi yapılacak. Projede depolama ünitesi, inverter, kablolar ve sarf malzemeleri, trafo, pano gibi ekipmanlar kullanılacak. 84 adet evirici kullanılacak olup, bir eviricinin gücü 300 kW olacak.

Üretilen elektriğin bağlantı noktasının Kesikköprü TM üzerinden Kocaeli-Sakarya- Bilecik-Düzce-Bolu-Eskişehir-Ankara olması planlanıyor.

Kaynak: Enerji Günlüğü
 

Ekli dosyalar

  • 50193.jpg
    50193.jpg
    91.8 KB · Görüntüleme: 0

2025 iletim ek ücreti TEİAŞ tarifesinin binde 5’i olacak​

EPDK, 2025 yılının iletim ek ücretini, TEİAŞ iletim tarifesinin binde 5’i olarak belirledi.​

EPDK, 2025 yılının iletim ek ücretini, TEİAŞ iletim tarifesinin binde 5’i olarak belirledi.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) 2025 yılı için iletim ek ücretini, geçen yıl olduğu gibi, Türkiye Elektrik İletim AŞ’nin (TEİAŞ) iletim tarifesinin ‰5’i (binde 5) olarak belirledi. EPDK’nın kararı 01 Ocak 2025 tarihinde yürürlüğe girecek.

İletim ek ücreti TEİAŞ tarafından aylık olarak hesaplanacak ve takip eden ayın 25’inci gününe kadar EPDK hesabına yatırılacak.

Kaynak: Enerji Günlüğü
 

Oruçoğlu 5 Enerji, DGES Projesi için 245 Milyon Liralık Yatırım Yapacak​

Oruçoğlu 5 Enerji AŞ’nin, “Elazığ Merkez Depolamalı Güneş Enerji Santrali (DGES)” projesi için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına (ÇŞB) sunulan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Başvuru Dosyası incelenerek ÇED süreci başlatıldı.

Yatırımlar Dergisi’nin aldığı bilgiye göre, Vadi Mühendislik Ltd. Şti. tarafından hazırlanan ÇED Başvuru Dosyasında bedeli 244.800.000 TL olan proje Elazığ Merkez, Aydınlar Köyünde gerçekleştirilecek.

Proje kapsamında 24 MWm/20 MWe gücünde GES ve 20 MWe/24 MWh MWh depolama alanına sahip Elektrik Depolama Tesisi (EDT) kurulacak. Projede 48.000 adet monokristal solar hücre yapılı güneş
paneli ve 8 adet inverter kullanılacak.

2024-09-20GES_YENI


Kaynak: Yatırımlar Dergisi / Linkedin
 

ETİ Alüminyum güneş santrallerinin yedincisini kuracak​

ETİ Alüminyum A.Ş. Konya’nın Çumra ilçesi sınırları içinde 25 MW kurulu gücünde ETİ-7 Güneş Enerji Santrali (GES) kurup işletecek.

ETİ Alüminyum A.Ş. elektrik tüketimi ile mahsuplaşmak amacıyla 459 milyon TL yatırımla 25 MW kapasiteli bir güneş enerji santrali daha kurulacak.

Cengiz Holding bünyesindeki Eti Alüminyum A.Ş. tarafından, Konya İli, Çumra İlçesi Erentepe Mahallesi sınırları içinde 35 hektarlık alanda, 24,81 MW kurulu gücünde “ETİ-7 Güneş Enerji Santrali (GES) kurulup işletilmesi planlanıyor. ETİ GES projelerinin yedinci etabı olan projenin değeri 459 milyon TL olarak hesaplanıyor.

Proje kapsamında kurulacak santralde 625 Wp gücünde 47 bin 616 Adet Güneş Paneli ve 6 adet İnverter kullanılacak. Santralde yılda azami 50 milyon kWh elektrik üretilmesi öngörülüyor. Üretilecek olan elektrik, Türkiye’nin alüminyum ihtiyacının %10’unu üreten ETİ Alüminyum AŞ’nin elektrik tüketimi ile mahsuplaşılacak.

Kaynak: Enerji Günlüğü
 
Son düzenleme:

Balıkesir’de rüzgar türbini kurulacak​

Aluçlar, elektrik ihtiyacını karşılamak amacıyla 70 milyon TL yatırımla Balıkesir’de rüzgar enerji santrali kuracak.

Balıkesir’in Balya ilçesinde 3 MW kurulu gücünde bir adet rüzgar türbini kurulacak. Türbinde üretilen elektrik Aluçlar Model Çeyiz’in elektrik tüketimiyle mahsuplaşılacak.

Bursa merkezli tekstil şirketi Aluçlar Model Çeyiz, Tekstil, Plastik, Ambalaj Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi tarafından Balıkesir İli, Balya İlçesi, Göktepe Mah. Dağ Mevkiinde Aluçlar Rüzgar Enerji Santrali 2 (RES) kurulup işletilmesi planlanıyor.

70 milyon TL değerindeki proje kapsamında 18 bim m2 yüzölçümlü alan içerisinde 3 MWe kurulu gücünde 1 adet rüzgar türbini kurulacak. Tesisin, yaklaşık 12 milyon kWh elektrik enerjisi üretim kapasitesine sahip olacağı öngörülüyor. Rüzgar enerji santralinde üretilecek elektrik enerjisinin ÇAN TM’ye bağlanması planlanıyor.

Santralde üretilen elektrik, Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliğinin 5 inci maddesinin birinci fıkrası kapsamında şirketin elektrik tüketimiyle mahsuplaşılacak.

Kaynak: Enerji Günlüğü
 

Rüzgar ve güneş enerjisinde 2030 hedeflerini aşması beklenen Türkiye, daha iddialı hedefler koyabilir​

Rüzgar ve güneş enerjisinde 2030’a yönelik mevcut hedeflerini büyük bir farkla aşması beklenen Türkiye’nin, temiz enerji dönüşümünü hızlandırmak ve iklim değişikliğiyle mücadelesini güçlendirmek için daha iddialı hedefler koyabileceği belirtildi.​

Uluslararası sivil toplum kuruluşları Climate Analytics ve NewClimate Institute, dünyada küresel ısınmayı 1,5 dereceyle sınırlandırmak için kilit ülkelerde rüzgar ve güneş enerjisinde gereken artış hızını hesapladı.

Bu kapsamda, dünyadaki mevcut rüzgar ve güneş enerjisinin yüzde 70’inden fazlasını oluşturan 11 ülkede, ulusal düzeyde ihtiyaç duyulan rüzgar ve güneş enerjisi kurulu gücü analiz edildi.

Analizdeki ülkeler arasında Türkiye, Çin, ABD, Hindistan, Avustralya, Brezilya, Almanya, Endonezya, Meksika, Nijerya ve Güney Afrika yer aldı.

Analizde Türkiye’ye ilişkin bulgulara göre, ülkenin 2022 sonu itibarıyla 22 gigavat seviyesinde bulunan rüzgar ve güneş enerjisi kapasitesinin hızla artırılması için büyük bir potansiyel bulunuyor.

Türkiye’nin Ulusal Enerji Planı’nda 2030’a kadar güneş enerjisi kurulu gücünün 33 gigavat, rüzgar enerjisi kurulu gücünün ise 18 gigavata ulaşma hedefi bulunuyor.

Ancak mevcut politikalar ve piyasa koşulları altında 2022’de 11 gigavat olan güneş enerjisi kapasitesinin 2028’de 39 gigavata ulaşacağı öngörülürken, 2022’de 11 gigavat olan rüzgar enerjisi kapasitesinin ise yine bu dönemde 18 gigavata yükselmesi bekleniyor.

Böylece, Türkiye’nin 2030’a ilişkin mevcut rüzgar ve güneş enerjisi hedeflerini büyük bir farkla aşacağı öngörülüyor. Analize göre, bu durum Türkiye’nin temiz enerji dönüşümü ve iklim değişikliğiyle mücadeleyi güçlendirmek için güneş ve rüzgar enerjisinde daha iddialı hedefler koyabileceğini gösteriyor.

Küresel sıcaklık artışını 1,5 dereceyle sınırlandırma hedefiyle uyumlu olması için Türkiye’nin rüzgar ve güneş enerjisinden elektrik üretiminin 2030’a kadar 2022 seviyesine göre 3 ila 4 kat artması gerekirken, bu da söz konusu dönemde güneş ve rüzgar enerjisi kapasitesinin sırasıyla 62 ve 27 gigavata yükselmesini gerektiriyor.

Türkiye’nin bu kapasite artışını gerçekleştirmesi halinde 2035’e yönelik ulusal hedeflerine 5 yıl erken ulaşabileceği hesaplanıyor.

Climate Analytics Kıdemli İklim ve Enerji Analisti Neil Grant, analize ilişkin değerlendirmesinde, “Türkiye’nin mevcut politika planları, 1,5 derece hedefiyle uyumlu ve gereken hıza ulaşmak için kolaylıkla biraz daha hızlanabilir. Ülke, bol yenilenebilir enerji kaynaklarından yararlanmak için harika bir konumda.” ifadelerini kullandı.

Güneş, 2050’de dünya elektriğinin yarısından fazlasını karşılayabilir​

Küresel iklim hedeflerinin gerçekleştirilebilmesi için ise rüzgar ve güneş enerjisinin Türkiye dahil söz konusu 11 ülkede ise 2030’a kadar mevcut hızından 5 kat, 2035’e kadar 8 kat daha hızlı büyümesi gerekiyor.

Bu ülkelerde kısa vadede rüzgar enerjisi kilit bir rol oynarken, güneş enerjisinin 2050 itibarıyla temel elektrik kaynağı haline gelmesi ve küresel elektrik üretiminin yarısından fazlasını karşılaması bekleniyor.

Çin, bu alanda kilit piyasa olarak öne çıkıyor. Rüzgar ve güneş enerjisinde 2030 hedeflerini 6 yıl erken başaran ve bu kaynaklardaki kurulu gücü 1,2 teravata yükselen Çin’in mevcut hızını sürdürmesi halinde 4,5 teravat kapasiteye ulaşma ihtimali bulunuyor.

Hindistan’ın rüzgar ve güneş enerjisinde mevcut kapasitesini 5 kat artırarak 600 gigavata ulaşması gerekirken, ülkenin daha fazla uluslararası finansmana ihtiyaç duyabileceği öngörülüyor.

ABD’de ise küresel sıcaklık artışını 1,5 dereceyle sınırlandırma hedefiyle uyumlu olması için rüzgar ve güneş enerjisi kapasitesinin 2030’a kadar 5 kat büyüyerek 1,400 gigavata yükselmesi gerekiyor.

Grant, Çin’deki kapasite artışına ilişkin değerlendirmesinde, Çin’de yenilenebilir enerji kapasitesinin rekor kırmasıyla emisyonların zirveye yaklaştığını belirterek, “Ancak bu zirveyi aşmak ve emisyonları 1,5 derece hedefi için gereken hızda düşürmek amacıyla Çin’in kendi başarısını da aşması ve bu kaynakları daha hızlı şekilde devreye alması gerekiyor.” ifadesini kullandı.

NewClimate Institute’den raporun yazarı Markus Hagemann ise ABD’nin 2035’e kadar karbondan arındırılmış elektrik sektörü vaatlerini yerine getirmesi gerektiğini dile getirerek, şunları kaydetti:

“Bu hedef genel olarak Paris Anlaşması’ndaki küresel sıcaklık artışını sınırlandırma hedefleriyle uyumlu. ABD için bu, fosil yakıtların 2035’e kadar elektrik üretiminden tamamen çıkarılabilmesini sağlamak için rüzgar ve güneş enerjisi kapasitesini 2030’a kadar neredeyse 5 kat artırmak anlamına geliyor.”

Kaynak: Anadolu Ajansı
 
  • Beğen
Tepkiler: sezgin_ist

Yazıcı Demir Çelik AŞ, Afyon GES Projesi için 737 Milyon Liralık Yatırım Yapacak​

Yazıcı Demir Çelik Sanayi ve Turizm Ticaret AŞ’nin, “Yazıcı Afyon Güneş Enerji Santrali (GES)” projesi için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına (ÇŞB) sunulan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Başvuru Dosyası incelenerek ÇED süreci başlatıldı.

**Yatırımlar Dergisi’**nin aldığı bilgiye göre, Çınar Mühendislik Müşavirlik AŞ tarafından hazırlanan ÇED Başvuru Dosyasında bedeli 737.000.000 TL olan proje Afyonkarahisar Çay’da gerçekleştirilecek.

Proje kapsamında 50 MWm/40 MWe gücünde GES kurulacak. Projede 630 Wp gücünde 79.368 adet TOPCon Sirius Güneş Paneli kullanılacak.

Proje ile yıllık 77.630.000 kWh elektrik üretilmesi öngörülüyor.


Kaynak: Yatırımlar Dergisi / Linkedin
 

Ekli dosyalar

  • 2024-09-20YENI_GES.jpg
    2024-09-20YENI_GES.jpg
    127.4 KB · Görüntüleme: 0
  • Beğen
Tepkiler: sezgin_ist

Tatlıpınar RES’te güneşten elektrik üretimi başladı​

Ağaoğlu Grubu’na ait Tatlıpınar Rüzgâr Enerji Santrali’ni hibrit elektrik üretim tesisine dönüştüren ilave kaynak güneş santralinde (GES) ticari elektrik üretimi başladı.

Ağaoğlu Grubu bünyesinde faaliyet gösteren Tatlıpınar Enerji Üretim AŞ’ye ait Balıkesir’de bulunan Tatlıpınar Rüzgar Enerji Santrali’ne ilave edilen yardımcı kaynak güneş enerji santrali devreye girdi.

64.20 MW kurulu güç kapasitesine sahip Tatlıpınar RES,13,68 MW kurulu güç kapasitesine sahip yardımcı kaynak GES ilavesi ile toplam 77.88 MW güce ulaştı.

Enerji Bakanlığı tarafından 20 Eylül 2024 tarihinde mevzuata uygun olarak kabul edilen GES, ticari enerji üretimine başladı.

YATIRIMLAR DEVAM EDİYOR

Tatlıpınar Enerji Üretim AŞ, bir Ağaoğlu Grubu şirketi. Yönetim Kurulu’nda Ali İbrahimağaoğlu (Başkan), Ali Can İbrahimağaoğlu (Başkan Vekili), Hakkı İbrahimağaoğlu’nun da yer aldığı Tatlıpınar Enerji Üretim AŞ, yenilenebilir kaynaklara dayalı yeni elektrik üretim tesislerini devreye almaya devam ediyor.

Şirketin yönetiminde söz sahibi olduğu işletmedeki kurulu güç toplamı 316,88 MW’a ulaştı. Tatlıpınar Enerji Üretim AŞ’nin kurulumu devam eden tüm hibrit ve kapasite artışı yatırımları tamamlandığında, yönetiminde söz sahibi olunan toplam kurulu gücü 349,10 MW düzeyine ulaşacak.

Kaynak: Enerji Günlüğü
 
Son düzenleme:

Yapı Kredi’den Tekirdağ’a güneş santrali​

Yapı Kredi Bankası, elektrik ihtiyacını karşılamak amacıyla 215,6 milyon TL yatırımla Tekirdağ’da Yapı Kredi Güneş Enerji Santrali (GES) kuracak.


Tekirdağ’ın Malkara İlçesinde 25 MW kurulu gücünde güneş enerji santrali kurulacak. Santralde üretilen elektrik Yapı Kredi Bankası’nın elektrik ihtiyacı için kullanılacak.

Tekirdağ İli, Malkara İlçesi sınırları içinde Yapı Ve Kredi Bankası A.Ş. tarafından 25 MWe kurulu gücünde Yapı Kredi Güneş Enerji Santrali’nin (GES) kurulup işletilmesi planlanıyor. Projenin değeri 215,6 milyon TL olarak hesaplanıyor.

Proje kapsamında kurulacak Lisanssız Güneş Enerjisine Dayalı Eletirik Üretim Tesisinde 60 bin 312 adet panel ve 100 adet inverter kullanılacak. Santralde yılda 45 milyon kWh elektrik üretilmesi öngörülüyor.

Üretilen elektriğin 154 kV, 1272 MCM, ~ 17 km EİH ile 154 kV Tüpraş Elmalı-2 GES TM’ye girdi çıktı bağlantı yapılması planlanıyor.

Santralde üretilen elektrik, Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliğinin 5 inci maddesinin birinci fıkrası kapsamında şirketin elektrik tüketimiyle mahsuplaşılacak.

Kaynak: Enerji Günlüğü
 

Ekli dosyalar

  • 50214.jpg
    50214.jpg
    66.7 KB · Görüntüleme: 0

IC İçtaş Enerji AŞ, Derin GES ve EDT Projesi için 760 Milyon Liralık Yatırım Yapacak​

IC İçtaş Enerji Yatırım Holding AŞ’nin, “Derin Güneş Enerji Santrali (GES) ve Elektrik Depolama Tesisi (EDT)” projesi için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına (ÇŞB) sunulan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Başvuru Dosyası incelenerek ÇED süreci başlatıldı.

**Yatırımlar Dergisi’**nin aldığı bilgiye göre, Ekonorm Çevre Ltd. Şti. tarafından hazırlanan ÇED Başvuru Dosyasında bedeli 760.100.000 TL olan proje Osmaniye Toprakkale ve Adana Ceyhan’da hayata geçirilecek.

Proje kapsamında 75 MWm/55 MWe gücünde GES ve 55 MWe/55 MWh depolama alanına sahip EDT kurulacak. Projede 500 Wp gücünde 150.000 adet panel kullanılacak.

Proje ile yıllık 110.000.000 kWh elektrik üretilmesi öngörülüyor.

2024-09-23GES_depolamali


Kaynak: Yatırımlar Dergisi / Linkedin
 
  • Beğen
Tepkiler: sezgin_ist

Konu görüntüleyen kullanıcılar