Bu Siteyi Ziyaret Etmek İçin Lütfen Tarayıcınızda JavaScript'i Etkinleştirin.

Türkiye’nin Yerli Çip Hamlesi | WowTurkey Kaliteli Genel Forum Sitesi Bilgi Resim Ulaşım

Türkiye’nin Yerli Çip Hamlesi

Emir

Moderatör
Moderatör
Son yıllarda savunma sanayii, otomotiv ve akıllı cihaz teknolojilerindeki hızlı gelişmeler, Türkiye'yi çip üretiminde dışa bağımlılıktan kurtarma yönünde yeni adımlar atmaya itti. 2025 itibarıyla, çeşitli kamu ve özel sektör işbirlikleriyle “yerli çip üretimi” artık sadece bir hayal değil, somut projelerle ilerleyen bir hedef haline geldi.

Ankara, İstanbul ve Gebze’de kurulan üretim merkezleriyle birlikte 110 nm, 65 nm ve uzun vadede 3 nm üretim kapasitesine ulaşılması planlanıyor. Özellikle savunma ve havacılık sektörüne yönelik tasarlanan bu çipler, milli projelerde kullanılmak üzere geliştiriliyor.

Ancak bu süreç birçok soruyu da beraberinde getiriyor:

3 nm gibi ileri seviye üretim teknolojilerine ulaşmak ne kadar gerçekçi?

Yerli çip yatırımları, küresel teknoloji devleriyle rekabet edebilecek bir altyapı oluşturabilir mi?

Eğitimli insan kaynağı ve mühendislik altyapımız bu projeleri sürdürebilecek yeterlilikte mi?

Bunların yanı sıra üretim tesislerinin çoğunun deprem riski taşıyan bölgelerde kurulması, enerji ihtiyacının yüksekliği ve teknoloji transferine olan ihtiyaç da sürecin zorluklarını oluşturuyor.

🧩 Tartışmaya Açık Sorular:

📌 Türkiye, 3 nm gibi ileri düzey üretim teknolojilerine gerçekten geçebilir mi, yoksa asıl odak daha uygulanabilir olan 65-110 nm aralığı mı olmalı?

📌 Bu projeler, sadece savunma sanayi için mi geçerli olacak, yoksa tüketici elektroniği ve günlük yaşam teknolojilerine de entegre edilebilecek mi?

📌 Eğitim kurumları ve teknoparklar, bu dönüşüme ayak uydurabilecek kapasitede mi?

📌 Gerçek bir "çip ekosistemi" oluşturmak için hangi adımlar eksik kalıyor?

Sizce Türkiye, çip üretiminde bağımsızlığını gerçekten kazanabilir mi?
Yerli çip üretimi, yüksek teknolojiye dayalı sanayi dönüşümünde gerçekçi bir fırsat mı yoksa fazlaca iyimser bir hedef mi?

Yorumlarınızı ve görüşlerinizi bekliyoruz!

• Beğen
Tepkiler: Rime
3 nanometre onu eline falan alamazsın da biz niye üretiyoz bizim Appleımız falan yok mesela

• Beğen
3 nanometre onu eline falan alamazsın da biz niye üretiyoz bizim Appleımız falan yok mesela
Allah (c.c.) rahmeti, selamı ve bereketi üzerimize olsun.

Apple çip ihtiyacını karşılamak için üretiyoruz :)

ÜRETİME neden karşısınız?
Bir Apple markası ortaya çıkacağından mı korkuyorsunuz?

• Beğen

Apple çip ihtiyacını karşılamak için üretiyoruz :)

ÜRETİME neden karşısınız?
Bir Apple markası ortaya çıkacağından mı korkuyorsunuz?
Hayır hocam tabiki de isterim de ülkenin hali ortada zor değil mi şuan şirket kurmak Yoksa ben de isterim yani Türk markası ama yapsak bile bir Apple olmaya çok var.

• Beğen
Tepkiler: Rime ve Emir
Hayır hocam tabiki de isterim de ülkenin hali ortada zor değil mi şuan şirket kurmak Yoksa ben de isterim yani Türk markası ama yapsak bile bir Apple olmaya çok var.

Ülkemizin hali ortada değil zirvede :)

Başınızı gömdüğünüz kumdan çıkarmanızı umut ediyorum.

Baykar Bayraktar Akıncı
Baykar Bayraktar Kalkan
Baykar Bayraktar Mini İHA
Baykar Bayraktar TB2
Havelsan BAHA
STM Kargu
TUSAŞ Aksungur
TUSAŞ Anka
TUSAŞ Anka-3
TUSAŞ Baykuş
TUSAŞ Gözcü
TUSAŞ Martı
TUSAŞ Şimşek
Vestel Karayel
vs.

• Beğen

Ülkemizin hali ortada değil zirvede :)

Başınızı gömdüğünüz kumdan çıkarmanızı umut ediyorum.

Baykar Bayraktar Akıncı
Baykar Bayraktar Kalkan
Baykar Bayraktar Mini İHA
Baykar Bayraktar TB2
Havelsan BAHA
STM Kargu
TUSAŞ Aksungur
TUSAŞ Anka
TUSAŞ Anka-3
TUSAŞ Baykuş
TUSAŞ Gözcü
TUSAŞ Martı
TUSAŞ Şimşek
Vestel Karayel
vs.
Hocam ordu araçlarının çip gerektirdiği hayatta aklıma gelmezdi 😂

• Beğen
Hocam ordu araçlarının çip gerektirdiği hayatta aklıma gelmezdi 😂

Sizin aklınıza gelmeyen, hayal edemedikleriniz gerçekleştiriliyor :)
Çipler, elektronik cihazların beynidir. Kimlik kartlarımız dahil çok sayıda alan da çip kullanılmaktadır.
ÜRETİLEN her şey için kullanılacak alan da ortaya çıkar.

• Beğen
  • 100
Tepkiler: Rime ve Atabey

Konu görüntüleyen kullanıcılar