Türksat

sezgin_ist

Moderatör
Moderatör
image


Türksat Uydu Haberleşme Kablo TV ve İşletme A.Ş., Türksat uyduları ve diğer uydular üzerinden her türlü uydu haberleşmesini gerçekleştiren Dünya’nın önde gelen uydu operatörlerinden biridir.

Ulusal egemenlik kapsamındaki uydu yörünge pozisyonlarının haklarına, yönetimine ve işletme yetkisine sahip olan Türksat, ulusal ve uluslararası uydu operatörlerine ait uydular üzerinden haberleşme altyapısını kurma, işletme ve ticarî faaliyette bulunma görevlerini yerine getirir. Türksat, sahip olduğu uydular üzerinden Asya ve Afrika’ya uzanan geniş bir coğrafyada telekomünikasyon hizmetleri sunar.

Uydular üzerinden sağladığı doğrudan TV yayınları, kırsal alan telefon haberleşmesi, acil durum haberleşmesi, uluslararası telefon haberleşmesi ve kurumsal ağ hizmetlerinin yanı sıra Türksat, sahip olduğu kablo platformu üzerinden yurtiçi abonelerine sayısal kablo TV ve genişbant Internet hizmeti verir.

e-Devlet Kapısı’nın teknik altyapısını ve kamu kurumları ile entegrasyonunu da üstlenen Türksat, başta genişbant VSAT projeleri olmak üzere, yürüttüğü pek çok yeni projeyle birlikte uydularımızın etkin biçimde kullanılmasına öncülük eder.

Türksat Uydu Haberleşme Kablo TV ve İşletme A.Ş., T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının ilişkili kuruluşudur.

Kaynak: TÜRKSAT
 
Son düzenleme:

TÜRKSAT 6A’YA YENİ LOGO​

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türksat 6A’nın üretim ve test süreçlerinin başarıyla tamamlandığını ve haziran ayında Amerika’nın Florida eyaletindeki Space-X’in merkezine gönderileceğini hatırlatarak Türkiye’nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A’nın logosunu belirlediklerini açıkladı. Bakan Uraloğlu, “Türkiye’nin en büyük Ar-Ge projesi olan uzaydaki gücümüze güç katacak Türksat 6A için belirlediğimiz logonun ilhamını da Türkiye Yüzyılı vizyonu ve gururla dalgalandırdığımız bayrağımızdan aldık. Temmuz ayında yörüngesine göndereceğimiz milli haberleşme uydumuz Türksat 6A ile gururumuz, şanlı bayrağımız uzaydaki yerini alacak” dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A’nın montaj, entegrasyon ve testlerinin, Türksat, Savunma Sanayi Başkanlığı ve TUSAŞ iş birliğiyle ülkemize kazandırılan Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test (USET) Merkezi’nde tamamlandığını açıkladı. Yörüngede görev yapacak uydunun “uçuş modeli"nin entegrasyon, sistem seviyesi testleri ve son hizalama ölçümlerinin tamamlandığını bildiren Uraloğlu, “Gururla söylüyorum ki ülkemizin en büyük AR-GE Projesi Türksat 6A tamamlandı. Yapılan testlerde uydunun fırlatma süreci ve uzay ortamı yerde oluşturularak tüm koşullara dayanıklılığı test edildi. Bütün testlerimizi başarı ile tamamladık. Haziran ayı başında da özel bir uçakla Amerika’nın Florida eyaletindeki Space-X’in merkezine göndereceğiz” dedi.

SpaceX Falcon 9 Roketiyle Fırlatılacak

Bakan Uraloğlu, uydunun temmuz ayında yörüngesine fırlatılacağını kaydederek Türksat-6A’nın Türkiye için bir dönüm noktası niteliği taşıdığını vurguladı. Türksat 6A ile Türkiye’nin ilk yerli haberleşme uydusu platformunu geliştirmiş olacağının altını çizen Uraloğlu, “Özellikle kritik bileşenlerin yerli imkanlarla üretilmesi ve yüksek yerlilik oranı ile uydu ve uzay sektöründe dışa bağımlık da azalacak. Bir haberleşme uydusunun 200-250 milyon Dolar değeri olduğunu düşünürsek bu projenin ülkemiz için ne kadar önemli olduğu biraz daha anlaşılır olabilir. Çünkü bu uydu ile ülkemiz, haberleşme uydusu üretebilen 10 ülke arasında yer alacak ve Türksat 6A’dan edindiğimiz tecrübelerle Türkiye bölgesindeki ülkeler için haberleşme uydusu üretim merkezi haline gelecek” diye konuştu.

“Şanlı Bayrağımız, Türksat 6A ile Uzaydaki Yerini Alacak”

Uraloğlu, Türksat 6A uydusunun, Türkiye’nin geleceğini şekillendirecek kadar önemli bir Ar-Ge projesi olduğunu da ifade ederek Türkiye’nin ilk yerli milli haberleşme uydusu olarak Türksat 6A’nın uzayda Türkiye’nin ve Türk bayrağının temsilcisi olacağının da altını çizdi. Uraloğlu, “Türksat 6A uydumuzun logosunu da bu düşünceden hareketle belirledik. Türkiye’nin en büyük Ar-Ge projesi olan uzaydaki gücümüze güç katacak Türksat 6A için belirlediğimiz logonun ilhamını Türkiye Yüzyılı vizyonu ve gururla dalgalandırdığımız bayrağımızdan aldık. Temmuz ayında yörüngesine göndereceğimiz milli haberleşme uydumuz Türksat 6A ile gururumuz, şanlı bayrağımız uzaydaki yerini alacak” dedi.


Kaynak: Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı
 

Ekli dosyalar

  • image.jpg
    image.jpg
    73.7 KB · Görüntüleme: 0

TÜRKSAT 6A haziranda ABD’ye gönderilecek​

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu TÜRKSAT 6A’yı haziran ayı başında ABD’ye göndereceklerini bildirdi.​

14.05.2024 - Ankara

Uraloğlu, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) yerleşkesindeki Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi’nde (USET) TÜRKSAT 6A’yla ilgili açıklamalarda bulundu.

Uyduya dair çalışmaları bitirdiklerini ifade eden Uraloğlu, “TÜRKSAT 6A’nın fırlatılmasıyla ilgili sürece girdik. Türkiye’nin haberleşme, televizyon yayınları, hem askeri hem de sivil haberleşme için uyduya ihtiyacımız var. Türkiye’nin uzayda 5 haberleşme, 4 gözlem uydusu bulunuyor. Biz bunlarla kendi hem kendi ihtiyacımızı görüyoruz hem de yakın coğrafyamızdaki ülkelere hizmet satışı ve sunumunu sağlamış oluyoruz.” dedi.

Uraloğlu, TÜRKSAT 6A uydusunu yerli ve milli imkanlarla ürettiklerini ve temmuz ayında fırlatma işlemini gerçekleştireceklerini anımsattı.

Bakan Uraloğlu, uydunun üretim süreci ve fırlatma takvimi hakkında şu bilgileri verdi:

“Haberleşme bizim en kıymetlimiz, özellikle askeri haberleşme daha da kıymetlisi. Bunu şu anda sağlıyoruz ama güvenli olmak ve uzay vatana sahip çıkabilmek için kendi ürettiğimiz ve yazılımını yaptığımız uyduyla yapmamız gerekiyordu. Onun için TÜRKSAT 6A uydumuzu yerli ve milli ürettik. Bunu üretirken de TÜRKSAT 3A, 4A, 4B, 5A, 5B… Bunlarda da Türksat’ımızın mühendislerini bu programlarda görevlendirerek eğitimlerini aldırarak, üretim programlarında bulundurarak yetiştirdik. Bunu yerli ürettik, yüzde 90’lara varan bir yerlilik oranı var. Haziran ayının başında ABD’ye gönderiyoruz. 8-14 Temmuz arasındaki bir tarihte de uzaya göndereceğiz.”

Anadolu Ajansı
 
  • Beğen
Tepkiler: Ali_Adana ve Rafet

Bakan Kacır: TÜRKSAT 6A’nın kapsama alanı mevcut uyduların ötesine, 4,5 milyarlık bir nüfusa erişim sağlanacak​

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “8 Temmuz haftasında fırlatılması planlanan TÜRKSAT 6A’nın kapsama alanı mevcut uyduların ötesine, Güneydoğu Asya ülkelerine ulaşacak, 4,5 milyarlık bir nüfusa erişim sağlanacak.” ifadesini kullandı.​

31.05.2024 - Ankara

Bakan Kacır, X sosyal medya hesabından, Milli Teknoloji Hamlesi etiketiyle "TÜRKSAT 6A"ya ilişkin paylaşım yaptı.

Türkiye’nin, şu ana kadar ürettiği en yüksek değere sahip milli teknoloji platformunu devreye almak için gün sayıldığını belirten Kacır, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Daha önce yüksek çözünürlüklü görüntüleme uydularını kendi kabiliyetleriyle geliştirme imkanını elde eden ülkemiz, tüm kritik bileşenleri yerli olarak üretilen TÜRKSAT 6A ile kendi haberleşme uydusunu üretebilen 11 ülkeden biri olacak. TÜBİTAK UZAY liderliğinde, TUSAŞ, ASELSAN, CTECH işbirliğiyle Türk mühendisler tarafından geliştirilen, üretilen, test edilen ve 8 Temmuz haftasında fırlatılması planlanan TÜRKSAT 6A’nın kapsama alanı mevcut uyduların ötesine, Güneydoğu Asya ülkelerine ulaşacak, böylelikle 4,5 milyarlık bir nüfusa erişim sağlanacak. Hem sivil hem askeri iletişim için kullanılacak ve 15 yıldan daha uzun bir süre yörüngede görev yapacak olan yerli haberleşme uydumuz, ülkemiz için stratejik bir öneme sahip olmasının yanı sıra, bundan sonra gerçekleştireceğimiz uydu ve uzay projelerine büyük katkılar sunacak.”
görüntü

Anadolu Ajansı​

 
  • Beğen
Tepkiler: Rafet ve Ali_Adana

TÜRKSAT 6A ABD YOLUNDA​

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türksat 6A’nın yapım ve test aşamalarının tamamlandığını paketlenme sürecine geçildiğini belirterek ABD Florida’da bulunan Cape Canaveral Hava Kuvvetleri İstasyonu’na gönderilmek üzere 4 Haziran Salı günü Ankara’dan yola çıkacağını açıkladı. Türksat 6A uydusunun Antonov An-124 tipi uçakla Florida’ya doğru yola çıkacağını kaydeden Uraloğlu, “Bu proje, ülkemizin uzaydaki geleceği açısından büyük önem taşıyor. Uydumuzda kullanılacak alt sistemleri, uydu yer istasyonunu ve yazılımları milli imkanlarla gerçekleştirdik. Türksat 6A’nın hizmete girmesi ile Türkiye haberleşme uydusu üretebilen ülkeler ligine yükselecek. Böylece haberleşme uydusu ihracatı da yapabileceğiz.” diye konuştu.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A’nın uzaya gönderilmeye hazır hale geldiğini ve bu kapsamda paketleme işlemlerinin son aşamasına geçildiğini açıkladı. Türksat 6A uydusunun entegrasyon ve testlerinin Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test (USET) Merkezi’nde gerçekleştirildiğini anımsatan Uraloğlu, “Uydu hizmetlerinde Türksat 3A, Türksat 4A, Türksat 4B, Türksat 5A ve Türksat 5B haberleşme uydularımız ile hizmetlerimiz sürdürüyoruz. Türkiye’nin en önemli projelerinden olan yerli haberleşme uydusu Türksat 6A projemizde ise artık sona çok yakınız. Temmuz ayında uydumuzu uzaya göreceğiz” dedi.

“Türksat 6A, SpaceX Tesislerinden Uzaya Gönderilecek”

Uraloğlu, Türksat 6A’nın yapımını Türksat’ın öncülüğünde Tübitak Uzay, Aselsan, TUSAŞ ve CTECH gibi yerli sanayi kuruluşlarının desteğiyle tamamladıklarını anımsatarak “Gururla söylüyorum ki ülkemizin en büyük AR-GE Projesi Türksat 6A’yı başarıyla tamamladık. Şimdi uzaya gönderme aşamasındayız. Uydumuzun paketleme işlemleri de USET’te tamamlanmak üzere. 4 Haziran Salı günü ise milli gururumuz Türksat 6A uydumuz Ankara’dan Antonov An-124 tipi uçakla ABD Florida’da bulunan Cape Canaveral Hava Kuvvetleri İstasyonu’na doğru yola çıkacak. Yaklaşık 17 saat sürecek yolculuğun ardından Cape Canaveral Hava Kuvvetleri İstasyonu’nda SpaceX tesislerinde hangara iniş yapacak uydumuzun, burada yolculuk testleri yapılacak. Ayrıca Türksat6A’nın yakıt dolumu işlemleri de SpaceX’e ait hangarda gerçekleştirilecek. Temmuz ayı ikinci haftasında da SpaceX’e ait Falcon 9 roketi ile uzaydaki konumuna gönderilmesini planlıyoruz.” diye konuştu.

Türksat Teknoloji Transfer Eğitim Programı

Bakan Uraloğlu, Türksat 6A’nın en yüksek yerlilik oranıyla tamamlanabilmesinin arkasında Türksat tarafından başlatılan teknoloji transfer eğitim programının bulunduğunu vurgulayan Uraloğlu, “Ülkemizin uydu operatörü Türksat tarafından başlatılan program ile Türksat 3A’nın yanı sıra Türksat 4A, Türksat 4B’nin yapımında Türksat mühendislerinin de yer alması sağlanmıştı. Ayrıca Türksat 5A’nın ve 5B’nin yapımında da yine teknoloji transfer programı kapsamında 12 Türksat mühendisi, uydu tasarım, üretim ve test başlıklarında bulundu. Ve şu anda da teknoloji transfer programı kapsamında uzay teknolojileri alanında eğitim alan Türksat mühendislerinin katkısıyla Türksat 6A’yı en yüksek yerlilik oranıyla ürettik” dedi.

“Türkiye, Artık Bir Haberleşme Uydusu Üreticisi”

TÜRKSAT 6A üretilmesinin, Türkiye için bir dönüm noktası olduğunu vurgulayan Uraloğlu, “TÜBİTAK Uzay, bu proje kapsamında Türksat 6A uydusunun Uydu Yönetim Alt Sistemi’ni, Yörünge Yönelim Kontrol Alt Sistemi’ni, Güç Alt Sistemi’ni, Elektrikli İtki Alt Sistemi’ni, Arayüz Kontrol Birimleri’ni ve Haberleşme Görev Yükü’nü üretti. C2TECH firması Telemetri/İşaret Sinyali Vericisinden Telekomut Alıcıya, Yönsüz Alıcı Anteninden Alıcı Test Bağdaştırıcısına kadar tüm Telemetri Telekomut ve Mesafe Ölçüm Alt sistemlerini yerli ve milli olarak üretti. ASELSAN ise Türkiye Anteni’ni, Almaç, INET ve Faydalı Yük Arayüz Birimi’ni imal ederek Türksat 6A’nın bu aşamaya gelmesini sağladı. Yapısal ve ısıl sistemlerin tasarımından sorumlu TUSAŞ ise uydunun yapısal panellerini ve pil panelini üreterek uyduya montajını gerçekleştirdi. İlk defa Ar-Ge’si yapılarak üretilen bu ürünler sayesinde artık Türkiye, dünyanın sayılı haberleşme uydusu üreticilerinden biri haline gelmiş oldu. Uzay deneyimi elde edecek bu ürünler sayesinde Türkiye hem bu parçaları hem de bir haberleşme uydusunu baştan sona yaparak ihraç edebilecek konuma geldi” diye konuştu.

“35 bin 786 Kilometre Uzaklıkta Konumlanacak”

Mevcut uyduların yedekliliğini sağlayacak Türksat 6A’nın Türkeye’nin uydu kapasitesini de önemli ölçüde artıracağını kaydeden Uraloğlu, 35 bin 786 kilometre uzaklıkta konumlanması planlanan Türksat 6A’nın 7,5 kilovat güce sahip olduğunu anlattı. Uraloğlu, “Türksat 6A uydusu bir yer sabit haberleşme uydusu olarak; TV yayıncılığı başta olmak üzere haberleşme hizmetleri ve geniş bir kapsama alanında ülkemizin uydu haberleşme ihtiyaçlarını karşılayabilecek. Ayrıca mevcut uyduların hizmet vermediği Hindistan, Tayland, Malezya ve Endonezya da kapsama alanına girecek. Türksat 6A ile Türkiye’nin uydularının ulaştığı nüfus, 3,5 milyardan 5 milyara çıkacak. Türksat 6A’nın hizmete girmesi ile Türksat’ın bölgeye yönelik uydu hizmeti ihracatını da önemli ölçüde artacak” dedi.

02 HAZİRAN 2024

image


image


Kaynak: Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı
 

TÜRKSAT 6A’NIN TARİHİ YOLCULUĞU BAŞLIYOR​

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A’nın uzaya fırlatılacağı ABD’nin Florida eyaletindeki Cape Canaveral Hava Kuvvetleri İstasyonu’na gönderilmesi amacıyla TUSAŞ’ta düzenlenen törene katıldı. Türksat 6A’yı Temmuz’un ikinci haftası uzaydaki yörüngesine yollayacaklarını belirten Bakan Uraloğlu, Türksat 6A uydusuyla dünya nüfusunun yüzde 65’ine denk gelen 5 milyar insana erişecek bir hizmet sağlayacaklarını söyledi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ile birlikte, Türksat 6A’nın ABD Florida’da bulunan Cape Canaveral Hava Kuvvetleri İstasyonu’na gönderildiği uğurlama törenine katıldı. Antonov AN-124 tipi uçakla Florida’ya doğru bu akşam saatlerinde yola çıkan Türksat 6A’nın Hindistan’ın tamamı, Tayland, Malezya ve Endonezya’yı da kapsama alanına alacağını kaydeden Uraloğlu, “Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın vizyonuyla hayata geçirdiğimiz uydumuzla dünyadaki 10 haberleşme uydusu üreticisi ülke arasına giriyoruz.” diye konuştu.

“Yüzde 90’a Varan Yerlilik Oranıyla Hayata Geçirdik”

Bakan Uraloğlu, Türksat 6A uydusunun, Tübitak Uzay, Aselsan, Tusaş, ve Ctech ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Savunma Başkanlığı ve Türksat’ın çalışmalarıyla ortaya çıkarıldığını kaydederek, “Yüzde 90’lara varan bir yerlilik oranıyla hayata geçirdik. Uzun süren bir gayret. 2018’den bu yana başlayan bir üretim süreci olsa da fikir ve imzası biraz daha eskiye dayanıyor. Bugün de uydumuzun ana parçasını konteynere koyarak dünyanın en büyük kargo uçağı Antonov ile beraber inşallah bu akşam yola çıkarıyoruz.” dedi.

“Temmuz’un İkinci Haftasında Yörüngesine Fırlatmış Olacağız”

Uraloğlu, Türksat 6A’nın bir günlük uçuş sonrasında Amerika’nın Florida eyaletindeki Space X fırlatma tesislerine ulaşacağını bildirerek, “Temmuz’un ikinci haftasında başlayan süreçte, hava şartlarına bağlı olarak bir haftalık zaman diliminde yörüngesine fırlatmış olacağız. 42 dereceye oturacak ve 35 bin 786 kilometrelik bir yükseklikte olacak. Bütün testler sonucunda bu sene itibariyle hizmete almayı öngörüyoruz.” dedi.

“5 Milyar İnsana, Dünya Nüfusunun Yüzde 65’ine Ulaşacağız”

Bakan Uraloğlu 5 uydu ile Afrika, Orta Doğu, Orta Asya, Avrupa ve Türkiye’nin yakın coğrafyasında yaklaşık 3,5 milyar insana hizmet verdiklerini duyurarak, “Türksat 6A ile beraber Hindistan’ın tamamı, Tayland, Malezya ve Endonezya kapsama alanına girerek 5 milyarlık bir nüfusa erişeceğiz. Bu da dünya nüfusunun yüzde 65’ine tekabül ediyor. Buralara aynı zamanda hizmet satarak 250 milyon dolara üretilmiş olan uydumuzun geri dönüşüyle ilgili de bir süreci yakalamış olacağız.” ifadelerini kullandı.

"Dünyadaki 10 Haberleşme Uydusu Üreticisinden Biri Oluyoruz”

Türksat 3A, 4A ve 4B’nin imalatı sürecinde Türksat mühendislerinin eğitimine katkılarıyla başlanan süreci Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın vizyonuyla hayata geçirdiklerini belirten Uraloğlu, “Dünyadaki 10 haberleşme uydusu üreticisi ülke arasına giriyoruz. Neler yapabildiğimizi gerçekten göstermiş olan bir eserden bahsediyoruz. Ertesi gün ne olacağını düşündüğümüz bir Türkiye’den 2035’i, 2053’ü, 2071’i planlayan bir ülke durumuna geldik. Bizleri talimatlandıran, bizlere her türlü desteği veren başta Cumhurbaşkanımıza, Sayın Bakanımıza, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımıza ve Savunma Sanayi Başkanlığımıza teşekkür ediyorum. Bu gururu hep beraber yaşıyoruz. İnşallah daha güzel projeleri yapma temennisiyle ben de sizleri saygıyla, sevgiyle, muhabbetle selamlıyorum. Yolculuğumuz hayırlı olsun.” ifadelerini kullandı.

04 HAZİRAN 2024

image


image


image



Kaynak: Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı
 

Ekli dosyalar

  • image.jpg
    image.jpg
    115 KB · Görüntüleme: 0

GURUR PROJEMİZ TÜRKSAT 6A AMERİKA’DA​

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Antonov An-124 tipi uçakla 4 Haziran gecesi yola çıkan Türksat 6A uydusunun SpaceX Cape Canaveral Hava Kuvvetleri İstasyonu’nda son testlerinin yapıldığını söyledi. Türksat 6A uydusunun SpaceX hangarında olduğunu bildiren Uraloğlu, “Türksat 6A uydumuz artık gün sayıyor. Amerika Birleşik Devletleri’ne nakli sonrası devam eden standart testlerin tamamlanmasının ardından temmuz ayının ikinci haftasında yerli ve milli gururumuz Türksat 6A uydumuzu Falcon 9 roketi ile uzaydaki konumuna göndereceğiz. Yüzde 81’in üzerinde yerlilik oranıyla geliştirilen uydumuz 15 yılı aşkın süre boyunca hizmet edecek” dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, Türksat-6A Uydu Projesi’nin planlanan bir şekilde ilerlediğini belirterek, 4 Haziran’da Antonov An-124 tipi uçak ile Türkiye’den uğurladıkları uydunun, 19 saatlik yolculuğun ardından ABD’nin Florida Eyaleti’nde bulunan SpaceX Cape Canaveral Hava Kuvvetleri İstasyonu’na gönderildiğini anımsattı.

SpaceX Falcon 9 Roketiyle Fırlatılacak

Türksat 6A uydusunun faaliyetlerinin Bakanlığın yanı sıra proje paydaşları ve ilgili kurumlarca yakından takip edildiğinin de altını çizen Bakan Uraloğlu, Türksat uydularının yedekliliğini sağlayacak ve mevcut kapasiteyi artıracak Türksat 6A’nın mevcut proje takvimine göre temmuz ayının ikinci haftasında Space X firmasının Falcon 9 roketiyle uzaya göndermeyi planladıklarını söyledi.

10 Günlük Uzay Yolculuğu Sonrası Yörünge Testleri Yapılıyor

Türksat-6A’nın üretim süreci sonrasında 400’e yakın çevresel ve fonksiyonel testi başarıyla tamamladığını anımsatan Uraloğlu, “Türksat 6A uydumuzu taşıyan Antonov An-124 tipi uçak yaklaşık 19 saatlik seyahatin ardından SpaceX Cape Canaveral Hava Kuvvetleri İstasyonu’na inmişti. Yaklaşık 4 saat süren indirme işleminin ardından Türksat 6A uydumuz SpaceX’in hangarındaki yerini almıştı. Burada da seyahat sonrası testler gerçekleştiriliyor. Testlerin tamamlanmasının ardından temmuz ayının ikinci haftasında uydumuzu uzaya göndereceğiz” ifadelerini kullandı.

Uydunun uzaya gönderilmesinin ardından yaklaşık 10 gün sürecek yolculuğun da başlayacağının altını çizen Uraloğlu, yörüngesine ulaştıktan sonra da yörünge testlerine başlamasının planlandığını söyledi. Bakan Uraloğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

“Testlerin ardından Türksat tarafından yörüngede teslim alarak Türksat 6A uydusunu faaliyete geçirmeyi planlıyoruz. Faaliyete geçmesi ile birlikte Türksat 6A uydusu ile Türksat’ın hizmet verdiği kapsama alanı Hindistan, Tayland, Malezya ve Endonezya’yı kapsayacak şekilde genişleyecek. Böylece Türksat 6A ile Türkiye’nin uydularının ulaştığı nüfus, 3,5 milyardan 5 milyarın üzerine çıkacak. Türkiye, kendi haberleşme uydularıyla dünya nüfusunun yüzde 65’inden fazlasına ulaşabilir hale gelecek. Ku Band kapasitesi ile yayıncılık sektörüne hizmet verecek. Uydumuz 7,2 kW güç kapasitesi ile 15 yıl boyunca hizmet verecek.”

21 HAZİRAN 2024

image


image


image


image


Kaynak: Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı
 
  • Beğen
Tepkiler: Ali_Adana ve Rafet

Türksat 6A’nın fırlatma testleri son aşamasına geldi​

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu: “Mevcut proje takvimine göre temmuzun ikinci haftasının başında Türksat 6A uydumuzu SpaceX firmasının Falcon 9 tip roketiyle uzaya göndermeyi planlanıyoruz.” dedi.​

Ankara - 26.06.2024​

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türksat 6A’nın Amerika’nın Florida eyaletindeki SpaceX tesislerinde fırlatma öncesi testlerinin tamamlanma aşamasına geldiğini belirterek, “Mevcut proje takvimine göre temmuzun ikinci haftasının başında Türksat 6A uydumuzu SpaceX firmasının Falcon 9 tip roketiyle uzaya göndermeyi planlıyoruz.” ifadesini kullandı.

Uraloğlu, yazılı açıklamasında, Türkiye’nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A’nın testleri ve fırlatılma sürecine ilişkin bilgi verdi.

Uydunun ABD’nin Florida eyaletindeki SpaceX tesislerinde fırlatma gününü beklediğini vurgulayan Uraloğlu, Türksat 6A’nın entegrasyon ve testlerinin, 10 yıllık süreçte Türksat ve TUSAŞ işbirliğiyle Türkiye’ye kazandırılan Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test (USET) Merkezi’nde gerçekleştirildiğini hatırlattı. Uraloğlu, Türksat 6A’yı, Türksat’ın yanı sıra TÜBİTAK Uzay, ASELSAN, TUSAŞ ve C2Tech’in katkılarıyla en yüksek yerlilik oranıyla ürettiklerini bildirdi.

Uraloğlu, Türksat uydularının yedekliliğini sağlayacak ve mevcut kapasiteyi artıracak Türksat 6A’nın 6 Haziran’da SpaceX tesislerine ulaştığını anımsatarak, şunları kaydetti:

“Nakliye işlemlerinin tamamlanması sonrasında başlatılan fırlatma aşaması testleri de tamamlanma aşamasına geldi. Mevcut proje takvimine göre temmuzun ikinci haftasının başında Türksat 6A uydumuzu SpaceX firmasının Falcon 9 tip roketiyle uzaya göndermeyi planlanıyoruz. Şunu rahatlıkla söyleyebiliyoruz ki yüzde 80’in üzerinde yerlilik oranıyla ülkemizin en büyük AR-GE projesinde son aşamaya geldik ve her şey takvime uygun olarak ilerliyor.”

Üretilen parçalar farklı görev yüklerine sahip uydularda kullanılabilecek​

Türksat 6A ile Türkiye’nin ilk yerli haberleşme uydusu platformunun geliştirilmiş olacağına dikkati çeken Uraloğlu, “Uydumuzun yerli ve milli olarak üretilen her parçası uydu deneyimi kazanmış olacak. Bu çok önemli. Çünkü ülkemizde üretilen bu parçaların hepsi uzay deneyimi kazanarak uzayda başarıyla hizmet verebildiği için tüm dünyaya ihracının önü de açılacak. Artık haberleşme uydusu üreten tüm ülkeler, bu ürünleri bizden alabilecek. Sadece haberleşme uydusu üreten bir ülke olmakla kalmayacağız, tüm uydu parçalarını ihraç da edeceğiz. Üretilen her parça, artık farklı görev yüklerine sahip uydular için de kullanılabilecek.” ifadelerini kullandı.

“Türkiye, uzay yarışında yeni bir döneme girecek”​

Uraloğlu, özellikle kritik bileşenlerin yerli imkanlarla üretilmesinin ve uzay sektöründe dışa bağımlığın azalmasının güvenlik açısından da büyük önemi olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

“Bir haberleşme uydusu yaklaşık 250 milyon dolar. Sadece bir uydunun değerini bile düşünürsek bu projenin ülkemiz için ne kadar önemli olduğu biraz daha anlaşılır olabilir. Ayrıca Türksat 6A’nın, uydu sektöründe yetişmiş insan kaynağı oluşturma konusunda da önemli katkısı olacak. Teknoloji ve tecrübe kazanımı sayesinde ülkemiz uydu ve bileşenlerinin tasarım ve üretiminde önemli bir pazar payına sahip olabilecek. Ülkemiz için bir dönüm noktası olacak Türksat 6A’nın başarıyla hizmete alınması sonrasında Türkiye, uzay yarışında yeni bir döneme girecek.”
görüntü


görüntü


görüntü

Anadolu Ajansı​

 
  • Beğen
Tepkiler: Ali_Adana ve Rafet

Türksat 6A’nın fırlatılması öncesi son hazırlıklar yapılıyor​

Türkiye’nin yerli ve milli ilk haberleşme uydusu Türksat 6A’nın Türkiye saatiyle 9 Temmuz 00.20’de başlayacak uzay yolculuğu öncesi son hazırlıklara odaklanıldı.​

görüntü

Ankara - 07.07.2024​

Türksat AŞ’den yapılan açıklamaya göre, uydunun, ABD’nin Florida eyaletindeki Cape Canaveral Hava Kuvvetleri İstasyonu’ndan SpaceX firmasına ait Falcon 9 roketiyle fırlatılması için geri sayım sürüyor. Türksat 6A’nın yolculuğu, 8 Temmuz’u 9 Temmuz’a bağlayan gece Türkiye saatiyle 00.20’de başlayacak.

Tarihi an dolayısıyla Türksat Gölbaşı Yerleşkesi’nde de “Fırlatma Töreni” gerçekleştirilecek. Cape Canaveral Hava Kuvvetleri İstasyonu’ndan yapılacak fırlatma, alandan canlı takip edilecek.

Türk uydularının ulaştığı nüfus 5 milyara çıkacak​

Türkiye’nin en büyük AR-GE projesi niteliğindeki Türksat 6A, 42 derece doğu yörüngesinde göreve başlayacak. Yer sabit (Jeosenkron) haberleşme uydusu olarak Türksat 6A, TV yayıncılığı hizmetlerinde ve geniş kapsama alanında ülkenin uydu haberleşme ihtiyaçlarını karşılayabilecek.

Projede yer alan kurumların çalışmalarıyla uydunun yerli ve milli olarak üretilmesi sağlanmıştı. 84 yerli ekipman kullanılarak yüzde 80’in üzerinde yerlilik oranıyla tamamlanan uydu, yaklaşık 4,2 ton fırlatma kütlesine ve 8,4 kW gücünde faydalı yüke sahip bulunuyor. Türksat 6A, yörüngesindeki konumuna ulaşmasının ardından Türkiye, Avrupa ve Güney Asya’da geniş bir coğrafyayı kapsayan alanda hizmet verecek.

Türksat 6A ile Türkiye’nin uydularının ulaştığı nüfus, 3,5 milyardan 5 milyara çıkacak.

Anadolu Ajansı​

 
  • Beğen
Tepkiler: Rafet ve Ali_Adana

Türksat 6A’nın haberleşme görev yükleri ASELSAN’dan​

Türk savunma sanayisinin önde gelen firmalarından ASELSAN, uzay alanında sahip olduğu bilgi birikimini Türkiye’nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A’ya aktararak, uydunun haberleşme görev yüklerini millileştirdi.​

görüntü

Ankara - 07.07.2024​

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, ASELSAN, Türkiye’nin uzay alanındaki ihtiyaçlarını milli çözümlerle karşılamak için çalışmalarını sürdürüyor.

Şirket, uydu ve uzay teknolojileri alanındaki faaliyetlerini yer sabit yörünge (GEO), alçak yörünge haberleşme (LEO), uydu tabanlı navigasyon, uzaydan istihbarat, gözetleme ve keşif alanlarında gerçekleştiriyor.

GEO haberleşme alanında Türksat 5B’deki işbirlikleriyle Türkiye’nin ilk milli ekipmanları Ku-Bant Almaç ve Ka-Bant LNA’yı geliştiren ASELSAN, 2022’den bu yana uzayda operasyonel olarak görev yapan ekipmanlarıyla ilk “milli uydu haberleşme görev yükü ekipmanlarını” geliştiren kuruluş unvanını kazandı.

ASELSAN’ın geliştirdiği Uydu Tabanlı Düzeltme Sistemi, ilk etapta GPS ve takiben diğer GNSS sistemlerinin kaynak sinyallerini, bu sistemlere ait verilerin doğruluk, güvenilirlik, elverişlilik değerleri ile bütünlük bilgisini içerecek düzeltme verileri vasıtasıyla iyileştirerek, kapsanacak coğrafyadaki kullanıcılar için performans artışı getirecek.

Bilgi birikimleri Türksat 6A’ya aktarıldı​

Türksat 5B’de edindiği bilgi birikimiyle Türkiye’nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A’da da görev alan ASELSAN, Ku-Bant ve X-Bant haberleşme görev yükleri çözümlerini bir üst seviyeye çıkardı.

Proje kapsamında uzay kalifiye tasarım, üretim, entegrasyon ve test süreçleri ASELSAN bünyesine kazandırıldı. Ayrıca, projede görev alan 100’den fazla personelle uzaya yönelik tecrübeli insan kaynağı Türkiye’nin diğer uzay projelerinde görev almak üzere deneyim elde etti.

Türksat 6A ile yeryüzünden her türlü haberleşmeye imkan sağlayacak "haberleşme görev yükleri"ni geliştiren ASELSAN, Türkiye’nin gelecekteki alçak yörünge haberleşme ihtiyaçlarını karşılayacak görev yükleri için teknoloji yatırımlarını öz kaynaklarla gerçekleştirdi.

ASELSAN, bu uydulardan elde ettiği deneyim, tecrübe ve kazanımlarla Türkiye’nin gelecekte sahip olacağı takım uydulardaki tüm görev yüklerini ve haberleşme alt sistemlerini takvim ve maliyet etkin bir şekilde milli olarak sağlamayı hedefliyor.

24 çeşit ekipman yerlileştirildi​

Alt sistemleri, uydu yer istasyonu yazılımları, uçuş bilgisayarları, güç dağıtım düzenleme birimleri yerli ve milli geliştirilen Türksat 6A, yüzde 80’in üzerinde yüksek yerlilik oranıyla üretildi. Kurumların kendi temiz odaları kullanılarak geliştirilen ve üretilen ekipmanlar Ankara TUSAŞ’taki Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi’nde bir araya getirildi ve sistem seviyesi testlerine tabi tutuldu.

Bu süreçte 24 çeşit ekipman yerlileştirilirken uçuş modelinde 84 yerli ekipman kullanıldı. Proje süresince 400’e yakın çevresel ve fonksiyonel testler tamamlandı.

Türksat 6A, TÜBİTAK, TUSAŞ, ASELSAN, CTech ekiplerinden dönem dönem 400’e yakın kişinin ortak çalıştığı ve Türkiye’nin uzay alanında yetişmiş personel gücünün artırılmasını sağlayan bir proje olarak kayıtlara geçti.

Bu kurum ve şirketlerin küresel deneyim kazanma fırsatı yakaladığı projeden elde edilen bilgi birikiminin, gelecek dönemde uydu geliştirme faaliyetlerinde artan oranda kullanılması amaçlanıyor.

Türkiye, Türksat 6A ile uzaydaki iddiasını daha ileri boyuta taşırken bundan sonra milli bir uydu markası oluşturmayı amaçlıyor.

Türkiye’yi kendi yerli ve milli uydusunu geliştirebilen 11 ülkeden biri yapan Türksat 6A, fırlatma merkezinden Falcon 9 roketi ile ABD yerel saati ile 8 Temmuz saat 17.20’de, Türkiye saati ile 8 Temmuz’u 9 Temmuz’a bağlayan gece 00.20’de uzaya gönderilecek.

Anadolu Ajansı​

 
  • Beğen
Tepkiler: Rafet ve Ali_Adana

Bakan Uraloğlu: Türksat 6A’nın fırlatma prosedürlerinde sona geldik​

Bakan Uraloğlu, Türksat 6A’nın uzay yolculuğuna dair, “Başarılı bir nakil sürecinin ardından başlayan ve yaklaşık 1 ay süren fırlatma prosedürlerinde de sona geldik.” ifadesini kullandı.​

görüntü

Ankara - 07.07.2024​

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 8 Temmuz’u 9 Temmuz’a bağlayan gece Türkiye saatiyle 00.20’de fırlatılması planlanan Türksat 6A’ya ilişkin, “Uydunun roketten ayrılmasından sonra yaklaşık 70’inci dakikada geçici yörüngesine ulaşarak, ilk sinyali almayı hedefliyoruz.” ifadesini kullandı.

Bakan Uraloğlu, yazılı açıklamasında, Türksat 6A’ya ilişkin son bilgileri paylaştı.

Türkiye’nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A’nın SpaceX firmasının ABD’nin Florida eyaletindeki Cape Canaveral Fırlatma Merkezi’nden Falcon 9 roketiyle 8 Temmuz’u 9 Temmuz’a bağlayan gece Türkiye saatiyle 00.20’de uzaya gönderileceğini anımsatan Uraloğlu, bunun büyük bir gurur olduğunu vurguladı.

Uraloğlu, Türksat 6A’nın tüm testleri başarıyla geçmesinin ardından 4 Haziran’da yörüngesine fırlatılması için Cape Canaveral Uzay Üssü’ndeki SpaceX tesislerine yollandığını belirterek, “Başarılı bir nakil sürecinin ardından başlayan ve yaklaşık 1 ay süren fırlatma prosedürlerinde de sona geldik.” değerlendirmesinde bulundu.

Türksat 6A’nın önemine dikkati çeken Uraloğlu, şunları kaydetti:

“Bu bizim için büyük bir gurur. Türkiye’nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu olan Türksat 6A, yüksek teknolojiye sahip altyapısıyla ülkemizin uzay çalışmalarında önemli bir dönüm noktası olacak. Uydunun roketten ayrılmasından sonra yaklaşık 70’inci dakikada geçici yörüngesine ulaşarak ilk sinyali almayı hedefliyoruz.”

“Küresel ölçekte rekabet gücümüzü artıracak”​

Uydunun fırlatılmasının Türkiye’nin uzay alanında bağımsızlık hedefinin önemli bir göstergesi olduğunu vurgulayan Uraloğlu, “Proje, hem mühendislerimizin bilgi birikimini hem de ülkemizin teknolojik kapasitesini ortaya koyuyor. Türksat 6A, sadece Türkiye’nin haberleşme kapasitesini artırmakla kalmayacak, aynı zamanda bölgesel ve küresel ölçekte de rekabet gücümüzü artıracak. Mevcut uydularımızın hizmet vermediği Hindistan, Tayland, Malezya ve Endonezya da kapsama alanına girerek, ilk kez ülkemiz tarafından üretilen uydu üzerinden bu ülkelerdeki yerel televizyon kanallarına ulaşacağız.”

Uraloğlu, Türksat 6A ile Türkiye’nin uydularının ulaştığı nüfusun 3,5 milyardan 5 milyara çıkacağına dikkati çekerek, şu bilgiyi verdi:

“Kesintisiz televizyon yayıncılığı açısından önem arz eden Ku-Bantta televizyon yayını yaptığımız uydularımızı yedekleyeceğimiz frekans bantları da yer alıyor. Bu anlamda yedeklilik açısından önem arz eden Türksat 6A ile birlikte sunduğumuz hizmetler de ek kapasiteyle artacak. Türksat 6A’nın hizmete girmesiyle Türksat’ın bölgeye yönelik uydu hizmeti ihracatının önemli ölçüde artmasını da planlıyoruz.”

“Türkiye’nin uydu kapasitesini artıracak”​

Uraloğlu, Türksat 6A’nın Türkiye’nin uydu kapasitesini de önemli ölçüde artıracağının altını çizerek, şu değerlendirmede bulundu:

“Türksat 6A bir aylık yolculuğunun ardından dünyadan 35 bin 786 kilometre uzaklıkta konumlanacak. 8,4 kilovat güce sahip Türksat 6A, bir yer sabit haberleşme uydusu olarak TV yayıncılığı başta olmak üzere haberleşme hizmetleri ve geniş bir kapsama alanında ülkemizin uydu haberleşme ihtiyaçlarını karşılayabilecek. Böylece Türksat, 6 aktif haberleşme uydusuyla dünyanın önde gelen uydu operatörleri arasında yerini sağlamlaştıracak.”

Anadolu Ajansı​

 
  • Beğen
Tepkiler: Rafet

Türksat 6A uydusu bu gece uzaya fırlatılıyor​

Türk mühendislerince üretilen Türkiye’nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A, Uraloğlu’nun katılımıyla, bu gece 00.20’de Space X firmasının ABD’nin Florida eyaletindeki Kennedy Uzay Merkezi’nden yörüngesine fırlatılacak.​

görüntü


görüntü

Ankara - 08.07.2024​

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, gece yarısı gerçekleştirilecek fırlatma sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın video mesaj yayınlaması bekleniyor. Bakan Uraloğlu da Kennedy Uzay Merkezi’nden canlı bağlantı kurarak yaşanacak heyecanı Türkiye’ye aktaracak.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Uraloğlu, fırlatma işlemleri için hazırlıkların sorunsuz devam ettiğini bildirdi.

Hazırlıkları takip ettiklerini belirten Uraloğlu, “Bu gece inşallah bağımsızlığımızın sembolü Türksat 6A’nın fırlatma işlemlerini başarıyla gerçekleştirerek, kendi uydusunu üreten 11 ülkeden biri olacağız ve uzaya imzamızı atacağız.” ifadelerini kullandı.


Bakan Uraloğlu, uydunun fırlatılmasından itibaren yaşanacak süreç hakkında da şu bilgileri verdi:

“Fırlatmanın ardından kimyasal itki sistemi ile yola çıkacak olan uydumuz, 35 bin 786 kilometre uzaklıkta 42 derece doğu boylamındaki kalıcı yörüngesine ulaşacak. Burada yörünge testlerine başlamayı planlıyoruz. Yaklaşık 1 ay sürecek testlerin ardından uydumuzu teslim alacağız ve faaliyete geçireceğiz.”

Türksat 6A’nın Türkiye’nin en önemli AR-GE projelerinden olduğunu ve Türk mühendislerin yoğun çalışmalarının sonucunda yüzde 80’in üzerinde yerlilik oranıyla üretildiğini bildiren Uraloğlu, “Uydumuz, TV yayıncılığı başta olmak üzere, haberleşme hizmetleri ve geniş kapsama alanı ile Türkiye’nin uydu haberleşme ihtiyaçlarını karşılayabilecek. Ayrıca, mevcut uyduların hizmet vermediği Hindistan, Tayland, Malezya ve Endonezya’nın da kapsama alanına girecek, 5 milyar insana hizmet verilecek.” ifadelerini kullandı.

Anadolu Ajansı​

 
  • Beğen
Tepkiler: Rafet

Türksat 6A, 10 yıllık çalışmanın ürünü​

Türkiye’nin yerli ve milli haberleşme uydusu üretme çalışmalarının ilk ürünü Türksat 6A’nın serüveni resmi olarak 15 Aralık 2014’te başladı ve bu gece Türkiye saatiyle 00.20’de uzaya fırlatılmasıyla tarihe geçecek.​

görüntü

Ankara - 08.07.2024​

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı çatısı altında 2014’te çalışmalarına başlanan ve 10 yılda hazır hale getirilen Türksat 6A’nın serüveni, bu gece Türkiye saatiyle 00.20’de uzaya fırlatılmasıyla taçlanacak.

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, Türkiye’nin haberleşme uydu yayıncılığı Türksat 1B ile 1994’te başladı.

Bundan iki yıl sonra 1996’da Türksat 1C, 2001’de Türksat 2A, 2008’de Türksat 3A, 2014’te Türksat 4B uzaya gönderildi. Türksat 5A 2021’de ve son olarak Türksat 5B de 2022’de hizmete alındı.

Türksat tarafından başlatılan programla 3A’nın yanı sıra 4A ve 4B’nin yapımında Türk mühendislerinin de yer alması sağlandı. Ayrıca Türksat 5A ve 5B’nin yapımında Teknoloji Transfer Programı kapsamında Türksat mühendisleri uydu tasarım, üretim ve test aşamalarında bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TÜRKSAT 6A Haberleşme Uydusu Projesi’nin TÜBİTAK’taki imza törenine katıldı (Fotoğraf: Kayhan Özer/AA 15 Aralık 2014)

Türksat 6A’nın gelişim süreci​

Türkiye’nin uydu çalışmaları devam ederken Bakanlık çatısı altında 15 Aralık 2014’te yerli ve milli Türksat 6A projesi resmi olarak başlatıldı. 21 Mayıs 2015’te Türksat ve Savunma Sanayi Başkanlığı işbirliğiyle TUSAŞ tesislerinde kurulan Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezinin (USET) açılmasıyla çalışmalara başlandı.
görüntü


Ön Gözden Geçirme Fazı 31 Aralık 2015’te başlarken 26 Aralık 2016’da Kritik Gözden Geçirme Fazı-1’e adım atıldı. Bir sonraki yıla gelindiğinde Isıl Yapısal Yeterlilik Modeli tamamlandı.
Kritik Gözden Geçirme Fazı-2’ye 29 Kasım 2018’de başlanırken mühendislik modeli uydusu yapımı çalışmaları için 2019’da harekete geçildi. Söz konusu modelin çalışmaları 2022’de tamamlandı.
görüntü


Uçuş Modeli Başlangıç Fonksiyonel Testleri, Haziran 2022’de sona erdi. Uçuş Modeli Isıl Vakum Testleri ise Aralık 2022’de sonuca ulaştı.
görüntü


Uçuş Modeli Titreşim ve Akustik Testleri Ağustos 2023’te yapılırken Kasım 2023’te Uçuş Modeli Şok Testi (Fit Check) tamamlandı.
görüntü


Uçuş Modeli Son Fonksiyonel Testleri de Ocak 2024’te bitirilerek, uçuş modeli CATR testleri yapıldı.
görüntü


Nisan 2024’e gelindiğinde uçuş modeli kütle özellikleri ölçümü yapıldı, geçen ay da uçuş modeli yerde teslim ve paketleme işlemine geçildi. Uydu, 4 Haziran’da Space X’in, ABD’nin Florida Eyaleti’ndeki Cape Canaveral Uzay Üssü’ne yollandı.
görüntü

Tarihi gün​

Türksat 6A uydusu yapım çalışmalarında Türkiye Uzay Ajansı, TÜBİTAK UZAY, Türksat AŞ, ASELSAN, C2Tech ve TUSAŞ sürece katkı sağladı.
görüntü


Böylece tüm hazırlıklar tamamlanarak, Türkiye’nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu uzaya gönderilmeye hazır hale geldi. Türksat 6A uydusu, fırlatma merkezinden Falcon 9 roketiyle bugün ABD yerel saatiyle 17.20’de, Türkiye saatiyle gece 00.20’de uzaya gönderilecek.
 
  • Beğen
Tepkiler: Rafet

Türkiye’nin yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A uzaya fırlatıldı​

Türkiye’nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A, Türkiye saatiyle 02.30’da ABD’nin Florida eyaletinde bulunan Cape Canaveral Uzay Kuvvetleri İstasyonu’ndan uzay yolculuğuna başladı.​

görüntü

Cape Canaveral/Ankara - 09.07.2024​

Türksat 6A’nın fırlatılması nedeniyle Florida’daki Cape Canaveral Uzay Kuvvetleri İstasyonu’nda düzenlenen törene, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, Türksat Genel Müdürü Hasan Hüseyin Ertok, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) Genel Müdürü Mehmet Demiroğlu, ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol, CTECH Genel Müdürü Cüneyd Fırat ve diğer yetkililer katıldı.

Türk mühendisleri tarafından geliştirilen ilk yerli ve milli uydu Türksat 6A, Türkiye saatiyle 02.30’da Space X firmasına ait Falcon 9 roketiyle Fırlatma Kompleksi 40’tan uzaya gönderildi.

Olumsuz hava koşulları nedeniyle birkaç kez ertelenen fırlatma operasyonu gecikmeli yapıldı.

42 derece doğu boylamındaki yörüngesinde hizmet verecek​

Fırlatma anından itibaren yaklaşık yarım saat sonra Türksat 6A’nın roketten ayrılması bekleniyor. Uydunun roketten ayrılmasının ardından yaklaşık 70’inci dakikada ilk sinyalin alınması öngörülüyor.

Türksat 6A’nın başarıyla uzaya gönderilmesi sonrasında istasyonlar aracılığıyla tüm yörünge ile alt sistem kontrolleri gerçekleştirilecek ve uydu, 42 derece doğu boylamındaki yörüngesine doğru uzay yolculuğuna başlayacak.

Bu yolculuğun tamamlanmasıyla yörünge testleri aşamasına geçilecek ve Türksat 6A, en az 1 ay sürecek testlerin ardından Türksat tarafından teslim alınarak faaliyete geçecek.

Türkiye’nin uydularının ulaştığı nüfus 5 milyarın üzerine çıkacak​

Dünyadan 35 bin 786 kilometre uzaklıkta konumlanacak Türksat 6A, 20 adet Ku Band aktarıcısıyla hizmet verecek. 8,4 kilovat güce sahip, 4 bin 229 kilogram ağırlığındaki Türksat 6A ile Türksat’ın hizmet verdiği kapsama alanı Hindistan, Tayland, Malezya ve Endonezya’yı içerecek şekilde genişleyecek.

Uydunun faaliyete geçmesiyle Türkiye, kendi haberleşme uydularıyla dünya nüfusunun yüzde 65’inden fazlasına ulaşabilir hale gelecek. Türkiye’nin uydularının ulaştığı nüfus da 3,5 milyardan 5 milyarın üzerine çıkacak.

Türksat 6A, yüzde 80’in üzerindeki yerlilik oranıyla Ankara’da TUSAŞ’taki Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi’nde (USET) Türk mühendisleri tarafından üretildi. Türksat 6A Projesi’nde, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Türksat müşteri, TÜBİTAK UZAY proje yöneticisi, ASELSAN, TUSAŞ ve CTECH firmaları ise proje yürütücüsü kurumlar olarak yer alıyor.

Türksat 6A uydusundan ilk sinyal alındı​

Bakan Uraloğlu, sosyal medya hesabı X’ten, ABD’nin Florida eyaletindeki Cape Canaveral Uzay Kuvvetleri İstasyonu’ndan uzaya fırlatılan Türksat 6A uydusuna ilişkin son durumu paylaştı.

Uraloğlu, paylaşımında “Ve uydumuzdan ilk sinyali, planlanan şekilde 67. dakikada başarıyla aldık. Hayırlı olsun.” ifadesini kullandı.

Uydudan ilk sinyalin alınması, fırlatma ve uydunun roketten ayrılma sürecinin başarıyla tamamlandığı anlamına geliyor.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’ndan ilk değerlendirmeler​

Türksat 6A’nın geri sayımla uzaya fırlatılmasının ardından Türksat’ın Gölbaşı yerleşkesinde düzenlenen törende konuşan Kacır, bunun tarihi bir an olduğunu belirtti.

Kacır, projeye inanmış, gayretle, azimle gece gündüz demeden çalışan Türk mühendis ve teknisyenleri ile onların yürüttüğü çalışmaları himaye eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın destekleriyle bugünlere gelindiğini söyledi.

Türk milletinin, tarihte olduğu gibi büyük işleri gerçekleştiren bir millet olma yolunda yeni adımlar atacağına dikkati çeken Kacır, “Türk milleti, yeni projeler gerçekleştirecek, yeni başarılara imza atmaya devam edecek.” dedi.

Bakan Uraloğlu da ABD’nin Florida eyaletindeki Cape Canaveral Uzay Kuvvetleri İstasyonu’ndan yaptığı canlı bağlantıda, Türksat 6A ile uzay vatana daha fazla sahip çıkacaklarını bildirerek, “Yeni uyduları da inşallah Türksat 6A’nın arkasından göndereceğiz. Emek veren bütün kurumlarımıza teşekkür ediyorum. Gerçekten güzel bir an. Bunu bütün milletimizle paylaşmanın gururunu yaşıyoruz.” ifadesini kullandı.

Anadolu Ajansı​

 
  • Beğen
Tepkiler: Rafet ve Meksika

Türksat 6A ile Türkiye’nin uzaydaki aktif uydu sayısı 9’a yükseldi​

Türkiye’nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A’nın uzaya gönderilmesiyle ülkenin aktif uydu sayısı 9’a yükseldi.​

Ankara - 09.07.2024​

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, Türkiye’nin, Türksat 6A öncesinde 5’i haberleşme (Türksat 3A, Türksat 4A, Türksat 4B, Türksat 5A, Türksat 5B) ve 3’ü gözlem (Göktürk-1, Göktürk-2 ve İMECE) olmak üzere aktif 8 uydusu bulunuyordu. Türksat 6A, filonun 9’uncu faal uydusu haline geldi.

Türkiye’nin ilk iletişim uydu denemesi olan Türksat 1A, 24 Ocak 1994’te uzaya fırlatıldı ancak rokette meydana gelen arıza nedeniyle okyanusa düştü. Türkiye, 10 Ağustos 1994’te Türksat 1B ile uzaydaki yerini aldı. Bu uyduların ardından Türksat 3A, Türksat 4A ve Türksat 4B uyduları uzaya gönderildi.

AIRBUS D&S tarafından üretim süreçleri ve test aşamaları tamamlanan Türksat 5A ve Türksat 5B uyduları ise 2017’de imzalanan sözleşme sonrası bu şirketin Fransa’nın Toulouse şehrindeki tesislerinde üretilmeye başlandı. Türksat 5A, 8 Ocak 2021’de uzaya başarılı şekilde fırlatıldı.

Bu uyduların ardından Türksat 5B uydusu da 19 Aralık 2021’de SpaceX firmasının ABD-Florida’da bulunan Cape Canaveral’daki fırlatma merkezinden uzaya yollandı.

Türksat 6A ile yeni bir aşamaya geçildi​

Ülkenin uydu çalışmalarında önemli bir adım olan Türksat 6A uydusu için çalışmalar yaklaşık 10 yıl sürdü. “Türkiye’nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu” unvanını taşıyan Türksat 6A, tüm testlerden başarıyla geçtikten sonra 4 Haziran’da Space X tesislerine yollandı.

Bu başarıyla uzaya gönderilen uydudan ilk sinyal de alındı.

Gerekli testler sonrası 42 derece doğu yörüngesinde, 35 bin 786 kilometre uzaklıkta konumlanacak Türksat 6A, 8,4 kilovat güce sahip bulunuyor. 4 bin 229 kilogram ağırlığındaki uydu ile Hindistan, Tayland, Malezya ve Endonezya da uzaydan Türkiye’nin kapsama alanına girmiş olacak.

Ülke uydularının ulaştığı nüfus 3,5 milyardan 5 milyara çıkacak. Türksat 6A’nın hizmete girmesiyle Türksat’ın bölgeye yönelik uydu hizmeti ihracatının da önemli ölçüde artması hedefleniyor.

Türksat 6A’nın üretiminde yerli mühendisler büyük rol oynadı. Haberleşme uydusu üretebilen sayılı ülkeler arasına giren Türkiye’nin bu tecrübesi sonucu uydu ihracatçısı konumuna yükselmesi bekleniyor.

İMECE uydusu​

Türkiye’nin metre altı çözünürlüğe sahip ilk yerli ve milli gözlem uydusu İMECE, 15 Nisan 2023’te ABD’nin California eyaletinde bulunan Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü’nden uzaya gönderildi. Böylece Türkiye, sıfırdan yer gözlem uydusu ve yer istasyonu alt sistemlerini tasarlayıp üretebilecek kabiliyete sahip ülke konumuna geldi. Elektro-optik kamera dışında, elektrikli itki sistemi, güneş algılayıcı, yıldız izler, tepki tekeri, küresel konumlandırma sistemi alıcısı, manyetometre, X bant haberleşme ekipmanı ve anteni, S bant haberleşme ekipmanları ve antenleri, güç düzenleme ve dağıtım ekipmanları, uçuş bilgisayarı, uçuş yazılımları, yer istasyonu anteni, yer istasyonu yazılımları İMECE projesi kapsamında yerli olarak geliştirildi.

Bu uyduyla birlikte AKUP, Kılıçsat ve ConnectaT2.1 küp uyduları da uzaya gönderildi. Savunmadan afet yönetimine, çevre ve şehircilikten tarım ve ormancılığa kadar hizmet sunan İMECE’nin 5 yıl hizmet vermesi planlandı.

Göktürk-1 uydusu​

Türk Silahlı Kuvvetlerinin hedef istihbaratına yönelik uydu görüntüsü ihtiyacını karşılayan Göktürk-1 de 2016’da uzaya fırlatıldı. Alçak irtifa dünya yörüngesine oturan uydu, kamu kurum ve kuruluşları için çevre ve yapılaşmanın izlenmesi, tarımsal rekolte tespiti, belediyecilik uygulamaları, sınır kontrolü ve kadastro faaliyetleri gibi birçok alanda uzaktan algılama görevleri yapabiliyor.

Coğrafi kısıtlama olmaksızın dünyadaki herhangi bir yerde keşif yapabilen Göktürk-1, 0,50 metre çözünürlüklü olarak görüntü gönderiyor.

Göktürk-2, ilk yüksek çözünürlüklü keşif ve gözlem uydusu​

Türkiye’de özgün olarak geliştirilen ilk yüksek çözünürlüklü keşif ve gözlem uydusu Göktürk-2, 2012’de gerçekleştirilen fırlatma operasyonuyla görev yörüngesine yerleştirildi.

Göktürk-2, Milli Savunma Bakanlığı, TÜBİTAK Başkanlığı ve TÜBİTAK UZAY-TUSAŞ iş ortaklığı tarafından imzalanan sözleşme kapsamında üretildi.

Uyduyla Türk Silahlı Kuvvetleri ve özel olarak Hava Kuvvetleri Komutanlığının ihtiyaç duyduğu hedef istihbaratı ile sayısal ve coğrafi veri üretimi sağlanıyor. Ayrıca diğer kamu kurum/kuruluşları ile üniversite ve araştırma kurumlarının uydu görüntüsü istekleri karşılanıyor.

Yüksek yerlilik oranıyla üretilen ve 2,5 metre çözünürlüğe sahip gözlem uydusu, Türkiye’nin savunma, çevre, şehircilik, tarım ve ormancılık alanlarında önemli ihtiyaçlarına cevap veriyor.

Söz konusu uydu, yaklaşık 640 kilometrelik bir şeridin görüntüsünü tek geçişte indirebilecek kadar yüksek hızlı veri haberleşmesine sahip bulunuyor.

Dünyanın her yerinden görüntü alma ve iletişim konisi içinde aktarma kabiliyetine sahip uydu, dünya etrafındaki bir turunu yaklaşık 98 dakikada tamamlıyor.

Göktürk-2 Projesi kapsamında uzay ve uydu sistemlerine yönelik teknoloji, uzman insan gücü ve altyapı geliştirilmesi, kamu kurum ve kuruluşlarının gözlem ve araştırma ihtiyaçlarının milli imkan ve kabiliyetlerle karşılanması hedeflendi.

Türkiye’de tasarlanıp üretilen ilk gözlem uydusu RASAT​

RASAT yer gözlem uydusu, TÜBİTAK UZAY’ın BİLSAT’ın ardından ikinci uzaktan algılama uydusu oldu. Türkiye’de tasarlanıp üretilen ilk yer gözlem uydusu olan RASAT, 17 Ağustos 2011’de Rusya’dan fırlatıldı.

RASAT uydusu, tasarım ömrü 3 yıl olmasına rağmen görevini 2022’de tamamladı.

Gelinen noktada, TÜBİTAK UZAY ve TUSAŞ bünyesinde, gelecekteki uydu projelerinde görev alacak uzman insan gücü yetiştirilirken uydu ve ekipman seviyesi tasarım, analiz, üretim, montaj, entegrasyon ve test faaliyetlerine yönelik altyapı ve kabiliyetler kazanıldı.

Anadolu Ajansı​

 
  • Beğen
Tepkiler: mustafag ve Rafet

Türkiye’nin etkinlik alanı Türksat 6A ile genişleyecek​

Türksat Genel Müdürü Ertok, uzay yolculuğu başlayan Türkiye’nin ilk yerli ve milli uydusu Türksat 6A’nın ülke için önemli bir kapasite artırımı sağlayacağını belirterek, “Ülkemizin etkinliğinin daha da arttığını göreceğiz.” dedi.​

Cape Canaveral - 09.07.2024​

Türksat Genel Müdürü Hasan Hüseyin Ertok, AA muhabirine, Türksat 6A uydusunun fırlatma törenine katılmak üzere bulunduğu Cape Canaveral’da değerlendirmede bulundu.

Türksat 6A’nın uzaya gönderilmesinin kendileri için büyük bir gurur olduğunu vurgulayan Ertok, projenin 2014’ün sonunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde başlatıldığını söyledi.

Ertok, yaklaşık 10 yıl süren Türksat 6A projesinin çok sayıda mühendisin ve teknisyenin çalıştığı çok önemli bir çalışma olduğunu ifade etti.

“Türkiye başka ülkelere uydu üreten bir ülke haline gelecek”​

Türksat 6A’nın Türkiye’nin en büyük AR-GE ve teknolojik olarak ülkeye önemli bir atılım sağlayacak projelerden biri olduğunu vurgulayan Ertok, şöyle konuştu:

“Bu ölçekte bir uyduyu yapabilmek, tasarlayabilmek, daha sonra üretimini, testini gerçekleştirip başarılı bir şekilde gönderip çalıştırabilmek önemli bir adım. Ülkemiz bundan sonra artık sadece kendi uydularını değil, bölgeye, başka ülkelere de uydu yapan, üreten, satan bir ülke haline gelecek, bu açıdan çok önemli.”

Ertok, Türksat 6A’yı teknolojik gelişim açısından çok önemsediklerini, hizmet açısından da uydunun filoya dahil edilmesiyle Türkiye için önemli bir kapasite artırımı sağlayacağını anlattı.

Türksat 6A ile şirketin hizmet verdiği kapsama alanının Hindistan, Tayland, Malezya ve Endonezya’yı içerecek şekilde genişleyeceğine dikkati çeken Ertok, “Türksat 6A, şirketimizin etkinlik alanını biraz daha genişletecek. Bununla birlikte ülkemizin etkinliğinin daha da arttığını göreceğiz.” değerlendirmesinde bulundu.

Türksat 6A, yıl sonuna doğru Türksat filosuna dahil edilecek​

Ertok, uydunun fırlatılmasının ardından ilk sinyalin alınmasının en önemli aşamalardan biri olduğunu belirterek, “Uydunun artık çalıştığını görebiliyoruz. Yer istasyonuna sinyal göndermesi çok önemli. Bundan sonraki aşamada artık uydu ile aranızda bir bağlantı olduğunu görüyorsunuz, komutlar gönderebiliyorsunuz. Bundan sonra da manevra komutları gönderilecek.” ifadelerini kullandı.

Uydunun yaklaşık 1000 kilometrelik bir yörüngede bırakıldığını ve bunun 36 bin kilometrelik dairesel bir yörüngeye çıkması gerektiğini aktaran Ertok, yaklaşık 10 günlük süreçte çeşitli aralıklarla yapılacak manevralarla itki motorunun çalıştırılacağını ve uydunun yörüngeye yükseltileceğini söyledi.

Ertok, Türksat 6A uydusunun öncelikle 50 derece doğu yörüngesine götürüleceğini, yaklaşık 3 ay orada hem testlerinin yapılacağını hem de belli bir süre kullanımda olacağını bildirdi.

Uydunun daha sonra 42 derece doğu yörüngesine getirileceği bilgisini veren Ertok, şunları kaydetti:

“42 derecede de bazı son testlerini yaptıktan sonra tahmin ediyorum yıl sonu, aralık ayı içinde Türksat 6A’yı Türksat filosuna dahil edeceğiz. Şu anda TÜBİTAK UZAY’ın kontrolünde, bütün manevraları onlar yapacaklar ama bize devredildikten sonra Türksat filosunda ve bizim mühendislerimizin kontrolünde olacak.” dedi.

Ertok, uydunun manevra ömrünün yaklaşık 16 yıl, hizmet ömrünün ise yaklaşık 15 yıl olduğunu belirterek, Türksat 6A’nın bu süreçte başarılı ve sorunsuz bir şekilde ülkeye hizmet etmesini beklediklerini sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı​

 
  • Beğen
Tepkiler: Rafet

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular