Türksat

Türksat 6A, 70 bin kilometreden milli teknolojiyle haberleşti​

Uydu haberleşme çözümlerine imza atan CTech, Türkiye’nin yerli imkanlarla üretilen ilk haberleşme uydusu Türksat 6A’ya sağladığı alt sistem sayesinde 70 bin kilometre mesafeden haberleşme gerçekleştiren ilk Türk firması oldu.​

görüntü

Ankara - 09.07.2024​

Üretiminde TÜBİTAK Uzay, TUSAŞ, ASELSAN ve CTech’in proje ortağı olduğu Türksat 6A uydusu, Space X firmasına ait Falcon 9 roketiyle ABD’den uzaya gönderilmesinin ardından, yörünge transferi sırasında 70 bin kilometre irtifaya kadar çıktı.

Türksat 6A, saat 14.15 civarında 70 bin kilometre irtifadan CTech alt sistemi sayesinde yer istasyonuyla haberleşme gerçekleştirdi. CTech, böylece ülke tarihinde ilk defa 70 bin kilometre mesafeden haberleşme gerçekleştiren yerli firma oldu.

Türkiye’nin yanında Avrupa, Kuzey Afrika, Orta Doğu ve Asya kıtasının büyük bölümünü kapsama alanına alarak 5 milyarlık bir nüfusa hizmet sağlayacak Türkiye’nin ilk yerli geosenkron haberleşme uydusu, sonrasında görevini sürdüreceği 42 derece doğu boylamında ve 35 bin kilometre irtifadaki yörüngesine yerleşerek 15 yıl boyunca burada hizmet verecek.

CTech Genel Müdürü Cüneyd Fırat, CTech olarak uydunun üzerinde üretilen kritik veriler olan telemetrilerin uydu yer kontrol istasyonuna gönderilmesini, uzaktan kontrolünü sağlayan telekomutların uydu bilgisayarı tarafından alınmasını ve yörüngesinin yüksek hassasiyetle belirlenmesini sağlayan mesafe ölçüm sinyalinin iletimini sağlayan Telemetri, Telekomut ve Mesafe Ölçüm Alt Sistemini geliştirdiklerini belirtti. Fırat, bu alt sistem sayesinde Türksat 6A uydusunun, kesintisiz olarak 7 gün 24 saat yer istasyonu ile haberleşebileceğini vurguladı.

Telemetri, Telekomut ve Mesafe Ölçüm Alt Sistemi, uyduların en kritik alt sistemleri arasında yer alıyor.

Uyduda üretilen sağlık bilgileri olan telemetriler, uydunun uzaktan kontrolünü sağlayan telekomutlar ve uydunun yörüngesinin yüksek hassasiyetle belirlenmesini sağlayan mesafe ölçüm işlevi bu alt sistem aracılığıyla sağlanıyor. Bir başka deyişle uydunun, yer istasyonları aracılığıyla izlenmesini ve kontrolünü sağlayan bütün veri akışı, Telemetri, Telekomut ve Mesafe Ölçüm Alt Sistemi üzerinden gerçekleşiyor.

Telemetri, Telekomut ve Mesafe Ölçüm Alt Sistemi ve ekipmanları, yersabit uydularda asgari 15 sene boyunca 7 gün 24 saat kesintisiz olarak yer istasyonları ile haberleşmeyi sağlayacak şekilde geliştirildi. Bu sebeple belirtilen süre boyunca yörüngede maruz kalacağı radyasyon benzeri zorlayıcı koşullara dayanabilecek.

Anadolu Ajansı​

 
  • Beğen
Tepkiler: Rafet

Türksat 6A’nın ikinci ateşleme süreci başarıyla tamamlandı​

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’nin ilk yerli ve milli uydusu Türksat 6A’nın ikinci ateşleme sürecinin başarıyla tamamlandığını bildirdi.​

Ankara - 12.07.2024​

Uraloğlu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Türksat 6A’nın son durumuna ilişkin bilgi verdi.

Türksat 6A’nın 69 dakika süren ikinci ateşleme sürecinin başarıyla sonuçlandığını belirten Uraloğlu, “İlk yerli ve milli uydumuz Türksat 6A’nın yörüngesine ilerleyişi sürüyor. En uzak yörüngede görev yapacak olan uydumuz planladığımız şekilde ve sorunsuz yol alıyor. 'UzaydaTürkizi’miz, sesimiz, gururumuz Türksat 6A gücümüze güç katacak.” ifadesini kullandı.

“Şimdi hedef uyduyu 35 bin 786 kilometre mesafede bir dairesel yörüngeye taşımak”​

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır bir televizyon kanalında katıldığı programda, Türksat 6A uydusuna ilişkin değerlendirmede bulundu.

Türksat 6A’yı pazartesiyi salıya bağlayan gece uzaya fırlattıklarını anımsatan Kacır, uyduyla ilgili operasyonlarının devam ettiğini ve Türksat 6A ile Türk teknoloji tarihinde ilkleri gerçekleştirdiklerini söyledi.

Kacır, Türksat 6A fırlatmasında uydunun yörüngeler arası transferinin Türkiye’nin insan kaynağı, mühendisleri ve araştırmacıları tarafından yapıldığını belirterek, “Ne demek bu? Uydu fırlatıldı, roketten ayrıldı. Daha sonra uydudan ilk sinyalleri aldık. Uyduya ilk komutu gönderdik. Bir sinyal, komut göndererek itki sisteminin vanasını açtık. Uydunun güneş panellerini komut göndererek açtık. Bunlar hep ilk.” diye konuştu.

Uydunun 300 kilometre ve 70 bin kilometrelik eliptik yörüngede hareket ettiğini belirterek, şunları kaydetti:

“Şimdi hedef uyduyu 35 bin 786 kilometre mesafede bir dairesel yörüngeye taşımak. Bu işlemi uzayda 5 ateşleme yaparak gerçekleştireceğiz. Uydunun üzerindeki kimyasal itki sisteminde ilk ateşlemeyi 2 gün önce yine ekiplerimiz 1 saat 20 dakika boyunca yaptılar. İlk yörünge transferini gerçekleştirmiş olduk. Şimdi, ikinci ateşleme başladı. Yaklaşık 1 saat sürecek bu ateşleme. Türkiye’nin ilk yerli ve milli uydusu Türksat 6A’nın 5 ateşleme manevrasıyla 35 bin 786 kilometrelik dairesel yörüngeye taşımış olacak.”

Anadolu Ajansı​

 
  • Beğen
Tepkiler: Rafet

Türksat 6A ilk kez antenlerini açtı ve test sürecine başladı​

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 50 derece doğu yörüngesine yerleşen Türksat 6A’nın, ilk kez antenlerini açtığını ve test sürecine başladığını bildirdi.​

Ankara - 21.07.2024​

Bakan Uraloğlu, sosyal medya hesabından Türksat 6A uydusunun son durumuna ilişkin paylaşımda bulundu.
görüntü



Türksat 6A için test sürecinin başladığını aktaran Uraloğlu, “50 derece doğu yörüngesine yerleşen Türksat 6A, ilk kez antenlerini açtı ve test sürecine başladı. Sıradaki hedef, kendi yörüngesi olan 42 derece doğu yörüngesi. Uzay vatanda Türk’ün imzası yankılanıyor.” ifadelerini kullandı.

Anadolu Ajansı​

 

Ekli dosyalar

  • 4707EA9B-34D5-4FC8-8908-F9070B57AE5E.jpeg
    4707EA9B-34D5-4FC8-8908-F9070B57AE5E.jpeg
    122 KB · Görüntüleme: 0
  • Beğen
Tepkiler: Tam35 ve Rafet
“Türksat Kablo TV, Ülkemizin Haberleşme Altyapısını Güçlendirme Konusunda Önemli Bir Misyon Üstlendi”

Bakan Uraloğlu, Türksat Kablo TV’yi de ziyaret ederek kurumun çalışmaları hakkında yetkililerden bilgi aldı. Ziyareti sırasında Uraloğlu, Türksat Kablo TV’nin Türkiye’nin haberleşme sürecinde oynadığı kritik rolü vurguladı ve kurumun sunduğu hizmetlerin kalitesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Uraloğlu, “Türksat Kablo TV, ülkemizin haberleşme altyapısını güçlendirme konusunda önemli bir misyona sahip. Burada yapılan çalışmaların ne denli kapsamlı ve ileri teknolojiye dayalı olduğunu bir kez daha görme fırsatı bulduk. Türksat Kablo TV ekibi, büyük bir özveriyle ülkemizi geleceğe taşımak için çalışıyor.” dedi.

Kaynak: Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı
 

Türkiye’nin Yerli Uydusu Türksat 6A’nın Yolculuğu Sürüyor​

Turkiyenin-Yerli-Uydusu-Turksat-6Anin-Yolculugu-Suruyor


Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’nin ilk yerli ve millî haberleşme uydusu Türksat 6A’nın 50 derece Doğu yörüngesindeki testlerinin başarıyla devam ettiğini bildirerek, “Türksat 6A uydumuz geçici yörüngesinde birçok teste tabi tutuluyor. Uydumuzun 8 farklı sistemdeki tüm testleri başarıyla sürüyor. Ekim ayı sonuna doğru uydumuzu 15 yıl görev yapacağı 42 derece Doğu yörüngesine göndermeyi planlıyoruz.” dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’nin ilk yerli ve millî haberleşme uydusu Türksat 6A’nın uzay yolculuğunun başarıyla devam ettiğini bildirdi. Uydunun 50 derece Doğu test yörüngesine 20 Temmuz’da ulaştığını ve uydunun antenlerinin burada ilk kez açıldığını anımsatan Uraloğlu, tüm testlerin tamamlanmasının ardından uydunun asıl yörüngesine gönderileceğini açıkladı. Uydunun yörünge manevralarının yapılması amacıyla gerçekleştirilen 5 ateşleme sonrasında 35 bin 786 kilometrede sabitlendiğini ve testlerin bu uzaklıkta sürdürüldüğünü belirten Uraloğlu, şu anda uydunun bütün fonksiyonlarının normal olduğunun ve sürecin planlandığı şekilde ilerlediğinin altını çizdi.

8 Alanda Sistem Testleri Yapılıyor​

Uraloğlu, Türkiye’nin ilk yerli ve millî haberleşme uydusu olan Türksat 6A’nın 50 derece Doğu yörüngesinde bir dizi teste tabi tutulduğunu kaydederek, “Türksat 6A uydumuzun göreve başlaması için geçici yörüngesinde 8 sistemde birçok test yapılıyor. Uydumuz üzerinde Güç Alt Sistemi Testleri, Uydu Yönetim Alt Sistemi Testleri, Yörünge Yönelim ve Kontrol Alt Sistemi Testleri, Kimyasal İtki Alt Sistemi Testleri, Elektrikli İtki Alt Sistemi Testleri, Isıl Kontrol Alt Sistemi Testleri, Telemetri, Telekomut ve Mesafe Ölçüm Alt Sistemi Testleri ile Faydalı Yük Alt Sistem Testleri uygulanacak. Şu anda bu 8 farklı sistemdeki tüm testleri başarıyla sürüyor. Bunların tamamlanmasının ardından, Ekim ayı sonuna doğru uydumuzu 42 derece Doğu yörüngesine göndereceğiz. Daha sonra ilk yerli ve millî ilk haberleşme uydumuz Türksat 6A’yı ülkemizin ve milletimizin hizmetine vereceğiz.” diye konuştu.

Türkiye İlk 11 Ülke Arasına Girdi​

Türksat 6A ile Türkiye’nin haberleşme uydusu üreten 11 ülke arasına girdiğini vurgulayan Uraloğlu, “Haberleşme uyduları gibi kritik öneme sahip teknolojilerin dışa bağımlı olmadan üretilmesi millî güvenliğimiz açısından son derece önemli. Türksat 6A uydusu dışa bağımlılığın azaltılması yönünde önemli bir kilometre taşı olacak.” dedi. Uraloğlu, projede çalışan onlarca mühendis ve personel ile uydu – uzay sanayii için çok önemli insan kaynağı yetiştirildiğinin de altını çizdi.

“Yüzde 80’in Üzerinde Yerlilik Oranı Yakalandı”​

TÜRKSAT 6A Projesi’nde Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ve TÜRKSAT’ın işletici Kurum olarak, TÜBİTAK UZAY’ın Proje Yönetici Kurum, ASELSAN, TUSAŞ ve CTECH firmalarının ise proje yürütücü kurum olarak yer aldığını anımsatan Uraloğlu, söz konusu firmalar sayesinde uydunun yüzde 80’nin üzerinde yerlilik oranıyla üretildiğini vurguladı. TÜBİTAK Uzay’ın bu kapsamda Uydu Yönetim Alt Sistemi’ni, Yörünge Yönelim Kontrol Alt Sistemi’ni, Güç Alt Sistemi’ni, Elektrikli İtki Alt Sistemi’ni, Arayüz Kontrol Birimleri’ni ve Haberleşme Görev Yükü’nü geliştirdiğini anlatan Uraloğlu, “ASELSAN, Türkiye Anteni’ni, Almaç, INET ve Faydalı Yük Arayüz Birimini gerçekleştirdi. CTECH, Telemetri/İşaret Sinyali Vericisinden Telekomut Alıcıya, Yönsüz Alıcı Anteninden Alıcı Test Bağdaştırıcısına kadar tüm Telemetri Telekomut ve Mesafe Ölçüm Alt sistemlerini geliştirdi. TUSAŞ ayrıca Pil Panelini de geliştirdi. Türksat 6A uydusunun üretim entegrasyon ve testleri de Türksat’ın katkıları ile TUSAŞ Kazan tesislerinde kurulan Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi’nde (USET) gerçekleştirildi.” dedi.

“84 Uydu Ekipmanı Yerli ve Millî Olarak Üretildi”​

Uraloğlu, mevcut uyduların yedekliliğini sağlayacak Türksat 6A’nın Türkiye’nin uydu kapasitesini de önemli ölçüde artıracağını kaydederek, Türksat 6A’nın 15 yıl hizmet vereceğini söyledi. Uydunun 8.4 kilovat güce sahip olduğunu belirten Uraloğlu, “Uydumuz bir yer sabit haberleşme uydusu olarak, TV yayıncılığı başta olmak üzere, haberleşme hizmetleri ve geniş bir kapsama alanında ülkemizin uydu haberleşme ihtiyaçlarını karşılayabilecek. Ayrıca mevcut uyduların hizmet vermediği Hindistan, Tayland, Malezya ve Endonezya da kapsama alanına girecek. Türksat, 6 aktif haberleşme uydusu ile dünyanın önde gelen uydu operatörleri arasında yerini sağlamlaştıracak. Ana paydaşların yanı sıra alt yükleniciler ile birlikte ülkemizde bir uydu üretim ekosisteminin kurulmasını sağlayan Türksat 6A sayesinde artık uluslararası alanda rekabet edebilecek tam tamına 84 adet yerli ve millî uydu ekipmanı üretildi. Artık uzay deneyimi elde eden bu ekipmanlarımız ve alt sistemlerimizi ihraç edebileceğiz.” diye konuştu.

Kaynak: Ray Haber
 

TÜRKSAT ENERJİSİNİ 'GÜNEŞ’TEN ALACAK​

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’nin tek uydu operatörü olmasının yanı sıra e-devlet kapısı ve veri merkezleri ile kamunun dijital dönüşümünü de sağlayan Türksat’ın enerjisini güneş enerjisinden alacağını açıkladı. Türksat Gölbaşı Yerleşkesi’nde 2023 yılı nisan ayında yapımına başlanan Güneş Enerji Santrali’nin tamamlanarak elektrik üretim sürecine geçildiğini söyleyen Bakan Uraloğlu, “131 dönümlük dev güneş enerjisi santrali bir yılda 15 milyon kwh enerji üretecek. Santral, Türksat’ın Ankara’daki tüm yerleşkelerinin enerji ihtiyacını karşılayacak, yılda 60 milyon lira tasarruf sağlayacak. İklim değişikliğiyle mücadele çerçevesinde yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını artırıyoruz, karbon emisyonlarının azaltılmasını sağlıyoruz.” dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, dünyanın sayılı uydu operatörlerinden biri olan ve ülkemizin ulusal egemenlik kapsamındaki uydu yörünge haklarının yönetimini sağlayan Türksat’ın, e-Devlet Kapısı başta olmak üzere Türkiye’nin dijital altyapısını da geliştirdiğini anımsatarak, “Türksat, uydu operatörlüğü hizmetlerinin yanı sıra kamu kurumları başta olmak üzere büyük şirketlerin veri merkezi, siber güvenlik ve bilişim altyapısını da kuran çok stratejik bir kurum. Bu anlamda Türksat’ın ülkemizin birçok Ar-Ge projesinde de önemli yeri bulunuyor. Bu kapsamda Türksat, artan enerji ihtiyacını yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlama kararı aldı.” ifadelerini kullandı.

131 Dönümlük Güneş Enerjisi Santrali

Geçen yıl Türksat Gölbaşı Yerleşkesi’ne kurulmak üzere 9,9 MWp Güneş Enerjisi Santralinin tamamlandığını hatırlatan Bakan Uraloğlu, “Çalışmalarımıza geçtiğimiz yılın nisan ayında başlamıştık. Projemiz tamamlandı. Bu projeyle sadece Türksat gibi stratejik bir kurumumuzun elektrik enerjisi ihtiyacını güneş enerjisiyle karşılamakla kalmayacağız aynı zamanda yaşanılabilir ve temiz bir çevre çalışmalarına da katkıda bulunmuş olacağız. İklim değişikliğiyle mücadele çerçevesinde bu projemizle de yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının artırılması ve karbon emisyonlarının azaltılmasını hedefliyoruz. Tam 131 dönümlük dev bir alana kurduğumuz Türksat Güneş Enerjisi Santrali ile Türkiye’nin dijital dönüşümüne de güneş enerjisi desteği vermiş olacağız. Uzay vatanda haklarımızı koruyan ve e-Devlet altyapısıyla birlikte kamuya veri merkezi ile siber güvenlik desteği de veren Türksat, bundan sonra enerjisini güneşten alacak” diye konuştu.

“Yılda 60 Milyon TL Tasarruf Sağlanacak”

Güneş Enerjisi Santrali ile bir yılda 15 milyon kWh enerji üretimi gerçekleştirileceğini de vurgulayan Uraloğlu, “Bu rakam Türksat’ın Ankara’daki tüm yerleşkelerinin enerji ihtiyacına karşılık geliyor. Bu anlamda Türksat enerji ihtiyacının tamamını artık güneşten sağlamış olacak” dedi. Bakan Uraloğlu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak da yenilenebilir enerji konusunda kapasitelerini daha ileri noktaları taşıyacaklarının da altını çizerek, “Bu santral ile Türksat’ta bulunan tesislerin enerjisi buradan sağlanacak ve yılda 60 milyon TL tasarruf elde edilecek. Sistemin geri dönüşü işletme, bakım ve sigorta giderleri dahil güncel elektrik tüketim fiyatları ile 3 yıldan daha az sürecek. Bu sistemin kurulması ile Türksat’ın enerji konusundaki bağımsızlığı ve yedekliliği de sağlanmış olacak” diye konuştu.

image


image


image


Kaynak: Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı
 

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular