İBB'nin Üsküdar-Kadıköy-Maltepe Tramvay Hattı Projesi için ÇED Süreci Başlatıldı
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Raylı Sistem Daire Başkanlığı Raylı Sistem Projeler Müdürlüğünün, "Üsküdar-Kadıköy-Maltepe Tramvay Hattı" projesi için İstanbul Valiliğine sunulan Proje Tanıtım Dosyası incelenerek Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci başlatıldı.
Yatırımlar Dergisi'nin aldığı bilgiye göre, Abece Grup Çevre AŞ tarafından hazırlanan tanıtım dosyasında bedeli 8.045.647.428 TL olan proje İstanbul'un, Üsküdar, Kadıköy ve Maltepe ilçelerinde gerçekleştirilecek.
21 kilometre uzunluğundaki hat 33 duraktan oluşacak.
Hat, İstanbul Anadolu yakasındaki raylı sistem ağını tamamlayıcı nitelikte bir tramvay hattı olacak. Bu kapsamda hat güzergahı; Üsküdar Meydan’dan başlayarak Hâkimiyeti Milliyet Caddesi boyunca devam edip Üsküdar Kaymakamlığı Durağına, buradan Doktor Fahri Atabey Caddesi boyunca devam edip Valide-i Atik ve devamında Zeynep Kamil Durağına, buradan Nuh Kuyusu Caddesi boyunca
devam edip Karacaahmet Durağına ulaşacak. Karacaahmet Durağından güney yönünde Tıbbiye Caddesi boyunca devam edip, Numune Hastanesi ve Haydarpaşa Teknik Lisesi duraklarına varacak.
Hattın Rıhtım Caddesi’ne ulaşmasıyla birlikte tasarlanan ilk durak Rıhtım Durağı olacak. Rıhtım Durağından sonra Söğütlüçeşme Caddesi boyunca devam eden tramvay hattı sırasıyla, Altıyol ve Söğütlüçeşme duraklarına ulaşacak. Söğütlüçeşme’den sonra Fahrettin Kerim Gökay Caddesi’ne devam edip, Ziverbey, Kuyubaşı, Marmara Üniversitesi Hastane, Çemenzar ve Göztepe duraklarından geçerek, Şemsettin Günaltay Caddesi’ne uzanarak buradan Sahrayıcedit, Tüccarbaşı, Kazasker, Ayşekadın ve Şenesenevler duraklarına uğrayacak. Şenesenevler Durağından sonra güneye yönelen hat Bağdat Caddesi boyunca; Bostancı, Altıntepe, Küçükyalı, Adnan Kahveci, İdealtepe, Kaymakamlık, Belediye, Meydan, Maltepe, Orhangazi duraklarında geçerek Cevizli Durağına ulaşacak. Cevizli Durağından sonra Tugay Yolu Caddesi’ne devam edecek tramvay hattı Tugay Yolu ve Vergi Dairesi duraklarından geçerek, Cevizli sapağında sonlanacak.
Projenin yapım yöntemi ve şantiye yerleşimleri yapılırken ana belirleyici olarak trafik sirkülasyon işi dikkate alındı. Yapım aşamasında trafiği sirküle edebilmek için hat 1.5 km’lik 14 faza bölündü. Her faz kendi içinde 2 kademeden oluşuyor. Her kademe için 2 adet altyapı ekibi, 2 adet toprak işleri, 2 adet hat demir yolu ekibi, 2 adet kaldırım kaplama ekibi, 1 adet mobilizasyon ekibi kurulacak.
Hattın tamamı toplam 490 günde (340+30+120), yaklaşık 16 ayda tamamlanacak. Projenin tamamlayıcı faktörlerinden biri, araç temin süresi olacak. Bu kapsamdan araçların temin süresine göre proje yapım süresinde değişiklikler olabilecek.
Kaynak: Yatırımlar Dergisi / Linkedin