Üsküdar-Kadıköy-Maltepe Tramvayı Geliyor!

Görülen o ki 2 geliş 2 gidiş işleyen yolların birer şeridinde tramvay hattı işleyecek. Bu durumun trafiği olumsuz yönde etkilemesi kaçınılmaz. Her ne kadar sağ şeritler genellikle araç parkı için kullanılsa da 1 şeritin tümüyle raylı ulaşıma tahsis edilmesi yoğunluğu artıracaktır diye düşünüyorum.
 
Merhaba Emre Bey, mesajınızı mevcut olan bu başlığa taşıdım. Bilginize.

Şuan son aktarılan bilgilere göre proje tamamlandı. Bu sene ihale ve finansmanı için süreçlere başlanacaktı. Bir sorun çıkmaz ise bu sene ihale yapılır.

Hattın güzergahı:

image


İyi günler.
 
Son düzenleme:
Proje görsellerinde ray döşenip klasik bildiğmiz tramvay araçlar kullanılacak gözükmekte.
Sonradan kararları değişir mi yönetimin orasını bilemiyorum. Ama dediğiniz gibi ART34 araçları kullanılırsa yapım hem kısa sürer ve maliyet de azalır.
 
Arkadaşlar proje İBB meclisinden geçmiş ve 18 ayda yapılacağı iddia ediliyor. Instagram’da yorumlara göz attım, çoğu kişi güzergahta metro marmaray ve otobüs olduğunu, bu projenin gereksiz olduğunu söylemiş. Belki haklılar, aciliyeti olan başka ilçeler varken ama bu güzergahın yolcusu çok ve fazladan bir ulaşım aracı göz çıkarmaz diye düşünüyorum.
 
  • Beğen
Tepkiler: sezgin_ist

Meclisten onay çıktı: Üsküdar-Maltepe tramvay hattı imza için Cumhurbaşkanlığı’na gönderilecek​

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB), Anadolu Yakası’nda 3 ilçeyi birbirine bağlayacak Üsküdar-Kadıköy- Maltepe Tramvay hattına İBB Meclisi’nden onay çıktı. Proje, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı Yatırım programında yer alabilmesi için onaya gönderilecek.

İBB Meclisi’nin haziran ayı oturumlarının ikinci birleşiminde Raylı Sistem Dairesi Başkanlığına Raylı Sistem Projeler Müdürlüğü’nün fizibilite çalışmalarını tamamladığı Üsküdar-Kadıköy- Maltepe Tramvay Hattı” teklifi gündeme geldi.

Teklifte, Üsküdar Meydanı’ndan başlayarak Kadıköy rıhtıma ulaşan ve oradan Maltepe Meydanı’ndan geçerek Cevizli Tugay Yolu Caddesinde son bulan, toplamda 21,3 km uzunluğunda, 33 adet duraktan oluşan cadde tramvayının yapımına 2024 yılı içerisinde başlanmasının hedeflendiği kaydedildi.

OYBİRLİĞİ İLE ONAYLANDI

Günlük yolcu sayılarının 2027 yılında 198 bin 964 yolcu, 2040 yılında 277 bin 302 yolcu ve 2050 yılında ise 312 bin 356 yolcu olarak hesaplandığı belirtildi.

Hattın yapılabilmesi için Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığından gerekli onayların alınması ve TC Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı Yatırım programında yer alabilmesi için meclis onayının alınma gerektiği ifade edildi. Teklif, ilgili komisyonlar tarafından uygun bulundu ve oybirliği ile onayladı.

ANADOLUTRAM ADI VERİLDİ

“AnadoluTRAM” ismi verilen yeni hat, Söğütlüçeşme Durağında Marmaray, hızlı tren ve yeni projelendirilen Yenidoğan-Söğütlüçeşme metro hattı ile entegre olacak. Ümraniye-Ataşehir-Göztepe ile Dudullu-Bostancı metro hatlarıyla da bağlantı sağlayacak.

Yeni hattın durakları da şunlar: “Üsküdar Meydan, Üsküdar Kaymakamlık, Valide-i Atik, Zeynep Kamil, Karacaahmet, Numune Hastanesi, Haydarpaşa Teknik Lisesi, Rıhtım, Altıyol, Söğütlüçeşme, Ziverbey, Kuyubaşı, Çemenzar, Marmara Üniversitesi- Hastane, Göztepe, Sahrayıcedit, Tüccarbaşı, Kazasker, Ayşekadın, Şenesenevler, Bostancı, Altıntepe, Küçükyalı, Adnan Kahveci, İdealtepe, Maltepe Kaymakamlık, Maltepe Belediyesi, Maltepe Meydanı, Maltepe Orhangazi, Cevizli Tugay Yolu, Vergi Dairesi.”

Kaynak: Sözcü
 
Raylı sistem daire başkanlığı bu haritada bu hattı gösterniş olsada aslında fizibilite ve proje çalışması tamamlandı. 12 Haziran tarihli İBB haberinde de bu bilgi verilmiş. Etüt raporu İBB meclisnde onaylandı.

12.06.2024 Tarihli İBB haberi:
Fizibilite ve projelendirme çalışmalarını tamamlanan Üsküdar, Kadıköy ve Maltepe’yi birbirine bağlayan ‘Anadolu Tramvayı’nın etüt raporu İBB Meclisi’nde oybirliğiyle onaylandı. Proje için Ulaştırma ve Altyapı Yatırımları Bakanlığı’na bağlı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü ile görüşmeler sürüyor. Buradaki uygunluğun ardından Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı Yatırım Programında yer alabilmesi için onaya gönderilecek.
 
Son düzenleme:
Bütün hat18 ayda bitecek denmiş ancak bu pek mümkün görünmüyor. Hem hat uzun, hem de belli bölümlerde muhtemelen yeraltına girecek (buralar Haydarpaşa - Ziverbey olur). Hem de hattın inşası esnasında çok yüksek ihtimalle duraklar da eksilecek ve M1 metrosu gibi yer üstü-yer altı hafif metro hattına evrilecek. Bence yapım süresi şöyle olur:
  1. Etap: Söğütlüçeşme - Üstbostancı: 18 ay
  2. Etap: Üstbostancı - Anadolu Adliyesi: 24 ay
  3. Etap: Üsküdar - Söğütlüçeşme: 48 ay
 

Konu görüntüleyen kullanıcılar