4 Büyük Halife | Hz. Ebubekir Dönemi

Hz. Ebubekir Dönemi

Hz. Ebubekir’in halife olduktan sonraki ilk icraatı, Hz. Peygamber’in hastalığı ve sonrasında da vefatı nedeni ile sefere çıkışı ertelenen Üsâme bin Zeyd’in kumandasındaki orduyu sefere göndermek oldu.

Bazı sahabiler Hz. Ebû Bekir’e gelerek, Hz. Üsâme’nin çok genç ve tecrübesiz, ayrıca da âzatlı bir kölenin oğlu olduğunu ileri sürerek onu değiştirmesini teklif ettiler.

Bazıları da Hz. Muhammed’in ölümü üzerine ‘Ridde’ (Dinden çıkma) olaylarının arttığını, bu hassas dönemde Medine’ye saldırılar olabileceğini, bu nedenle ordunun gönderilmemesi gerektiğini söylediler.

Hz. Ebubekir bütün bu teklif ve itirazları, “Hz. Muhammed’in tayin ettiğini azledemem” diyerek reddetti ve orduyu, 1 Rebîülâhir 11 (26 Haziran 632)'de sefere çıkardı.

Üsame’yi onere etmek için, Üsame atlı kendisi yaya olarak Usame ile birlikte Medine dışına kadar yürüyerek orduyu yolcu etti.

Bu dönemde hızla artmaya başlayan ridde olayları ve yalancı peygamberlere karşı da kesin ve kararlı bir tavır sergiledi; orduyla üzerlerine yürüdü, zekât vermeyen aşiretleri cezalandırdı.

Böylesine hassas bir dönemde ortaya koyduğu doğru, isabetli ve ciddi tavırlarla Müslüman toplumun birlik ve beraberliğini sağlayarak karşılaşılan büyük tehlikeleri başarıyla bertaraf etti.

633 yılı sonbaharında her biri 3000 kişiden oluşan üç ayrı birliği Suriye’nin güney ve güneydoğu sınırlarına göndererek tebliğ ve fetih çalışmalarına devam etti.

Filistin’deki Kaysâriye ve Gazze şehirleri ile Şam yakınlarındaki Busra fethedildi. Hz. Ebubekir Medine’den ayrıldığında veya hastalığında kendisine Hz. Ömer vekâlet etti.

Hz. Ebubekir, 23 Ağustos 634 tarihinde 63 yaşında iken hastalanarak vefat etti.

Ölmeden önce hastalığı döneminde; Abdurrahman bin Avf, Saîd bin Zeyd, Osman bin Affân, Üseyd bin Hudayr gibi sahabîlere danışarak yerine halife olarak Hz. Ömer’i tayin etti.

Danıştıklarının bir kısmı Hz. Ömer’in sert mizacını ileri sürerek çekincelerini dile getirmelerine rağmen Hz. Osman’ı çağırdı ve bu hususta bir ahidnâme yazdırarak mühürledi; yanına Hz. Ömer ile Hz. Osman’ı alarak Mescid-i Nebevî’ye gitti ve halka şöyle dedi:

Sizin için halife seçtiğim kişiye razı olur musunuz? Bir yakınımı tayin etmedim. Allah’a and olsun ki bütün gücümle düşünüp taşındım ve Ömer bin Hattâb’ı uygun buldum; onu dinleyin ve ona uyun.

Orada hazır bulunanlar kararını doğru bulduklarını belirterek, kabul ettiler.

Ancak kaynaklarda Hz. Ebubekir’in, yerine Hz. Ömer’i tayin etmesi ile ilgili olarak Hz. Ali’ye de danıştığı yönünde bir rivayet bulunmamaktadır.

Hz. Ebubekir’in, cenaze namazını Hz. Ömer kıldırdı. Cenazesi Hz. Ömer, Hz. Osman, Talha bin Ubeydullah ve oğlu Abdurrahman bin Ebubekir tarafından kabre konuldu.

4 Beğeni