4 Büyük Halife | Hz Ömer Dönemi

HZ. ÖMER DÖNEMİ (634-644)

Hz. Ebu Bekir ölmeden önce Hz. Ömer’in halife olmasını istemişti. O’nun ölümü ile Hz. Ömer ikinci halife oldu. Hz. Ömer döneminin önemli olayları şunlardır.

  1. Irak, İran ve Horasan’ daki Fetihler :
    · Köprü Savaşı ( 634 ) ( Sasaniler- Müslüman Araplar ) :
    Müslümanların , Kufe yakınlarında Fırat nehri üzerinde bir köprü kurarak , Sasanilere saldırması ile başlayan savaşı Müslümanlar kaybettiler. İlk fetihler sırasındaki en ağır yenilgi olarak kabul edilir. Ancak Sasanilerdeki karışıklıklar üzerine Sasani ordusu çekilmiş, Araplar Fırat’ı geçip, Dicle’ye kadar ilerlemişlerdir.
    ·
    Kadisiye Savaşı ( 636 ) ( Sasaniler – Müslümanlar ) :
    Yapılan bu savaşı Müslümanlar kazanarak, İran’ın iç bölgelerine kadar ilerlediler. Sasanilerin merkezi Medain ele geçirildi. ( 637 ) Sonuçları : Irak ve Batı İran Arapların eline geçti. Irak’ta Basra ve Kufe kentleri kurularak Müslümanlar buralara yerleştirildiler. Yukarı Mezopotamya fethedildi (639 ).
    · Nihavend Savaşı ( 642 ) ( Sasaniler-Müslümanlar) :
    Yapılan savaşı, Müslüman Araplar kazanmışlar, İran kentlerini ele geçirmişlerdir. Hz.Ömer’in son zamanlarında İran’ın tamamı fethedilmiştir.
    · Horasan’ ın Fethi ( 644 ) :
    İran’ın doğusunda Merv’ e çekilmiş olan Sasani Hükümdarı III.Yezdcerd’ in toparlanmasına fırsat vermemek ve bölgeyi fethetmek amacıyla yapılan sefer sonucu Horasan ele geçirilmiş, böylece Ceyhun nehrine kadar sınırlar genişlemiştir.

  2. Bizans Topraklarındaki Fetihler :
    · Suriye’deki Fetihler :
    Bu yöndeki fetihlere devam edilerek, Şam, Humus, Harran, Filistin, Halep sınırlar içine alındı. Suriye’nin fethinden sonra Kudüs’e yönelindi.
    · Kudüs’ün Fethi :
    Kudüs dışında tüm Filistin’i fetheden Müslüman Araplar, Kudüs’e yöneldiler. Kudüs halkının Bizans’tan yardım isteği ile gönderilen Bizans kuvvetleri Ecnadeyn denilen yerde yenilgiye uğratıldı. ( 636 ). Bu zaferden sonra, Kudüs kuşatmaya alındı. Kudüs Patriğinin kenti Hz.Ömer’e teslim edeceğini bildirmesi üzerine, Hz.Ömer Kudüs’e gelerek kenti teslim aldı. Böylece Kudüs, savaşılmadan ele geçirildi.
    · Mısır’ ın Fethi :
    Mısır’ ın ekonomik durumunun zenginliği ve Bizans’tan gelebilecek tehlikelere açık olması nedeniyle, bölgenin fethi gerekiyordu. Amr bin As komutasındaki ordu, Mısır’ a yönelerek , Babylon ( Babilon ) ( 641) ve İskenderiye kentini ( 642 ) ele geçirdi. Kahire yakınlarında ordu kent olarak Fustat kenti kuruldu.

  3. Devlet Örgütlenmesi :
    Devletin geniş bir coğrafi bölgeye yayılması, yönetim – siyasi – ekonomik – askeri alanlarda örgütlenilmeyi zorunlu hale getirmiştir.
    · İlk kez Düzenli ordu kuruldu. Askerlere maaş bağlandı.
    · Suriye ve Filistin’ de ordugahlar oluşturuldu.
    · Orduya ait kayıtların tutulması amacıyla ilk kez ordu divanı oluşturuldu.
    · Devletin önemli sorunlarının görüşüldüğü meclis oluşturuldu.
    · Müslüman olmayanlardan Haraç vergisi ( Toprak ) alınmaya başladı.
    · İlk kez Beytü’l-Mal ( Devlet Hazinesi) oluşturuldu.
    · Ülke yönetim birimlerine ayrıldı.
    · Valiler ve Halife’ye bağlı olarak Kadılar atandı.
    · İlk kez adalet işlerinde kadıların görevlendirilmesiyle, yönetim ve adalet işleri birbirinden ayrıldı. · Hicret başlangıç alınarak, Hicri takvim uygulamaya konuldu. Hz. Ömer, vergisinin azaltılmasını isteyen bir İranlı tarafından, yaralanarak , 644′ te şehit edildi.

5 Beğeni