Adana-Altın Koza Kültür ve Sanat Festival

1992’de Altın Koza Kültür ve Sanat Festivali adı altında düzenlenen festival, Türk Sineması’nın geleceğine de sahip çıkar. Festival, Öğrenci Filmleri Yarışması‘nı da programına ekler ve Türkiye’de ilk kez bu alanda yarışma düzenleyen festival olur.

Türk Sinemasını halkla buluşturmak, geleceğin genç kuşaklarını teşvik etmek ve desteklemek amacıyla Adana Büyükşehir Belediyesi Başkanı Selahattin Çolak’ın yeniden hayata geçirdiği festivalin 7.’si 20 Eylül-5 Ekim 1993 tarihleri arasında gerçekleştirilir.

İlk dört yıl neredeyse festivalin tüm ödüllerini toplayan Yılmaz Güney’in “Yol” filmi 12 yıllık hasretten sonra ilk kez kendi seyircisiyle festival kapsamında Adana’da özel olarak gösterilir.

1994’te Aytaç Durak Başkanlığı’nda düzenlenen 8. Altın Koza Film Festivali’nde bir ilk yaşanarak festivale Adana Büyükşehir Belediyesi’nin yanı sıra Seyhan ve Yüreğir Belediyeleri de sahip çıkar.

  1. Festivalde festivalin adı şehri daha iyi tanıtacağı gerekçesiyle ‘Adana Film Festivali’ olarak değiştirilir. Türkiye sinemasında böylesine önemli bir yere sahip olan festivalin böyle bir sebeple köklerinden uzaklaşması, sinema dünyasında birçok kişi tarafından tepkiyle karşılanır.

Başkanlığını Zeydan Karalar’ın yaptığı 26. Festival’de festivalin adı “Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali” olarak değiştirilir ve Altın Koza yeniden adına kavuşur.

Ayrıca 26. Altın Koza Film Festivali, Filmmor ile sinema sektöründe 2020 yılına kadar cinsiyet eşitliğinin sağlanmış olmasını hedefleyen uluslararası 5050×2020 kampanyasını imzalayarak kadınlara verdiği desteği gösteren Türkiye’deki ilk festival olur.

Sinema sektöründe görev alan kadınları maddi ve manevi olarak desteklemeyi içeren kampanya; Cannes, Venedik, Berlin, Toronto ve Locarno da dahil 35 uluslararası film festivali tarafından imzalanır.

  1. Adana Altın Koza Film Festivali, 2021 yılında Zeydan Karalar’ın onursal başkanlığında gerçekleştirilir. Bu festivalin onur ödülleri; Şerif Sezer, Yavuz Turgul ve Haluk Bilginer’e takdim edilir.

Festivali özüne, en saf haline döndürmek hedefi ile çıkılan bu yolda öncelikle 26. Festivalde Altın Koza, adına tekrar kavuşmuş sonrasında ise halkın festivali olarak başlayan bu festivalin yine halka dönmesi, halk ile buluşması sağlanmıştır.

Festival ile salonlarda düzenlenen ödül törenleriyle yetinmeyip, Adana’nın 15 ilçesinde yazlık ve gezici sinema kurulmuş, sergiler, söyleşiler, atölyeler ve yüzlerce film gösterimi gerçekleştirilmiştir. Festivalin gerçek sahibi olan halkımızla sanat ve sanatçılar bir araya getirilmiş, halkın gösterdiği yoğun ilgi ve destek sayesinde Altın Koza yoluna güçlenerek devam etmiştir.

5 Beğeni

29 Altın Koza Kültür ve Sana Festivali Tanıtım

4 Beğeni

@HasanTürk festival bu sene ne zaman yapılacak acaba tarihi bellimi.?

1 Beğeni

@Mehmet80 tarih acıklanmamıs 2024 için Büyük Şehir belediyesi daha acıklamadı kardeşim

1 Beğeni