Adana-Karaisalı İlçesi

Adana Karaisalı ilçesi Hakkında Herşeyi Buradan paylaşa Biliriz

Karaisalı, Adana şehir merkezine yaklaşık 50 km uzaklıkta bulunan bir ilçedir. Şehrin en küçük ilçeleri arasındadır. Toros Dağları’nın başlangıç noktasında kurulmuştur. 1970’li yıllarda ilçe nüfusu 50 bin civarı iken sürekli verilen göç nedeniyle günümüzde 20 bine kadar düşmüştür.

İlçe, tarihi yapıları ve doğal güzellikleri ile ön plana çıkmaktadır. İnce işçilikle kayaların üzerine yapılmış ve görkemli yapısıyla görenleri kendine hayran bırakan Varda Köprüsü, Roma Dönemi’nde inşa edilmiş ve dönemin izlerini hala üzerinde taşıyan Milvan Kalesi, ilçe sınırları içerisinde yer alan önemli tarihi yapılar arasındadır.

Doğa harikası görüntüsü ile dikkat çeken Kapıkaya Kanyonu, yemyeşil doğası ve piknik yapabileceğiniz alanları ile göze çarpan Yerköprü Mesire Alanı, eşsiz manzarası ve kamp yapmaya elverişli alanları ile öne çıkan Kızıldağ Yaylası, bu ilçede yer alan doğal güzellikler arasındadır.

5 Beğeni

Varda Köprüsü: Ünü ülkemiz sınırlarını aşan, James Bond Sky Fall filmine bile sahne olan Varda Köprüsü yüksekliği, büyüklüğü ve ihtişamıyla görenleri etkilemektedir. Bağdat Demiryolu projesi kapsamında Almanlar tarafından günümüzden bir asır önce yapılan ve Alman Köprüsü adıyla da bilinen yapı adeta zamana meydan okumaktadır. Varda Köprüsü’ne gittiğinizde mutlaka üzerinden bir trenin geçişini izlemenizi ve çevresindeki yürüyüş yolunu gezerek köprüyü farklı açılardan görmenizi/ fotoğraflamanızı tavsiye ederiz. Yeni yapılan asma köprü sayesinde Karaisalı’nın bir başka güzelliği olan Kapıkaya Kanyonu’na da buradan keyifli bir yürüyüşle ulaşabilirsiniz. Köprü çevresinde ve yakınındaki Kıralan Köyünde yöresel yiyeceklerin de sunulduğu çok başarılı işletmeler de mevcuttur.
images (21)
images (22)


images (23)

Blok alıntı

3 Beğeni

Seyhan Nehri’nin önemli kollarından olan Çakıt’ın kireçli araziyi oyarak oluşturduğu Kapıkaya Kanyonu, kayaların ihtişamlı görüntüsü, zengin bitki örtüsü ve 7 km uzunluğundaki yürüyüş yolu ile gidenleri büyülemektedir. Kanyon’un iki girişinden güneydeki Kapıkaya Köyü civarında olan ve kayaların birbirine çok yaklaşarak etkileyici manzaralar oluşturduğu kısmını özellikle görmenizi öneririz. Kanyonun diğer girişi ise Yerköprü Mesire alanına çıkmaktadır. Kapıkaya’nın iki girişi arasındaki parkur manzarasıyla keyifli bir yürüyüş yoludur. Kanyonun orta kesiminde yer alan ve bahar zamanlarında akan şelale civarında piknik için kamelya, oturma alanları ve tuvalet bulunmaktadır. Kanyonun Kapıkaya girişinde ise yöresel yiyecek olan sıkma, börek satan işletmelerin yanı sıra et üzerine hizmet veren restoranlar bulunmaktadır.

images (27)


images (26)
images (24)

5 Beğeni

Dokuzoluk Mesire Alanı: Eğlence Çayı’nın tepeleri yararak bir kanyon oluşturduğu bölgede yer alan Dokuzoluk, ismini burada bulunan dokuz pınardan almıştır. Karaisalı’da piknik yapmak ve doğal havuzda yüzmek için en güzel noktalardan birisidir. Çok popüler bir yer olması ve yerel halk tarafından da çok tercih edilmesi nedeniyle burada piknik yapmak isteyenlerin erken saatte gitmelerini tavsiye ederiz.


3 Beğeni

Kızıldağ Yaylası: Özellikle yaz aylarında Adana’nın sıcağından kurtulmak için çok tercih edilen ve geçmişi asırlara dayanan bir yayladır. Adana’da hüküm süren Ramazanoğlu Beyliği döneminde yaz aylarında yaylak olarak kullanılmıştır. Zengin bitki örtüsü, yaban hayatı, temiz havası ile ziyaretçilerine Akdeniz sıcağını unutturacak bir yerdir Kızıldağ yaylası. Kasap ve restoranları, tatlıcıları ile serin havada iştahı artan ziyaretçilere güzel ve keyifli alternatifler sunmaktadır. 6 asırlık geleneksel karakucak güreşleri ile Ağustos ayında ziyaretçi akınına uğramaktadır.

Bayrampaşa Kervansarayı: Sultan IV. Murad’ın Bağdat seferi esnasında ordunun konaklaması için Sadrazam Bayram Paşa tarafından yaptırılan yapı, halk arasında Kesri Han olarak da bilinmektedir. Günümüzde duvarları sağlam durumda olan yapı, ihtişamıyla sizi büyüleyecektir. Buraya giderseniz duvarlar üzerinden Çukurova ve Çakıt çayı manzarasını mutlaka izleyin.

Yerköprü: Karaisalı’da görülebilecek en özel yerlerden birisidir Yerköprü. Çakıt Çayının yerin altına batarak 300 metre ileriden çıkması ve adeta bir doğal köprü oluşturmasından almaktadır ismini. Her yerden fışkıran pınarları ve şelaleleri ve yeşil doğasıyla çokça ziyaret edilen bir yerdir. Özel bir restoran işletmesinin yanı sıra piknikçilere kamelya da kiralanmaktadır.

Karapınar Parkı: Karaisalı İlçe merkezinde yer alan park, buradan çıkan doğal kaynak suyu, başarılı peyzajı ile serinlemek isteyenler ve piknikçiler tarafından tercih edilmektedir. Hemen yakınından geçen Tol deresi etrafındaki ücretsiz kamelyalar kahvaltı ve öğle yemeği için tercih edilmektedir. Çeşme, otopark, tuvalet ve çocuk oyun alanları mevcuttur.

Blok alıntı

5 Beğeni

Karaisalı Karapınar Parkı

images - 2024-02-19T202247.583




4 Beğeni

Kızıldağ Yaylası - Adana

Adını Kızıldağ’dan alan yayla Karaisalı İlçesi’ne 27 kilometre mesafededir. Karaisalı İlçesi halkının yoğun olarak rağbet ettiği Kızıldağ Yaylası’nda kır kahveleri, kır lokantaları, bakkallar, fırınlar ve kasaplar hizmet vermektedir. Elma, armut, kiraz, vişne ve ceviz ağaçları ile iç içe olan yaylada kamp kurarak Kızıldağ’da yürüyüş yapılabilir, yaban hayatı incelenerek fotoğraf çekilebilir.


Kaynak. Kültürportali

3 Beğeni

Nergizlik Barajı , [Adana]



Adana 'da, [Üçürge Deresi üzerinde, sulama ve [taşkın] önleme amacıyla 1985-1995 yılları arasında inşa edilmiş bir [barajdır]
**KAYNAK wikipedia.org

3 Beğeni

images (23)
images (22)
Görseller Alıntıdır

3 Beğeni