Aksaray - Gülağaç Aziz Mercurius Yer Altı Şehri

Gülağaç Aziz Mercurius Yer Altı Şehri

Aksaray’ın Gülağaç ilçesine bağlı Saratlı beldesinde bulunan Aziz Mercurius Yer Altı Şehri, Hristiyanlığın yasak olduğu MS 250’li yıllarda sığınak olarak kullanılmıştır.

Aziz Mercurius kimdir?

Aziz Mercurius, MS 225-250 yılları arasında yaşamış bir komutandır. Roma İmparatorluğu zamanında Kapadokya bölgesinde doğmuş, Hristiyan olduğunu açıklaması üzerine kral tarafından Kapadokya’ya sürgüne gönderilmiştir.

Aziz Mercurius Yer Altı Şehri 7 katlıdır. Şehrin 3 katı temizlenerek turizme açılmıştır. Yer altı şehrine halkın **“Develik”**olarak andığı Selçuklu Döneminden kalma bir handan girilmekte, sonrasında koridorlar ve odalardan katlara giriş yapılmaktadır. Genellikle yer altı şehirlerinde bulunan kiliseler küçükken, burada bulunan kilise bir katedrali andırmaktadır. Yapılan kazılarda, kilisenin tabanında çocuklara ve yetişkinlere ait olan 20 adet mezar bulunmuştur.

Kilise içindeki mezarlardan birinde ise bir erkek ve bir kadın aynı lahit içinde üst üste konulmuştur. Kilise içinde çeşitli türlerde haç işaretleri bulunmaktadır.

Kilisenin, Doğu Roma Döneminde daha çok kullanıldığı düşünülmektedir.

Yer altı şehri içinde yapılan çalışmalarda erzak küpleri bulunmuştur. Yer altı şehrinin bir köşesinde ise halkın adak adadığı “Develi Dam” olarak adlandırılan bir türbe bulunmaktadır. Bu mekânın yanındaki odada ise duvarlara işlenmiş çeşitli kabartmalar vardır.

Aziz Mercurius Yer Altı Şehri ve Kilisesi, Aksaray’ın bir diğer önemli yer altı şehri olan Saratlı Kırkgöz Yer Altı Şehriylebirlikte Kapadokya’da turistlerin en fazla ziyaret ettiği alanlardan biridir.

Kaynak: Aksaray İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

1 Beğeni