Amasya- Merzifon İlçesi

7 bin yıllık geçmişiyle tarih boyunca birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış olan şehrimiz; Karadeniz sahiline ve Orta Anadolu’ya giden yolların kesiştiği önemli bir stratejik noktada bulunmaktadır. Verimli toprakları, sürekli gelişen sanayi bölgesi 2008 yılında trafiğe açılan havalimanı ve kültür merkezi olarak modernliği yakalayan özellikleriyle, ısrarla yürütülen büyük projelerin birer birer hayata geçirildiği bir cazibe merkezi haline gelmiştir.

Tarihi Camileri, Taşan’ı, Bedesteni, Han ve Hamamları, türbeleri ve tarihi çeşmeleri ile tarih kokan, Karadeniz bölgesinin orta kesiminde Amasya iline bağlı ve merkez ilçeden sonra en büyük yerleşim yeri olan Merzifon, Taşan Dağı güney eteklerinde kurulmuştur.

Şehrin doğusunda Suluova, güneyinde Amasya ile Çorum’ a bağlı Mecitözü ilçesi, batısında Gümüşhacıköy, kuzeyinde Samsun’a bağlı Vezirköprü ve kuzey doğusunda Havza ilçeleri bulunmaktadır.

İlçenin kuzeyi ve batısı dağlık olup, orta ve doğu kesimleri ovalıktır. Kuzeyinde 1905 metreye ulaşan Taşan Dağı, doğusunda Akdağ, güneyinde Çakır Dağı’nın uzantıları bulunmaktadır.

Amasya yakınında Yeşilırmak’ a katılan Tersakan Çayının suladığı Merzifon Ovası yörenin başlıca tarım alanıdır. Ayrıca burası Tersakan Çayı’nın kolları olan Gümüşsuyu ve Solhan çayı ile sulanır.

Yüzölçümü 971 km2, denizden yüksekliği 740m’dir. 70 köyü vardır. İlçe merkez nüfusu 58.235, köylerin nüfusu 14.042, toplam nüfusu ise 72.277 kişidir.

Karadeniz ve İç Anadolu Bölgesinin ikliminden etkilenen şehirde yazları kurak ve yağışsız, kışları ve baharları yağışlı geçer. Yıllık yağış miktarı ortalama 350 kg/m2 dir.

İlçe ekonomisinde tarım ürünleri önemli bir yer tutar. Buğday, şekerpancarı, arpa, ayçiceği, mercimek, bağ ve bahçe ürünleri başta olmak üzere kiraz, elma gibi meyveler yetiştirilir. Ayrıca son yıllarda ciddi derecede gelişme gösteren Organize Sanayi Bölgesi şehre bir sanayi kenti görünümü kazandırmıştır.

3 Beğeni