Amasya-Suluova İlçesi

Orta Karadeniz Bölgesinin iç kısmında yer alan Suluova, Amasya”nın 25 Km. batısında kalır. İlçenin yüzölçümü 516 km2, rakımı ise 510 metredir. Suluova”nın üç tarafı yüksek olmayan dağlarla çevrilidir. Akdağ ilçenin en yüksek dağı olup, yüksekliği 2064 metredir. Suluova”nın batısı Merzifon Ovası ile bağlantılıdır. Tersakan adıyla anılan akarsu ilçenin en önemli akarsuyudur. Kaynağı Ladik Gölüdür. Tersakan Suluova”ya Eski Çeltek”ten girer ve ovada sağa doğru bir yay çizerek Amasya’da Yeşilırmak ile birleşir. Yedikır mevkiinde inşa edilen Gölet, Tersakan Çayına 7,5 km.lik bir mesafededir. Tersakan’dan Yedikır Göletine su nakli kanallarla sağlanmaktadır. Gölet 60 milyon m3 hacmi ile çevrenin en büyük sulama barajıdır.

İklim ve Bitki Örtüsü : Suluova İlçesi İç Anadolu karasal iklimi ile Karadeniz iklimi arasında kaldığından geçiş iklim özelliğine sahiptir. Yağışlar en çok ilkbahar ve kış aylarında gözlenir. Kar yağışı ender görünür. Kar en çok Akdağ bölgesine yağar.

Yıllık sıcaklık ortalaması 12 derecedir. En yüksek aylık sıcaklık ortalama 21,5 derece ile temmuz ayında; en düşük aylık sıcaklık ortalama 2,2 derece ile ocak ayında gözlenmiştir. Uzun yıllar ortalamasına göre ilk donlar kasım ayında, son donlar ise nisan ayında görülür.

Akdağ eteklerinden başlayan bitki örtüsü, yüksek bölümlere kadar ormanlarla kaplıdır. Kuzeybatı’ya uzanan dağlık alanlarda ormanlar giderek zayıflar. Güneydeki dağlarda ise hemen hemen hiç orman yoktur. Ormanlık örtüyü çam, gürgen ve meşe oluşturur. Ovadaki bitki örtüsü ise meyve bahçelerinden, kavak ve söğüt ağaçlarından ibarettir. Ovada ve yüksek yerlerde çok sayıda çayır-mera bitki türleri mevcuttur.

Blok alıntı

1 Beğeni