Antalya - Kaleiçi - Hıdırlık Kulesi

Kaleiçi - Hıdırlık Kulesi






Tarihi Kaleiçi surlarının üzerinde inşa edilen Hıdırlık Kulesi, şehir surlarının güneybatı köşesinde, Karaalioğlu Parkı’nın hemen bitişiğinden Kaleiçi’ne giriş yapılan yolda yer almaktadır. Beydağları’na hakim muhteşem manzarasıyla ünlü kule, silindir biçimindeki etkileyici mimarisi ile kentin en önemli sembolik yapılarından biridir.

1’inci veya 2’nci yüzyılda, Roma İmparatoru Hadrianus’un yaptırdığı ve anıtsal bir mezar olduğu düşünülen kule, 14 metre yüksekliğindedir. Alt katı kare planlı olup üst kısmı silindir şeklinde inşa edilmiştir. Alt katında yer alan odada, fresklere rastlanmıştır. Üst katında ise küçük bir gezi alanı bulunur. Yapısı oldukça dayanıklı ve sağlam olan kulenin, iç yapısının nitelikleri nedeniyle, savunma amacıyla kullandığı veya buradan işaret ateşi yakıldığı düşünülmektedir. Bizans Dönemi’nde, kentin savunma sistemine dahil edilen kule, surlarla birleştirilmiştir. Selçuklular Dönemi’nde kasr, Osmanlılar Dönemi’nde ise askeri depo işlevi görmüştür. Kule, tarih boyunca, Antalya Körfezi’nden geçen gemiler için gözetleme kulesi olarak da kullanılmıştır.

Şehir merkezinde yapacağınız gezi esnasında, Karaalioğlu Parkı’ndan Kaleiçi girişine doğru ilerleyerek kuleye kolayca ulaşabilirsiniz. Atatürk Caddesi üzerinde yer alan Hadrianus Kapısı’ndan giriş yaptığınızda ise Hesapçı Sokak boyunca deniz istikametinde giderek kuleye varabilirsiniz. Antalya Körfezi’nin en güzel seyirlik alanlarından birine sahip kulenin çevresinde, keyifli bir mola vererek, eşsiz deniz manzarasını seyredebilirsiniz.

Hıdırlık Kulesi

4 Beğeni

Antalya’da Hıdırlık Kulesi kazılarında sütunlu yapı gün yüzüne çıkarıldı

Antalya’nın simgelerinden tarihi Hıdırlık Kulesi’nde sürdürülen arkeolojik kazı ve seyir terası çalışmalarında sütunlu bir yapı bulundu.

17.04.2024 - Antalya



Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, kentin kültürel mirası ve tarihi yapılarından Hıdırlık Kulesi’ni kültürel ve turistik çekim merkezi haline getirmek için 2020’de Koruma Kurulu kararı doğrultusunda başlattığı arkeolojik kazı çalışmaları sonunda bölgede antik dönem kalıntıları ve yapıları ortaya çıkarıldı.

Eserlerin ziyaretçilere Akdeniz manzarası eşliğinde sunulması amacıyla yapımına başlanan "Hıdırlık Kulesi Çevresi Arkeolojik Kazı ve Seyir Terası Projesi"nde çalışmalar devam ediyor.

Fen İşleri Dairesi Başkanlığı tarafından alanda restorasyon ve koruma-onarım işleri yapılıyor. Kulenin güney kısmındaki alanın ahşap ve cam zemin kaplamaları altyapısında yer alan taşıyıcı kolonların çelik imalat montajları tamamlandı. Antik kalıntıların izlenebileceği cam yüzeylerin montajı da büyük oranda gerçekleştirildi. Kulenin kuzey tarafında da taşıyıcı kolonların çelik imalat montajları ise devam ediyor. Tarihi Hıdırlık Kulesi’nde bitki temizliği ve dış duvar derz dolgu çalışması da yürütülüyor.



Antalya Müze Müdürlüğü denetiminde sürdürülen proje kapsamında tarihi kalıntıların konservasyon çalışmaları devam ederken, arkeolojik kazı çalışmaları da titizlikle sürüyor. Son olarak kulenin güney kısmında tarihe ışık tutacak sütunlu bir yapı gün yüzüne çıkarıldı.

Ayrıca kulenin güney kısmında da ortaya çıkarılan desenli taban moziklere de uzman arkeologlar tarafından konservasyon çalışması yapılıyor.

Anadolu Ajansı

2 Beğeni