Babiller (Amurrular) Tarihi

Babiller Tarihi Hakkında Bilgi

Babiller hakkında ilk bilgilere Akad Kralı Sargon’u anlatan tablette rastlanılmaktadır. Samilerin bir kolu olan Amurrular tarafından kurulmuştur. Kurucusu Sumu-Abum‘dur. Babiller başkenti Babil şehridir. I.Babil Devleti’nin Hititler tarafından yıkılmasından sonra MÖ 612’de II. Babil Devleti kurulmuştur. Bu devlet MÖ 539 yılında Persler tarafından ortadan kaldırılmıştır. Babiller tarih sahnesinde en etkin dönemlerini Hammurabi zamanında yaşamışlardır. Bazı kaynaklarda Babiller’den Babil İmparatorluğu olarak bahsedilmektedir.

I. Babil Devleti’nin en güçlü Kralı Hammurabi dine dayalı devlet anlayışı yerine, gücünü ordudan alan mutlak krallık anlayışını getirmiştir. Aynı zamanda Hammurabi, ceza, mülkiyet, ticaret alanlarında döneminin en gelişmiş kanunlarını yapmıştır

Babiller, tıp ve astronomi alanında ilerlemişlerdir. Başlıca geçim kaynakları tarım ve ticarettir.

Mimari açıdan Mezopotamya’nın en gelişmiş uygarlığı Babillerdir. Babil’in Asma Bahçeleri bu alandaki en güzel örnektir.

Babiller’de Ekonomi ve Orta Sınıf
Mezopotamya, İsa’dan önce XVII. yüzyılda, tam bir İktisadi ve siyasal gelişim içindedir. Babiller mucitlik alanında da gelişmiş bir toplumdu, medeniyete kazandırdıkları bir çok buluşları bulunmaktadır.

İşte Babillerin Buluşları:

Sulama sisteminde usuller geliştirilmiş ve suyu yükselten makinelerden yararlanılmıştır,
Saban yetkinleştirilmiştir, at, ehli hayvanlar arasına katılmıştır.
Zanaatlar, özellikle tunç zanaatı ilerlemiştir; orak ve başka aletler tunçtandır artık ve bu aletler taş ve ağaç işçiliğini kolaylaştırmıştır.
Meta üretimi artmıştır; Babil’in içinde ticaret geliştiği gibi, komşu ülkelere, Elam’a, Suriye’ye, Asur’a ve öteki ülkelere yayılmıştır. Meta üretiminin artması, toprakta özel mülkiyeti güçlendirir. Köle sayısında artış olur. Kölelik ataerkil niteliğini korumaktadır.

Mezopotamya tarihinin başlangıcını niteleyen, kralın, tapınakların ve doğuştan soyluların geniş toprakları, görülür derecede azalmıştır ya da bütünüyle kaybolmuştur. Ekonomide tipik mülkiyet biçimi, az sayıda köle sömürüsüne dayanan küçük ya da orta mülkiyettir. Babiller Mezopotamya’nın en gelişmiş medeniyetidir.

Babiller – Babil’in Asma Bahçeleri

babilin-asma-bahceleri

Babil Kralı Nebukadnezar’ın yaptırdığı rivayet edilen ancak yeri bilinmeyen Babil’in Asma Bahçeleri dünyanın yedi harikasından birisi olarak kabul edilir. Rivayet odur ki; Babil kralı, Kraliçesi Amyitis’i mutlu etmek için ona asma bahçeleri yaptırmıştır. Bahçelerde aşağıdan yukarıya doğru azalan ve piramit görüntüsü veren taraçalar bulunuyormuş, Babil’in asma bahçeleri bu taraçalar üzerinde yükseliyormuş. Taraçalar üzerinde çeşitli çiçek türleri bulunuyormuş ve bu çiçekler taraçaları gizliyormuş bu nedenle bahçeler havada duruyormuş görüntüsüne sahipmiş

Babiller – Babil Kulesi
babil-kulesi (1)

Sümerliler kutsal bir ağaca inanırlardı, inançlarına göre bu ağaç yeri göğe bağlardı. İnançları nedeniyle Babil’in Asma Bahçeleri içerisine Tanrıdağı adında bir kule inşa etmişlerdir. Tanrıdağı adındaki Babil Kulesi yaklaşık 5.000 yıl önce Tanrı Maduk adına inşa edilmiştir. Babil Kulesi olarak bilinen Tanrıdağı kulesinin genişliği ve yüksekliği 90 metredir, kule 7 kattan oluşmaktadır.

Babil Kulesi 1.Katı: Taşı (33 m), 2.Katı: Ateşi (18 m), 3.Katı: Bitkileri (6 m), 4.Katı: Hayvanları (6 m), 5.Katı İnsanları (6 m), 6.Katı: Gökyüzünü (6 m) ve 7.Katı da Melekleri (15 m) sembolize ediyordu.

5 Beğeni