Bıldırcın Yetiştiriciliği

Bıldırcın son dönemde en karlı hayvancılık faaliyetleri arasında yer alıyor. Hem eti hem de yumurtası yüksek verim sağlayan bıldırcın, birkaç yıldır yetiştiricilerin gözdesi konumunda. *Peki bıldırcın yetiştiriciliği nasıl yapılır, maliyeti ne kadar, faydaları neler, yumurtaları mı eti mi tercih edilmeli; işte merak edilenler
Bıldırcınlar genellikle 8 haftalık olduğu zaman yumurta vermeye başlar. Yıllık yaklaşık 240 – 250 yumurta veren bıldırcınların yumurtası ve eti özellikle protein açısından yüksek verim içeriyor. Protein dışında lezzeti de dillere destan olan bıldırcın yumurtası ve eti son dönemde önemli restoranların da menülerinin tepesinde yer alıyor.
Bıldırcın yumurtası yerine eti üzerine yoğunlaşacaksanız eğer, yavru bıldırcınlar 7 haftadan sonra kesime uygundur.

BILDIRCIN ETİ’NİN FAYDALARI

Bıldırcın etinin tercih edilmesinin en önemli sebepleri;

  • Protein ve bol miktarda E vitamini bulunur
  • B1, B2, B12 vitaminleri içerir
  • Hasar görmüş sinir sisteminin yenilenmesini sağlar
  • Mide asidini düzenler
  • Bağırsakların ve sindirim sistemini yeniler

BILDIRCIN YUMURTASINI FAYDALARI

Bıldırcın yumurtasının birçok faydası bulunuyor… Başlıca bilinenler;

  • Özellikle hamilelerin demir ihtiyaçları için tavsiye edilir
  • Bronşitin düşmanıdır
  • Grip önleyici olarak bilinir
  • Kısa süreli öksürükler için birebr
  • Astım hastalarına önerlir
  • Bağışık sistemini güçlendirir
  • Çocuklara enerji sağlar
    Birçok farklı bıldırcın çeşidi bulunuyor. Her çeşidin kendine has özellikleri vardır.
  1. Bayağı Bıldırcın – En bilinen bıldırcın türüdür. Boyu yaklaşık 20 cm ve narin ancak sert gagalı bir kuştur. Koyu kahverengi başı, beyaz ve kül rengi tüyleri bulunur. Yıl da iki veya üç kez yumurtlar ve ortalama 15 yumurta bırakırlar. Bu bıldırcınlarda kuluçka yaklaşık üç haftadır. Yer altına yuva yaparak yaşarlar ve Ağustos Ekim aylarında göç ederler.

  2. Ekin Bıldırcın – tıknaz bir yapıda olan bu bıldırcınlar genel bıldırcın yapısına sahiptir. Vücudu iri ve boynu kısa olduğundan tıknaz bir yapıya sahiptir.

  3. Japon Bıldırcını – ticari değeri yüksek olan etine dolgun güzel sesli bir bıldırcın türüdür. Bıldırcın yetiştiricileri arasında daha çok rağbet gören bu bıldırcınlar diğer türlere göre daha etlidir ve kısmen tavuğa benzer.

  4. Himalaya Bıldırcını – Yaşadığı bölge olan Hindistan’ın Himalaya bölgesinden bu ismi almıştır. Orta boylu ve nadir bulunan kuş türleri arasındadır ve aşırı avlanma nedeniyle nesli tükenmek üzere bulunan bir kuştur. Bu nedenle koruma altına alınmıştır.
    4 New Zealand Bıldırcını – yaşadığı bölgeden bu adı alan bıldırcın koyu kahverengi ve beyaz çizgili tüyleri nedeniyle oldukça gösterişli bir görünüme sahiptir. Yapı itibariyle oldukça iridir.

  5. Çin Bıldırcını – Diğer türlere göre en çok dikkat çeken bıldırcın türüdür. Mavi ve kiremit kırmızısı renklere sahiptir. Boyu son derece küçüktür ve beyaz, açık kahve, gümüş renkte türleri de vardır. Uygun sıcaklarda sürekli yumurtlama özelliğine sahip olan bu tür yıl da ortalama 150 yumurta bırakabilir.

  6. Gamble Bıldırcını – Amerika Kıt’asında daha çok çöl bölgelerinde yaşamını sürdüren bir kuştur. Kül rengi ve kahverengi karışımında bir renge sahiptir ve boynu dalgalı bir tüy yapısına sahiptir. Tüy yapısı ve kafasında bulunan ibik şeklindeki kısım ile diğer bıldırcın türlerinden ayrılır. Kafeste beslenebilen bir türdür ve bulunduğu bölgede oldukça tercih edilir.
    7 Kaliforniya Bıldırcını – Kuzey Amerika kökenli olan bu kuş diğer bıldırcın türlerine göre oldukça farklı bir yapıya sahiptir. Bulunduğu bölgede sahil kenarlarında yaşayan bu bıldırcın, çiftlik kafeslerine oldukça kolay uyum sağlar ve yıllık ortalama 40 yumurta bırakır.

  7. Pullu Bıldırcın – Amerika Kıt’asında yaşayan diğer bir bıldırcın türü de pullu bıldırcındır. Genellikle çöl bölgelerinde ve kaktüslerin arasında yaşamını sürdürür. Kafes ortamında da yetiştirilebilen bu bıldırcının boyları ortalama 25 cm’dir.

  8. Dağ Bıldırcını – diğer adı dağ kekliği olan bu bıldırcın, tüylü veya boyalı bıldırcın olarak da bilinir. Kısa sarı renkli bacaklara ve kahverengi tüylere sahip olan bu tür görünümü itibarıyla diğer bıldırcın türlerinden oldukça farklıdır.

  9. Jumbo Bıldırcın – genellikle Güneydoğu Asya bölgesinde rastlanılan bu kuş türü Japon bıldırcınının mutasyona uğramış hali olarak tanımlanır. Eti için yetiştirilir ve boyları 25 cm kadardır. 500 grama kadar ulaşabilen kiloları vardır. Yıllık ortalama 200 yumurta verebilmektedir.
    Bunların yanı sıra, Kızıl Bıldırcın, Yağmur Bıldırcını, Kahverengi Bıldırcın, Mavi Bıldırcın, Mavi Göğüslü Bıldırcın, Kar Dağı Bıldırcını, Kanarya Adaları Bıldırcını, Çengel Çalı Bıldırcını, Kaya Çalı Bıldırcını, Boyalı Çalı Bıldırcını, Manipur Çalı Bıldırcını gibi bilinen bir çok çeşidi vardır.
    KAYNAK karliisfikirleri.com

4 Beğeni