Bitlis - Tarihi Kent Merkezi

Bitlis Tarihi Kent Merkezi Yenileme Projesi

bitlis-tarihi-kent-merkezi-yenileme-projesi-78r1kF72

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın öncülüğünde hayata geçirilen “Bitlis Tarihi Kent Merkezi Kentsel Yenileme ve Çevre Düzenlemesi Projesi” sayesinde, kentin tarihi dokusu gün yüzüne çıkarılmakta ve çarpık kentleşmeye son verilmektedir. Projenin toplam yatırım değeri 1 milyar 229 milyon lira olarak belirlenmiştir. Proje kapsamında, kent merkezinden geçen ve kötü koku yayan derenin çevresindeki 50 bin metrekarelik alan ıslah edilmiş, böylece çevresel sorunların çözüme kavuşturulması hedeflenmiştir.

  • Dere yatağındaki Atatürk, Devrim, Gazibey, Hersan ve Müştakbaba mahallelerinde önemli dönüşümler gerçekleştirilmiştir.
  • Riskli olarak değerlendirilen 98 binadaki 436 bağımsız bölüm yıkılmıştır.
  • Dere boyunca yıllardır var olan kaçak ve sağlıksız yapılar ortadan kaldırılmıştır.
  • Burada bulunan dükkanların yerine Hüsrevpaşa Mahallesi’nde TOKİ aracılığıyla 263 yeni işyeri inşa edilmiştir.
  • Restorasyon çalışmalarıyla birlikte 9 tarihi köprü ve kemer gün yüzüne çıkarılmıştır.
  • Paşa Hamamı, Ulu Cami, Behiye Mescidi, Memi Dede Türbesi, Hazo Hanı gibi önemli yapılar restore edilmiştir.
  • Proje kapsamındaki 73 bin metrekare büyüklüğündeki millet bahçesinin 1. etabı tamamlanmıştır.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, sosyal medya hesabından paylaştığı fotoğraflarla kentin yeni görüntülerini duyurmuştur. Bakan Kurum, “İstedik ki Bitlis’in çocukları, tarihle büyüsün, mimariyle yaşasın, kültürümüzü tanısın. Bunun için tarihçiler, mimarlar ve mühendislerle birlikte çalıştık. Çarpık yapılar altında kaybolan tarihi yeniden gün yüzüne çıkardık. Kent Meydanı Projemizle Selçuklu şehrimize yeni silueti çok yakıştı” ifadelerini kullanmıştır.

Bitlis, Çarpık Kentleşmeden Kurtuluyor

Bitlis Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdür Yardımcısı Abdulselam Tadik, 2019 yılında kamulaştırma çalışmalarına başlanarak hayata geçirilen bu projenin, şehirdeki çarpık kentleşmenin izlerini silmeyi başardığını belirtmiştir. Bitlisli vatandaş Naif Özal, projeyle kentin tarihinin yeniden gün yüzüne çıktığını ve turizm açısından da önemli bir değer kazandığını vurgulamıştır. Özal, “Meydanın eski hali çarpık bir kentleşme ile doluydu. Derenin altında ne olduğunu kimse bilmiyordu. Şimdi, turistler de yavaş yavaş şehrimize gelmeye başladı. Bitlis, köklü tarihi olan bir şehir. Memleketimizin ilerlemesi için bu projeye çok ihtiyacımız vardı. Bu proje Bitlis’e gerçekten yakıştı” şeklinde konuşmuştur.

Kötü Kokular Geçmişte Kaldı

Projenin etkilerini değerlendiren vatandaşlardan Mahfuz Yılmaz, “Keşke bu proje 50 sene önce yapılsaydı” diyerek, “Koku gitti, dere tertemiz oldu, etrafı açıldı. Esnafın durumu da giderek iyi olacak. Yabancı turist de buraya gelecek. Bakanlığımıza ve belediyemize çok teşekkür ederiz” ifadelerini kullanmıştır.

Kaynak: Ray Haber

6 Beğeni