Çanakkale - 57. Alay Şehitliği

Mimar Nejat Dinçel tarafından tasarlanan 57. Piyade Alayı Şe­hitliği ve Anıtı; 12 Aralık 1992 tarihinde Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Kabatepe-Conkbayırı yolu kena­rında, Kılıçbayır’ın güney ucunda inşa edilmiştir.

Savaş sırasında yabancı askerler buraya ‘’Satranç Tahtası’’ adını vermişlerdir. Yeni yapılmış olan bu şehitlik sem­boliktir. Gerçek şehitlik Bomba Sırtı’nın güney ucunda, Çataldere Vadisi’nin içinde bulunmaktadır.

Yarbay Hüseyin Avni Bey tarafından kumanda edilen 19. Tümen’e bağlı 57. Alay, yabancı kuvvetlerin ilk çı­karma gününde Arıburnu Cephesi’nde ilerleyen Anzak askerlerini ilk karşılayan ve geri püskürten Türk kuvvet­leridir. Bu cephede ilk kez 19. Tümen Komutanı Yarbay Mustafa Kemal’in önderlik ve cesaret vasıfları ortaya çıkmıştır.

  1. Alay Şehitliği, şadırvan, açık namazgâh, ana mezar­lık ve anıttan oluşmaktadır. Şehitlikte kullanılan başlıca malzeme; genellikle Selçuklu ve Osmanlı kervansaray­larında kullanılan Kevser taşıdır.

Şehitliğin girişi; Kabatepe-Conkbayırı yolunun kenarın­da, doğu duvarındaki bir açıklıktır. Girişin hemen yanın­da torununun elini tutmuş bir şekilde figürize edilmiş; Türkiye’nin en yaşlı gazisi iken 10 Eylül 1994’te, 108 ya­şında vefat eden Hüseyin Kaçmaz’ın bronzdan yapıl­mış bir heykeli bulunmaktadır.

Girişin tam karşısında, şehitliğin doğu duvarında, 57. Alay’ın 25 Nisan 1915’teki karşı taarruzunu gösteren bir rölyef bulunmaktadır. Röl­yef yaklaşık 45 m²lik bir alanı kaplamaktadır. Şadırvan ve açık namazgâh şehitliğin güney tarafında yer al­maktadır.

Şehitliğin ana mezarlık kısmının kemerli bir girişi olup bu girişten başlayan yaya yolu kuzey duvarında son bulmaktadır. Anıtın tabanını oluşturan kuzey duvarının üstünde, 57. Alay Şehitleri’nin isimleri yazan mermer plakalar bulunmaktadır.

Kaynak: [Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı]



Bu yurdu bize vatan yapan Rızai İlahi için candan geçen aziz şehitlerimizin ruhları şad mekanları cennet makamları ali olsun. Bu başlıkta tüm askerlerini şehit veren 57. Alay şehitliğine ilişkin bilgilerin ve görsellerin paylaşılması için başlık açılmıştır.

4 Beğeni

4 Beğeni

Çanakkale kahramanları 57’nci Alay’la ilgili dikkat çeken iddia! ‘Tamamı şehit olmadı’

1 / 9

ÇOMÜ’de araştırma görevlisi olarak çalışan Terzi, harp cerideleri üzerinde yapılan araştırmalar esnasında Çanakkale’de 57’nci Alay’ın mevcudunun hepsini şehit verdiği bilgisi ile ilgili yeni bir bilgiye ulaştıklarını söyledi.


2 / 9

Çanakkale Savaşları’nın üzerinden 109 yıl geçmesine rağmen, döneme dair yeni doğrular ortaya çıkıyor.

3 / 9

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Tarih Bölümü Araştırma Görevlisi Buğra Terzi, harp cerideleri üzerindeki araştırmasında Çanakkale Savaşları’nda 57’nci Alay’ın mevcudunun hepsini şehit verdiği bilgisini yanlış olduğunu ortaya çıkardı.


4 / 9

Bu tarz ‘mit’ denilebilecek konuların çok fazla olduğunu söyleyen Terzi, “Bunlar da son 10 yılda ana kaynaklar, harp cerideleri üzerinden yaptığımız çalışmalarla ortaya çıkmaya başladı. 57’nci Alay’ın tamamının şehit olması da bu mitlerden bir tanesi. 57’nci Alay aslında bir ihtiyat birliği. 25 Nisan’da Atatürk’ün komuta ettiği 19’uncu Tümen’e bağlı alaylardan bir tanesi ve Bigalı köyünde ihtiyat durumunda” ifadelerini kullandı.

5 / 9

‘57’NCİ ALAY’IN BÜYÜK FEDAKARLIĞINI GÖRÜYORUZ’

Terzi, sözlerini şöyle sürdürdü:

"25 Nisan çıkarması Anzak Koyu’ndan başladığı zaman haber alan Mustafa Kemal ve 57’nci Alay’la Arıburnu bölgesine doğru bir yürüyüşe geçiyor. Burada 57’nci Alay’ın büyük fedakarlığını görüyoruz.

6 / 9

Ancak toplumumuzda bazı durumlarda ne kadar çok kayıp verildiyse ne kadar sefillik yaşandıysa zaferin daha çok büyüdüğü algısı var. Bu doğru değil.


7 / 9

Aslında tam tersi. Ne kadar az kayıpla bir muharebeden çıkarsanız ya da ne kadar iyi şartlarda askerinizi orada barındırabilirseniz aslında bir zafer daha anlamlı olmuş oluyor."

8 / 9

‘BİRLİKLERİN KADROLARI TAMAMLANIR VE TEKRAR MUHAREBE SAHASINA GÖNDERİLİR’

57’nci Alay’ın tamamını şehit olması konusunda bugüne kadar çok sayıda yazı yazıldığını söyleyen Terzi, “57’nci Alay’ın harp tutanaklarını yakın zamanda kitaplaştırdık. Tekirdağ’da 57’nci Alay’ın kurulması ve Çanakkale’ye gelişi ile muharebelere katılmasıyla ilgili harp ceridelerini okuduk, yayımladık. Burada askeri teamüllere göre bir birlikte kayıplar yaşandıkça o birliğin takviye edildiğini gördük. Bu bir kanundur ve takviye edildikçe o birliğin mevcudu azalmaz. Belgelerde 57’nci Alay’ın özellikle 25 Nisan daha sonra 1 Mayıs ve 19 Mayıs taarruzlarında mevcudun 3’te 2’sini kaybettiğini görüyoruz. Ama bu çok geçici süreler. Çünkü kayba uğrayan birlik geriye alınıp eksik kadroları tamamlanır ve tekrar cepheye sürülür” dedi.

9 / 9

‘SANCAĞINA NİŞAN TAKILAN 2 ALAYDAN BİRİ’

Yaptıkları çalışmalarda 57’nci Alay’ın tamamının şehit olmadığını tespit ettiklerini dile getiren Terzi, “57’nci Alay’ın daha sonra 6-10 Ağustos’ta Conkbayırı’nda muharebede olduğunu görüyoruz. Daha sonra Anzakların bölgeyi terk etmesine yani 19 Aralık’a kadar bölgede bulunduğunu ve hatta daha sonra buradan 19’uncu Tümen’le Galiçya Cephesi’ne gittiğini daha sonra da Filistin Cephesi’nde çarpıştığını biliyoruz. 57’nci Alay büyük kayıplara uğramıştır, kahraman bir alaydır. 27’nci Alay’la sancağına nişan takılan 2 alaydan biri olduğunu biliyoruz. Mevcudun 3’te 2’sine yakın askeri kaybettiğini biliyoruz. Ama bunlar geçici durumlar. Askeri teamüllere göre kadrosunda eksiklik olan birliklerin kadroları tamamlanır ve tekrar muharebe sahasına gönderilir. Yaptığımız çalışmalarda 57’nci Alay’ın tamamının şehit olmadığını tespit ettik. Harp cerideleri bunun kesin olduğunu kanıtladı” diye konuştu.


Kaynak:haber7

3 Beğeni

Hey Onbeşli Türküsü ve Hikayesi

3 Beğeni