Çanakkale - Troya Müzesi

image

Troya Müzesi Merkez İlçe, Tevfikiye Mahallesi, 4 pafta, 101 ada, 360 parselde bulunmaktadır. Müze, yaklaşık 90.000 m²’lik büyüklüğe sahip olan parsel içerisinde 12.765 m² kapalı alanlı müze teşhir, depolama, idari birimler, sosyal donatı mahalleri ile 37.250 m² açık teşhir, peyzaj ve ziyaret alanlarından oluşmaktadır.

Müze zemin artı üç kattan oluşmaktadır. Ziyaretçi her teşhir katına rampadan çıkarak ulaşabilmektedir. Müzenin teşhir alanlarına çıkılan rampanın toplam uzunluğu ise yaklaşık 480 metredir. Troya Müzesi’nde; Homeros’un İlyada Destanı ile tarihe geçmiş Troas Bölgesi’nde iz bırakan Troya ve kültürlerinin yaşamı ve arkeolojik tarihi, kazılardan çıkan eserler aracılığıyla anlatılmaktadır. Ziyaretçiler müzeyi gezerken yedi başlığa bölünmüş bir hikâyeyi takip etmektedirler:

  • Troas Bölgesi Arkeolojisi,
  • Troya’nın Tunç Çağı,
  • İlyada Destanı ve Troya Savaşı,
  • Antik Dönemde Troas ve İlion,
  • Doğu Roma ve Osmanlı Dönemi,
  • Arkeoloji Tarihçesi, Troya’nın İzleri.

Müze ziyareti rampadan inerken başlamaktadır.

Rampanın duvarlarında bulunan nişlerde Troya’nın farklı katmanları; mezar taşları, büyük boy heykeller, sahne canlandırmaları ve büyük boy fotoğraflarla anlatılmaktadır. Müzenin giriş alanı olan, Troas ve çevresini konu alan sirkülasyon bandında ise devam eden sergi katları öncesinde ziyaretçiye bir oryantasyon sağlamak amacıyla arkeoloji bilimi; arkeolojik ve arkeometrik tarihleme yöntemleri, “neolitik, kalkolitik, tunç çağı, demir çağı, höyük, restorasyon, konservasyon” gibi terimler şemalar, çizimler, metinler ve interaktif yöntemlerle aktarılmaktadır.

5 Beğeni

Troya Müzesi’nde 65 ve üstü yaşlardaki yerli ziyaretçilere ayrıcalıklı uygulama başlatıldı

Çanakkale merkeze bağlı Tevfikiye köyünde, Troya Antik Kenti’nin girişinde yer alan Troya Müzesi’nde 65 ve üstü yaşlardaki yerli ziyaretçiler için “Altın Çağlar’a Özel Ayrıcalık Projesi” kapsamında uygulama başlatıldı.

22.03.2024 - Çanakkale

Troya Müzesi Müdürü Rıdvan Gölcük, gazetecilere, Avrupa’dan ödüllü müzenin her geçen gün yoğun ziyaretçi ilgisiyle karşılaştığını söyledi.

Bu kapsamda, 65 ve üstü yaştaki misafirler için farklı bir projeyi hayata geçirdiklerini dile getiren Gölcük, şu bilgileri verdi:

“65 yaş ve üzeri ziyaretçilerimize müze girişi ücretsiz. Bunun yanı sıra 5 kişi ve üzeri gruplarda ücretsiz rehberlik ve Homeros Bahçesi turu ile ücretsiz içecek ikramında bulunmaya başladık. Niçin böyle bir girişime başladık? Eğitim ve organizasyon departmanımız var ve çoğunlukla müzelerde alışılageldiği şekilde bu eğitim departmanları daha ziyade çocuklarla işbirliği yapma konusunda projeler geliştirirler. Fakat Türkiye’de ilk kez 65 yaş üstü ziyaretçiler konusunda eğitim departmanımız böyle bir uygulamaya başladı.”

Gölcük, Türkiye’de nüfusun yaşlanmaya başladığını belirtti.

Türkiye’nin “çok yaşlı ülke” sınıfına girdiğini anımsatan Gölcük, “Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu verilerine göre Türkiye’de 2023 yılında 65 ve üzeri yaş nüfusun toplam nüfusa oranı yüzde 10,2’yi buldu. 65 yaş üstünün nüfusu oranının 2016 yılında yaklaşık yüzde 12’ye ulaşması, 2030 yılında ise yüzde 23’ü bulması bekleniyor. Yani ülke nüfusu gittikçe yaşlanıyor. Dolayısıyla müzeler burada özellikle sadece çocuklara odaklanmayı bırakıp, yaşlanan nüfus için de daha proaktif davranmak durumunda.” diye konuştu.

Gölcük, bu projeyle 65 yaş ve üstü ziyaretçilerin hem yaşam boyu öğrenme serüvenlerine hem de demans gibi hastalıklardan bu yaş grubunun uzak kalmasına katkı sağlamayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.


AA

1 Beğeni

Troya Müzesi’nin dijital dergisi “Troy Museum Journal” yayın hayatına başladı

Çanakkale merkeze bağlı Tevfikiye köyünde, Troya Antik Kenti’nin girişinde yer alan Troya Müzesi’ne ait dijital dergi “Troy Museum Journal” araştırmacıların hizmetine sunuldu.

29.03.2024.- Çanakkale

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünün oluruyla müze yönetimince hazırlanan ve Dergi Park platformundan ulaşılabilen dijital dergide müzecilik, arkeoloji, tarih, sanat tarihi, etnografya, sosyoloji, coğrafya, edebiyat tarihi, felsefe tarihi ve kültürel çalışmalara ait içerikler bulunuyor.

Dergiyle, bilimsel araştırma ölçütlerine ve etik kurallara uygun yazılmış makaleler, araştırma inceleme makaleleri, derleme yazıları gibi çalışmaların yayınlanması ve araştırmacılarla paylaşılması amaçlanıyor.

Troya Müzesi Müdürü Rıdvan Gölcük, gazetecilere, derginin ilk sayısının 18 Mart’ta yayınlandığını söyledi.

Bir süre önce tanıtımını yaptıkları derginin yayın hayatına başlamasından duydukları mutluluğu dile getiren Gölcük, “Troy Museum Journal dergisi, Dergi Park’ta yer alan platformda bir müze adına çıkarılmış ilk ve tek dergi. Derginin ikinci sayısı eylül ayında yayınlanacak. Böylece yılda iki sayı olarak yayınlanacak. Şu anda TR dizininde dergi taranır ve ulaşılabilir durumda. Yakın sürede de uluslararası platformlarda taranmayı hedefliyoruz.” dedi.

Gölcük, ilk sayısında 5 makaleyle yayın hayatına başlayan derginin, Troya’yı konu aldığını ifade etti.

Bu makalelerden birinin Troya Müzesi’ndeki Helenistik Dönem ağırlık koleksiyonunun ele alındığını bildiren Gölcük, “Bir başka makale de Lampsakoslu bir vatandaşa ait onurlandırma yazıtı ilk kez duyurulmuş oldu. Bir başka makalede Tevfikiye köyünde ilk defa ortaya çıkan Troya’daki kaynak mağarasının benzeri olan yapay su mağarası ilk defa tanıtılmış oldu. Böylece Troya Müzesi bir müze olmanın dışında bir enstitü gibi çalışmaya devam edecek.” diye konuştu.

Gölcük, yayın ekibiyle bundan sonraki sayılarda daha başarılı işler ortaya koymayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı

1 Beğeni