Bu Siteyi Ziyaret Etmek İçin Lütfen Tarayıcınızda JavaScript'i Etkinleştirin.

Demiryolları Ulaşımı Haberler ve Duyurular | WowTurkey Kaliteli Genel Forum Sitesi Bilgi Resim Ulaşım

Demiryolları Ulaşımı Haberler ve Duyurular

DEMİRYOLLARINDA ‘YERLİ VE MİLLİ’ SİNYALİZASYON

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, “Sinyalizasyon sisteminin sürdürülebilir olması ve tüm trenlerde yaygınlaşabilmesi için bu alanda da milli ve yerli çalışmalar başlattık. Böylece hem maliyetleri düşüreceğiz hem de sistemi bilen teknik personelin yetiştirilmesini sağlamış olacağız.” dedi.

Bakan Uraloğlu, Yerli ve Milli Araç Üstü Sinyalizasyon Ekipmanı Temini İmza Töreninde konuştu.

Bu sabah saatlerinde Marmara Denizinde yaşanan acil durum olayına ilişkin Bakan Uraloğlu, İmralı Adasının güney batısında 59 metrelik ve 6 mürettebatın bulunduğu Batuhan A isimli kuru yük gemisinden 06.32’de Bakanlık sistemlerine acil durum sinyali geldiğini söyledi.

Uraloğlu, söz konusu geminin dün akşam saat 20.00 sularında Marmara Adasından Gemlik’e Dolamit madeni yüklü olarak seyre kalktığını belirterek, “Bölgeye derhal Kıyı Emniyeti genel Müdürlüğümüz ve Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın deniz ve hava unsurları yönlendirilmiştir. Bölgedeki gemilere Türk Radyo aracılığı ile çağrılar yapılmıştır. Saat 07.12 itibarıyla Batuhan A isimli gemiden alınan AIS sinyal kesilmiştir.” dedi.

Batuhan A isimli geminin çağrılara cevap verememesi nedeniyle, Arama Kurtarma Yönetmeliğinin (c) bendine göre “Tehlike safhası” ilan edildiğini belirten Uraloğlu, “Batuhan A isimli gemi son durum, TCSG 313 botu bölgeye ulaşmış olup bölgede gemiye dair bir bulguya rastlanılmamıştır.

Bölgede gerek Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü gerekse de Sahil Güvenlik Komutanlığı unsurlarınca arama kurtarma faaliyetleri yoğun bir şekilde devam etmektedir. Umuyoruz ki mürettebatımıza sağ salim ulaşmayı umuyoruz.” İfadelerini kullandı.

Bakan Uraloğlu, Erzincan İliç’te yaşanan göçük ile ilgili olarak da iyi haberler almayı temenni ettiklerini ifade etti.

Yerli ve Milli Araç Üstü Sinyalizasyon Ekipmanı Temini kapsamında iki stratejik kurumun iş birliğiyle önemli bir projenin hayata geçirileceğini belirten Uraloğlu, dünya ve uluslararası konjonktüre bakıldığında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde Türkiye’nin dışa bağımlılıktan kurtulması için atılan adımların ne kadar önemli olduğunun vicdan sahibi herkesin daha iyi anladığını söyledi.

Türkiye’nin yerli ve milli teknoloji ürünleriyle dünya çapında küresel üretici ve ihracatçı bir ülke olduğuna işaret eden Uraloğlu, “Kendi uçağını, SİHA’sını, uydusunu, trenini, gemisini, helikopterini, tankını, arabasını üreten bir Türkiye var artık. Haberleşme, ulaşım, savunma sanayi, otomotiv, denizcilik, demiryolu… Hangi alanda olursa olsun özgün üretime büyük önem veriyoruz. Kamu, özel sektör ve üniversitelerimizin öncülüğündeki yerli ve milli projeleri kendi kaynaklarımızla, kendi teknolojimizle ve kendi iş gücümüzle hayata geçiriyoruz. Demiryolu Araç Üstü Sinyalizasyon Sistemleri kapsamında TCDD Taşımacılık ile ASELSAN’ın yaptığı bu iş birliği de bunun en güzel örneklerinden biridir.” şeklinde konuştu.

DEMİRYOLU HATLARININ TREN TRAFİĞİ GÜVENLİĞİ İÇİN AVRUPA DEMİRYOLU TRAFİK YÖNETİM VE TREN KONTROL SİNYALİZASYON SİSTEMLERİNİ KULLANIYORUZ

TCDD İşletmesi Genel Müdürlüğünün, Avrupa Birliği standardında tren işletmeciliği yaptığının altını çizen Uraloğlu, “Demiryolu hatlarının tren trafiği güvenliğini sağlamak için Avrupa Demiryolu Trafik Yönetim ve Tren Kontrol sinyalizasyon sistemlerini kullanıyoruz ve bu sistemleri başarıyla yöneten ülkelerden biriyiz.” dedi.

Uraloğlu, demiryolu sinyal sisteminin tamamlayıcı unsurunun ise araç üstü sinyal sistemleri olduğunu ifade ederek, yüksek teknoloji ve maliyete sahip olan bu araç üstü sinyal sistemlerinin bugüne kadar yabancı firmalardan tedarik edildiğini, dışa bağımlı olunan bu sistemlerin yüksek döviz kaybına neden olurken yeterli teknik destek ve bilgi akışını sağlamadığını söyledi.

TEKNİK PERSONELİN YETİŞTİRİLMESİNİ SAĞLAYACAĞIZ

Bakan Uraloğlu, “Sinyalizasyon sisteminin sürdürülebilir olması ve tüm trenlerde yaygınlaşabilmesi için bu alanda da milli ve yerli çalışmalar başlattık. Böylece hem maliyetleri düşüreceğiz hem de sistemi bilen teknik personelin yetiştirilmesini sağlamış olacağız.” dedi.

Uraloğlu, sinyalizasyon ekipmanı olmayan 99 adet dizel-elektrikli ana hat lokomotifimiz için araç üstü sinyalizasyon ekipmanının geliştirilmesi, imali ve montajıyla anahtar teslim olarak; ASELSAN ile TCDD Taşımacılık A.Ş. arasında Araç Üstü Sinyalizasyon Sistemi Temini Projesi ile ilgili olarak 1 milyar 690 milyon Türk Lirası tutarında bir sözleşme imzaladıklarını belirterek, şunları kaydetti:

“ASELSAN, hali hazırda Gayrettepe-İstanbul Havalimanı Metro Hattımızda kullanılmakta olan yerli metro sinyalizasyon sisteminden sonra lokomotif ve trenlerimiz için de yerli bir sinyalizasyon sistemi geliştirecek. Avrupa standartlarına göre sertifikalandırılacak sistem ile yük ve yolcu taşımacılığında daha güvenli bir trafik yönetim sistemi kurulmuş olacak. 57 ay olan sözleşme süremiz kapsamında, 2026 yılında 17 lokomotife, 2027 yılında 48 lokomotife ve 2028 yılında ise 34 lokomotife araç üstü sinyalizasyon ekipmanımızı yerleştireceğiz.”

Sinyalizasyon sistemlerinin, teknolojik altyapı ve emniyet fonksiyonları sebebiyle raylı sistemlerin en kritik parçaları arasında yer aldığını belirten Uraloğlu, “Geliştireceğimiz bu sistem, yönetim ve birlikte çalışabilirlik yönünden Avrupa’da ana hatlarda kullanılabilecek ortak bir tren yönetim ve kontrol platformu oluşturarak Avrupa Demiryolu Ajansı (ERA) tarafından geliştirilen ERTMS adlı sistemin standardına uygun üretilecek. Böylece uluslararası tren işletmeciliği, Otomatik tren koruması, merkezi trafik kontrolü ile yüksek hızlarda emniyetli tren sürüşü sağlayacağız.” Diye konuştu.

Uraloğlu, ERTMS Sinyalizasyon Sistemi sayesinde; tren hız ve trafiğinin sürekli ve anlık denetimini daha yüksek bir güvenlik seviyesinde sağlayacaklarını belirterek, trenler arasındaki minimum mesafenin veya sürenin azaltılmasına izin vererek demiryolu trafik kapasitesini arttıracak ve daha isabetli bir planlama yapacağız. Hat boylarında daha az bileşen kullanacağımızdan bakım maliyetlerini düşüreceğiz. Demiryolu yük taşımacılığının rekabet gücünü arttırarak daha ekonomik ve çevreci bir ulaşım sağlayacağız.”

Uraloğlu, proje kapsamında TCDD Taşımacılık personelinin eğitilmesi, dokümantasyon hizmetlerinin verilmesi, yedek malzeme tedariki ve garanti hizmetleri de mevcut olduğunu söyledi.

Uraloğlu, raydan makasa, çeken-çekilen araç üretiminden sinyalizasyon sistemlerine kadar demiryolu sektörünün ihtiyaç duyduğu malzemelerin temininde dışa bağımlılıktan kurtulmak amacıyla son 22 yılda çok önemli mesafeler kat edildiğine işaret etti.

TÜRASAŞ’ı, Orta Doğu’nun en büyük raylı sistem araç üreticilerinden birine dönüştürdüklerini belirten Uraloğlu, geçtiğimiz hafta sonu da Sakarya’da demiryolu sanayi alanında yerli üretim yapan özel bir şirketimizin İsviçre Devlet Demiryolu için ürettiği yeni nesil akıllı demiryolu bakım araçlarının teslim törenine katıldığını söyledi.

TÜRKİYE YÜZYILI’NDA YERLİ VE MİLLİ DEMİRYOLU SANAYİSİ ALANINDA BÜYÜK ADIMLAR ATIYORUZ

Demiryolu sanayisinin yabancı ülkelerin ihtiyaçlarına da cevap verebilecek kapasiteye eriştiğini belirten Uraloğlu, şunları kaydetti:

“Türkiye Yüzyılı’nda yerli ve milli demiryolu sanayisi alanında çok büyük adımlar atıyor, başarılar yakalıyoruz. Cumhuriyetimizin yüzüncü yılı olan 2023 yılı; ilk milli elektrikli tren setlerimizi hizmete aldığımız, yerli ve milli sürücüsüz metro aracımızı raylara indirdiğimiz, ilk yerli ve milli metro sinyalizasyon sistemlerini kullanmaya başladığımız bir sene oldu.

Ülkemizin saatte 160 km hıza sahip ‘Yeni Sakarya’ ismini verdiğimiz ilk Milli ve Yerli Elektrikli Tren Seti Projemizde, 2 prototip seti tamamlayarak hizmete sunduk. Seri üretime başladık. 2030 yılına kadar bu tren setlerinin sayısını 56’ya tamamlamayı planlıyoruz. Saatte 225 km hıza sahip Milli Elektrikli Hızlı Tren Seti Projesinde de tasarım çalışmalarında son aşamaya geldik. 2024 yılında prototip üretimin tamamlanmasını planlıyoruz. Eskişehir 5000 Milli Elektrikli Anahat Lokomotifi Projesi’nde de prototip imalatını tamamlayarak raylara indirdik. Milli Banliyö Tren Seti Prototip araç üretimi çalışmalarımız devam ediyor. Şimdi bunlara yerli ve milli araç üstü sinyalizasyon ekipmanlarımızı da eklemenin gururunu yaşıyoruz.”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol ile ‘Yerli ve Milli Araç Üstü Sinyalizasyon Ekipmanı Temini’ için protokol imzaladı.

15 ŞUBAT 2024

Kaynak:
 

Demiryolu taşımacılık faaliyetlerini düzenleyen yönetmelik yenilendi​

Demiryolu taşımacılık faaliyetlerinin düzenlenebilmesi için demiryolu altyapı ve demiryolu tren işletmecileri ile acente, gar veya istasyon işletmecisi faaliyetlerinde bulunanlara ilişkin esasları düzenleyen yönetmelik yenilendi.​

Ulaştırma Bakanlığı’nca Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanan demiryolu işletmeciliği yetkilendirme yönetmeliğine göre, tüzel kişilerde; demiryolu altyapı işletmecilerinin DA, yolcu treni işletmecilerinin DB1, yük treni işletmecilerinin DB2, manevra hizmetleri işletmecilerinin DB3, gar veya istasyon işletmecilerinin DC, acente hizmeti verecek gerçek ve tüzel kişilerin de DE yetki belgesi alması zorunlu olacak.

Yetki belgesi talebinde ,yük ve/veya yolcu tren işletmecisinin asgari 50 milyon TL, manevra hizmeti işletmecisinin asgari 5 milyon TL sermayeye sahip olması gerekiyor. Belge başına; yolcu ve yük tren işletmecileri ile gar veya istasyon işletmecileri 946,319 TL, manevra hizmetleri işletmecileri 94,631 TL ödeyecekler. Yolcu taşımacılığı acente belgesi için 32,173 TL, yük taşımacılığı acente belgesi için de 236,580 TL ücret ödenmesi öngörülüyor. Verilen ve yenilenen yetki belgelerinin süresi 5 yıl olarak belirlendi.

Kazada sorumluluk​

Demiryolu tren işletmecileri, bir kaza meydana gelmesi halinde mali yükümlülüklerini yerine getirebilmesi için bakanlığa, ilgili mevzuata uygun sigorta poliçesi, teminat mektubu veya kefalet senedi verecek.

Yük taşımacılığı tren işletmecileri, yükün kaybı, hasara uğraması, çalınması ve çalışanlarının yaralanma veya ölümü, yolcu taşımacılığı tren işletmecileri, biniş noktasında varış noktasına kadar kendi kusurundan dolayı meydana gelebilecek bir kaza nedeniyle yolcuların, trende görevli bulunan çalışanların ve üçüncü kişilerin yaralanması ve ölümünden sorumlu olacak.

Yetki belgesi sahipleri bakanlık tarafından her zaman denetlenebilecek. Belirlenen şartların karşılanmaması halinde bakanlık yetki belgesini askıya alabilecek veya iptal edebilecek.

Yönetmelikle ayrıca, mesleki saygınlık, mali ve mesleki yeterlilik, yetki belgelerinin yenilenmesi, değiştirilmesi, devri, yetki belgesi sahiplerinin sorumlulukları ve yükümlülükleri ile idari para cezaları ve nitelikli personel istihdamına ilişkin hükümler de yeniden düzenlendi.

 

Karaelmas Turizm Ekspresi 12 Nisan’da ilk seferini yapacak​

Ankara’dan Zonguldak’a sefer yapacak turistik “Karaelmas Turizm Ekspresi”, ilk seferini 12 Nisan’da yapacak.

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alparslan’ın başkanlığında Ankara’da “Karaelmas Turizm Ekspresi” ile ilgili toplantı gerçekleştirildi. Toplantıda, Ankara’dan Zonguldak’a sefer yapacak olan "Karaelmas Turizm Ekspresi"nin Ramazan Bayramı’nın 3. günü 12 Nisan’da ilk seferini gerçekleştirmesi kararı alındı.

AK Parti Karabük Milletvekili Ali Keskinkılıç, bu seferin Doğu Ekspresi’nden sonra ilk defa demiryolu turizmi ile ismini yurt içi ve yurt dışı genelinde turizmcilere sesini duyuracağını belirtti. Keskinkılıç, “İlk seferde Karabük il sınırlarına geldiğinde Safranbolu‘da iki gece ve Eskipazar Hadrianopolis Antik Kenti’nde ve Yenice ilçesinde belli bir saat aralığında açılışa özel duraklayacak. Tren seferi Ankara Kalecik’ten başlayarak, güzergah olarak Ankara, Kalecik, Çankırı, Çerkeş, Eskipazar, Yenice, Safranbolu, Filyos, Bartın, Amasra ve son olarak Zonguldak hatlarında vatandaşlara hizmet sunacak. İnsanlar ilkbahar ve sonbaharda Karadeniz keyfi yaşarken, bölgede turizm hareketliliği artacak. Zonguldak, Karabük, Bartın ve ülke ekonomisine ayrı bir gelir kaynağı sağlayacak” dedi.

 

TCDD GENEL MÜDÜRÜ VEYSİ KURT TÖRENLE GÖREVE BAŞLADI​

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Genel Müdürlüğü ve Yönetim Kurulu Başkanlığına atanan Veysi Kurt, 23 Şubat 2024 tarihinde TCDD Genel Müdürlüğünde düzenlenen törenle göreve başladı.

Veysi Kurt, Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Enver İskurt’un katıldığı törende görevi Hasan Pezük’ten devraldı. Törende konuşan Bakan Yardımcısı İskurt ise özverili çalışmalarından ve demiryollarına hizmetlerinden ötürü Hasan Pezük’e teşekkür ederken Veysi Kurt’a yeni görevinde başarılar diledi. Veysi Kurt ise geçmişten bugüne demiryollarına hizmet eden herkesi saygıyla anarak görevine başladı. Kendilerini bu göreve layık gören Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkürlerini sunan Veysi Kurt, demiryollarını daha ileriye taşımak için yılmadan çalışacaklarının altını çizdi.

TCDD Genel Müdürü Veysi Kurt, görevi devraldığı Hasan Pezük’ü çiçekle uğurladı.

Kaynak :
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
  • Beğen
Tepkiler: wowturkeyNet

Hızlı Tren Hatlarında Yük Treni İşletmeciliği Çalıştayı Yapıldı​

TCDD Taşımacılık Genel Müdürlüğü, ‘Hızlı Tren Hatlarında Yük Treni İşletmeciliği Çalıştayı”nı 29 Şubat 2024 tarihinde Ankara Behiç Erkin Salonu’nda düzenledi.

Çalıştayın açılışında konuşan TCDD Taşımacılık Genel Müdürü Ufuk Yalçın şunları söyledi: “2003 yılından bu yana ülkemizde uygulanan öncelikli demiryolu politikaları sayesinde sektörümüze önemli miktarda yatırım yapılmakta, demiryolu altyapısı, çeken ve çekilen araç filosu ile işletme kalitesi dünya standartlarına yükselmektedir. Genel Müdürlüğümüz, demiryolu çeken ve çekilen araçların ülkemizde tasarlanıp üretilmesi, yerli demiryolu ekosisteminin oluşturulması amacıyla yapılan çalışmaları desteklemektedir. Bu kapsamda Milli Elektrikli Tren Setlerimiz yolculu işletmeye alınmış, Milli Elektrikli Lokomotifin ilk örnek üretimi tamamlanmış, sertifikasyon süreçlerinde sona gelinmiştir. 225 kilometre hıza sahip Hızlı Trenimizin tasarım çalışmaları yüzde 95’in üzerine çıkmış durumdadır.”

‘Verimli işletmecilik için dijital teknolojileri daha fazla kullanmayı hedefliyoruz’​

Mevcut lokomotif, vagon, kapasite ve makinist planlamalarını en verimli bir şekilde gerçekleştirmek amacıyla dijital teknolojilerden daha fazla yararlanmayı hedeflediklerini söyleyen Yalçın sözlerini şöyle sürdürdü:

“Uluslararası taşımalarında transit sürelerin azaltılması ile ilgili olarak Ticaret Bakanlığımız ve Gümrük Genel Müdürlüğümüzce koordineli dijitalleşme çalışmaları sonucunda 50 konteynerlik bir trenin 1-2 gün süren gümrük geçiş sürelerini dakikalar seviyesine düşürmeyi hep birlikte başardık. Müşteri taleplerinin alınması ve blok tren programının eşleştirilmesi amacıyla çevrimiçi sistem üzerinden Müşteri Talep Yönetim Sistemini oluşturduk. Taşıma kaplarının takibi ve ücretlendirilmesi amacıyla Kombine Taşımacılık Yönetim Sistemi geliştirildi, halen pilot uygulaması devam ediyor. Gümrük İdaresi’yle birlikte ortak çalışma yürütülen Lojistik Terminal Yönetim Sistemi’nde son aşamaya geldik.”

“Merkezde zamanında yapılan müdahalelerle planlı trenlerin vaktinde işletilmesi, gecikmelerin minimum seviyelere çekilmesini hedefliyoruz”

Yalçın sözlerini şöyle sürdürdü: “ Şirketimiz filosunda yer alan lokomotiflerin seyrüsefer emniyetinin artırılması amacıyla makinistlerin yorgunluk, uyku, dikkat dağınıklığı vb. durumlarının görüntü işleme ve yapay zekâ kabiliyetiyle yazılım tarafından tespit edilmesi, sistem üzerinde alarm oluşması ve sonrasında uyarıların incelenerek gerekli tedbirlerin alınması için seyrüsefer güvenliğinin sağlanması platformu oluşturulmuştur. Merkezde zamanında yapılan müdahalelerle planlı trenlerin vaktinde işletilmesi, tehirlerin minimum seviyelere çekilmesini hedefliyoruz. Yine şebekedeki ortalama tren hızlarını yükseltmek, yük taşımalarımızı artırmak için altyapı birimlerimizle koordineli olarak çalışmak ve iletişimimizi güçlendirmek zorundayız. Limanları, Organize Sanayi Bölgelerini, lojistik merkezleri, üretim merkezlerini iltisak hatları ile ana demiryolu ağına bağlayarak blok tren işletmeciliğinin artırılmasını hedefliyoruz. Lojistik Merkezlerimizin etkin ve verimli kullanılması ile ilgili işletme modelleri paydaşlarımızla birlikte koordineli olarak yürütülmektedir. Asya ve Avrupa arasında alternatif demiryolu bağlantısı sunan Orta Koridor, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı ve Marmaray ile ülkemiz bölgesel lojistik üs olma yolunda emin adımlarla ilerlemektedir.”

‘Çalıştayda, hızlı tren hatlarında yük taşımacılığı tüm yönleri değerlendirilecek’​

Yalçın:” Hızlı Tren Hatlarında Yük Taşımacılığı Çalıştayımızda etkin tren trafik yönetimi, çeken/çekilen araçların emre amadeliği, karma tren işletmesi, bu işletme sürecinde sürecinde riskler, risklerin değerlendirilmesi ve bu risklerin azaltılması konularını tüm yönleriyle hep birlikte ele alacağız İnşaallah. Hızlı Tren Hatlarında Yük Taşımacılığı Çalıştayımızın yük taşımacılığımızda kamu görevi üstlenen, sektörün gelişimine katkıda bulunan, TCDD ve TCDD Taşımacılık açısından önemli olduğuna inanıyor, katılımlarınız ve katkılarınız için hepinize çok teşekkür ediyorum” dedi.

‘Ray- tekerlek, çeken- çekilen araç ilişkisinin konuşulacağı bir toplantı olacak’​

TCDD Taşımacılık Genel Müdür Yardımcısı Şinasi Kazancıoğlu, “İşaret fişeği sayılabilecek hızlı tren hatlarında yük taşımacılığı konulu bu çalıştay özellikle ray- tekerlek, çeken- çekilen araç ilişkisinin konuşulacağı bir toplantı olacak. İlerleyen günlerde düzenleneceğimiz çalıştaylarda özel sektör ve üniversitelerden de temsilcileri davet edeceğiz. Diğer önemli husus ise kesin kuralları olan ve değiştirilmesi mümkün olmayan livredir. Bu konudaki normlar çok önemli. Dolayısıyla bu çalıştay bundan sonraki süreçlerin sağlıklı ve planlı bir şekilde yürütülmesi için önümüzü görebileceğimiz bir harita oluşturulmasını sağlayacaktır. Herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.

“Demiryolu taşımacılık sektörü her geçen yıl büyümeye devam ediyor”​

TCDD Taşımacılık Yük Dairesi Başkanı Naci Özçelik, şunları söyledi: “ 2 bin 251 kilometresi yüksek hızlı ve hızlı demiryolu hattı olmak üzere toplam 13 bin 919 kilometrelik demiryolu ağımızın yüzde 58’i sinyalli, yüzde 52’si elektriklidir. Demiryolu taşımacılık sektörü her geçen yıl büyümeye devam etmektedir. Ancak, 2023 yılı taşımalarımıza bakıldığında depremin etkileri görülmektedir. 2023 yılında 27 milyon ton yük taşıdık. Ancak bir önceki yıla göre biraz düşüş gerçekleşti. Çünkü 6 Şubat deprem felaketi nedeniyle bölgedeki demiryolu hatlarımızda hasar meydana geldi. Yük trenlerimiz daha uzun güzergâhtan taşıma gerçekleştirmektedir. 2024 yılında ise yük taşıma hedefimiz 29 milyon ton, 2025 yılı için 31 milyon 500 bin ton, 2026 yılı için ise 33 milyon 500 bin ton’dur.”

2053 Ulaştırma ve Lojistik Ana Planına göre 2023 yılında demiryolu yük taşıma payının yüzde 5.08, karayolunun yüzde 71.39 olduğunu söyleyen Özçelik, bu payların 2035 yılında demiryolu için yüzde 20.12, , karayolu için yüzde 59.22, 2053 yılı için demiryolu yük taşıma payı yüzde 21.93, karayolu için yüzde 57.47 olarak hedeflendiğini belirtti.

Konya- Karaman hızlı tren hattında 2022- 2024 yılları arasında 2 bin 235 yük tren seferinin gerçekleştiğine dikkati çeken Özçelik, “ Bugün gerçekleştirdiğimiz hızlı tren hatlarında yük taşımacılığı konulu çalıştayımızda hızlı tren hatlarında yük taşımacılığı konusunu her yönüyle değerlendireceğiz. Avrupa’daki örneklerinden de söz edeceğiz. Çalıştayın sektörümüze hayırlı olmasını diliyor, katkılarınızdan dolayı teşekkür ediyorum” dedi.

Kaynak:
 

Doğu ve Güneydoğu’ya yönelik nisanda iki yeni “turistik” tren seferi başlayacak​

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, yemekli ve yataklı vagonlara sahip iki yeni turistik trenin, nisan ayında, Ankara-Diyarbakır ve Ankara-Tatvan hatlarında seferlerine başlayacağını bildirdi.​

01.03.2024 - Ankara

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yazılı açıklamasında, söz konusu turistik trenlerin seyahatseverlerin ve sanat tutkunlarının gözdesi "Turistik Doğu Ekspresi"ne alternatif olacağını ifade etti.

Trenlerin seferlere başlamaya hazırlandığını belirten Uraloğlu, “Turistik tren, nisanda seferlerine başlayacak ve haziran ortalarına kadar seferlerine devam edecek. Ankara-Kars Hattı’nda, Doğu Ekspresi’nin yanı sıra kış sezonunda sefere konulan Turistik Doğu Ekspresi büyük talep görüyor. Seyahatseverler, farklı parkurlarda da aynı şekilde turizm amaçlı trenlerin sefere konulması yönünde talepte bulunuyordu. Bu iki trenle bu taleplere cevap verdik.” değerlendirmesinde bulundu.

2024%2FSubat%2FWhatsApp-Image-2024-03-01-at-14.05.17.jpg

Ankara-Tatvan-Ankara seferi​

Uraloğlu, 1262 kilometrelik Ankara-Tatvan-Ankara parkurunda işletilecek turistik trenin Ankara’dan 17 Nisan Çarşamba günü saat 15.55’te seferlerine başlayacağını ifade ederek, trenin Ankara-Tatvan seferinde Elazığ’da 4 saat duracağını bildirdi.

Trenin, 19 Nisan Cuma günü, Tatvan’dan saat 06.35’te hareket edeceğini ifade eden Uraloğlu, söz konusu trenin Palu’da 3, Elazığ’da 4, Kayseri’de 3 saat duracağını kaydetti.

2024%2FSubat%2FWhatsApp-Image-2024-03-01-at-14.05.18-1-.jpg


Turistik trenin 9 yataklı ve 1 yemekli vagondan oluşacağına işaret eden Uraloğlu, şu ifadeleri kullandı:

“Ankara-Tatvan parkurunda iki kişinin seyahat edebildiği yataklı kabin fiyatı 9 bin 900 lira, Tatvan-Ankara parkurunda ise 9 bin lira. Tren, hem alternatif bir tatil seçeneği sunarak Anadolu’muzun tarihinin, doğal güzelliklerinin keşfedilmesini sağlıyor hem de trende seyahatin kendisi tatil gibi. Ayrıca fotoğrafseverler için de çok önemli fırsatlar sunuyor. Bu turistik trenlerin de Turistik Doğu Ekspresi gibi çok sevileceğine inanıyoruz. Farklı parkurlarda da turistik trenlerin işletilmesi yönünde çalışmalarımız devam ediyor.”

Ankara-Diyarbakır-Ankara seferi​

Bakan Uraloğlu,1051 kilometre hat uzunluğuna sahip Ankara-Diyarbakır parkurunda işletilecek Ankara-Diyarbakır-Ankara Turistik Treni’nin ise 180 kişi kapasitesine sahip olacağını, 9 yataklı ve 1 yemekli vagondan oluşacağını belirtti.

Uraloğlu, trenin, Ankara’dan 19 Nisan Cuma günü saat 15.55’te, Diyarbakır’dan ise 21 Nisan Pazar günü saat 12.00’de hareket edeceğini bildirdi.

Trenin, Ankara-Diyarbakır seferi sırasında Malatya’da 3 saat, Diyarbakır-Ankara seferinde ise Yolçatı’da 4, Kayseri’de 3 saat turizm amaçlı duracağını ve böylece buralardaki tarihi ve kültürel değerlerin görülebileceğini ifade eden Uraloğlu, “Ankara-Diyarbakır parkurunda iki kişinin seyahat edebildiği yataklı kabin oda fiyatı 9 bin lira, Diyarbakır-Ankara parkurunda ise 8 bin lira olarak belirlendi.” bilgisini paylaştı.

 

Turistik Tren ile Nostaljik Bir Yolculuğa Hazır Olun! 🚂✨

İki Yeni Turistik Hat
“Ankara-Diyarbakır” ve “Ankara-Tatvan” 🚂

Ankara-Diyarbakır Turistik Treni;
↔️ 1.051 kilometre hat uzunluk
:busts_in_silhouette:180 kişi kapasite
:left_luggage:9 yataklı ve 1 yemekli vagondan oluşacak.

Ankara’dan
:spiral_calendar:19 Nisan Cuma günü
:alarm_clock:Saat 15.55’te hareket edecek.

Diyarbakır’dan
:spiral_calendar:21 Nisan Pazar günü
:alarm_clock:Saat 12.00’da seferlerine başlayacak.

Ankara-Tatvan Turistik Treni;
↔️1.262 kilometreli hat uzunluk
🛅 9 yataklı ve 1 yemekli vagondan oluşacak.

Ankara’dan
:spiral_calendar:17 Nisan Çarşamba günü
:alarm_clock:Saat 15.55’te seferlerine başlayacak.

Tatvan’dan
:spiral_calendar:19 Nisan Cuma günü
:alarm_clock:Saat 06.35’te hareket edecek.

Turistik Tren ile nostaljik bir yolculuğa hazır olun! 🚂✨

🇹🇷
 
  • #12

Elazığ Diyarbakır Hızlı Tren Etüt Çalışmaları Devam Ediyor​

05/03/2024

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Diyarbakır’ın ulaşım altyapısında önemli gelişmeler olduğunu ve geleceğe yönelik yatırımlar yapıldığını açıkladı.

Diyarbakır’ın havayolu ve demiryolu gibi diğer ulaşım modlarında da gelişmesi için çok önemli yatırımlar gerçekleştirdiklerini belirten Uraloğlu, Diyarbakır-Kurtalan arası 100 kilometre, Diyarbakır-Batman arası 40 kilometre, Malatya – Diyarbakır 30 kilometre, Yolçatı-Diyarbakır hattı Gezin-Sallar arası 22 kilometre olmak üzere Diyarbakır’ın tüm demiryolu ağını yenilediklerinin de altını çizdi.

Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesini iltisak hattı yaparak demiryolu ağına dahil ettiklerini de belirten Uraloğlu, Diyarbakır’ı saatte 200 kilometre hızla Elazığ’a bağlayacak Elazığ-Diyarbakır Hızlı Tren projesinin etüt çalışmalarının devam ettiğini de açıkladı. Uraloğlu, “Gelecek projeksiyonunda bu hat Elazığ üzerinden Malatya -Çetinkaya-Sivas hattına bağlantısı sağlanarak ülkemizin doğu – batı kesimindeki demiryolu ağına entegrasyonu sağlanacaktır. Böylece Diyarbakır’ın Ankara ve İstanbul hızlı tren bağlantısı yapılmış olacaktır. 70 km uzunluğa sahip olan Ergani-Leylek-Diyarbakır-Bozdemir kesiminde de mevcut durumda tek hat olan demiryolu hattının çift hatta çıkarılmasına yönelik projelendirme çalışmalarını sürdürüyoruz. Ergani’deki mevcut istasyona bağlantısı bulunan bu projeyle birlikte Bozdemir-Diyarbakır-Ergani arasındaki konvansiyonel hat kapasitesini büyük oranda artıracağız” diye konuştu.

 
  • #13

Karaelmas Ekspresi tanıtım seferine çıktı​

Türkiye’nin yeni turistik treni Karaelmas Ekspresi, 12 Nisan’da başlayacak Batı Karadeniz Turistik Tren Turu seferleri öncesinde tanıtım turu için yola çıktı.​

Ankara’dan başlayarak Çankırı, Karabük ve Zonguldak’ı içine alan tren turu, Batı Karadeniz’in zengin doğal, tarihi ve kültürel mirasının yanı sıra endüstriyel ve jeolojik mirasını, Türkiye’nin sanayileşme yolculuğunu keşfetme imkanı sunacak.

Turistik amaçlı tren yolculuğunu sevenler için 12 Nisan’da seferlerine başlayacak Karaelmas Ekspresi’nde rota boyunca üzüm bağları ve gastronomisiyle öne çıkan Kalecik, tarih kokan sokakları, büyüleyici tuz mağarası ve etkileyici müzeleriyle Çankırı, doğal güzelliklerle çevrili, sakin ve huzurlu atmosferiyle Çerkes ziyaret edilecek.

Mozaiklerle bezenen, antik çağın inanç merkezi Hadrianapolis Antik Kenti, UNESCO Kültürel Miras Şehri Safranbolu, Türkiye’nin en büyük blok ormanlarına sahip Yenice ile Gökgöl Mağarası, Zonguldak Maden Müzesi ve Kömür Deneyim Ocağı ile Ulusal Zonguldak Kömür Jeoparkı da tur kapsamında gezilebilecek.

Tren turuyla 4 şehir, 5 ilçe, mağaralar, müzeler, ören yerleri, doğal alanlar, kültür varlıkları, endüstriyel ve jeolojik miras unsurları gibi birbirinden değerli alanlar görülebilecek.

Haftada bir gidiş ve bir geliş seferi düzenlenecek​

Proje kapsamında Ankara-Zonguldak hattında haftada bir gidiş ve bir geliş olarak turistik sefer düzenlenecek.

Ankara’dan yola çıkacak olan tren sırasıyla Kalecik, Çankırı, Çerkeş, Karabük istasyonlarına uğrayarak Zonguldak’a ulaşacak. Dönüş yolunda ise Yenice ve Eskipazar’da duracak Karaelmas Ekspresi seferlerinin son durağı da Ankara olacak.

Tanıtım turu bugün Ankara’dan yola çıktı​

Sivil toplum kuruluşları, seyahat acente temsilcileri ve basın mensuplarının katılımıyla düzenlenen Karaelmas Ekspresi tanıtım seferi için bugün Ankara’dan yola çıktı.

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alparslan, trenin ilk durağı Kalecik İstasyonu’nda basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Karaelmas Ekspresi’nin önemli turizm destinasyonlarından olacağını ifade eden Alparslan, yeni turistik tren hattının Ankara’dan yola çıkacaklar için güzel bir hafta sonu programı imkanı sunacağını söyleyerek, “12 Nisan’da inşallah ilk turuna başlayacak.” dedi.

“Turizmde bir cazibe merkezi olmasını hedeflemekteyiz”​

Bakan Yardımcısı Alparslan, “İç turizmin önemli bir destinasyonu olarak başta Ankaralılar olmak üzere tüm vatandaşlarımızın Ekspres üzerinden bölgeyi ziyaretlerini ve turizmde bir cazibe merkezi olmasını hedeflemekteyiz.” ifadelerini kullandı.

AK Parti Ankara Milletvekili Zeynep Yıldız da Karaelmas Ekspresiyle sadece tren güzergahı değil buralara komşu illerin de istifade edebileceği turizm paketlerinin de öngörüldüğünü söyledi.

Yıldız, projeye katkı sunan kurum ve kuruluşlara teşekkür etti.

Seymenlerin halk oyunları gösterisinin ardından tren sonraki durağı Çankırı’ya hareket etti.

Karaelmas Ekspresi Çankırı’ya geldi​

12 Nisan’da başlayacak Batı Karadeniz Turistik Tren Turu seferleri öncesinde Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan’ın da içinde bulunduğu tren, Çankırı Garı’na geldi.

Tren, burada Vali Mustafa Fırat Taşolar, Belediye Başkanı İsmail Hakkı Esen, AK Parti Çankırı Belediye Başkan adayı Hüseyin Filiz ile vatandaşlar tarafından karşılandı.

Yaran gösterisinin ardından sefere katılan sivil toplum kuruluşları ve seyahat acente temsilcileri ile basın mensupları, Çankırı Yer Altı Tuz Şehri’ni ziyaret etti.

Çankırı’nın tarihi, kültürü ve turizmi konusunda bilgi verilen katılımcılara kentin coğrafi işaretli ürünü ehlibilir ikram edildi.

Bakan Yardımcısı Alpaslan, gazetecilere, uzun süredir devam eden Karaelmas Ekspresi’nin çalışmalarının sonuna geldiklerini söyledi.

Kars Turistik Ekspresi gibi buna da toplumdan talep göreceğini düşündüklerini belirten Alpaslan, “Bugün tanıtım turuyla başlatarak inşallah, Ramazan Bayramı’ndan sonra da ilk seferleri başlatacağız. Ankara’dan çıkacak trenimiz, bölgedeki duraklara uğrayarak önemli turizm merkezlerinde de durarak Kalecik, Çankırı, Çerkeş, Safranbolu, Yenice istasyonlarında doğal, kültürel ve gastronomi zenginlikleriyle buluşarak, insanlarımız hoşça vakit geçirerek, nihayet Zonguldak’a gelip aynı güzergah üzerinden dönerek… Hafta sonlarında Ankaralılar için güzel bir turizm ürünü sunacağız inşallah.” ifadelerini kullandı.

Tanıtım turu yaptıklarına dikkati çeken Alpaslan, “Bu çerçevede de Çankırı’da durduk. İlgili arkadaşlarımız tuz mağarasını gezdi, oradaki zenginlikleri gördü. Batı Karadeniz bölgesindeki potansiyel turizm zenginliğini inşallah ülkemizin, insanımızın, Ankara’mızın hizmetine sunacağız. Hayırlı olsun.” dedi.

Kentteki ziyaretlerin ardından tren, Çerkeş’e ulaşmak üzere yola çıktı.

image


image


image

• Türkiye yeni bir turistik tren hattını hizmete alıyor
• "Batı Karadeniz Turistik Tren Hattı" Ankara'dan Zonguldak'a uzanacak

AA Muhabiri İsa Toprak, tanıtım seferine çıkan Karaelmas Ekspresi'ne ilişkin detayları aktardı
— Anadolu Ajansı (@anadoluajansi)
Kaynak:
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
  • #14

Yolcularını tarih ve doğayla buluşturacak Karaelmas Ekspresi, tanıtım turunu tamamladı​

Ankara’dan başlayarak Çankırı, Karabük ve Zonguldak’ı kapsayan tanıtım turunda, yolcular, Batı Karadeniz’in doğal, tarihi ve kültürel mirasını görme fırsatı yakaladı.​

10.03.2024 - Ankara

Yolcularını tarih ve doğayla buluşturacak Karaelmas Ekspresi, tanıtım turunu tamamladı


Türkiye’nin yeni turistik treni Karaelmas Ekspresi, 12 Nisan’da başlayacak Batı Karadeniz Turistik Tren Turu seferleri öncesinde, 8 Mart Cuma günü Ankara’dan çıktığı tanıtım turunu tamamladı.

Karaelmas Ekspresi Batı Karadeniz Turistik Tren Turu seferleri kapsamında, Ankara’dan başlayarak Çankırı, Karabük ve Zonguldak’ı içine alan tanıtım turunda, yolcular, Batı Karadeniz’in zengin doğal, tarihi ve kültürel mirasını görme fırsatı buldu.

03_2024%2F10032024%2Ftren1_.jpg


Rota boyunca üzüm bağları ve tarihi kalesiyle Kalecik, tuz mağarası ve müzeleriyle Çankırı, tarihi konakların bulunduğu Çerkeş, ziyaret edilen ilk duraklar oldu.

Karaelmas Ekspresi yolcularına, klasik Osmanlı kent mimarisinin en güzel örneklerinden UNESCO Kültürel Miras Şehri Safranbolu’nun Arnavut kaldırımlı sokaklarında yürüme fırsatı sundu.

03_2024%2F10032024%2Ftren4_.jpg


Türkiye’nin ilk ve tek Maden Müzesi’nde madencilik tarihine ışık tutulan tur kapsamında, yolcular, Zonguldak’ta Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Eğitim Ocağında madencilerin çalışma şartları, maden ocağının işleyişi ve çalışma sürecini yerinde gözlemledi.

Zonguldak’ta ayrıca milyonlarca yıllık mercan fosilleriyle öne çıkan Gökgöl Mağarası’nı da gezen turistik tren yolcuları, mağaradaki galeri, sarkıt, dikit, sütun ve travertenleri ilgiyle seyretti.

03_2024%2F10032024%2Fmagara_.jpg


Sahip olduğu doğasıyla Yenice’nin ormanları içinde nehir kenarlarından, tünellerden ve köprülerden geçen trenle yolculuk yapma imkanı bulan yolcular, Eskipazar’da ise Hadrianapolis Antik Kenti’nde gün yüzüne çıkarılan tarihi yapıların kalıntılarını inceledi.

Gece saatlerinde Ankara’ya ulaşan Karaelmas Ekspresi, böylece iki günlük tanıtım seferini tamamladı.

Karaelmas Ekspresi Batı Karadeniz Turistik Tren Turu seferleri, 12 Nisan’da başlayacak.

03_2024%2F10032024%2Ftren2_.jpg

“Eşsiz bir deneyim”​

Yolculuğa ilişkin deneyimlerini ve gözlemlerini AA muhabiriyle paylaşan yolcu Önderhan Gültekin, seyahati “eşsiz bir deneyim” şeklinde tanımladı.

Tren güzergahının çok farklı güzellikler sunduğunu ifade eden Gültekin, “Karayollarıyla gidemediğimiz göremediğimiz bir çok şeyi görme fırsatı yakaladık. Bizim için güzel bir deneyim oldu. Unutulmaz anılar biriktirdik.” dedi.

03_2024%2F10032024%2Ftren5_.jpg


Gültekin, programda ve gidiş ve dönüş yönünde durulacak şehirlerde yapılacak bazı değişikliklerle programın düzenlenebileceğini belirtti.

Yasemin Kocaman da biraz uzun ama güzel bir tur tecrübesi yaşadıklarını söyledi.

03_2024%2F10032024%2Ftren3_.jpg

Haftada bir sefer​

Karaelmas Ekspresi Batı Karadeniz Turistik Treniyle Ankara-Zonguldak hattında haftada bir gidiş ve bir geliş olarak turistik sefer düzenlenecek.

Talebe göre sefer sayılarının artırılması öngörülen turlar için seyahat acenteleri de farklı paketlerde seyahat seçenekleri sunacak.

Turistik tren turlarıyla rota üzerindeki şehirlerin yanı sıra bu şehirlere yakın diğer kentlerin turizmine de katkı sunulması bekleniyor.

 
  • #15
Milli Elektrikli Hızlı Tren Seti 2024’te tamamlanıyor

Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin saatte 160 kilometre hıza sahip “Yeni Sakarya” ismi verilen ilk Milli ve Yerli Elektrikli Tren Seti projesinde de 2 setin tamamlanarak hizmete sunulduğunu bildirdi. Seri üretime geçildiğini, 2030 yılına kadar bu tren setlerinin sayısını 56’ya tamamlamayı planladıklarını açıklayan Uraloğlu, “Saatte 225 kilometre hıza sahip Milli Elektrikli Hızlı Tren Seti Projesinde de tasarım çalışmalarında son aşamaya geldik. 2024 yılında prototip üretimin tamamlanmasını planlıyoruz” dedi. Eskişehir 5000 Milli Elektrikli Anahat Lokomotifi prototip imalatını tamamlayarak raylara indirdiklerini belirten Uraloğlu, Milli Banliyö Tren Seti prototip araç üretimi çalışmalarının da sürdüğünü söyledi. Uraloğlu, milli tren vizyonu ile milli banliyo ve hızlı tren projesinde cer motoru, cer konvertörü ve tren kontrol yazılımını da TÜBİTAK-RUTE ile birlikte TÜRASAŞ markalı olarak geliştirdiklerinin altını çizdi.

***Ulaştırma Bakanı’nın bugün yaptığı açıklama.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
  • #16
YHT Hatlarını 84 Milyon Yolcu Kullandı

Bakan Uraloğlu, 2002 yılında 10 bin 948 km olan hat uzunluğunu, şu anda 13 bin 919 kilometreye yükselttiklerini ve 2 bin 252 kilometre hızlı tren hattı inşa ettiklerini kaydederek, 2 bin 505 kilometre olan sinyalli hat uzunluğunu ise 8 bin 46 kilometreye çıkardıklarını bildirdi. Bakan Uraloğlu, 2 bin 122 kilometre olan elektrikli hat uzunluğunun ise 7 bin 142 kilometreye yükseldiğini vurgulayarak, Ülkemizi, yarım asırlık hayalimiz olan Yüksek Hızlı Tren işletmeciliği ile tanıştırdık ve Avrupa’da 6’ncı Dünya’da 8’inci yüksek hızlı tren işletmecisi yaptık. Uzun yıllar vatandaşlarımızın tercih etmediği demiryolu seyahatlerini artık hızlı ve konforlu seyahat isteyenlerin ilk adresine dönüştürdük. 2009 yılında Eskişehir-Ankara hattı ile ülkemizde ilk Yüksek Hızlı Tren ile tanışan şehir Eskişehir oldu.

Ankara ile Eskişehir arasında başlayan yüksek hızlı tren işletmeciliği, Ankara-İstanbul, Ankara-Konya, Konya-Eskişehir, İstanbul-Konya, Konya-Karaman ve elbette son olarak geçen yıl hizmete aldığımız Ankara-Sivas güzergâhlarında devam ediyor. Bugüne kadar yüksek hızlı tren hatlarımızda yolculuk yapan toplam yolcu sayısı 84 milyona ulaştı. Şu anda hızlı tren hatlarımız 11 şehre doğrudan, 9 şehre ise bölgesel ve otobüs bağlantılarıyla dolaylı hizmet vererek ülkemiz nüfusunun yüzde 50’sine ulaşıyor” diye konuştu.

***Ulaştırma Bakanı’nın bugün yaptığı açıklama.
 
  • #17
TÜRKİYE TURİSTİK TRENİ SEVDİ
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, turistik tren seferlerine ilginin yoğun olduğunu belirterek, “Turistik Doğu Ekspresi, Ankara-Kars yönünde 42, Kars-Ankara yönünde 42 olmak üzere toplam 84 tren sefer yaptı. Dönem sonu itibarıyla bu seferlerde 11 bin 611 yolcu seyahat etti. Ankara-Diyarbakır-Ankara Turistik Treni ve Ankara-Tatvan-Ankara Turistik Treni işletilmeye başlanacak.” dedi.

Bakan Uraloğlu, son 22 yıldır demir yolu sektörüne yapılan yatırımlarla yüksek hızlı ve hızlı demir yolu hatlarını yaygınlaştırırken mevcut konvansiyonel hatların da kalitesinin artırıldığına dikkati çekerek, bu hatlarda turizme yönelik seferlerin işletilmeye başlandığını anlattı.

Trenin sadece bir ulaşım aracı değil, turizmin canlandırılmasından sanatın çeşitli alanlarının geliştirilmesine kadar çok önemli fırsatlar sunan bir araç olduğunu vurgulayan Uraloğlu, bu doğrultuda Ankara-Kars parkurunda Doğu Ekspresi’ne alternatif olarak turizm amaçlı Turistik Doğu Ekspresi’nin sefere konulduğunu hatırlattı. Uraloğlu, sezon seferlerine ilişkin bilgi vererek, “Turistik Doğu Ekspresi, Ankara-Kars yönünde 42, Kars-Ankara yönünde 42 olmak üzere toplam 84 tren sefer yaptı. Dönem sonu itibarıyla bu seferlerde 11 bin 611 yolcu seyahat etti.” diye konuştu.

Turizm amaçlı işletmeye alınan Turistik Doğu Ekspresi’nin yaklaşık üçer saat durduğu Erzincan, Erzurum, İliç, Divriği ve Sivas’ta yolcuların Anadolu’yu keşfederken bölgenin ekonomik, sosyal ve kültürel hayatına hareketlilik getirdiğine dikkati çeken Uraloğlu, bu sayede bölgenin potansiyelinin harekete geçirilmesine de katkı sunulduğunu dile getirdi.

“Seyahatseverlere İki Yeni Rota Geliyor”

Anadolu’yu trenle keşfetme amacıyla yola çıkacak gezginlere bir müjdelerinin daha olduğunu vurgulayan Uraloğlu, “Seyahatsever gezgin vatandaşlarımıza yepyeni iki rota daha sunuyoruz. Ankara ile Diyarbakır arasında Ankara-Diyarbakır-Ankara Turistik Treni, Ankara ile Tatvan arasında ise Ankara-Tatvan-Ankara Turistik Treni işletilmeye başlanacak. Turistik trenler, ev konforunda seyahat olanağı sağlayan 9 yataklı vagon ile yemekli vagondan oluşacak.” ifadelerini kullandı.

Trenlerin geçtiği yol üzerindeki duruşlarda doğal, tarihi ve kültürel değerleri görme imkanı sunulacağını belirten Uraloğlu, şunları kaydetti:

“Ankara-Diyarbakır-Ankara Turistik Treni başkentten 19 Nisan Cuma günü saat 15.55’te, Diyarbakır’dan ise 21 Nisan Pazar günü saat 12.00’de hareket edecek. Ankara-Diyarbakır seferinde tren, Malatya’da 3 saat, Diyarbakır-Ankara seferinde ise Yolçatı’da 4 saat, Kayseri’de 3 saat turizm amaçlı duracak. Ankara-Tatvan-Ankara Turistik Treni ise Ankara’dan 17 Nisan Çarşamba günü saat 15.55’te, Tatvan’dan ise 19 Nisan Cuma günü 06.35’te hareket edecek. Ankara-Tatvan seferinde Elazığ’da 4 saat, Tatvan-Ankara seferinde Palu’da 3 saat, Elazığ’da 4 saat ve Kayseri’de 3 saatlik turizm amaçlı duruş yapılacak. Trenlerimiz, hazirana kadar belirli günlerde karşılıklı hizmet verecek ve belirli merkezlerde duracak. Bu trenlerin bilet satışları ise bu hafta başladı.”

14 MART 2024

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
  • #18
Demiryolu sektörümüzün öncü kuruluşları TÜRASAŞ-TCDD Taşımacılık arasında 95 adet Elektrikli Anahat Lokomotifi’nin temini imza törenine iştirak ettik.

2023’te yerli ve milli imkanlarla ürettiğimiz 5000 kw güce sahip ilk elektrikli anahat lokomotifi E5000 ile yeni bir dönemi başlatıyoruz.

TCDD Taşımacılık A.Ş.’nin ihtiyaçlarına uygun;
• 5 megavat gücünde
• “TSI” Avrupa Birliği Demiryollarında Karşılıklı İşletilebilirlik Sertifikasına sahip
• Yük ve yolcu taşımacılığı yapabilecek
• 140 km/s hıza sahip
• TÜRASAŞ marka yeni nesil bir elektrikli anahat lokomotifi geliştirdik.

Bu yüzyıl ülkemizin dünya tarihine “Sanayisi Güçlü, Teknolojisi Milli Türkiye” vizyonuyla damga vurduğu bir dönem olacak.

eskisehir_5000_1

eskisehir_5000_2


eskisehir_5000_3


eskisehir_5000_4
 
  • #19

YERLİ VE MİLLİ TREN ÜRETİMİNDE TARİHİ İMZA​

TCDD Taşımacılık’ın araç havuzuna 95 adet yerli ve milli “Eskişehir 5000” elektrikli anahat lokomotifinin dahil olacağını bildirerek, “TÜRASAŞ Eskişehir Bölge Müdürlüğü, TCDD Taşımacılık için 95 adet ‘Eskişehir 5000’ün üretimine başlayacak. Lokomotifimizin yerlilik oranı seri üretimde yüzde 85’e kadar çıkacak” dedi. Bakan Uraloğlu, bu alandaki ilklerin ve enlerin projesi olarak da kabul ettikleri Eskişehir-5000 projesinin 1280 kW gücüyle bugüne kadar Türkiye’de tasarlanan en yüksek güçlü CER motoru özelliğini taşıdığının altını çizdi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayi A.Ş. (TÜRASAŞ) ile TCDD Taşımacılık arasında imzalanan Eskişehir 5000 Elektrikli Anahat Lokomotifi Sözleşmesi İmza Töreni’nde konuştu. Geçtiğimiz günlerde TÜRASAŞ Sivas Bölge Müdürlüğü’ne Türkiye’nin en modern ve en büyük kapasiteli Boji Üretim Fabrikasının açılışını gerçekleştirdiklerini anımsatan Uraloğlu, artık, demiryolu ile yük ve yolcu taşımacılığında kullanılan her türlü aracın ihtiyacı olan bojilerin bu fabrikada üretileceğini söyledi. Uraloğlu, bugün imzalanan sözleşmeyle ise TÜRASAŞ Eskişehir Bölge Müdürlüğü’nün TCDD Taşımacılık için 95 adet “Eskişehir 5000” Elektrikli Anahat Lokomotifinin üretimine başlayacağını duyurdu.

TÜRASAŞ, Orta Doğu’nun En Büyük Üreticilerinden Biri

Uraloğlu, üretimde demiryolu araçlarını ve sanayisini geri bırakmadıklarını söyleyerek Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak hayata geçirdikleri tüm projelerde yerlilik ve millilik hususlarını ön planda tuttuklarını kaydetti. Uraloğlu, raylı sistem araçlarının farklı bölümlerinin yapıldığı üç önemli şirket olan TÜLOMSAŞ, TÜDEMSAŞ ve TÜVASAŞ’ı, 4 Mart 2020 tarihli Cumhurbaşkanlığı kararı ile TÜRASAŞ çatısı altında birleştirdiklerini de hatırlatan Uraloğlu, “Demiryolu araçlarının üretiminde, sektör paydaşlarını bir çatı altında toplayarak raylı sistem üretim süreçlerinde yeni bir ivme ve sinerji yakaladık. TÜRASAŞ’ı, Orta Doğu’nun en büyük raylı sistem araç üreticilerinden birine dönüştürdük. Bugüne kadar geldiğimiz süreçte uluslararası standartlarda Yeni nesil lokomotifler, dizel ve elektrikli tren setleri, yolcu vagonları, yük vagonları, Cer konvertörü, Cer motoru, dizel motor, Tren Kontrol Yönetim Sistemi gibi ana, kritik ve alt ürünleri kendimiz üretiyoruz” dedi. Uraloğlu, cumhuriyetin 100’üncü yılı olan 2023 yılında da ilk milli elektrikli tren setlerini hizmete aldıklarını anımsatarak yüzde 70 yerlilik oranı ile üretilen yerli ve milli sürücüsüz metro araçlarını da raylara indiklerinin altını çizdi.

Milli Elektrikli Hızlı Tren Seti 2024’te Tamamlanıyor

Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin saatte 160 kilometre hıza sahip “Yeni Sakarya” ismi verilen ilk Milli ve Yerli Elektrikli Tren Seti projesinde de 2 setin tamamlanarak hizmete sunulduğunu bildirdi. Seri üretime geçildiğini, 2030 yılına kadar bu tren setlerinin sayısını 56’ya tamamlamayı planladıklarını açıklayan Uraloğlu, “Saatte 225 kilometre hıza sahip Milli Elektrikli Hızlı Tren Seti Projesinde de tasarım çalışmalarında son aşamaya geldik. Bu yıl prototip üretimin tamamlanmasını planlıyoruz Milli Banliyö Tren Seti Prototip araç üretimi çalışmalarımız da devam ediyor” dedi. Uraloğlu, TÜRASAŞ Eskişehir Bölge Müdürlüğü’nün lokomotif, boji, elektrik makinaları, motor, vagon, talaşlı imalatlar ve kimyasal işlemler fabrikalarından oluşan yedi fabrika ile bütünleşmiş dev bir üretim merkezi olduğunu vurguladı. Merkezde bugüne kadar toplam 912 adet çeşitli tipte Lokomotif, 11 bin 974 çeşitli tipte vagon üretimi gerçekleştirildiğini anlatan Uraloğlu, 22 yılda, 1000 Beygir Gücünde DH 10000 tipi Dizel Hidrolik Anahat ve Manevra Lokomotifi üretimi ve ihracının yanı sıra DH7000/DH10000/DH12000 tiplerinde toplam 31 adet lokomotif ve lokomotiflere ait yedek parçaların da Irak Demiryollarına ihracının yapıldığını kaydetti.

Ülkemizde Tasarlanan En Yüksek Güçlü CER Motoru

Uraloğlu, 3 bin 300 beygir gücünde DE 33000 tipi Anahat Lokomotifi imalatı, DH12000 tipi Dizel Hidrolik Anahat lokomotifi ihracı gibi daha birçok üretimin de TÜRASAŞ Eskişehir Bölge Müdürlüğünce yapıldığını anlattı. Bakan Uraloğlu, 2023 yılında yerli ve milli imkanlarla üretilen 5000 KW güce sahip ilk elektrikli anahat lokomotifi olan E5000 ile yeni bir dönemin kapılarını araladıklarını vurgulayarak şöyle konuştu:

“TCDD Taşımacılık A.Ş.’nin ihtiyaçlarına uygun, 5 megavat gücünde, “TSI” yani Avrupa Birliği Demiryollarında Karşılıklı İşletilebilirlik sertifikasına sahip, yük ve yolcu taşımacılığı yapabilecek, 140 km/s hıza sahip, TURASAŞ marka yeni nesil bir elektrikli anahat lokomotifi geliştirdik. Bu alandaki ilklerin ve enlerin projesi olarak da kabul ettiğimiz Eskişehir-5000 projemizin öne çıkan birçok özelliği de bulunuyor. Örneğin; cer motorlarının her biri 1280 kW gücündedir ve bugüne kadar ülkemizde tasarlanan en yüksek güçlü cer motoru özelliğini taşımaktadır. Cer konvertörlerinin her biri 2.5 MW gücünde olup bir raylı sistem aracı için ülkemizde tasarlanan en yüksek güçlü yüksek gerilim cer konvertörüdür. Ayrıca anahat lokomotifler için yerli olarak tasarlanmış ilk araç gövdesi, ilk boji ve ilk Tren Kontrol ve Yönetim Sistemi bu projemizle hayata geçmiştir. Üstelik Eskişehir-5000 lokomotif için geliştirilen tüm ana bileşenler ayrı birer ürün olarak ihraç edilebilir kritik teknolojiye sahip ürünlerdir. Bu ürünler, TCDD Taşımacılık bünyesindeki mevcut lokomotiflerde de hem yedek parça hem de modernizasyonları kapsamında kullanılabilecektir.”

Yerlilik Oranı Yüzde 85’e Ulaşacak

Bakan Uraloğlu, lokomotiflerin üretilirken 115 yerli tedarikçiden temin yaparak ekonomiye ve cari açığın azaltılmasına büyük katkı sağladıklarını da vurguladı. Proje kapsamında geliştirilen tüm çıktıların, katma değeri yüksek ve daha önce Türkiye’de tasarımı yapılmamış ürünler olduğuna da işaret eden Uraloğlu, “Elde edilen bilgi birikimi ve tecrübe ile ülkemizin ihtiyacı olan raylı taşıtlardaki yerlilik oranını arttırdık. Lokomotifimizin yerlilik oranı şu an için yaklaşık yüzde 65. Ama seri üretimde bu rakamı yüzde 85’e çıkarmayı planlıyoruz. Buradan gururla belirtmek istiyorum ki artık lokomotif sektöründe kendi teknolojisine sahip sayılı ülkelerden biriyiz. Elde ettiğimiz tecrübe ve bilgi birikimi sayesinde, bundan sonra ihtiyaca uygun lokomotiflerin üretiminde yurtdışına bağımlılığımız kalkmış durumdadır. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde daha nice büyük proje ve hizmete imza atacağımıza da inanıyorum” diye konuştu.

15 MART 2024

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
  • #20
Ulaştırma Bakanı Abdulkadir Uraloğlu:
YAVUZ SULTAN SELİM KÖPRÜSÜ ÜZERİNE DEMİR YOLU HATTI
Bu sene 122 kilometre civarında, ihalesini de yapacağız. Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün üzerinde çift hat bir demir yolu yerleştirmiş olacağız. O hem Sabiha Gökçen Havalimanı’nı, hem İstanbul Havalimanı’nı ve şehrin kuzeyini birbirine bağlamış olacak.
Kaynak:
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular