Demiryolları Ulaşımı Haberler ve Duyurular

Ulaştırma Bakanı Abdulkadir Uraloğlu:
“Emeklilere Yüzde 10 İndirim Uygulayacağız”

Emeklilerimizin ekonomik, konforlu ve rahat bir şekilde seyahatlerini sağlamak üzere yüksek hızlı, anahat ve bölgesel trenlerimizde yüzde 10 indirim uygulamasını başlatıyoruz.
Kaynak:
 
Son düzenleme:
“Bayram Tatili ve Ara Tatil Nedeniyle Ek YHT Seferleri ve Trenlerde Kapasite Artışına Gidildi”

Bu uzun tatil dönemini kapsayan 5 -15 Nisan tarihleri arasında ek yüksek hızlı tren seferlerinin yanı sıra anahat ve bölgesel trenlerde kapasite artışı sağlanacağına dikkat çeken Uraloğlu, “Yüksek hızlı tren hatlarında 5 Nisan’ dan itibaren başlayacak ek seferlerle 18.084 koltuk kapasitesi artışı sağlayacağız. Günlük sefer sayısı Ankara-İstanbul hattında 13+13’ten 14+14’e, Konya-İstanbul hattında 4+4’ten 5+5’e yükseltiyoruz. Ayrıca Ankara-Konya hattında cuma ve pazar günleri işletilen 1+1 adet hafta sonu seferi cumartesi günleri de işletilecek” dedi.

Yüksek hızlı trenlerdeki yeni seferlerin tatil dönemi sonrasında da devam edeceği müjdesini veren Uraloğlu, “Bugüne kadar yaklaşık 84 milyon 260 bin yolcuya hizmet veren yüksek hızlı trenlerimiz şehirlerarasında günü birlik seyahati mümkün hale getirirken şehirlerimizin çehresini değiştirdi, marka şehir haline getirdi. Ramazan Bayramı ve ara tatilin yanı sıra mevsimsel olarak da yolcu sirkülasyonunda artış meydana geliyor. Dolayısıyla tedbir olarak yüksek hızlı trenlerin kapasitesini önemli oranda arttırmış olduk.”

Anahat ve Bölgesel Trenlere de Vagon İlaveleri Yapıldı

5 Nisan 15 Nisan 2024 tarihleri arasındaki tatil döneminde İzmir Mavi Ekspresi, Doğu Ekspresi, Güney/Vangölü Ekspresi, Konya Mavi Ekspresi, Ege Ekspresi, Erciyes Ekspresi, Toros Ekspresi, Pamukkale Ekspresi, Ankara Ekspresi, Uzunköprü-Halkalı Bölgesel Treni, Edirne-Halkalı Bölgesel Trenlerine pulman ve yataklı vagonlar ilave edileceği bilgisini veren Uraloğlu, “Buna göre anahat ve bölgesel trenlerde günlük karşılıklı 28 vagon ilave edilerek 10 günlük tatil döneminde toplam 15 bin 200 koltuk kapasitesi artışı sağlanacaktır” dedi.

Kaynak:
 
Son düzenleme:

Türkiye’nin yeni turistik treni “Mezopotamya Ekspresi” tanıtım turunu tamamladı​

Ankara’dan Diyarbakır’a uzanan güzergah boyunca seyahat tutkunlarına yeni deneyimler yaşatacak turistik trenin, 19 Nisan’daki ilk seferi öncesi tanıtım turu gerçekleştirildi.​

 

YENİ TURİSTİK TRENLER YOLA ÇIKIYOR​

Bakan Uraloğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde 2002 yılından bu yana sürdürülen yatırımlar ve atılımlar sayesinde başta demiryolu olmak üzere ulaşımın her modunda bir devrim gerçekleştirdiklerini söyledi. İzledikleri politikalar sonucunda Türkiye’yi yüksek hızlı demiryolu hatları ile tanıştırdıklarını ifade eden Uraloğlu, mevcut demiryolu hatlarında da büyük bir değişim gerçekleştirdiklerinin altını çizdi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, TCDD Taşımacılık Genel Müdürlüğü tarafından seyahat severlerin ve sanat tutkunlarının gözdesi Turistik Doğu Ekspresi’ne alternatif Ankara-Diyarbakır ve Ankara-Tatvan turistik trenlerinin nisan ayında işletilmeye başlanacağını söyledi. Turistik trenlerinin haziran ayının ortalarına kadar sefer yapacağını belirten Uraloğlu, “İşletmeye girecek olan iki yeni hat olan Ankara-Diyarbakır ve Ankara-Tatvan turistik trenleri ile hem bölge turizmi gelişecek hem de vatandaşlarımız kültürel ve tarihi değerleri daha yakından görme imkanı bulacak” dedi. Ankara-Tatvan seferinin 17 Nisan Çarşamba günü Ankara’dan yola çıkacağını belirten Uraloğlu, Ankara-Diyarbakır arasındaki turistik hattın ise 19 Nisan Cuma günü Ankara’dan ilk hareketini gerçekleştireceğini bildirdi.

“Vatandaşlarımız Turistik Trenleri Çok Sevdi”

Bakan Uraloğlu, yenileme ve modernize etme çalışmaları ile araç filosunun gençleştirildiğini vurgulayarak, “Hizmet kalitesi arttırılarak tren seyahati vatandaşımızın günlük yaşamına girdi ve ulaşım alışkanlıklarını değiştirdi. Bu kapsamda yüksek hızlı trenlerin yanında konvansiyonel hatlarda işletilen trenlere olan taleplerin artmasıyla birlikte seyahat severlerin hizmetinde olacak iki yeni turistik tren daha işletilmeye başlanacak.” diye konuştu.

“Trenlerimiz Kültürel İletişimi Güçlendirecek”

Bin 51 kilometre hat uzunluğunda Ankara-Diyarbakır güzergahında işletilecek olan Ankara-Diyarbakır-Ankara Turistik Treni’nin 180 kişi kapasiteli, 9 yataklı ve 1 yemekli vagondan oluşacağını söyleyen Uraloğlu, “Ankara’dan 19 Nisan Cuma günü saat 15.55’ te hareket edecek, Diyarbakır’dan ise 21 Nisan Pazar günü saat 12.00’ da yola çıkacak. Ankara-Diyarbakır seferinde Malatya’da 3 saat, Diyarbakır-Ankara seferinde ise Yolçatı’da 4 saat, Kayseri’ de 3 turizm amaçlı duracak ve buralardaki tarihi ve kültürel değerleri görme imkânı sunacak” dedi. Uraloğlu, turistik tren seferlerinin bölge ekonomisini canlandıracağını belirterek, sadece bir ulaşım aracı vazifesi görmeyeceğini, şehirler arasındaki kültürel iletişimi de kuvvetlendireceğini söyledi.

“Trenlerimiz Ev Konforunu Sunuyor”

Turistik Trenlerin gezginlere ev konforunu sunduğunun altını çizen Uraloğlu, “Bin 262 kilometrelik Ankara-Tatvan-Ankara parkurunda işletilecek turistik treninin de, Ankara’dan 17 Nisan Çarşamba günü saat 15.55’ te seferlerine başlayacağını tüm seyahat severlere duyurmak isterim. Ankara-Tatvan seferinde Elazığ’da 4 saatlik bir duruş gerçekleştirecek. 19 Nisan Cuma günü de Tatvan’dan 06.35’ te hareket edecek tren Tatvan-Ankara seferinde Palu’da 3 saat, Elazığ’da 4 saat ve Kayseri’de 3 saatlik duruş yapacak. Ankara-Tatvan-Ankara Turistik Treni, 9 yataklı vagon ve 1 yemekli vagondan oluşuyor. “ dedi.

Ankara-Diyarbakır parkurunda yataklı vagonda bir oda fiyatının 9 bin TL olduğunu söyleyen Uraloğlu, Diyarbakır-Ankara parkurunda 8 bin TL, Ankara-Tatvan parkurunda 9 bin 900 TL, Tatvan-Ankara parkurunda ise 9 bin TL olarak belirlendiğini söyledi. Bakan Uraloğlu, yataklı vagonda bir odada iki kişinin seyahat edebileceğinin de altınız çizdi.

11 NİSAN 2024

 
Son düzenleme:
“820 Bin Kişi Demiryolunu Tercih Etti”

Uraloğlu, TCDD Taşımacılık AŞ Genel Müdürlüğü tarafından Ramazan Bayramı ve ara tatil döneminde artan yolcu talebini karşılamak ve vatandaşların huzur içerisinde sevdikleriyle geçirmesi için 5 -14 Nisan tarihleri arasında ek yüksek hızlı tren seferlerinin yanı sıra anahat ve bölgesel trenlerde kapasite artışı yapıldığını anımsattı. Yüksek hızlı tren hatlarında 5 Nisan’dan itibaren başlayacak ek seferlerle 18 bin 84 koltuk ilave edildiğini belirten Uraloğlu, “Günlük sefer sayısı Ankara-İstanbul hattında 26 seferden 28 sefere, Konya-İstanbul hattında ise 8 seferden 10 sefere yükseltildi. Ankara-Konya hattında sadece cuma ve pazar günleri işletilen 1+1 adet hafta sonu seferi ise Cumartesi günleri de işletilmeye başlandı. 5 Nisan-15 Nisan 2024 tarihleri arasındaki tatil döneminde İzmir Mavi Ekspresi, Doğu Ekspresi, Güney/Vangölü Ekspresi, Konya Mavi Ekspresi, Ege Ekspresi, Erciyes Ekspresi, Toros Ekspresi, Pamukkale Ekspresi, Ankara Ekspresi, Uzunköprü-Halkalı Bölgesel Treni, Edirne-Halkalı Bölgesel Trenlerine pulman ve yataklı vagonlar ilave edildi. Anahat ve bölgesel trenlerde günlük karşılıklı 28 vagon ilave edilerek 10 günlük tatil döneminde toplam 15 bin 200 koltuk kapasitesi artışı sağlandı. Bayram süresince de anahat, bölgesel ve YHT’ler ile 819 bin yolcu seyahat etti. YHT’leri 365 bin 356, anahat trenlerini 133 bin 160, bölgesel trenlerini ise 320 bin 484 yolcu kullandı” açıklamasında bulundu.

Kaynak:
 
Son düzenleme:

TURİSTİK DİYARBAKIR EKSPRESİ İLK SEFERİNE UĞURLANDI​

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Turistik Diyarbakır Ekspresi’nin ilk seferine başlamasıyla güzergah üzerinde ekonomik, sosyal ve kültürel hayatına büyük katkı sağlayacağını belirterek, “Son zamanlarda oldukça popüler olan Turistik Doğu Ekspresi’ne alternatif olarak seyahat severlere yeni rotalar sunmak amacıyla Turistik Diyarbakır Ekspresi seferlerini başlatıyoruz” dedi. Uraloğlu, 22 yılda 57 milyar dolar yatırım gerçekleştirdiklerini kaydederek, “2002’de 10 bin 948 kilometre olan demiryolu uzunluğunu 2023 yılı itibariyle 13 bin 919 kilometreye yükselttik” diye konuştu.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Turistik Diyarbakır Ekspresi uğurlama töreninde konuştu. Burada yaptığı konuşmasında Treni ilk seferine uğurlamaktan büyük memnuniyet duyduğunu belirten Uraloğlu, “Vatandaşlarımızın Anadolu’nun eşsiz topraklarını arşın arşın geçen ve turizm amaçlı olarak hizmet veren ‘Turistik Doğu Ekspresi’ konseptinde tren taleplerini karşılamak ve alternatif rotalar sunmak amacıyla bugün de Turistik Diyarbakır Ekspresi seferlerini başlatıyoruz. Bildiğiniz üzere son zamanlarda Turistik Doğu Ekspresi ile yolculuk oldukça popüler. Seyahat severlerin ve fotoğraf sanatı tutkunlarının gözdesi. Öyle yoğun bir talep var ki biletler satışa çıkmasıyla tükeniyor. Bilet alamayanlar ise hayıflanmaktadır. Fakat 22 yıldır demiryollarına yaptığımız yatırımlarla Türkiye’de Turistik Doğu Ekspresi rotası dışında da onlarca konforlu, rahat bir şekilde seyahat edilecek muhteşem demiryolu rotaları bulunuyor.” dedi.

Yüksek Hızlı Trenle 20 Şehre Ulaşım Sağlanıyor

TCDD Taşımacılık AŞ’nin işlettiği yüksek hızlı trenlerin doğrudan 11 şehre, tren ya da otobüs bağlantılı kombine taşımacılıkla da 9 şehre de dolaylı şekilde ulaştığının altını çizen Uraloğlu, alt ve üst yapısı iyileştirilen konvansiyonel hatlarla işletilen bölgesel ve anahat trenlerle cennet vatanın hemen her köşesini keşfetmenin mümkün olduğunu söyledi. Bu rotalarla seyahat edenlere seyre doyum olmayan manzaraların sunulmasının yanı sıra yeni yerler keşfetme imkanının da sunulduğunun altını çizen Uraloğlu, “Biz de yenilikçi ve vizyoner bir bakış açısıyla tren seferlerimizi yük ve yolcu taşımacılığının yansıra turizme de hizmet verecek şekilde yeni rotalarla zenginleştirmeye devam ediyoruz. Dünyanın en güzel ilk 4 tren rotasından biri olarak büyük ilgi gören Doğu Ekspresi’ne, 29 Mayıs 2019 tarihinde yeni bir anlayışla kış sezonunda olmak üzere Turistik Doğu Ekspresi seferlerini ekledik.” diye konuştu.

“Doğu Ekspresi, Bir Sezonda 11 Bin 611 Kişi Taşıdı”

Bakan Uraloğlu, Doğu Ekspresi’nde 2023-2024 Kış Sezonunda bu trenle seyahat eden 11 bin 611 kişinin çok güzel anılarla döndüğünü, birçok şehrinde ekonomik, sosyal ve kültürel hayatına büyük katkı sağladığını vurgulayarak, “Bunun yanında Kars-Erzurum arasında turizme destek amaçlı olarak kış sezonunda Turistik Bölgesel Trenler işleterek seyahat severlere başka bir seyahat imkanı daha sunduk. Seyahat severler için sadece yurtiçinde değil, yurtdışında da tren rotalarımız bulunuyor. İstanbul Sofya Treniyle ekonomik, konforlu ve rahat bir şekilde Avrupa’ya ulaşmakta hem ekonomik hem de çok konforlu.” dedi.

Turistik Diyarbakır Ekspresi ile Bin 51 Kilometrelik Seyahat

Uraloğlu, seyahat severler için Turistik Diyarbakır Ekspresi’ni de bugün itibariyle hizmete verdiklerini belirterek, “Turistik trenimiz bin 51 kilometre hat uzunluğunda Ankara-Diyarbakır parkurunda seyahat edecek. Trenimiz 180 kişi kapasiteli 9 yataklı ve 1 yemekli vagondan oluşacak. Şimdi sizlerle birlikte uğurlayacağız, Diyarbakır’dan ise 21 Nisan Pazar günü saat 12.00’ de Ankara’ya doğru yola çıkacak. Ankara-Diyarbakır seferinde Malatya’da 3 saat, Diyarbakır-Ankara seferinde ise Yolçatı’da 4 saat, Kayseri’ de 3 saat turizm amaçlı duracak. Yataklı vagonda bir oda fiyatını Ankara-Diyarbakır parkurunda 9 bin TL, Diyarbakır-Ankara parkurunda ise 8 bin TL olarak belirledik.” şeklinde konuştu.

“Tüm Bölge Ekonomisini Canlandıracak”

Turistik Diyarbakır Ekspresi seyahati sırasında uzun süre durarak gezme imkanı sağlayacağı Malatya ve Yolçatı destinasyonları başta olmak üzere tüm bölge ekonomisini canlandıracağını belirten Uraloğlu, “Güzergah boyunca buralardaki tarihi ve kültürel değerler ile doğa harikası manzaraları görme imkânı sunarak kültürel iletişimi de güçlendirecek. Aslında turistik trenler hem vatandaşlarımıza hem de yurtdışından ülkemize gelen konuklarımıza, demiryollarımızın yeni yüzü ve vizyonuyla, dahası Türkiye’nin yeni yüzü ve vizyonuyla örtüşen bir etkinlik sunuyor” açıklamasında bulundu. Uraloğlu, yurt içinde yeni rotalarda işletilebilecek turizm amaçlı trenlerin sefere konulması ile ilgili başta Kültür ve Turizm Bakanlığı ile görüştüklerini belirterek Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği, sivil toplum kuruluşları ve ilgili kurumlarla da çalışmaların devam ettiğini bildirdi. Uraloğlu, “Örneğin Konya-Adana-Konya arasında sefer düzenleyen TCDD Taşımacılık ana hat trenlerinden birisi olan Toros Ekspresi, Adana yolculuğunda, Akdeniz iklimine özgü çam ormanlarını, tarihi köprüleri ve Toros dağlarını seyredebilir, Konya’ya geldiğinizde ise bozkır coğrafyasının muhteşem doğasına tanıklık edebilirsiniz. Ya da Zonguldak-Karabük Treni’ni ile Karadeniz’in yemyeşil doğasının huzurunu paylaşabilirsiniz. Daha Ege ekspresi, Göller Ekspresi, Güney Kurtalan Ekspresi gibi eşsiz coğrafyalar da süzülen tren hatlarımız mevcut. Canı gönülden inanıyorum ki önümüzdeki dönemlerde buralarda da turistik trenlerimizle seyahat imkanı sağlayacağız.” dedi.

57 Milyar Dolar Yatırım

Son 22 yıl içerisinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde Demiryollarında Atatürk dönemindeki “bahar havasını” yeniden oluşturduklarının altını çizen Uraloğlu, “Eğer AK Parti Hükümetleri demiryollarına yatırım yapmasaydı, bugün turistik trenlerden, yenilikçi demiryollarından, tren kültüründen bahsetmek de mümkün olmayacaktı. O muhteşem heyecanı yeniden yakaladık. 22 yıl içinde demiryollarına 57 milyar dolar yatırım gerçekleştirdik. Tarihi İpek Yolunun canlandırılmasını amaçlayan “Tek Yol Tek Kuşak” girişiminin en önemli halkasını oluşturan Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı’nı inşa ettik. Bu proje ile birlikte Asya ile Avrupa kıtaları arasında kesintisiz demiryolu ulaşımı mümkün hale getiren Marmaray ile Londra’dan Pekin’e kadar en güvenli, kısa ve ekonomik uluslararası demiryolu koridorunu oluşturduk.” ifadelerini kullandı.

3 Bin Kilometre Yeni Demiryolu Eklendi

2002’de 10 bin 948 kilometre olan demiryolu uzunluğunu 2023 yılı itibariyle, 2 bin 251 kilometresi YHT ve Hızlı tren hattı olmak üzere yaklaşık 3 bin kilometre eklediklerini vurgulayan Uraloğlu, “Demiryolu ağımızı 13 bin 919 kilometreye yükselttik. Ülkemizi, Yüksek Hızlı Tren işletmeciliği ile tanıştırdık ve Avrupa’da 6. Dünya’da 8. Hızlı tren işletmecisi yaptık. Yüksek Hızlı trenler ile bugüne kadar 85 milyon yolcu taşıdık. Özetle son 22 yılda demiryollarında öyle bir çıkış yakaladık ki, bundan sonra kimse demiryollarını ihmal etmeye, yapılan bu yatırımları durdurmaya teşebbüs edemeyecektir” dedi.

19 NİSAN 2024


 

Ekli dosyalar

  • image.jpg
    image.jpg
    97.2 KB · Görüntüleme: 0
“22 Yılda Demiryollarına 57 Milyar Dolar Yatırım Yaptık”

1950’li yıllardan itibaren duraklama dönemine giren Demiryollarının, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde Cumhuriyetin ilk yıllarında olduğu gibi yeniden Devlet Politikası haline getirdiklerinin altını çizen Uraloğlu, “2002 yılından bu yana demiryollarında yük ve yolcu taşımacılık oranlarını arttırmak üzere büyük projeler hayata geçirdik. 22 yıl içinde demiryollarına 57 milyar dolar yatırım gerçekleştirdik. Mevcut konvansiyonel demiryolu hattımızı komple yeniledik. 2002’de devraldığımız 10 bin 948 kilometre olan demiryolu uzunluğumuzu 13 bin 919 kilometreye çıkardık. 2 bin 251 kilometre Yüksek Hızlı ve Hızlı Tren Hattı inşa ettik. Ülkemizi, Yüksek Hızlı Tren işletmeciliği ile tanıştırdık ve Avrupa’da 6., Dünya’da 8. Hızlı tren işletmecisi yaptık. Uzun yıllar vatandaşlarımızın tercih etmediği demiryolu seyahatlerini artık hızlı ve konforlu seyahat isteyenlerin ilk adresine dönüştürdük. Yüksek hızlı trenler ile hizmete girdiği 2009 yılından bu yana ülkemizin nüfusu kadar insanı yani 85 milyon yolcu taşıdık.” açıklamasında bulundu.

“Yolcu Sayısını 270 Milyona Çıkarmayı Planlıyoruz”

Gebze’den başlayıp Yavuz Sultan Selim Köprüsü üzerinden geçerek İstanbul Havalimanı’na ve son olarak Çatalca’ya ulaşacak Kuzey Marmara Hızlı Tren hattı projesini de planlar arasına aldıklarını belirten Uraloğlu, konuşmasın şöyle sürdürdü:

“Demiryollarımız çağın gerektirdiği değişimi yakaladı ve dinamik bir yapıya kavuştu. 2053 yılı hedeflerimiz doğrultusunda da Demiryolu hat uzunluğumuzu 28 bin 590 kilometreye yükseltmeyi planlıyoruz. Karayollarındaki yüzde 72’lik yük taşımacılığının payını yüzde 57 düşürmeyi, Demiryollarının yüzde 5 olan taşımacılık payını yüzde 22’ye çıkarmayı hedefliyoruz. Yolcu taşımacılığında da yıllık ortalama 19,5 milyon olan yolcu sayısını 270 milyona çıkarmayı planlıyoruz

Kaynak:
 
25-29-30 Nisan ve 2-3-6-7 Mayıs tarihlerinde yapılacak olan menfez çalışmaları nedeniyle Kütahya-Balıkesir bölgesel tren seferleri çalıştırılamayacak olup Ege ekspresi trenleri Kütahya-Dursunbey-Kütahya arasında otobüs aktarması yapılarak seferlerine devam edecektir.
Kaynak: TCDD Taşımacılık
 
2 ila 14 Mayıs tarihleri arasında Çerkezköy-Alpullu istasyonları arasında demiryolu bakım çalışmaları yapılacak olup demiryolu hattında kısmi kapanmalar olacaktır.

Bu kapanmalar kapsamında;

•Halkalı’dan 08.40’da hareket eden Halkalı-Edirne ve Edirne’den 17.15’te hareket eden Edirne-Halkalı bölgesel trenleri işlemeyecektir.

•Halkalı’dan 11.15’te hareket eden Halkalı-Uzunköprü ile Uzunköprü’den 15.50’de hareket eden Uzunköprü-Halkalı bölgesel trenleri, Çerkezköy-Halkalı-Çerkezköy arasında sefer yapacaktır.

•Halkalı’dan 18.00’de hareket eden Halkalı-Edirne ve Edirne’den 08.20’de hareket eden Edirne-Halkalı bölgesel trenleri normal seferlerinde çalışmaya devam edecektir.

Yolcularımıza önemli duyurulur.
image


Kaynak: TCDD Taşımacılık
 

Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu’nda modernizasyon işleri tamamlandı​

Azerbaycan Demiryolları Başkanı Rövşen Rüstemov, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu’nda (BTK) modernizasyon ve genişletme çalışmalarının tamamlandığını, hattın yıllık taşıma kapasitesinin 1 milyon tondan 5 milyon tona çıkartıldığını bildirdi.​

03.05.2024 - Bakü

Rüstemov, Azerbaycan Devlet Haber Ajansı’na (AZERTAC) BTK’de yapılan modernizasyon ve genişletme çalışmalarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Çin ve Orta Asya ülkelerinden taşınan malların kara yoluyla Avrupa’ya Azerbaycan üzerinden daha hızlı ulaştırılmasında BTK’nin büyük önem taşıdığını belirten Rüstemov, “BTK’nın Gürcistan’dan geçen kısmının 184 kilometrelik bölümünün onarım, yeniden inşa ve genişletme çalışmaları tamamlandı. 20 Mayıs’tan itibaren BTK ile yeniden yük taşımacılığına başlanacak.” bilgisini paylaştı.

Rüstemov, BTK’nin modernizasyonundaki temel amacın Orta Koridor’un rekabet gücünü artırmak ve BTK’yi bu koridorun ana yük arterlerinden biri haline getirmek olduğunu belirterek, “Genişlemenin ardından BTK’nın yıllık taşıma kapasitesi 1 milyon tondan 5 milyon tona çıktı. Bu hedefi Cumhurbaşkanı İlham Aliyevbelirlemişti ve çalışmalara geçen yıl başlanılmıştı.” dedi.

Modernizasyon çalışmaları nedeniyle BTK ile taşımacılığın Mayıs 2023’te geçici olarak durdurulduğunu bildiren Rüstemov, “Yenilenen BTK, kardeş Türkiye ile doğrudan demir yolu bağlantımızı sağlayacak ve ülkelerimiz arasında daha fazla mal taşınmasına katkı sunacak.” ifadelerini kullandı.

Anadolu Ajansı
 

TÜRASAŞ’tan TCDD Taşımacılık AŞ’ye 27 yük vagonu​

Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayii AŞ (TÜRASAŞ) tarafından üretilen 27 konteyner vagonu TCDD Taşımacılık AŞ’ye teslim edildi.​

11.05.2024 - Ankara
Ekli dosyayı görüntüle 36545

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Eskişehir’de yerli ve milli imkanlarla üretilen vagonların TCDD Taşımacılık bünyesinde ağırlıklı olarak yük taşımacılığında kullanılacağı bildirildi.
TÜRASAŞ tarafından üretilen 27 konteyner vagonunun TCDD Taşımacılık AŞ’ye teslim edildiği aktarılan açıklamada, “Vagonların her biri 2 adet 40 ayak konteyner yükleme ve 108 tona kadar yük taşıma kapasitesine sahip olarak üretildi. Vagonlar, uluslararası kullanıma olanak sağlayan TSI (karşılıklı işletilebilirlik teknik şartnamesi) standartlarına uygun şekilde imal edilerek tescili yapıldı.” ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, vagonlardan yıl içerisinde 200 adet üretilmesinin planlandığı belirtilerek, 2025’te 200, 2026 yılı içerişinde de 480 vagon üretileceği bilgisi paylaşıldı.

Yük taşıma vagonu olarak rumuzlandırılan vagonlara yurt içi ve dışı demir yolu taşımacılığında oldukça fazla talep olduğuna dikkat çekilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Tasarımından üretimine tamamen yerli ve milli olarak üretilen vagonlar, kombine yük taşımacılığında yüksek yük taşıma kapasitesi ve aktarma kolaylığı nedeniyle tercih edilmektedir. Kısa tasarımı sayesinde bir tren dizisine daha fazla sayıda vagon bağlanabilmekte, böylelikle daha verimli tren işletmeciliği yapılabilmektedir. Yeni nesil konteyner vagonları daha fazla yük taşıma kapasitesi sayesinde ekonomik ve çevre dostu yanıyla ön plana çıkacak.”

“Yerli ve milli vagonlarımız Türkiye’nin yükünü taşıyacak”​

Açıklamada değerlendirmelerine yer verilen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’nin yerli ve milli vagon üretiminin lojistik açıdan önemli bir atılım olduğuna işaret ederek, “Ulusal ve uluslararası yük taşımacılığında vagon üretimi yapan bir ülke olarak çevre dostu ve ekonomik vagonlarımız ile lojistik sektörüne yeni bir soluk getiriyoruz. Yerli ve milli vagonlarımız Türkiye’nin yükünü taşıyacak.” ifadesini kullandı.

Anadolu Ajansı
 

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular