Elektrikli Arabalar - Haberler

Bakanlık Açıkladı: Elektrikli Araçların Şarj Ünitesi İnşasında Yeni Dönem

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı apartman ve sitelerde elektrikli şarj ünitesi kurulumu için apartman sakinlerinin 5’te dördünün onayı olmadığına çoğunluğun onayının yeterli olacağına karar verdi.

Elektrikli araçların kullanımının her geçen gün artması belirli sorunları da yanında getiriyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ise site ve apartmanlardaki elektrikli araçların şarj edilmesine ilişkin kurulacak şarj üniteleriyle ilgili bir karar aldı.

Bakanlık elektrikli araçlar için gerekli şarj cihaz kurulumu için apartman sakinlerinin beşte dördünün rızasının olmadan kurulumun yapılabileceğine karar verdi.

Çoğunluğun kararına göre hareket edilmesinin yanı sıra apartman sakinlerine tahsisli otoparklarda da herhangi bir izne tabi olunmadan gerekli düzenlemeler yapılacak.

Öte yandan şarj istasyonu kurulumu için ilgili elektrik kurumundan onay alınması gerekiyor. İstasyonun Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliği’ne uygun bir şekilde kurulması ve 02.04.2022 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan Şarj Hizmeti Yönetmeliği’ne göre işletilmesi gerekiyor.


4 Beğeni

Bakanlıktan Elektrikli Araç Şarj Ünitelerinin Kurulumunu Kolaylaştırılacak Genelge

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, apartman ve sitelerde elektrikli araç şarj ünitelerinin yaygınlaşmasını kolaylaştırmak amacıyla 81 il valiliğine genelge gönderdi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yayımlanan ‘Site ve Apartmanlarda Elektrikli Araç Şarj Ünitesi Kurulumu Genelgesi’, 81 ilin valiliklerine ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanlığına (EPDK) gönderildi. Genelgede, şarj ünitelerinin herhangi bir inşaya ihtiyaç duymayan, kapalı mekan oluşturmayan ve blok olarak montajlı bir şekilde getirilen seyyar üniteler olduğuna dikkat çekildi. Yangın ve elektrik tedbirleri alınmış olan bu ünitelerin ruhsat gerektiren bir yapı olmadığı, kurulum işlemlerinin ‘ortak alanlarda inşaat yapılması’ kapsamında olmadığı ve bu nedenle maliklerin 5’te 4’ünün rızasına ihtiyaç duyulmayacağı ifade edildi.

ELEKTRİK KURUMUNUN OLUMLU GÖRÜŞÜ ALINACAK

Genelgeye göre, ortak otopark alanlarında şarj ünitesi kurulması için kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğunun kararı yeterli olacak. Ortak alan olmayan, bağımsız bölümlerin eklentisindeki otoparklarda ise mevcut elektrik tesisatında değişiklik yapılmayacaksa ve diğer bağımsız bölümler ile ortak alanlar etkilenmeyecekse kat malikleri kurulu kararına gerek duyulmayacak. Site ve apartmanların otoparklarında kurulacak üniteler için mutlaka ilgili elektrik kurumunun olumlu görüşü alınacak. Elektrikle ilgili diğer tüm mevzuata uyulması ve Şarj Hizmeti Yönetmeliğine uygun olması gerekecek. Kat malikleri haricinde site veya apartman dışına hizmet vermeye yönelik ticari işletme amaçlı istasyonlar ise bu kapsamda olmayacak.

BAKAN KURUM: YEŞİL DÖNÜŞÜMÜ HEP BİRLİKTE BAŞARACAĞIZ

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, konuya ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Daha temiz bir çevre, çevre dostu bir ulaşım anlayışı için apartman ve sitelerde elektrikli araç şarj ünitelerinin yaygınlaşmasını kolaylaştırıyoruz. Genelgemizi 81 ilimize gönderdik. Kararlıyız, 2053 Net Sıfır Emisyon hedefimize ulaşacağız ve yeşil dönüşümü hep birlikte başaracağız” dedi.

5 Beğeni

Trugo, Elektrikli Araçlar İçin Mobil Şarj İstasyonlarıyla İşbirliği Yapıyor

trugo-elektrikli-araclar-icin-mobil-sarj-istasyonlariyla-isbirligi-yapiyor-9veWez5e

Trugo, 81 ilde 180 kilovatın (kW) üzerindeki hızlı şarj cihazlarıyla elektrikli araç kullanıcılarına hizmet sunarak, kullanıcı deneyimini en üst seviyeye taşımak amacıyla yeni işbirliklerine imza atıyor. Şirket, kullanıcıların şarj sıkıntısı yaşamalarının önüne geçmeyi hedefleyerek, EVbee ile stratejik bir ortaklık gerçekleştirdi.

Bu işbirliği kapsamında, EVbee’nin mobil şarj istasyonları, Trugo markasıyla birlikte İstanbul, İzmir ve Ankara gibi büyük şehirlerde elektrikli araç sahiplerine hizmet vermeye başlayacak. Mobil şarj istasyonları, 120 kW’lık çıkış gücüne sahip olup, ihtiyaç duyan kullanıcılara yalnızca 45 dakika içinde ulaşarak, her seferinde yaklaşık 100 kilometre menzil sunabilen 18 kilovatsaatlik (kWh) enerji aktarımı yapma kapasitesine sahiptir.

Önümüzdeki günlerde toplamda 6 mobil şarj istasyonunun Trugo markasıyla hizmete girmesi planlanıyor. Şirket, kullanıcılarına önümüzdeki 1 yıl içerisinde en az 20 mobil şarj istasyonu ile ulaşmayı hedefliyor. Ayrıca, EVbee ile geliştirdiği bu yenilikçi hizmetin, Türkiye’nin 81 iline yayılması için çalışmalarını sürdürüyor.

Kaynak: Otonom Haber

5 Beğeni