Hocalı Katliamı

Yukarı Karabağ bölgesinin bir kasabası olan “Hocalı”, 936 kilometre karelik alanı ve 11.356 kişilik nüfusu ile ufak bir yerleşim yeri olmasına rağmen bölgede bulunan tek hava alanına sahip olması nedeniyle stratejik olarak çok önemli bir konumdaydı. Bölge 1991 yılının Ekim ayından itibaren abluka altına alınarak Ermeni Devlet Kuvvetleri tarafından bombalanmıştı. 1992 yılının Ocak ayında ise bölgede uçan helikopterin düşürülmesi 20 Rus ve Kazak uzmanın ölmesi ile sonuçlanınca Hocalıya 6 aydan fazla sürecek bir gaz ve elektrik kesintisi uygulanacak, bölgede bulunan Rus 366. Zırhlı Alayının ağır silahlarıyla bombardıman yapılacaktı.

1992 yılının 25 Şubatını 26 Şubata bağlayan gece Ermeni milisleri ve askerleri giriş ve çıkışlarını tuttukları Hocalı köyüne girdiklerinde savunmasızca saklanan veya dağlara kaçan insanların üzerine kurşun yağdırmaya başladılar. Katliam bittiğinde geride 83’ü çocuk, 106’sı kadın olmak üzere toplam 613 kişinin cansız bedeni kasabayı kaplıyordu. Yapılan katliama bütün İnsan Hakları savunucusu olduklarını iddia eden devletler sustu. Katliam sonrası 1275 Azeri Türk rehin alındı. Bu esirlerden 150’sinin akıbeti halen bilinmemektedir. (1) (2)

6 Beğeni

Hocalı bir soykırımdır

Resmi kayıtlara göre vefat eden kişi sayısı her ne kadar 613 olsa da takribi olarak 150 esirden de haber alınamamıştır ve bunlar sadece kayıtlara geçen rakamlardır katliam bu rakamların çok daha üzerindedir.

Kadın çocuk genç ihtiyar ayırt edilmeksizin öldürülen kişilerin kafa dereleri soyulmuştur vücut dirileri soyulmuştur cinsel organları kesilmiş gözleri oyulmuş uzuvları kesilmiş onlarca ceset.

Hocalı soykırımı yakın tarihin en büyük katliamlarından birisi olarak Ermenistan ve Sovyet Rusyası’nın ayıbı olarak hafızalarımıza kazındı

Çok daha fazlasını yazmak İsterim burada ancak buna ne vicdanım ne de lisanım müsaade etmiyor

:tr::azerbaijan:

3 Beğeni