İstanbul - Fatih - İstanbul Erkek Lisesi

Fatih - İstanbul Lisesi


İstanbul Lisesi’nin esasını, ilk Özel Okul olarak açılan (Numune-i Terakki) teşkil etmektedir. Bu Okulu Bahriye emekli Yüzbaşısı Mehmet Nadir Bey, 1884 yılında açmıştır. Okul kısa zamanda gelişmiş ve tanınmış, modern bir okul haline gelmiştir. Maarif Nezareti (Milli Eğitim Bakanı) 1896 yılında Okulu satın alarak devletleştirmiştir.
1909 yılında adı (İstanbul Leyli İdadisi) olarak değiştirildi. Bu zamanda Okul Sultan Mahmut Türbesi arkasındaki, Bezm-i Alem Sultan’ın yaptırmış olduğu binada bulunuyordu. 1910 tarihinde Okul (İstanbul Lisesi ) adını aldı. Böylece “Lise” kelimesi ilk defa bu düzeydeki okullar için kullanılmaya başlandı.(Kuruluş Devri « Numune-i Terakki » )
1913 yılında Okulun adı (İstanbul Sultanisi)’ne çevrildi. Okulda yine ilk, orta ve lise kısımları bulunuyordu. Fransız lise müfredatı uygulanıyor, ilk kısımıdan itibaren Fransızca okutuluyordu. 1912 yılında Okulun Beden Terbiyesi Öğretmeni Ahmet Robenson (İngiliz olup Türk Tabiiyetine geçmiştir.) İstanbulspor Kulübünü kurmuştur. Ayrıca Okulda “KEŞŞAF” adlı bir izci teşkilatı da meydana getirilmiştir.
Bu izci teşkilatından 41 kişi Çanakkale Savaşlarına gönüllü olarak katılmış ve tamamı şehit olarak Çanakkale Zafer Anıtı’na adlarını yazdırmışlardır. İstiklal Savaşında da Sakarya Muharebesine gönüllü olarak katılan izcilerin tamamı bu defa da “Gazi” olarak geri dönmüşlerdir. Bu nedenle Atatürk onlara « Sakarya’nın Çocukları » diye hitap etmiş, bunun üzerine izciler isimlerini “Sakarya İzci Oymağı” olarak değiştirmişlerdir.
Okul 1914’te Saint- Benoit binasına nakledildi. 1917 yılında Okulun Almanca öğretim yapmasına karar verildi. Almanya’dan 22 Alman öğretmen getirtildi. Edebiyat ve Tarih dersleri hariç diğer dersler Almanca okutuluyordu.
1919’da Okul Saraçhanebaşı’ndaki Münir Paşa Konağı’na taşındı ise de bir süre sonra Mercan Sultanisi’ne nakledilmiş ve 1923’te Sultani Devresi sona ermiştir. (Temelleşme Devri « İstanbul Sultanisi »)

Cumhuriyet Dönemi.

1923 yılında Okulun adı “İstanbul Erkek Lisesi" oldu ve Beyazıt’taki Fuat Paşa Konağı’na nakledildi.
Okulumuz bugünkü binasına Büyük Atatürk’ün emir ve direktifleriyle 1933 yılında yerleşti. 1934 yılında yatılı kısmı kaldırılmışsa da 1958 yılında tekrar yatılı hale getirilmiştir.
2007-2008 Öğretim yılında Okulumuzda 845 öğrenci öğrenim görmektedir. Kız ve Erkek pansiyonu vardır. Pansiyon 160 erkek ve 45 kız kapasitelidir.
1957 Türkiye ve Federal Almanya Hükümetleri arasındaki Kültür Anlaşması çerçevesinde sağlanan öğretmen ve eğitim materyali ile Almanca Öğretime başlanılmıştır.
Halen eğitim - öğretimi sürdürmekte olduğumuz okul binamız 3 katlı tek blok halinde olup, 16.000 metrekarelik bahçe içerisinde yer almaktadır.
Okulumuzda 4 Fizik, 3 Kimya, 2 Biyoloji, 1 Fen Bilgisi, 3 Yabancı Dil, 2 Bilgisayar olmak üzere toplam 15 laboratuvar, 35 derslik, 2 spor salonu, 2 konferans salonu bulunmaktadır.
1998 yılında yürürlüğe giren 8 yıllık Zorunlu İlköğretim uygulaması sonucunda “orta kısım” kademeli olarak kapatılmıştır. Okulumuz 1 yıl hazırlık 4 yıl lise öğrenimi veren 5 yıllık bir Anadolu Lisesi statüsünde devlet okuldur.
Tükçe okutulan Genel Kültür derseleri haricinde Fen ve Matematik alanı dersleri tamamen Almanca okutulmaktadır. Abitur (Alman Eğitiminde Üniversiteye Giriş Sınavı ) ve Sprach Diplom (Dil Diploması) sınavları uygulanmaktadır.
Her İstanbul Liseli; bilimselliği, çalışkanlığı, bilgisi, görgüsü ile yalnız Türkiye’ nin değil tüm insanlığın aradığı, özlediği çağdaş insan, Atatürkçü insandır. Türkiye’nin en seçkin üniversitelerine öğrenci yerleştirmede her zaman ilk sıralarda yer almaktadır.
Bu tarihi ve köklü eğitim kurumundan mezun olan ve Ülkemizin ekonomik, politik, bilimsel ve sanatsal alanlarında yön veren, öncülük eden çok sayıda siyasetçi, girişimci, bilim adamı ve sanatçı bulunmaktadır.
Okul binası vaktiyle Duyun-u Umumiye (Genel Borçlar İdaresi) binası olarak kullanılıyordu. Binanın yapılış tarihi 1897, mimarı Fransız Alexandre Vallaury’dir. Bina Neo Klâsik akımın özelliklerini taşır. Bina yaklaşık 90 m × 145 m büyüklüğündeki diktörtgen biçiminde bir arsa üzerinde yer almaktadır.Bina bahçenin içinde doğu-batı doğrultusunda uzanıyor.Planı yaklaşık 23 m × 197 m boyutlarında bir dikdörtgen.Dikdörtgenin uçlarında, ana kütleye dik yönde öne ve arkaya doğru taşan kanatlar var.Bu kanatlarla genişleyerek eni 37 m‘ye yaklaşan doğu ve batı cephelerin ortasında da,yarım sekizgen biçiminde çıkıntı yapan bir bölüm daha yer alıyor.Yarım sekizgen çıkıntıların da eklenmesiyle binanın boyu yaklaşık 120 m’yi buluyor.
Bina bir zemin, iki tam ve iki bodrum kattan oluşuyor.Güney cephesi üç katlıyken,arazinin güneyden kuzeye,Haliç yönüne doğru epeyce eğimli olması nedeniyle,birinci bodrum kat kuzey cephesinde tam kat halinde ortaya çıkıyor ve dolayısıyla bu cephe dört katlı oluyor.Kat yükseklikleri aşağıdan yukarıya gittikçe artıyor: Zemin katın yüksekliği yaklaşık 4 m, birinci katın 5 m,ikinci katın da 6 m.

Binanın plan şeması: Dikdörtgenin uzun aksı boyunca bir baştan bir başa uzanan geniş bir koridorun iki yanına yani kuzey ve güney cephelerine birer oda sırası getirilmiş ve katlar birbirine, tam ortada yer alan büyük bir merdiven holü içindeki bir ana merdiven ve koridorun iki ucundaki servis merdivenleri ile bağlanmış. Böylece, ortadaki merdiven holünden geçen kuzey-güney aksına göre tümüyle simetrik bir plan ortaya çıkıyor.Katlardaki oda sıralarından güney cephesindekinin genişliği 5.80 m iken, kuzeydekinin genişliği 10 m yi buluyor.

Hem birinci, hem de, ikinci katta, orta akstaki ana merdivenin koridora ulaştığı noktada bir hol oluşturulmuş. Bunu sağlamak için merdivenin karşısına gelen koridor duvarı, binanın kuzeyindeki dış duvarına doğru geri çekilmiş. Koridor duvarının yerine de taşıyıcı işlevini karşılamak üzere merdiven kollarının karşı hizasına gelmek üzere kare kesitli ayaklar yerleştirilmiş.

Zamanında bütün holün üzerini, çok büyük kesitteki ahşap başıklarla oluşturulmuş bir makas sisteminin taşıdığı, saydam bir örtüyle kaplı bir çatı kapatıyormus. 1980’lerin ortasında yapılan esaslı onlarımlarda, ahşap makaslar bozulmadan yerinde bırakılmış, bunların hemen üstüne, çatıyı taşımak üzere bir çelik makas sistemi kurulmuş. Çatı da eski etkiyi bozmayacak şekilde, yarı saydam pvc levhalarla kaplanmış. 2000 yılından bu yana çatı saçakları, çatıdaki kuleler,kursun döşemeler kapı-pencere çerçeveleri onarım görmüştür.

Kaynak: T.C Fatih Kaymakamlığı

1 Beğeni

Kuruluş Devri ( Numune-i Terakki)

İstanbul Erkek Lisesi’nin esasını, ilk Özel Okul olarak açılan Numune-i Terakki teşkil eder. Bu okul Bahriye emekli Yüzbaşısı Mehmet Nadir Bey tarafından 1884 yılında açılır. Okul kısa zamanda gelişir, tanınır ve modern bir okul haline gelir. Bu durum Maarif Nezaretinin dikkatini çeker ve Maarif Nezareti 1896 yılında okulu satın alarak resmileştirir.

1909 yılında okulun adı İstanbul Leyli İdadisi olarak değiştirilir. Bu zamanda Okul Sultan Mahmut Türbesi arkasındaki, Bezm-i Âlem Sultan’ın yaptırmış olduğu binada bulunmaktadır. 1910 tarihinde Okul İstanbul Lisesi adını alır. Böylece “Lise” kelimesi ilk defa, Okulumuz için kullanılmış olur.

Temelleşme Devri (İstanbul Lisesi Sultanisi)

1911 yılında Okulun Almanca öğretim yapmasına karar verilir, Almanya’dan 22 Alman öğretmen getirilerek edebiyat ve tarih dersleri hariç diğer dersler Almanca olarak okutulmaya başlanır.

1913 yılında Okulun adı İstanbul Sultanisi’ne çevrilir. Okulda yine ilk, orta ve lise kısımlar bulunmaktadır. Fransız lise müfredatı uygulanır, ilk kısmından itibaren Fransızca okutulur. Bu devrede okul güçlü eğitim kadrosu ve sistemiyle, dönemin en tanınmış ve başarılı okulu haline gelir. 1912 yılında Okulun Beden Terbiyesi Öğretmeni Ahmet ROBENSON (İngiliz olup Türk Tabiiyetine geçmiştir) İstanbulspor Kulübünü ve “KEŞŞAF” adlı bir izci teşkilatını kurar.

Balkan Savaşı’nın hemen ardından Birinci Dünya Savaşı başlayınca Karaköy’de bulunan SaintBenoit Lisesi binası hükümetin kararı ile İstanbul Sultanisi’ne tahsis edilir. 1918 yılına kadar bu binada eğitimine devam eden okulumuzun bir bölümü savaş yıllarında hastane olarak kullanıldığından duvarlar zamanın hastane rengi olan sarıya boyanır. 1915 yılında Çanakkale Savaşı’nın başlamasıyla İstanbul Sultanisi’ninizci teşkilatından sayısı 50-60 olarak tahmin edilen son sınıf öğrencileri, vatanlarını savunmak için gönüllü olarak savaşa katılırlar. Ancak 18 Mayıs’ı 19 Mayısa bağlayan gece saat 03.30 da, II. Tümene bağlı öğrencilerin hepsi Kabatepe’ de şehit düşerler. Öğrencilerin şehit olduğu haberi okula ulaşınca, okul koyu bir yas havasına bürünür. Geride kalan öğrenciler matemlerini dile getirmek için şehit arkadaş ve ağabeylerinin anısına pencere pervazlarını ve kapıları siyaha boyarlar. Okulun renkleri böylece sarı – siyah olarak benimsenir. Bu iki renk, o tarihten bugüne kadar dayanışma ve beraberliğin simgesi olacaktır.

Sakarya Muharebesine gönüllü olarak katılan izcilerin tamamı bu defa da “Gazi” olarak geri dönerler. Bu nedenle izci teşkilatının adı bizzat Atatürk tarafından “Sakarya İzci Oymağı” olarak değiştirilir.

1919’da Okul Saraçhanebaşı’ ndaki Münir Paşa Konağı’na taşınsa da bir süre sonra Mercan Sultanisi’ne nakledilir ve 1923’te Sultani Devresi sona erer.

Son Devir (İstanbul Erkek Lisesi)

Cumhuriyetin ilk yıllarında okul, çok güçlü bir öğretim kadrosuna, zengin bir kitaplığa, çok iyi laboratuarlara sahiptir. 1923 yılında Okulun adı “İstanbul Erkek Lisesi” olur ve Beyazıt’taki Fuat Paşa Konağı’na nakledilir. Okulumuz Duyun-u Umumiye (Genel Borçlar İdaresi) binası olarak kullanılan bugünkü binasına 1933 yılında Atatürk’ün emir ve direktifleriyle yerleşir.

1934 yılında yatılı kısmı kaldırılmışsa da 1958 yılında tekrar yatılı hale getirilir.

1958-1959 Öğretim yılından itibaren Türkiye ve Federal Almanya Hükumetleri arasındaki ikili Kültürel, eğitim işbirliği anlaşması çerçevesinde sağlanan öğretmen ve araçlar ile yabancı dil ve sayısal derslerin Almanca okutulduğu Almanca Öğretime başlanır.

1982-1983 Ders yılında okulun adı tekrar İSTANBUL LİSESİ olarak değiştirilir.1999 yılından itibaren Almanya’daki en üst orta öğrenim okul diploması olan Abitur uygulamasına başlanır.

2018-2019 eğitim-öğretim yılından itibarentarihine ve kültürüne uygun olarak kamuoyunda kabul edilen ve bilinen, öğrencileri tarafından yaygın olarak kullanılanİSTANBUL ERKEK LİSESİ adını tekrar alır.

İstanbul Erkek Lisesi, önünde Hazırlık Sınıfı bulunan, proje uygulayan Sınavlı Anadolu Lisesi statüsündedir.

İstanbul Erkek Lisesi, Türkiye’nin Liselere Giriş Sınavında en yüksek puanlı öğrencilerini alan, üniversite giriş sınavlarında ve üniversiteye yerleştirmede de Türkiye birincisi olan öğrencilere sahip bir okuldur. Matematik, Fizik, Kimya, Biyoloji ve Bilgisayar dallarında uzman eğitmenler eşliğinde TÜBİTAK ve olimpiyatlara hazırlanan öğrencileri önemli başarılar kazanmaktadır.

Okulda akademik programın yanında güven ve sorumluluk duygusu geliştirmeye, yeni ilgi alanları oluşturmaya, beceriler kazanmaya yönelik olarak çalışmalar yapılmakta, öğrencilerin karşılıklı sevgi, saygı ve hoşgörüye dayalı sosyal ilişkiler kurabilmelerine, bilimsel düşünme ve inceleme alışkanlığı kazanmalarına zemin hazırlanmaktadır.

Sosyal kulüplerin aktif olarak çalıştığı İstanbul Erkek Lisesinde halk oyunları, halk dansları, Latin dansları, Türkçe, İngilizce ve Almanca tiyatro çalışmaları, etkin müzik grupları, perküsyon grup çalışmaları, bilgi-kültür-münazara çalışmaları, çeşitli resim sergileri, fen ve sosyal alandaki projeler, kültür ve spor gezileri, Erasmus-Kardeş okul projeleri, öğrenci değişimi, yaz okulları, iyi model olan kişilerle söyleşiler… yapılmaktadır.

Okulumuz, kuruluşundan itibaren çalışmalarını, Türkiye’nin çağdaşlaşma ve “Bilgi Toplumu” olma hedefini gerçekleştirmede öncü rolü oynayan, uygulamaları ve eğitimiyle diğer okullara örnek olan, uluslararası başarılarıyla “eğitimde dünya markası” olma vizyonuyla 21. Yüzyılda da başarılı bir şekilde sürdürmektedir.

Kaynak: Okulumuzun Tarihçesi - İstanbul Erkek Lisesi

1 Beğeni