İzmir - Kentsel Planlama Projeleri

Karşıyaka’nın kalbindeki revizyona vatandaşlardan itiraz!

Karşıyaka’nın kalbi noktasındaki 400 hektar büyüklüğündeki 9 mahalleyi kapsayan imar planına çok sayıda vatandaştan itiraz gelirken komisyon bazı itirazları kabul etti, bazı itirazları ise reddetti. Planın yeniden askıya çıkması bekleniyor.

karsiyaka-nin-kalbindeki-revizyona-vatandaslardan-itiraz-1199057

Karşıyaka Belediyesi etaplar halinde sürdürdüğü imar planı çalışmaları ile ilgili yeni bir gelişme daha yaşandı.

Bahriye Üçok, Bahçelievler, Bahariye, Aksoy, Tuna, Donanmacı, Alaybey, Tersane mahalleleri ile Bostanlı Mahallesi’nin bir kısmını kapsayan alanın imar planına vatandaşlardan itiraz geldi.

İtirazları inceleyen Karşıyaka Belediyesi Meclisi İmar Komisyonu kimi itirazları kabul ederken kimi itirazları ise reddetti.

102 vatandaşın itirazı oy birliği ile haklı bulunurken 50 vatandaşın itirazı ise geri çevrildi. Komisyon kararları 2 Eylül 2024 tarihinde toplanacak olan Karşıyaka Meclisi’nde meclis üyelerinin onayına sunulacak. Komisyon kararlarının aynı şekilde geçmesi bekleniyor.

Planın bir kez daha askıya çıkması gündemde. Öte yandan TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi’nin yaptığı itiraz ise henüz karar bağlanmadı.

PLANIN AYRINTILARINDA NELER VAR?
Planlama alanının 144 hektarı konut alanlarına, 121 hektarı ise konut-ticaret alanlarına ayrıldı. Askıya çıkan planlar bölgenin nüfusunun 237 bin kişiye kadar çıkmasına olanak sağlıyor.

İlçede nüfusun yaşadığı en büyük alanları kapsayan imar planlarının ayrıntıları da belli olurken plan, herhangi bir sosyal donatı ve teknik altyapı alanı ayırmadan, inşaat yoğunluğu ve nüfus artırılmasına olanak tanıyor. İmar kanununa ve mekansal planlar yapım yönetmeliğine aykırı olduğu belirtilen yeni plan kararı, aynı zamanda şehircilik ilkelerine, modern kentleşme unsurlarına, yüksek yaşam standartlarını oluşturma kriterlerine uymamakla gündeme geldi.

Mahkeme süreçlerine açık olduğu ve dava yoluna gidilebilmesi muhtemel yeni plan revizyonunun uygulanmasının zor olduğu anlatılırken inşaatları arttıran, betonlaşmanın önünü açan bir çalışma olması da dikkat çekti.

Ada bazında dönüşümün hedeflendiği planda kamuya herhangi bir terk yapmaksızın mevcut inşaat haklarının yüzde 20 artırılmasına ilişkin plan notu revizyona eklendi

PLAN AÇIKLAMA RAPORU: DEPREME DAYANIKSIZ YAPI STOĞU
Plan açıklama raporunda ise “Planlama Alanı genel olarak yapılaşmasını ruhsatlı olarak tamamlamış bir bölgedir. Planlama alanının konumu, tarihi kimliği, gündelik hayatın önemli bir parçası olması göz önünde bulundurulduğunda; söz konusu bölge sağlıklı sürdürülebilir kentsel çevre oluşturabilmek adına birçok potansiyele sahiptir. 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planında; genel olarak kendi örüntüsünü oluşturan ve büyük bir kısmı yapılaşmış, planlama alanı içerisinde dengeli yer seçmiş eğitim, sağlık, ticaret ve kültürel faaliyetleri ile yaşayan bir konut ve eğilimi nedeni ile konut + ticaret kullanımına sahip alanlar korunarak, konut kimliğinin büyük oranda gelecekte de devam ettirilmesi öngörülmüştür.

Yapılan sentez çalışmaları sonucu mevcut yapılaşma kararları ve çevre koşulları nedeni ile sıkışık dokuya sahip alanlara konu yaşam standartlarının düşük olduğu mahalleler ile birlikte yoğun ticaret baskısı, eski ve depreme dayanıksız yapı stoku göze çarpmaktadır. Planlama Alanında çalışma ve yaşam alanlarının iyileştirilmesi, sağlıklaştırılması, kentsel gelişmenin yönlendirilmesi, afet odaklı katılımcı planlama anlayışı benimsenmiştir.” ifadeleri yer aldı.

Kaynak: Egedesonsöz

3 Beğeni

8 yıl sonra teslim etmişlerdi… Jandarma alanının planları mecliste!

8-yil-sonra-teslim-etmislerdi-jandarma-alaninin-planlari-mecliste-1199076 (1)

Konak’taki eski Jandarma Komutanlığı’nın bulunduğu alan 8 yılın sonunda Konak Belediyesi’ne teslim edilirken bölgeye ait hazırlanan yeni imar planı meclis gündemine getirildi. Yeni plana göre alan inşa edilecek belediye hizmet binasının yüksekliği 8 kat olacak.

Konak Belediyesi, 2016 yılında Güneşli Mahallesi’nde Jandarma Alay Komutanlığı olarak kullanılan araziyi Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’ndan (TOKİ) satın almış ve taksitle yapılan ödemeler 2020’de sonlanmıştı. Ancak 18 milyonluk kamulaştırma sürecine rağmen, Jandarma Komutanlığı ancak 2023’ün son aylarında alanı tahliye etmişti.

Tahliye edilen alanla ilgili Konak Belediyesi imar planı çalışmaları başlatmış ve Başkan Nilüfer Çınar Mutlu vatandaşların taleplerini belirlemek için halk toplantısı yapmıştı.

Konak Belediyesi Etüt Proje Müdürlüğü tarafından hazırlanan bölgenin yeni imar planı Konak Meclisi’ne gönderildi. Hazırlanan imar planına göre yeni inşa edilecek belediye hizmet binası 8 kata çıkabilecek.

Planla ilgili gündem maddesi şu şekilde:

Mülkiyeti Belediyemize ait Güneşli Mahallesi, 6907 ada 1 parsele ilişkin yürürlükte bulunan 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planında “Belediye Hizmet Alanı (Pazar Alanı + İdari + Sosyal + Kültürel Tesis + Çok Amaçlı Salon + Otopark)” kullanım kararlarının bulunduğu alanda yüksekliğin İzmir 1. İdare Mahkemesi’nin 14.09.2023 tarih, 2021/2038 Esas, 2023/2003 sayılı kararında belirtilen hususlar dikkate alınarak “Yençok:8 Kat” belirlenmesine yönelik 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı hk. (Etüd Proje Md.)

Kaynak: Egedesonsöz

3 Beğeni

Yıkılacağı gündeme gelmişti… Kaderi belli oldu!

yikilacagi-gundeme-gelmisti-kaderi-belli-oldu-1199080

İzmir’de Bayraklı Şehir Hastanesi’nin yapılması sonrası tartışmalara neden olan ve yıkılıp yeniden yapılmayacağı iddia edilen Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin kaderi belli oldu. Yeni imar planı Konak Belediyesi Meclisi’nden geçti.

İzmir’de Bayraklı Şehir Hastanesi’nin yapılması sonrası tartışmalara neden olan ve yıkılıp yeniden yapılmayacağı iddia edilen Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi için kritik bir gelişme yaşandı.

İzmir Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı tarafından hazırlanan imar planları Konak Belediye Meclisi’nin İmar Komisyonu’ndan geçti. Komisyon üyeleri Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi için 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliği talebini oy birliği ile kabul etti.

Komisyon raporu 2 Eylül 2024 tarihinde toplanacak olan Konak Belediyesi Meclis birleşiminde meclis üyelerinin onayına sunulacak. Planın meclis üyeleri tarafından da kabul edilmesi bekleniyor.

İlgili önergelerde şu ifadelere yer verildi;

  • İzmir Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığının 12.07.2024 tarihli ve 232252 sayılı yazısı ile Belediye Meclisimiz gündeminde 36/2024 Meclis No ile yer alan ve yeniden düzenlenerek iletilen yürürlükteki 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planında Hastane Alanı olarak belirlenen Güney Mahallesi, 3290 ada, 771 parselin yapılaşma koşulunun E=2.00, Yençok: 8 Kat olarak belirlenmesi ve 3290 ada, 745 parselin ise imar hattının düzenlenmesine yönelik 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliği talebinin oybirliği ile uygun bulunduğuna ilişkin İmar Komisyonu raporu.

Öte yandan Alsancak Nevvar Salih İşgören Hastanesi ile ilgili imar planı ise komisyonlarda bekliyor.

Kaynak: Egedesonsöz

3 Beğeni

Şimdi hastane yıkılacak mı yoksa kalacak mı? Anlamadım

2 Beğeni

Şimdilik bir yıkılma kararı yok onay süreci var şu anda.

2 Beğeni

Umalım da yılılmaz, Tepecik önemli bir hastane.

1 Beğeni