Kastamonu - Bozkurt - Çınar Ağacı

Bozkurt - Çınar Ağacı




İlçemiz Beldeğirmeni Köyünde sahil kenarında bulunan Çınar Ağacı 500 yaşından fazladır. Beyazıd Çınarı adı verilerek Anıtlar Yüksek Kuruluna tescil ettirilmiş ve koruma altına alınmıştır. Çınar ağacının yakın yerinde dinlenme yerleri bulunmaktadır. Şimdi çınar ağaçları hakkında biraz bilgi edinelim.

Ormanların vazgeçilmez ağaçlarından biri olan çınar ağaçları, geniş ve uzun boyları ile bilinmektedir. Yaprakları avuç içi büyüklüğünde ve parçalı bir şekildedir. Çınar ağaçları ormanlarda bulunmanın yanı sıra, dere ve nehir kenarlarında da sıklıkla görülen ağaçlardır. Dikildiği andan itibaren kısa zamanda gelişme gösterir ve uzun süre yaşamaya devam ederler. Yeryüzünde pek çok türü bulunsa da, ülkemizde tek tür çınar ağaçları yetişmektedir.

Çınargiller (Platanaceae) familyasından, kalın gövdesi ve uzun boyu ile ulu ağaç sınıfına giren çınar ağacı, parlak yaprakları ile oldukça gösterişli ağaçlardan biridir. Bu özelliği ile süs ağacı olarak tercih edilip, pek çok park ve bahçe süslemesinde kullanılmaktadır. Küçük bir tohumla ekilen çınar ağacı, büyüdüğünde son derece heybetli bir ağaç görünümüne kavuşmaktadır. Osmanlılar döneminde cami avlusu ve meydanlarda en çok rastlanması mümkün olan ağaçlardan biriydi. İhtişamlı görünüşü asırlık ömrü ile pek çok sanat dalına konu olmuştur.

Yaklaşık 1000 yıl yaşama süresine sahip olan çınar ağaçlarının en önemi özelliklerinden biri, kuşkusuz upuzun boylarıdır. Ülkemizde en çok rastlanılan Doğu Çınarı türü, kendine has güzel görüntüsü ve heybeti ile diğer ağaçlardan pek çok yanı ile ayrılmaktadır. Nemli hava ve toprağı sevdiklerinden dolayı genellikle dere ve nehir kenarlarında verimli yetişirler. Yıllar geçtikçe gövdesinin içi boşalmaya başlayan çınar ağacı, bu şekilde ayakta durmaya devam eder. Mobilya ve tıp alanına birçok katkı sağlayan çınar ağacı, aynı zamanda iyi bir yakacak görevi görmektedir. Çok fazla narin yapıda olmamakla birlikte toz ve kirin olduğu yerlerde rahatlıkla büyümeye devam ederler. Çınar ağacının yaprakları da oldukça geniş ve parlak görünüşleri ile birçok hastalığın şifası olmaktadır.

Çınar ağacı kendi içinde birçok alt türü bulundurmaktadır. Bunlardan birkaçı şu şekildedir;

  • Doğu çınarı
  • Batı çınarı
  • Arizona çınarı
  • California çınarı
  • Kerr çınarı
  • Meksika çınarı
  • Londra çınarı
  • Rzedowski çınarı

Kaynak

1 Beğeni