Khmer İmparatorluğu, Kamboçya

Khmer İmparatorluğu, Kamboçya

İklim değişikliği nedeniyle yok olan medeniyetler listemize Khmer İmparatorluğu ile başlıyoruz. Bugün, Kamboçya’daki [Angkor Wat] tapınak kompleksinin kalıntıları her yıl 2 milyondan fazla ziyaretçi ağırlıyor. 12. yüzyılın başlarında inşa edilen bu tapınak, Khmer İmparatorluğu’nun dini başkenti olarak hizmet vermiştir.

Khmer İmparatorluğu’nun 1431’de komşu Ayutthaya İmparatorluğu (günümüz Tayland’ı) tarafından başkentinin yağmalanması sonucu çöktüğü düşünülüyordu. Ancak Sidney Üniversitesi’ndeki Greater Angkor Projesi’nde çalışan bilim insanları, iklim değişikliğinin asıl neden olabileceğine inanıyor.

Angkor, İmparatorluğun diğer bölgeleri gibi, 1 milyon nüfusa su sağlamak için kanallar ve rezervuarlarla desteklenen bir “hidrolik şehir”di. 1300’lerde başlayan Küçük Buzul Çağı ile birlikte küresel sıcaklıklar düşmeye başladı ve bu durum 1800’lere kadar sürdü. Ağaç halkalarından elde edilen veriler, Angkor’un su altyapısının aşırı musonlar yüzünden tıkanmaya başladığını gösteriyor. Şehirdeki nüfus azalınca sulama sistemini onarmak imkansız hale geldi.

Bu durum mahsul kıtlığına ve su sıkıntısına yol açtı, bu da toplumda huzursuzluk yarattı. Halk Budizm’e yöneldi, prensler arasında iktidar mücadelesi başladı ve Ayutthaya İmparatorluğu bu zayıflığı fırsat bilerek şehri işgal etti. 1431’de gerçekleşen bu yağma, Angkor’un sonunu getirdi.

5 Beğeni