Kırklareli-Babaeski

BABAESKİ





Bugün Kırklareli’nin ilçesi durumunda olan Babaeski; Bizanslılar döneminde Bulgarophygon adıyla bilinmekteydi.

Babaeski’ye Yunanlilar Bulgaros, Bulgarlar Phygon, Osmanlilar ise Babay-i Atik adini vermislerdir.

Babaeski’nin, tarih önceki dönemlerle ilgili yapilan arastirmalar yetersizdir. 1936 yilinda Arif Müfid Mansel tarafindan Alpullu höyüğünde yapilan arastirmalarda kerpiç kalintilari, ilk tunç çağına ait tek renkli çanak ve çömlekler bulunmuştur. Bunlarin bir bölüü geometrik benekli olup, ayni dönemde Ege ve Balkan kültüründe de vardir. Macaristan’daki benzerleri “Toce” kültürü adıyla bilinmektedir.

Yöre’nin yerli halki, Traklar’dir. 1980 yılında Mehmet Özdoğan tarafindan, Kırklareli-Babaeski yolu üzerinde ki Tilki Burnu höyüğünde yapılan araştirmada, son kalkolitik dönem keremikleri ile Yunan ve Roma dönemlerine ait yapı kalıntıları bulunmuştur.

Roma döneminde, tarihsel yollarin Babaeski’den geçmesi burayi önemli bir merkez yapmıştır. Babaeski, Bizans döneminde de bu önemini korumuştur. Bizans imparatoru l.Anastasios’un (491-518) yaptırdığı Marmara’dan Karadeniz’e uzanan büyük liman suru, kentin yakınından geçmekte idi. l.Justinianos (527-535) tarafından onarılmış olan surdan günümüze eser kalmamıştır.

Babaeski,Vlll, ve Xlll. Yüzyillarda Bizans imparatorluğu’nun Thrake bölgesinde bir istihkam ve piskoposluk merkeziydi. 812’de Bulgar Çarı Krum tarafından zaptedilen şehir, 1359’da şehzade Murat (l.Murat) tarafından Osmanlı sınırlarına katildiktan sonra, “Babay-ı Atik” adını aldı. Önce Edirne Merkez Sancaği’na bağli olan Babaeski, 1879’da Kırklareli Sancak olunca Kirklareli’ye bağlandı.

Kaynak: T.C Kırklareli Valiliği

2 Beğeni