Konya Raylı Sistemleri


Alıntı: Wikipedia


Alıntı: https://www.demiryolu.net/images/upload/konya-tramvay-haritasi.jpg

Konya tramvay hattı, Türkiye’nin Konya kentinde bulunan bir tramvay hattıdır. Nostaljik Konya tramvay hattı, 15 Nisan 1992’de açılmıştır. Sistem 41,1 km uzunluktadır ve toplam iki hat 44 istasyona sahiptir.

Hat 1: Alaaddin Selçuk Üniversitesi Tramvay Durakları

  1. T1 Kampüs Tramvay Hareket Merkezi I&II
  2. T2 Kayalar Cami Durağı
  3. T3 Bosna Hersek Durağı
  4. T4 Buzlukbaşı Köprüsü Durağı
  5. T5 Fırat Caddesi Durağı
  6. T6 Piri Reis Durağı
  7. T7 Sancak Durağı
  8. T8 Japon Parkı Tramvay Durağı
  9. T9 Yazır Durağı
  10. T10 MTA Durağı
  11. T11 Elmalı Hamdi Durağı
  12. T12 MEDAŞ Durağı
  13. T13 Otogar Tramvay Hareket Merkezi
  14. T14 Otogar Durağı
  15. T15 Erenkaya Cad. Durağı
  16. T16 Binkonutlar Durağı
  17. T17 Eyüp Sultan Durağı
  18. T18 Birinci Organize Sanayi Durağı
  19. T19 Teknik Lise Durağı
  20. T20 Sakarya Tramvay Durağı
  21. T21 Şehitler Cami Tramvay Durağı
  22. T22Aydınlık Evler Tramvay Durağı
  23. T23 Tramvay Durağı
  24. T24 Eski Sanayi Tramvay Durağı
  25. T25 Kunduracılar Tramvay Durağı
  26. T26 Kule Tramvay Durağı
  27. T27 Nalçacı Tramvay Durağı
  28. T28 Belediye Tramvay Durağı
  29. T29 Kültürpark Tramvay Durağı
  30. T30 Zafer Tramvay Durağı
  31. T31 Alaaddin Tramvay Durağı
  32. T32 Tıp Fakültesi Tramvay Durağı
  33. T33 Hukuk Fakültesi Tramvay Durağı
  34. T34 Fen Edebiyat Fakültesi Tramvay Durağı
  35. T35 Mühendislik Fakültesi Tramvay Durağı

Hat 2: Adliye Alaaddin Tramvay Durakları

  1. Zafer Tramvay Durağı
  2. Alaaddin Tramvay Durağı
  3. Hükümet Tramvay Durağı
  4. Mevlana Tramvay Durağı
  5. Mevlana Kültür Merkezi Tramvay Durağı
  6. Fetih Caddesi Tramvay Durağı
  7. Spor ve Kongre Merkezi Tramvay Durağı
  8. Karşehir Caddesi Tramvay Durağı
  9. Adliye Tramvay Durağı

Kaynak:
https://www.demiryolu.net/demiryolu-haritalari/tramvay-haritalari/turkiye-konya-tramvay-hatlari-ve-guzergah-haritasi.html

3 Beğeni

Konya rayli sistemine yeni tramvay hatları hafif raylı sistemleri 1 metro ve yapımı devam eden 1 banliyo hattı ekleniyor. Uzunluğu 100km gecen bir ağa sahip olacak

3 Beğeni

12 eylül 1994 yilina ait konyanin raylı sistem mecrasına nekadar erken atıldıgını gösteren nostaljik bir video

3 Beğeni

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, İstanbul ve Konya’da iki raylı sistem projesini üstlendi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İstanbul ve Konya’daki iki raylı sistem projesinin yapımının Bakanlıkça üstlenildiğini bildirdi.

06.04.2024 - Ankara

Uraloğlu, bugün Resmi Gazete’de yayımlanan "Şehir İçi Raylı Ulaşım Sistemleri, Metrolar ve Bunlarla İlgili Tesislerin Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığınca Üstlenilmesi, Devralınması ve Tamamlanmasını Müteakip Devri ile İlgili Şartların Belirlenmesine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılması Hakkında Cumhurbaşkanı Kararı"na ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Türkiye’deki bütün şehirleri raylı sistemlerle donatmaya devam ettiklerini belirten Uraloğlu, “İstanbul’da Bosna Bulvarı-Bahçelievler-Kazım Karabekir Raylı Sistem Hattı ile Konya’da Şehir Hastanesi-Stadyum 2. Etap Tramvay Hattı’nın yapımı Bakanlıkça üstlenildi.” ifadesini kullandı.

Uraloğlu, Altunizade-Çamlıca Camii - Bosna Bulvarı Metro Hattı’nın İstanbul’un yoğun yerleşim yerleri olan Kazımkarabekir ve Bahçelievler semtlerine uzatılmasını kapsayan projeyi Bakanlık olarak devraldıklarını aktararak, İstanbullu vatandaşları bekletme lüksleri olmadığını bildirdi.

Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan tramvay hattının devamı olacak 10 kilometrelik Şehir Hastanesi-Stadyum 2. Etap Tramvay Projesi’ni de Bakanlık olarak yapacaklarını bildirdi.

Anadolu Ajansı

3 Beğeni

“Konya Şehir Hastanesi-Stadyum 2. Etap Tramvay Hattı’nı Yapacağız”

Bakan Uraloğlu, Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından ihalesi yapılan Konya stadyum- şehir hastanesi 1. Etap tramvay hattı ile birlikte Barış Caddesi Tramvay Hattı’nın da belediye tarafından yapıldığını hatırlattı. Söz konusu hatların entegrasyonunu sağlayacak olan Konya Şehir Hastanesi-Stadyum 2. Etap Tramvay Hattı’nın ise Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na devredildiğini bildiren Bakan Uraloğlu, “Her zaman söylüyoruz, biz vatandaşlarımız için hizmet siyaseti yapıyoruz, şantiyelerden çıkmıyoruz. Tek amacımız var; vatandaşımızın ayağına taş değmesin. Bu nedenle Konya Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı tramvay hatlarının entegrasyonunu sağlayacak bu hattı da Bakanlığımız yapacak ve Konyalı hemşerilerimizin hizmetine sunacak” dedi.

“10 İstasyondan Oluşacak”

Bakan Uraloğlu, 10 kilometre uzunluğundaki Konya Şehir Hastanesi-Stadyum 2. Etap Tramvay Hattı projesinin Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından da hazırlandığını belirterek, bu sayede Bakanlık yatırım programına alınması için gerekli çalışmaları hızla başlatabildiklerini söyledi. Hattın yatırım programına alınmasından sonra öncelikli olarak ihalesinin hemen yapılacağını bildiren Bakan Uraloğlu, “Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan Tramvay Hattı’nın devamı olacak Konya Şehir Hastanesi-Stadyum 2. Etap Tramvay Hattı’nı da Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak tamamlamayı planlıyoruz. 10 istasyondan oluşacak bu 10 kilometrelik hattımızı 80 kilometre hıza uygun inşa edeceğiz. Projemiz yolcu hareketliliğinin yoğunluğunun olduğu Otogar ve Stadyum Bölgelerine de hizmet verecek” diye konuştu.

KAYNAK: İSTANBUL VE KONYA’YA YENİ RAYLI SİSTEM PROJELERİ - Haberler - T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı

2 Beğeni

Bu hatta. Bakanlık 10km kısmının ihalesini almis. Belediye kalan 12 km kismi kendi yapacak.

Konyaray bünyesindeki çesitlilikte artiyor

Zaten mevcut Tramvay olan raylı sisteme

BANLİYO ve HRS eklenecek

2028 e kadar bu alanda baya bir iş yapılacağa benziyor.

5 Beğeni

BAŞKAN ALTAY: “KONYARAY, TOPLU ULAŞIMIN ANA OMURGALARINDAN BİRİSİ OLACAK”

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımı sürdürülen KONYARAY Banliyö Hattı’ndaki çalışmaları inceledi. Meram Gar’dan başlayıp Kayacık Lojistik İstasyonu’na kadar olan 17,4 kilometrelik ilk etapta inşaatın kesintisiz şekilde sürdüğünü belirten Başkan Altay, “Bugüne kadar şehir merkezinin dışındaki alanda çalışmıştık, şimdi yavaş yavaş şehir merkezinde de yoğun bir şekilde çalışıyoruz. KONYARAY, Konya toplu ulaşımının ana omurgalarından birisi olacak. Özellikle organize sanayi bölgemiz ve sanayi alanlarındaki toplu ulaşım problemini çözecek” dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından şehre kazandırılacak KONYARAY Banliyö Hattı’nın ilk etabı olan Konya Gar-Kayacık Lojistik Merkezi arasındaki 17,4 kilometrelik bölümde çalışmalar yoğun şekilde sürüyor.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Demiryolu Caddesi’nde devam eden KONYARAY Banliyö Hattı çalışmalarını yerinde inceleyerek son durumu hakkında bildi aldı.

“KONYA’NIN ULAŞIM ALTYAPISINI GELİŞTİRMEK İÇİN YOĞUN ŞEKİLDE ÇALIŞIYORUZ”

Başkan Altay inceleme sonrası yaptığı açıklamada, Konya’nın ulaştırma alt yapısını geliştirmek için çok yoğun bir çaba sarf ettiklerini ifade etti. Meram Gar’dan başlayıp Kayacık Lojistik İstasyonu’na kadar olan 17,4 kilometrelik ilk etapta inşaatın kesintisiz şekilde sürdüğünü kaydeden Başkan Altay, “Bugüne kadar şehir merkezinin dışındaki alanda çalışmıştık, şimdi yavaş yavaş şehir merkezinde de yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Bir taraftan da istinat duvarlarını yıkılması, kazı alanı hafriyat yapılması ve altyapı hazırlama çalışmaları sürüyor. İnşallah en kısa sürede travers işlemlerine başlamış olacağız” diye konuştu.

“ÖZELLİKLE SANAYİ ALANLARINDAKİ TOPLU ULAŞIM SORUNU ÇÖZÜLECEK”

Banliyö hattının Konya’nın toplu ulaşımının ana omurgalarından birisi olacağını, özellikle organize sanayi bölgesindeki ve sanayi alanlarındaki toplu ulaşım problemini çözeceğini vurgulayan Başkan Altay, “Bu çalışmada Konya Büyükşehir Belediyesi, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımız ile Devlet Demir Yolları aralıksız bir şekilde çalışmalara devam ediyoruz. İnşallah 2025 yılı sonu 2026 yılı ortalarında ilk etap olan işin tamamlanması, ikinci etapta Organize Sanayi-Yaylapınar’a kadar olan hattın donatılmasıyla ilgili süreçleri de takip ediyoruz. Konya’mıza böyle güzel bir eser kazandıran Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız Abdülkadir Uraloğlu’na, Devlet Demir Yolları Genel Müdürlüğü’ne ve tüm çalışma arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Sahada çalışmaları bugün kontrol ettik, kesintisiz bir çalışma var. Bu tür çalışmalarda trafik etkileniyor ama az rahatsızlık vererek, en hızlı şekilde KONYARAY’I tamamlamaya çalışıyoruz. Hayırlı olsun” ifadelerini kullandı.

3 Beğeni

BAŞKAN ALTAY: “ŞEHİR HASTANESİ-YENİ SANAYİ SİTESİ TRAMVAY HATTININ TEMELİNİ ATIYORUZ”

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile birlikte 5 yılda Konya’ya kazandırılacak 105 kilometre yeni raylı sistem hattı arasında bulunan 11.2 kilometrelik Şehir Hastanesi-Yeni Sanayi Sitesi Raylı Sistem Hattı’nın temelini 30 Nisan Salı günü saat 11.00’de atacaklarını söyledi.

Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından şehre kazandırılacak Stadyum-Şehir Hastanesi Tramvay Hattı’nın temeli atılıyor.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, hızla gelişen ve büyüyen Konya’da trafiği rahatlatmak için köprülü kavşaklar ve alternatif caddelerin yanı sıra şehrin mevcut raylı sistem ağını genişletmek için yoğun şekilde çalıştıklarını söyledi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile birlikte 5 yılda Konya’ya 105 kilometre yeni raylı sistem hattı kazandırmak için çalıştıklarını belirten Başkan Altay, bu kapsamda Stadyum-Şehir Hastanesi Raylı Sistem Hattı’nın Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılacak ilk etabı olan Şehir Hastanesi-Yeni Sanayi Raylı Sistem Hattı’nın temelini 30 Nisan Salı günü atacaklarını söyledi.

Başkan Altay, “11.2 kilometre uzunluğu sahip olacak ve 13 istasyondan oluşacak hattımızın temelini 30 Nisan Salı günü saat 11.00’de atacağız. Stadyum-Şehir Hastanesi Raylı Sistem Hattı’nın ikinci etabı olan Yeni Sanayi-Stadyum arasındaki hattın bakanlığımıza devri bu ayın başında Resmi Gazete’de yayımlanmıştı. İnşallah ikinci etabın da yatırım programına alınmasından sonra en kısa sürede imalatlarına da başlanacak. Her konuda olduğu gibi Konya’mızın raylı sistem ağının genişlemesi konusunda yanımızda olan Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız Sayın Abdülkadir Uraloğlu’na tüm Konyalılar adına teşekkür ediyorum” dedi.

Kaynak: Konya Büyükşehir Belediyesi

2 Beğeni

BAŞKAN ALTAY: “KONYA RAYLI SİSTEMİ İÇİN TARİHİ BAŞLANGIÇ YAPIYORUZ”

Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından şehre kazandırılacak 11.2 kilometre uzunluğundaki Stadyum-Şehir Hastanesi Tramvay Hattı 1. Etabının temeli atıldı. Konya’nın raylı sistemi için tarihi bir başlangıç yaptıklarını belirten Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, önümüzdeki 5 yılda Konya’nın mevcut 27 kilometre hattına Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile birlikte 105 kilometre hat daha ilave ederek Konya’yı Anadolu’nun raylı sistem ağını en çok kullanan şehri yapmaya söz verdiklerini belirterek, temeli atılan hattın Adliye-Şehir Hastanesi kısmını Dünya Bankası’yla, Şehir Hastanesi-Yeni Sanayi etabını da öz kaynaklarla gerçekleştireceklerini; toplam 1.7 milyar TL yatırımla bu raylı sistem hattını Konya’ya kazandırmış olacaklarını ifade etti. Konya Valisi Vahdettin Özkan, Konya Büyükşehir Belediyesinin devasa projelerle insanların mutluluğa erişmesine koşar adımlarla uğraştığını ifade ederek, temeli atılan tramvay hattının hayırlı olmasını diledi.

Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından inşa edilecek Stadyum-Şehir Hastanesi Tramvay Hattı 1. Etabının temeli düzenlenen törenle atıldı.

Temel atma programında konuşan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, hep birlikte tarihi bir ana şahitlik ettiklerini, verdikleri bir sözü daha yerine getirmenin ve Konya’nın bir hayalini daha gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadıklarını ifade etti.

“KONYA RAYLI SİSTEM KULLANIMINDA ANADOLU’NUN İLK ŞEHRİ”

Trafiği çözmenin dünyada bulunmuş tek yolunun toplu ulaşım araçlarını artırmak olduğunu belirten Başkan Altay, “Konya, raylı sistem kullanımında Anadolu’nun ilk şehri. 1980’li yıllarda raylı sistem kullanmayı başarmış ve o günden bugüne kadar 27 kilometre uzunluğunda Selçuk Üniversitesi’nden başlayıp adliyeye kadar uzanan bir raylı sistem yapmayı başarmış bir şehir. Sonrasında yüksek hızlı trenle birlikte raylı sistemde yeni bir dönemi yaşadık ve bugün o konforu hep birlikte yaşıyoruz” dedi.

“YENİ HATLA İNSANLARIN SANAYİ BÖLGELERİNE RAYLI SİSTEMLE ULAŞMASINI SAĞLAMIŞ OLACAĞIZ”

31 Mart seçimlerinden önce Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığıyla birlikte Konya’nın yeni vizyonunu kamuoyuyla paylaştıklarını anımsatan Başkan Altay şöyle devam etti:

“Bu 5 yılda mevcut 27 kilometre hattımıza tam 105 kilometre hat ilave ederek Konya’yı Anadolu’nun raylı sistem ağını en çok kullanan şehri yapmak için çaba göstermeye söz vermiştik. Elhamdülillah bugün hep birlikte Adliye-Şehir Hastanesi, Şehir Hastanesi-Stadyum hattının ilk etabının temelini atmış olacağız. Bu etapla birlikte Alaaddin’den Adliye’ye gelen hattımız ilk etapta Şehir Hastanesi’ne ulaşmış ve Şehir Hastanesi’nden de 11.2 kilometre uzaklıkta yeni yaptığımız sanayi sitesine kadar ulaşmış olacak. Bu hattı Büyükşehir olarak biz yapacağız. Yeni Sanayi Sitesi’nden Aksaray yolu, Dr. Sadık Ahmet Caddesi, Halil Ürün Caddesi ve Yeni Stadyuma kadar olan 10 kilometrelik ikinci etap hattı da Sayın Cumhurbaşkanımızın onayıyla Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımıza devrettik. O hat tamamlandığında Alaaddin’den başlayıp Adliye-Şehir Hastanesi-Aslım Caddesi ve Yeni Stadyuma kadar; Konya banliyösünü, mevcut hattımızı ve ileride yapacağımız Barış Caddesi hattımızı dikine kesen yeni bir ulaşım aksı oluşacak. Özellikle Aslım Caddesi’ndeki sanayi alanlarında çok büyük bir yoğunlaşma oldu. Konya’nın tarihi dönüşümlerinden birisi olan Eski Sanayi ve Karatay Sanayi’nin bu yılsonu taşınmasıyla birlikte oradaki yoğunluk ciddi manada artmış olacak. Bu yapmış olduğumuz hatla insanların oraya toplu ulaşımla ulaşmasını sağlamış olacağız.”

YENİ HATTIN MALİYETİ 1.7 MİLYAR TL

Temeli atılan hattın Adliye-Şehir Hastanesi kısmını Dünya Bankası’yla, Şehir Hastanesi-Yeni Sanayi etabını da öz kaynaklarla gerçekleştireceklerini kaydeden Başkan Altay, toplam 1.7 milyar TL yatırımla bu raylı sistem hattını Konya’ya kazandırmış olacaklarını ifade etti.

“KONYA’NIN İLK METROSUNU İNŞA ETMEK İÇİN YOĞUN ÇABA İÇERİSİNDEYİZ”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığıyla birlikte çalışmalara kesintisiz bir şekilde çalışmaya devam ettiklerini anlatan Başkan Altay, “Özellikle Alaaddin-Konya Teknik Üniversitesi hattıyla birlikte Konya’nın ilk metrosunu inşa etmek için yoğun çaba içerisindeyiz. İnşallah en kısa sürede buna da başlayıp bir sözümüzü daha yerine getirmiş olacağız. Bununla birlikte Fetih Caddesi-Ahmet Özcan Caddesi-Çeçenistan Caddesi’nde Meram-Karatay bağlantısını sağlayacak ve yeni YHT Gar’a kadar uzanan yeni raylı sistemle ilgili çalışmalarımızı gerçekleştiriyoruz. Alaaddin-Necmettin Erbakan Üniversitesi hattının da proje çalışmalarına başlamakla ilgili bakanlığımız yazıları yazdı, bununla ilgili çalışmaları yürütüyoruz. Bu süreçte yapımına devam ettiğimiz 17,4 kilometre uzunluğunda KONYARAY Banliyö Hattı’nda da çalışmalar kesintisiz şekilde devam ediyor. İlk etapta Meram Gar’dan başlayan ve Kayacık Lojistik Merkezi’ne kadar ulaşacak hatta artık şehir içi kısmında da çalışmalarına devam ediyoruz. İnşallah 2026 yılında oranın hizmete açılmasıyla ilgili bir çaba içindeyiz” ifadelerini kullandı.

“1 YIL İÇİNDE 28.1 KİLOMETRE HATTIN İNŞASINA BAŞLAYACAĞIZ”

16,1 kilometrelik Fırat Caddesi-Beyhekim Hastanesi-Barış Caddesi hattıyla ilgili sürecin de hızla devam ettiğini dile getiren Başkan Altay şu değerlendirmede bulundu:

“Böylece 1986 yılında başlayan, bugüne kadar yapılmış olan 27 kilometre raylı sistem hattına sadece Büyükşehir Belediyesi olarak 1 yıl içerisinde 28.1 kilometre hattın inşasına başlamış olacağız. Böylece yüzde yüz bir artış ortaya çıkacak. Ayrıca inşaatı devam eden banliyö hattını da eklediğimizde neredeyse şu an itibariyle Konya’nın mevcut raylı sistemini iki katına çıkarmış oluyoruz. Ulaştırma Bakanlığımızla birlikte yapacağımız 77 kilometreyi de ilave ettiğimizde mevcut hattımıza 4 kat ilave ederek Konya’yı eşsiz bir raylı sisteme kavuşturmuş olacağız.”

BÜYÜKŞEHİRLER İÇİNDE EN UCUZ TOPLU ULAŞIM HİZMETİ KONYA’DA

Konya Büyükşehir Belediyesi olarak vatandaşların toplu ulaşımda konforunu artırmak üzere çalıştıklarını da aktaran Başkan Altay, 1.3 milyar lira bedelle 180 yeni otobüsü Konya’ya kazandırdıklarını, her yıl 50 yeni otobüs daha alarak otobüs filolarını yenilemeye de devam edeceklerini söyledi. Ayrıca Konya’nın tüm Büyükşehirler içerisinde en ucuz toplu ulaşım hizmeti sunan şehir olarak öne çıktığını, öğrenci biletinin 4, sivil biletin de 8.5 lira olduğunu hatırlatan Başkan Altay, neredeyse muadillerinin 3’te 1’i oranında toplu ulaşım hizmeti sunduklarını kaydetti.

“YENİ 5 YILLIK HİZMET DÖNEMİMİZE BÖYLE HAYIRLI BİR İŞLE BAŞLAMANIN MUTLULUĞUNU YAŞIYORUZ”

Konya’nın raylı sistemi için tarihi bir başlangıç yaptıklarının altını çizen Başkan Altay, “İnşallah bu önümüzdeki 5 yıl boyunca Konya tarihine geçecek toplamda 105 kilometrelik raylı sistem hatlarını yaparak Konya’mızın mevcut 27 kilometre raylı sistem hattına 4 kat daha ilave ederek Konya’yı Anadolu’nun toplu ulaşımda en önde şehri yapma gayretinin başlangıcını birlikte gerçekleştiriyoruz. Konya’ya verdiği kıymet ve önemden dolayı Sayın Cumhurbaşkanımıza, Konya’mızın raylı sisteminin yeni dönemde yeni vizyonla ortaya çıkması adına gösterdiği gayret dolayısıyla Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız Abdülkadir Uraloğlu beye teşekkür ediyorum. Ayrıca Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demir Yolları’na ve Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü’ne (AYGM) teşekkür ediyorum. Bu hattın yapımında emeği geçen çalışma arkadaşlarıma kolaylıklar diliyorum. İnşallah bir an önce tamamlayarak vatandaşlarımızın hizmetine sunmayı arzu ediyoruz. Konya’mıza hayırlı olsun. Yeni 5 yıllık hizmet dönemimize böyle hayırlı bir işle başlamanın mutluluğunu ve gururunu yaşıyoruz” açıklamalarında bulundu.

“BU PROJE GERÇEKTEN ÇOK BÜYÜK BİR PROJE”

Konya Valisi Vahdettin Özkan ise, Büyükşehir Belediyesi’nin her alanda özveriyle çalıştığını belirterek, “Büyükşehir Belediyemiz, diğer bütün sosyal hizmetlerde, ekonomik hizmetlerde olduğu gibi ulaşım altyapısını da bu devasa projelerle hep insanlarımızın mutluluğa erişmesine koşar adımlarla uğraşmaktadır. Bu faaliyetlerin artarak devamı yönünde temennilerimi ifade etmek istiyorum. İnşallah şehrimiz, mutlu bireylerin yaşadığı, kırsal anlamda oluğu gibi şehir merkezinde de yaşam kalitesini artıran, bu hizmetlerin daha da artarak devam ettiği ve bu yönden de belediyelerimizin hem sizden almış olduğu teveccüh hem de kurumsal kapasitesini geliştirerek bu nitelikli projeleriyle her gün biraz daha bu hizmetleri artırmaktadır. Büyükşehir Belediyemiz başta olmak üzere, çalışma ekibine, katkı sunan ilgili bakanlıklarımıza teşekkür ederiz. Bu proje gerçekten çok büyük bir proje. Şehrimize ve insanlarımıza çok önemli hizmetler sunan bir proje. Hayırlı, uğurlu olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından 11.2 kilometre uzunluğundaki Stadyum-Şehir Hastanesi Raylı Sistem Hattı’nın 1. Etabı olan Şehir Hastanesi-Yeni Sanayi Sitesi Tramvay Hattı’nın temeli dualarla atıldı.

Kaynak: Konya Büyükşehir Belediyesi

3 Beğeni

BAŞKAN ALTAY: “KONYA İÇİN BU TARİHİ ADIMI ATMANIN MUTLULUĞUNU YAŞIYORUZ”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilecek Konya Raylı Sistem Projeleri kapsamında yer alan Konya Şehir Hastanesi-Stadyum Tramvay Hattı’nın 2. etabı için devir protokolü imzalandı. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, 27 kilometre raylı sistem hattı bulunan Konya’da raylı hatların bakanlıkla birlikte 105 kilometreye çıkarılmasıyla ilgili çalışma yaptıklarını belirterek, “Şehir Hastanesi-Stadyum Hattı’nın 11.2 kilometrelik birinci etabının temelini Büyükşehir Belediyesi olarak yerel seçimden hemen sonra atmıştık. Bugün protokolünü yapacağımız ikinci etapta ise; Yeni Sanayi Sitesi’nden Stadyuma kadar olan hattı bakanlığımız yapacak. Tamamlandığında Yeni Stadyum’dan başlayarak Şehir Hastanesi’ne kadar 21.1 kilometrelik yeni raylı sistem hattına kavuşmuş olacağız” dedi. Dünya Çevre Haftası’nda iklim değişikliğinin etkilerinin ağır şekilde yaşandığı bugünlerde raylı sistem hatlarını geliştirerek karbon emisyonunun azaltılması konusunda önemli bir adım attıklarını vurgulayan Başkan Altay, “Konya için bu tarihi adımı atmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız Sayın Abdülkadir Uraloğlu’na, Sayın genel müdürümüze ve ekibine teşekkür ederim” diye konuştu. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürü Yalçın Eyigün, “Konya Büyükşehir’in ‘taşın altına elini sokan’ anlayışı bu projeleri inşallah en hızlı şekilde onların da yardımıyla, desteğiyle gerçekleştireceğimizi gösteriyor. Bu projenin de inşallah en kısa zamanda ihale aşamasına geçeceğiz” dedi. Yerel seçimlerden sonra her belediyenin yeni dönemin planlamaları için bir nefes aldığını ama Konya Büyükşehir Belediyesi’nin seçimden bir gün sonra “Ne yapıyoruz?” diye kendilerini aradığını kaydeden Genel Müdür Eyigün, “Birçok belediye ile iş birliğimiz var. Hangi şehir olursa olsun raylı sistemlerin doğru gerçekleşmesi için yardımcı olmaya çalışıyoruz ama Konya Büyükşehir Belediye Başkanımızın ve ekibinin bir ayakları Ankara’da diyebilirim. Konya bir gün projeyi gönderir öbür gün de onaylandı mı diye takibini yapar. Doğrusu bu bizi hem memnun ediyor hem de motive ediyor” ifadelerini kullandı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından devralınan Konya Şehir Hastanesi-Stadyum Tramvay Hattı’nın 2. Etabı için Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü (AGYM) ile Konya Büyükşehir Belediyesi arasında devir protokolü imzalandı.

Büyükşehir Taş Bina’da düzenlenen Şehir Hastanesi Tramvay Hattı 2. Etap Devir Protokolü İmza Töreni’nde konuşan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, seçimden önce kamuoyuyla paylaştıkları mutabakatın bugün imzasını gerçekleştirdiklerini ifade etti.

MEVCUT 27 KİLOMETRELİK RAYLI SİSTEM HATTI BİR ADIM ÖTEYE GÖTÜRÜLÜYOR

Konya’da raylı sistem konusunun en önemli gündem maddelerinden birisi olduğunu kaydeden Başkan Altay, “Konya bugüne kadar 27 kilometre raylı sistem yapmayı başarabilmiş Anadolu’daki en güçlü şehirlerden birisi. Şimdi bunu bir adım öteye götürerek bakanlığımızla birlikte, bunun 105 kilometreye çıkarılmasıyla ilgili çalışmaları paylaşmıştık. Konya Büyükşehir Belediyesi olarak bunun 28.1 kilometresini biz yapacağız, bakanlığımız 77 kilometre raylı sistem hattını şehrimize kazandırmış olacak” dedi.

BÜTÜN SANAYİ ALANLARININ TAŞINMASINA YARDIMCI OLACAK

Konya toplu ulaşımının yeni hatlarından olan Şehir Hastanesi-Stadyum Hattı’nın birinci etabının temelini yerel seçimden hemen sonra attıklarını anımsatan Başkan Altay konuşmasına şöyle devam etti:

“İlk etapta temelini attığımız çalışmayla, Şehir Hastanesi’nden başlayıp Aslım Caddesi’nden devam eden 11.2 kilometrelik hattın yapımını Büyükşehir olarak üstlenmiş bulunuyoruz. Bugün protokolünü yapacağımız ikinci etapta ise; Yeni Sanayi Sitesi’nden başlayarak Aslım Caddesi-Aksaray Yolu kavşağı-Dr. Sadık Ahmet Caddesi-Halil Ürün Caddesi ve Yeni Stadyuma kadar olan hattı bakanlığımız yapacak. Bu hatla birlikte Barış Caddesi’nde Büyükşehir Belediyemizin yapacağı hat, Selçuk Üniversitesi hattı, KONYARAY’ı dik kesen ve Eski Sanayi ve Karatay Sanayi’yi taşımamızla oluşacak yeni sanayi alanı ve Aslım Caddesi’ndeki bütün sanayi alanlarının taşınmasına yardımcı olacak bir toplu taşıma hattını ortaya koymuş olacağız. Devredeceğimiz ikinci etap hattın uzunluğu 10 kilometre. İnşallah tamamlandığında Yeni Stadyumdan başlayarak Şehir Hastanesi’ne kadar 21.1 kilometrelik yeni raylı sistem hattına kavuşmuş olacağız.”

“HZ. MEVLANA’NIN ŞEHRİNE HİZMET ETMEK HERKESE NASİP OLMAZ”

Katkılarından dolayı Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürü Yalçın Eyigün’e teşekkür eden Başkan Altay, “İnşallah bugün protokolünü yapacağımız hatla birlikte Ahmet Özcan Caddesi-Fetih Caddesi’nden başlayan hattın Yeni Gar’a kadar uzanacak bir şekilde büyütülmesi, Alaaddin-Selçuk Üniversitesi hattının Alaaddin-Konya Teknik Üniversitesi hattına kadar tamamen yer altından metro standardında hafif raylı sistem olarak yapılması ve yine Alaaddin’den-Necmettin Erbakan Üniversitesi Kampüsü’ne kadar bir bütün olarak ortaya konmasında kendisinin ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız Sayın Abdülkadir Uraloğlu beyin çok büyük desteklerini gördük. Konyalılar Konya’ya hizmet edeni asla unutmaz. Hz. Mevlana’nın şehrine hizmet etmek herkese nasip olmaz. İnşallah bu imzasını atacağımız Şehir Hastanesi-Stadyum ikinci etap hattıyla birlikte çalışmalarımıza da başlamış olacağız. Birlikte çalışma kültürü açısından önemli bir iş. Konya’nın temel sorununu çözeceğimiz bir işi gerçekleştirmiş oluyoruz” diye konuştu.

“KONYA İÇİN BU TARİHİ ADIMI ATMANIN MUTLULUĞUNU YAŞIYORUZ”

Dünya Çevre Haftası’nda iklim değişikliğinin etkilerinin ağır şekilde yaşandığı bugünlerde raylı sistem hatlarını geliştirerek karbon emisyonunun azaltılması konusunda önemli bir adım attıklarını vurgulayan Başkan Altay, “Şehrimize hayırlı olmasını temenni ediyorum. İnşallah bundan sonra il başkanımız, milletvekillerimizle birlikte bakanlık düzeyinde süreci takip ederek Sayın Genel Müdürümüzün ve ekibinin desteğiyle bu hattın yapımına bir an önce başlayarak şehrimizin ulaşım altyapısına yeni bir soluk kazandırmayı planlıyoruz. Konya için bu tarihi adımı atmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Hayırlı, uğurlu olsun” ifadelerini kullandı.

AKARYAKIT KULLANMAYAN TOPLU TAŞIMANIN ÖNEMİNE DİKKAT ÇEKTİ

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürü Yalçın Eyigün ise, şehir içi raylı sistemlerin günümüzde büyükşehirler için büyük önem taşıdığını belirterek konuşmasına başladı. Toplu taşımada çevreci uygulamaların önemine dikkati çeken Eyigün, “Şehirler, 150 yıl önce bu ihtiyacı göstermiyordu ama büyüyen şehirler, artan ulaşım ihtiyaçları, kompleksleşen fiziki ortam, lojistik ihtiyaçları, eğitim, sağlık, turizm… Tüm bunları topladığımızda milyonlara günlük yolculuk talebi doğuyor. Bir şehrin nüfusunun çok daha üzerinde. Dolayısıyla çevreci, tasarruflu, enerji verimliliğine uygun, yeşili koruyan, akaryakıt kullanmayan toplu taşıma bu işte tek çözüm olarak gözüküyor” dedi.

“KONYA’NIN BİR FARKI VAR”

Eyigün, nüfusla doğru orantılı olarak raylı sistemlere duyulan ihtiyacın da arttığını belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Türkiye’de toplam 900 kilometre kadar büyükşehirlerde raylı sistem uzunluğu var. Yarısına yakınını Bakanlığımız gerçekleştirdi. Bu gerçekleşmeleri yaparken 2011 yılında önemli bir farkı belirtmek lazım. Normalde belediye kanununa göre ya da büyükşehir belediyeleri kanununa göre raylı sistem ya da ulaşım altyapılarını gerçekleştirmek belediye bütçesiyle belediyelerin görevi. Büyüyen şehirler, metroların büyük maliyetlerine bakıldığında 2011’de Cumhurbaşkanımızın talimatıyla yeni bir kanun çıktı. Bu genel bütçenin büyükşehirlere katkısı olarak ifade edebileceğimiz bir kanun. Bu çerçevede Konya’mızın da raylı sistemlerini gerçekleştirmede başkaca şehirlerde olduğu gibi aramızda bir iş birliği oluştu. Ama Konya’nın bir farkı var. Mesela yerel seçimler olduktan sonra her belediye herhalde yeni dönemin planlamaları için bir nefes alır. Konya Büyükşehir Belediyesi seçimden bir gün sonra ‘Ne yapıyoruz?’ diye bizi aradı. Birçok belediye ile iş birliğimiz var. Hangi şehir olursa olsun raylı sistemlerin doğru gerçekleşmesi için yardımcı olmaya çalışıyoruz ama Konya Büyükşehir Belediye Başkanımızın, başta olmak üzere genel sekreteriyle, yardımcıları ve daire başkanlarıyla bir ayakları Ankara’da diyebilirim. Büyükşehir Belediye Başkanımızın bu kadar projelerle ilgilenmesi bizim ekibi de doğrusu motive ediyor. Konya’nın işi denilince; Konya bir gün projeyi gönderir öbür gün de onaylandı mı diye takibini yapar. Doğrusu bu bizi hem memnun ediyor hem de motive ediyor.”

“KONYA BÜYÜKŞEHİR’İ HATAY’DA YAKINDAN TANIDIK”

Konya Büyükşehir Belediyesi’nin yaşanan deprem dolayısıyla Hatay’da gerçekleştirdiği çalışmalara değinen Eyigün, “Biz Konya Büyükşehir’i ekibimiz olarak Hatay’da yakında tanıdık. Biz de Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü olarak Hatay’da deprem sebebiyle görev yaptık. Gördüğümüz en önemli işler yapan kamu kuruluşu Konya Büyükşehir Belediyesi idi. Burada bir şahitliğimiz var, ellerine sağlık diyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

“KONYA’DA ÇOK SAĞLIKLI BİR SONUCA ULAŞTIĞIMIZI DÜŞÜNÜYORUM”

Konya’nın ulaşım ağına uzun vadede en iyi hizmeti verecek proje için detaylı görüşmeler gerçekleştirdiklerini aktaran Eyigün, “Biz bugün Konya’da orta ve uzun vadede neler yapmalıyız bunları çözümledik. Kim yaparsa yapsın, ne zaman yapılırsa yapılsın Konya’nın ulaşım ağının doğru çözümlendiğine ben kaniyim. Necmettin Erbakan Üniversitesi’ni nasıl bağlarız? Selçuk Üniversitesi’nin merkezle bağlantısında farklı bir format yapacağız. Fetih Caddesi’ndeki tramvay nerede başlamalı, nerede bitmeli? Stadyum mutlak suretle hastane ile birleşmeli biçimindeki görüşlerimizi, çalışmalarımızı buraya getirmek kısa bir zamanda olmadı. Biz bu imzayı atmaya belki de 50 oturumla gelmişizdir. Bunun da sebebi gerçekten ince eleyip sık dokuduğumuz içindir. Konya’da çok sağlıklı bir sonuca ulaştığımızı düşünüyorum. Teknik insanlar olarak içimiz rahat. Bu projeleri iş birliği içinde yapacağız. Konya Büyükşehir’in ‘taşın altına elini sokan’ anlayışı bu projeleri inşallah en hızlı şekilde onların da yardımıyla, desteğiyle gerçekleştireceğimizi gösteriyor. Ben Konya’ya böyle baktıkları için özellikle Konyalılar adına da ülkemiz adına da teşekkür ediyorum, tebrik ediyorum. Bu projenin de inşallah en kısa zamanda ihale aşamasına geçeceğiz. Hayırlara vesile olmasını, Konyalılara uzunca müddet hizmet edeceğini, yüz yıl sonra bile inşallah bugün atılan imzaların torunlarımızın torunları tarafından da kullanılarak takdirle karşılanacağını ümit ediyorum” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürü Yalçın Eyigün arasında Konya Şehir Hastanesi-Stadyum Tramvay Hattı’nın 2. Etabı Devir Protokolü imzalandı.

İKİNCİ ETAP 10 KM UZUNLUKTA OLACAK

Konya Şehir Hastanesi-Stadyum Tramvay Hattı’nın ikinci etabı olan Yeni Sanayi-Stadyum arasındaki hattın uzunluğu 10 kilometre olacak ve hat 10 istasyondan oluşacak.

Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından yaklaşık bir ay önce yapımına başlanan Stadyum-Şehir Hastanesi Raylı Sistem Hattı’nın ilk etabı olan Şehir Hastanesi-Yeni Sanayi Tramvay Hattı da Adliye uzatma hattı dâhil 11.2 kilometre uzunluğa ve 13 istasyona sahip olacak.


Kaynak: Konya Büyükşehir Belediyesi

4 Beğeni

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir URALOĞLU:

image

3 Beğeni

DOMATES, BİBER, PATLICAN HESABINDAN VAZGEÇİLMELİ

Patronlar Dünyası olarak günlerdir, enflasyonun ardından oluşan maliyet farklarını fiyatlarına yansıtamayan kamu müteahhitlerinin iflasın eşiğine geldiğini yazıyoruz.

Gelinen noktada iflas gerçeği ile yüz yüze gelen kamu müteahhitlerinin kısa vadede ilk beklentileri bu işlerin tasfiyesi ve yeni ihaleler açılması.

Ancak,

Gerçekçi ve kalıcı çözüm elbette kanun değişikliğinden geçiyor.

Daha önce yazmıştık tekrar anımsatalım.

2886 sayılı Devlet ihale kanunun değiştirilerek 4734 sayılı kanuna dönüştürülmesi kamu müteahhitleri için aslında sonun başlangıcı oldu.

2886 sayılı kanunda kamu müteahhitlerine, oluşan fiyat farkları inşaatın temel maddeleri, demir, çimento, beton, akaryakıt vb. maddeler baz alınarak verilirken 4734 sayılı kanunda bu hesaplama değiştirildi, TÜİK’in enflasyon hesaplamaları baz alındı.
Yani, demir, beton ve akaryakıtın yerini domates, biber, patlıcan aldı.

Bu da kamu müteahhitlerinin şu anda batma noktasına gelmelerine sebep oldu.

KONYA’DAKİ ÇARPICI ÖRNEK
Bu hatırlatmaları yaptıktan sonra şimdi tekrar Konya’ya dönelim.

Konya Metro İhalesi 2019’da ihaleye çıktı. İhaleye Kolin ve Kalyon inşaat konsorsiyumu, Cengiz İnşaat ve Chine National Machinery (CMC) ve Taşyapı inşaat konsorsiyumu katıldı.

İhaleyi, China National Machinery (CMC) ve Taşyapı konsorsiyumu tarafından 1 milyar 196 milyon 499 bin 922 euro bedel karşılığı kazandı.

İhale şartnamesine göre, ihalenin yüzde 15’i Türkiye Cumhuriyeti’nin kendi kaynaklarından, yüzde 85’i ise Türkiye Cumhuriyeti tarafından sağlanacak devlet garantisi karşılığında “yüklenici tarafından sağlanacak kredi anlaşmasından” hükmü bulunuyordu.

KREDİ BULUNAMADI
Aradan geçen 5 yıl içinde ise ihaleyi alan China National Machinery (CMC) ve Taşyapı konsorsiyumu yurtiçi ve yurtdışından bu krediyi bulamadı.

Bunun üzerine ihale iptal edildi.


DÖVİZLE ALINAN İHALELER BİLE YAPILAMAZ NOKTADA

Konya Metro ihalesinin iptal edilmesi örneğini neden verdim.

İhalenin ardından geçen 4,5-5 yıllık zamanda dünyada ve ülkemizde ekonomik şartlar değişti.

Oluşan bu ekonomik şartlarda ihaleyi kazanan konsorsiyum olarak ihaleyi kazanan firmalar ne yurtiçinden ne de yurtdışından kredi bulamamış.

Bunun da ötesi 21 B gibi “kıyak iş” olarak adlandırılan, dövizle yapılan iş de bile müteahhit firmalar bu yükün altından kalkamamış.

İş tasfiye, ihale iptal edilmiş.

Sonuç mu ?

HEM DEVLET HEM MİLLET KAYBEDECEK

Aradan geçen 5 yıldaki zaman kaybı, Türkiye’deki yatırımların ötelenmiş olması ve buranın yeni ihaleye açılması durumunda oluşacak ekonomik kayıp da cabası…

Bugün bu ihale tekrar açıldığında maliyet en az 2 katı yani 2 milyar dolara çıkacak.

Hem devlet, hem millet kaybedecek…

İşte tam da bu noktada, China National Machinery (CMC) ve Taşyapı konsorsiyumunun aldığı Konya Metro İhalesinin iptali gibi tasfiye istenen diğer işlerde de benzer sürecin işleme zorunluluğu artık gündemdir.

SONUÇ FELAKET OLABİLİR

Ancak asıl kalıcı çözüm, kanun değişikliğinin bir an önce gelmesi, domates, biber, patlıcan hesabından dönülerek gerçekçi olarak inşaat maliyetlerinde beton, akaryakıt, çimento, enerji gibi gerçekçi hesaplamalar yapılarak oluşan fiyat farkının önüne geçilmesidir.

Yoksa sonuç felakettir.

Kaynak:Patronlar Dünyası/Toygun Atilla

4 Beğeni

Konya Metrosunun ihalesi iptal oldu, yeniden yapılır mı, ben yapılacağından emin değilim, kaldı ki bu ihale 2019’da yapıldı, Konya’da şuanda zaten Konyaray+Yeni Tramvay hatları yapılacak

2 Beğeni