Mute Savaşı

.Mute Savaşı

Mute Savaşı M.S. 629 yılında Müslüman devleti ile Bizans İmparatorluğu arasında yapılmıştır. Savaş Hz. Muhammed’in (S.A.V) İslam’a davet için gönderdiği elçinin şehit edilmesi ile çıktığı bilinmektedir. 629 senesinde İslamiyet’e davet için gönderilen Haris bin Umeyr el Ezdi Gassani emiri tarafından şehit edilir. Bu olaydan sonra da Hz. Muhammed (S.A.V) kendine bir ordu kurarak ordusu ile o tarafa yönlenmiştir. Mute savaşının İslamiyet için oldukça önemli bir yeri vardır. İslam adına Arap devletleri dışında yapılmış olan ilk savaş Mute Savaşıdır ve bundan dolayı da önemlidir. Mute Savaşı Bizans ile Müslümanlar arasındaki ilk savaş olma özelliğine de sahiptir.

Mute Savaşı İslamiyet için yapılan bir savaştır ve bu savaş ile tarihte ilk kez Müslümanlar Araplar dışında bir devletile savaşa girmiştir. Bizans ile Müslümanlar arasında yapılan ilk savaş olma özelliğine sahiptir. Mute savaşı aynı zamanda Hz. Muhammed’in (S.A.V) katılmadığı ilk sefer olma özelliği de taşır. Mute Savaşı anlam olarak da İslam dininin tüm dünyaya yayılmaya başladığı bir savaş olarak kabul edilir. Mute Savaşının nedenleri ise şu şekildedir:

Hz. Muhammed’in (S.A.V) göndermiş olduğu elçilik heyetinin Bizans Devletine bağlı olan Gassani emiri tarafından pusuya düşürülmesi ve şehit edilmesi.

Şehit olayından sonra Hz. Muhammed’in (S.A.V) karşı tarafı bizzat İslam’a davet etmesi ve kabul edilmemesi.

Gassanilerin İslam dinine karşı nefret tutumları

Mute savaşının sonuçları şu şekildedir:

Müslümanlar tam bir zafer elde edemediler fakat Bizans da zafer kazanamadı. Sayıca Bizans ordusu üstün olmasına rağmen galip olamamıştır.

İslam uğruna mücadelede kutsaliyet anlaşılmıştır ve Müslümanlar tüm dünyada tanınmaya başlamıştır.

Hz. Muhammed (S.A.V) tarafından görevlendirilen komutanlar şehit edilmiştir ve ordunun komutası ilk kez Halid Bin Velid olarak seçilmiştir.

Savaşta başarı elde eden Halid Bin Velid Seyfullah’a Seyfullah unvanı verilmiştir.

Hz. Muhammed’in (S.A.V) amcaoğlu Cafer Bin Ebu Talip şehit edilmiş ve sağ ile sol kolunu kaybetmiştir. Şehit Edilen Cafer bin Ebu Talip, Cafer-i Tayyar şeklinde isimlendirilmiştir.

2 Beğeni