Samsun-Alaçam

ALAÇAM

Alaçam

Samsun Sinop istikametinde Bafra’nın neredeyse bitiminde başlayan Alaçam ilçesi Samsun’a 78 km uzaklıktadır. Yaklaşık 26.000 nüfuslu Alaçam tipik Karadeniz ikliminin hüküm sürdüğü bir kıyı kasabasıdır. Alaçam’ın tarihi M.Ö 5500 yıllarına (Orta Tunç Çağı) kadar dayanmaktadır. İlçeye bilinen ilk adı "Zelikus"u Miletliler vermiş, ve İlhanlılar döneminde İlçe 1385 yılında Alaçam adını almıştır. İlçede tarım, balıkçılık ve hayvancılık başlıca gelir kaynaklarındandır. Alaçam hem eşsiz doğası hem de bozulmamış tarihi mirasıyla görülmeye değer bir çok güzelliğe ev sahipliği yapmaktadır.

Alaçam Koyu

İlçe merkezine yakın lokasyonu, ağaçlarla çevrili kumsalı ve doğal plajıyla yaz mevsiminde halkın yoğun olarak ilgi gösterdiği Alaçam Koyu, doğa yürüyüşü yapanlar için de uygun bir ortam sağlamaktadır.

Alaçam Mübadele Müzesi

Lozan Antlaşması’na ek protokolle, Türkiye’de yaşayan Ortodoks Hıristiyan Rumlar ile Yunanistan’da yaşayan Müslüman Türklerin yer değiştirmesi karara bağlanmış ve bu “Nüfus Mübadelesi” sonucunda yaklaşık 2 milyon insan zorunlu göçe tabi tutulmuştur. O yılları yansıtan ve Türkiye’nin ilk mübadele müzesi olma unvanına sahip müze Alaçam ilçesinde bulunuyor.

Geyikkoşan Baba Türbesi ve Mesire Alanı

İlçe merkezine yaklaşık 2 km mesafede, sahil kısmında yer alan Geyikkoşan mevkii, temiz kumsalın ve korulukların bulunduğu bir alandır. Geyikkoşan Baba Türbesi de bu korulukların içerisinde yer almaktadır. Rivayete göre, Arap Ordusu Komutanı Ebu Eyüb el-Ensarî ordusu ile bu yöreden geçerken, ordu komutanlarından Geyik Baba’nın burada ölmesi üzerine halk tarafından inşa edilen türbedir. Geyikkoşan mevkiinde ayrıca geleneksel olarak “Yağlı Pehlivan Güreşleri” de düzenlenmektedir.

Kaynak: T.C Samsun Büyükşehir Belediyesi

2 Beğeni