Samsun-Bafra

Bafra

Bafra Samsun’un 51 km batısında yer almaktadır. 142.210 kişilik nüfusuyla Bafra merkez ilçelerden sonra en kalabalık ilçedir. M.Ö. 4000’li yıllara dayanan tarihiyle Bafra bir medeniyet beşiği konumundadır. İlçede yapılan İkiztepe kazısıyla M.Ö . 4300 ve M.Ö. 1700 yılları arasında 2.600 yıl hüküm süren medeniyetin izleri ortaya çıkartılmıştır. Verimli Kızılırmak Deltası üzerinde yer alan Bafra tarımın da başkenti konumundadır. İlçede yılın 4 mevsimi tarımın her türü yapılmaktadır.

Tarih,Doğa, Kültür: Bafra

Tarihi, doğası ve enfes lezzetleri Samsun ziyaretçilerini kendine hayran bırakıyor. Samsun’un her ilçesi ayrı bir güzelliği barındırıyor. Bafra ilçesi de kültürel ve doğal güzellikleri ile turizmin göz bebeği.

Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti

Kızılırmak Deltası, Türkiye’nin doğal özelliklerini koruyabilmiş en büyük sulak alanı. Büyük bataklık ve sazlık alanlardan oluşması, çok büyük bir alana sahip olması ve de barındırdığı kuş sayısı bakımından yalnızca Türkiye için değil tüm dünya ekolojisi açısından büyük öneme sahip.

Doğal Balık Gölleri ve Galeriç, Subasar Ormanları’nın güzelliğiyle büyüleneceğiniz Delta da milyonlarca farklı kuş türüne de rastlayabilirsiniz.362 farklı kuş türünün yaşadığı delta yaban hayatına da ev sahipliği yapıyor. Delta içerisinde 500’e yakın Yılkı At ve 12 bin manda bulunuyor.

Leylek Köyü, Kuş Gözlem Kuleleri Delta’nın güzelliğine güzellik katıyor. Kızılırmak Deltası ayrıca doğa meraklılarına kuş gözlemciliği, fotoğrafçılık, balıkçılık, avcılık, trekking, kampçılık, bisiklet ve kano alternatifleri sunuyor.

Çetinkaya Köprüsü

Tarihi geleneğin simgesi, Cumhuriyet tarihinin ilçedeki ilk ve büyük eserlerinden Çetinkaya Köprüsü de yer alıyor. Bir gelin alayının bu köprüden düşerek hayatını kaybetmesiyle başlayan gelenekte gelin ve damat bu köprüden geçmeden düğün salonuna gitmiyor.

Kapıkaya

Sunduğu manzarası ve doğasıyla kamp yapmak isteyenlerden doğa yürüyüşü yapmak isteyenlere bir çok kişinin ilk tercihi arasında yer alan Kapıkaya, son yıllarda düzenlenen festivalle paraşüt tutkunlarının sıklıkla tercih ettiği yerler arasında yer alıyor

Batık Minare

Doğa, tarih, yeşilin her tonu ile yeni bir turizm destinasyonu haline gelen Derbent Barajı bölgesi Safari turu yapmak isteyenlerle ve olta balıkçılarının da gözdesi. Barajda yer alan batık minare ise fotoğraf tutkunların bölgeyi tercih etmesinin en önemli nedenlerinden. Devlet Su İşleri tarafından 1984-1990 yılları arasında Kızılırmak üzerine Derbent Barajı’nın kurulmasıyla Bafra ilçesi Boğazkaya Mahallesi’ndeki 200 civarındaki yapı, sular altında kaldı. Eski yerleşim alanından su üstünde kalan tek yapı, caminin yıkılmayan minaresi oldu.

Asarkale

Samsun’un Bafra ilçesinde Helenistik Çağ’da inşa edilen Asarkale ve kaya mezarları, isminden söz ettiriyor… En çok ilgiyi ise 2 bin 300 yıllık Paflagonya dönemine ait mezarlar görüyor.

Bafra ilçe merkezine 26 kilometre uzaklıktaki Asarkale ve kaya mezarları, Helenistik Çağ’da savunma (korunma) amacıyla inşa edildi. Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerinde de tadilattan geçirilerek kullanılan alan son yıllarda kente gelen yerli ve yabancı turistlerin uğrak mekanlarından birine dönüştü.

Tütün Müzesi

Bafra’nın en önemli tarım ve kültür öğelerinden olan tütünün önemine atfen yapılan müzede tütün tarımıyla ilgili sergilenen eserlerin yanısıra müze bahçesinde tütünün yetişmesindeki tohumdan/kurutulmasına bütün aşamalar uygulamalı olarak gösteriliyor

Bafra lezzetleriyle de damakları şenlendiriyor. Coğrafi işaretli ürünler Pide, Nokul, kaymaklı lokum ve dondurma damaklarda iz bırakıyor.


KaynakT.C Samsun Valiliği

Samsun Büyükşehir Belediyesi

2 Beğeni