Samsun-Canik

Canik

Üç merkez ilçeden biri olan Canik şehrin doğu tarafında yer almaktadır. Canik 97.564 kişilik nüfusuyla şehrin en kalabalık 5. ilçesi konumundadır. Cumhuriyet tarihinde 2009 yılına kadar belde olan Canik, 2009 yılında Samsun merkezden ayrılmış ve ilçe olmuştur. İlçenin kuzeyinde Karadeniz, güneyinde Canik Dagları’nın Karadeniz’e dogru uzantısı olan tepeler, batısında Mert İrmagı ve İlkadım İlçesi, dogusunda ise Kutlukent bulunmaktadır. Klasik tarih Samsun’un MÖ 6. asırda Miletli denizci göçmenler tarafından kuruldugunu gösterir. MÖ 4. asırda Pers hakimiyetine girmiş ve MÖ 3. asrın ortalarında Pontus Krallıgı’na baglanmıştır. Pontus Kralı Büyük Mithridates Sinop ile Amissos’u kendisine idare merkezi olarak seçmiştir. Bizans döneminde Amisos Armeniak temasına (idarî bölge) dahil bulunuyordu. Şehir Türklerin burayı fethine kadar bir ticaret merkezi olarak yaşamaya devam etti.

Canik bugün alışveriş merkezleriyle, su parklarıyla il dışından gelen günübirlikçilerin yoğun ilgisini çekmektedir.

Canik, Samsun’un Devgeriş deresiyle Mert İrmağı arasında şirin bir yerleşim yeridir.Cumhuriyet tarihinde 2009 yılına kadar belde olan Canik, 2009 yılında Samsun merkezden ayrılmış ve ilçe olmuştur.

Bandırma Vapuru

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 18 silah arkadaşıyla Kurtuluş Savaşı’nı başlatmak üzere Samsun’a geldiği Bandırma Vapuru’ nun benzeri olan Bandırma Gemi Müzesi Canik’te yer alıyor.

15 Temmuz Demokrasi Müzesi

Malazgirt Zaferi’nden Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine, Adnan Menderes’in idamından 15 Temmuz hain darbe gecesine kadar son iki bin yıldaki önemli dönemler ve olayla bu müzede yansıtılıyor.

Oyuncak Müzesi

Geleneksel’, ‘fabrikasyon’, ‘yabancı’, ‘antik’ ve ‘yerli’ kategorilerinde bine yakın oyuncağın yer aldığı Türkiye’nin en büyük oyuncak müzesidir. Müzede çocuklar hayal dünyalarını genişletirken, oyuncakların tarihi serüvenini de öğrenme imkanı bulmaktadır. Sergilenen eserlerden en eskisi 18’inci yüzyıla ait bir figür ve en yenisi ise 1982 yılına ait bir barbi bebektir.

Gölalan Şelalesi

Samsun’un Canik ilçesinde bulunan Gölalan Şelalesi de son yıllarda doğa tutkunlarının akınına uğruyor. Gölalan Şelaleleri ziyaretçilerine görsel şölenin yanı sıra doğa yürüyüşü, dağcılık, piknik ve foto safari gibi pek çok imkan sunuyor. Yaklaşık 5m akan suya girip serinlemek de bölgenin sunduğu önemli fırsatlardan.


Kaynak: T.C Samsun Valiliği

Samsun Büyükşehir Belediyesi

3 Beğeni