Samsun-Çarşamba

Çarşamba

138.840 kişilik bir nüfusa sahip, Samsun’un 35 km Doğusunda yer alan, Çarşamba İlçesi Anadolu’ya Türklerin yerleşmesinde ve Anadolu’nun müslümanlaşmasında ilk merkezlerdendir. Yeşilırmak’ın iki yakasına kurulu olan ilçe M.Ö. 4000 yılına kadar uzanan tarihi ve doğal kaynaklarıyla ziyarete değer bir ilçedir. Verimli Yeşilırmak ovası üzerinde yer alan Çarşamba fındıktan karpuza kadar bir çok sebze ve meyvenin yılın 4 mevsimi üretildiği bereketli topraklara sahiptir.

Samsun İli turizm master planı çalışmasında, Çarşamba İlçesi’nin özellikle Anadolu’nun kapılarının Türklere açıldığı tarih olan M.1071 Malazgirt Zaferi sonrası işlenmelidir: Çünkü Malazgirt Zaferi’nden sonra, çok kısa denilebilecek bir zamanda, Çarşamba Bölgesi Türklerin yerleştiği, hâkimiyet kurduğu ve o günlerden günümüze eserler bıraktığı bir merkez olmuştur. Yeşilırmak’ın iki yakasına kurulu olan ilçe, doğal kaynakları ile de ziyarete değer bir yerleşim merkezidir.

Özellikle tarihi ahşap camilerin ve tarihi şahsiyetlerin türbelerinin bulunduğu mekânlar ile bunlar üzerinden üretilecek bir geziye, şehir merkezindeki bedestan, su değirmeni, Yeşilırmak üzerindeki baraj gölleri ve Karadeniz Sahilindeki kumsallar ve Kabaceviz Şelaleleri ile devam edilebilir.

Çarşamba, Karadeniz Bölgesi’nin Orta Karadeniz bölümünde bulunan Samsun iline bağlıdır. Nüfus açısından Samsun’un 4. büyük ilçesidir. Yeşilırmak’ın Çarşamba Ovası’na çıktığı yer yakınında, ırmağın iki yakasında kurulmuş olan ilçe merkezinin adıdır. Kıvratması, pidesi, kasketi ve yumurta topuk ayakkabısıyla ünlü ilçe turizm destinasyonlarıyla da isminden söz ettiriyor.

Tarihi Köprü

Çarşamba’nın sembolü ve Türkiye’nin en uzun köprüsü olan Yeşilırmak Köprüsü 1890’lardan bu yana iki yakayı birbirine bağlıyor.

Kabaceviz şelaleleri

Kabaceviz Şelaleleri Samsun`a 32 km Çarşamba’ya 16 km uzaklıkta bulunan Kabaceviz Şelaleleri bölgenin görülmeye değer turizm alanlarından biridir. Treking, dağcılık, piknik ve foto safari için yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağıdır. Yaklaşık 60 metre yüksekliğinde olan şelaleden akan suyun süzülüşü ise güzelliğe ayrı bir anlam katıyor.

Tarihi Değirmen

Kirazlıkçay Mahallesi’nde bulunan 1800’lü yıllarda 7 taşlı olarak yaptırılan 1982 yılına katar faaliyet gösteren su değirmenin bulunduğu alan aslına uygun olarak yeniden düzenlendi.Düzenleme kapsamında tarihi değirmen nostaljik olarak inşa edilirken, kafeterya ve hıdrellez alanı oluşturuldu.

Göğceli Cami(Çivisiz Cami)

Göğceli Mezarlığı içinde yer alan camii Anadolu ahşap mimarisinin en güzel örneklerinden birisidir.



Kaynak: T.C Samsun Valiliği

Samsun Büyükşehir Belediyesi

1 Beğeni