Samsun-Ladik

Ladik

Kuruluşu çok eski dönemlere uzanan Ladik, 1880 yılına kadar bucak olarak Havza ilçesinde içine alırken,1880-1925 yılları arasında Sivas Sancağının Amasya iline, bu tarihten sonra bir müddet nahiye olarak Havza ilçesine bağlanır.1929 yılında ise Samsun’a bağlı bir ilçe konumuna getirilir.

Ankara-Samsun Karayolu üzerinde, Toptepe (Doruk) sapağı ile başlayan Erzincan yolunun 12. kilometresinde bulunan Akdağ’ın etekleri üzerinde kurulmuş olan ilçe, il merkezine 80 km.uzaklıktadır.

Sahilden 950 m yükseklikte olması Ladik’i iklim ve doğal ortam yöntemleriyle diğer Samsun ilçelerinden farklı kılar.

Ladik, Kuzey Anadolu fayı boyunca oluşan Ladik ovasının kuzeyinde, Akdağ’ın eteklerinde kurulmuştur. Denizden yüksekliği 950 metredir. Doğusunda Taşova, batısında Havza, güneyinde Suluova, kuzeyinde ise Kavak ve Asarcık ilçeleri ile komşudur. 596 km² lik yüz ölçümüne sahiptir. Nüfusu 16000 civarındadır.

Ladik, 5000 yıllık tarihi, kayak merkezi, termali ve dünyada eşine ender rastlanan bir faunaya sahip gölü ile Türkiye’nin Karadeniz’e açılan kapısı olan Samsun’un mutlaka görülmesi gereken ilçelerinden biridir.

Tarihi İpek Yolu’nun kesişme noktasında olması birçok medeniyetin de burada yaşamasına vesile olmuştur. Yapılan arkeolojik kazılarla tarihi M.Ö 3000 yıllarına kadar uzandığı bilinen ilçe, 1414 yılında Canik Beyliği’nin Osmanlılara katılmasıyla birlikte Cumhuriyet dönemine kadar Sivas Sancağı’na bağlı Amasya Vilayeti sınırları içerisinde kalmıştır. Cumhuriyetle birlikte 1925 yılında Samsun’a bağlanmıştır.

Ambarköy

Yolunuz Samsun’un Ladik ilçesine düşerse görmeniz gereken yerlerden biri de Açık Hava Müzesi konseptli Ambarköy. Geçmişle gelecek arasında köprü görevi gören Ambarköy’de, buram buram tarihin kokusunu alabilirsiniz.

Çoğunluğu atıl duruma gelmiş, yakılmak veya yıkılmak üzere olan ambarların köylerden tek tek toplanmasıyla oluşan köyde; 22 buğday saklama ambarı, 4 ahşap ev, 2 sergen, 2 mısır selenderi ve 4 su kuyusu bulunuyor. Ambarköy, ahşap mimarisi açısından Osmanlı dönemi özelliklerini yansıtıyor. Aynı zamanda 300 yıllık Şeyhülislam Mehmet Efendi Ahşap Camisi de Ambarköy’ün ilgi çeken yapılardan bir tanesi.

Dünya’da başka bir örneği bulunmayan köyde; içinden akan deresi, gölü, su değirmeni, seyir kulesi, ahşap çocuk oyun parkı, ahşap ve zincirli köprüleri ve külliyesi ile doğal yaşam olduğu gibi yansıtılıyor.

Akdağ Kaya Merkezi

Ladik ilçesine 6,50 km uzaklıkta bulunan Akdağ Kayak Merkezi, her yıl yerli ve yabancı turistlere ev sahipliği yapıyor. Gecesi ve gündüzü ayrı bir güzel olan Akdağ’da birçok etkinliği bir arada bulabilirsiniz. Pist uzunluğu 1400 m, telesiyej uzunluğu 1.360 m’dir. 1500-1770 rakım aralığında kayak yapılmaktadır.

Ladik Gölü

Yeşilin ve mavinin buluştuğu en güzel yerlerden birini keşfetmeye hazır mısınız? O zaman Samsun’un Ladik ilçesinde bulunan Ladik Gölü’nü de gezi rotanıza eklemeyi unutmayın.Doğal güzelliği, etrafının ağaçlarla çevrili olması, insanı dinlendiren temiz havası ile ilçenin önemli bir mesire yeri olmuş ve yerli- yabancı birçok turistin uğrak yeri haline gelmiştir.

Ladik Saat Kulesi

Tarihin tozlu raflarından çıkmış, yeşillikler arasında yer alan, etrafında bulunan çay bahçesi ile insanların uğrak noktası haline gelmiş görülmeye değer bir diğer yapı da Tarihi Ladik Saat Kulesi’dir.II. Abdülhamid döneminde, Osmanlı toprakları içerisindeki 17 noktaya yaptırılan saat kulelerinden birisidir.



Kaynak: T.C Samsun Valiliği

Samsun Büyükşehir Belediyesi

2 Beğeni