Samsun-Terme

Terme

Terme’nin tarihte ilçe olarak yer alması; yaklaşık yetmişbeş yıl öncesine dayanmaktadır. Ancak tarihte Terme çok eski bir yerleşim yeri olarak kendini kabul ettirmiş olup bir çok efsaneyi bünyesinde barındırmaktadır. Termesus veya Termedon adı bunun en güzel delilidir. Yine Terme’yi tarihi seyri içinde incelerken Samsun, Çarşamba, Amasya ve Trabzon tarihleriyle birlikte incelemek en doğru olanıdır. Terme ilçemizin tarihi M.O. 1000 yılına kadar dayanmaktadır. İlçemizin en eski kavminin Gaşkalar olduğu sanılmaktadır. Hititler; Samsun’a kadar yayılınca Gaşkaları da yönetimleri altına aldılar. Daha sonra Firigler; Hititler’i yenerek bu bölgeye hakim olmuşlardır.

Firigler’den sonra Anadoluya, doğudan Kimmerler girdi. İskitler’in önünden çekilerek Anadolu’ya giren Kimmerler de Firigler’i yıktı. Bu kavmin kadınlardan ibaret topluluğu olan Amazonlar da Termeye gelip konakladılar. Hatta Terme suyu (Termedon) yanındaki dağların adı bazı yabancı harita ve ansiklopedilerde Amazonius Mous (Amazon Dağları)" olarak geçer.Aynı yıllarda Karadeniz kıyılarında kolonizatör olarak bulunan eski Yunanlılar da Termedon’da yalnız kadınlardan ibaret bir toplum olduğundan bahsediyor.

Sahili, tarihi yapıları, enfes lezzetleriyle Terme, ziyaretçilerini bekliyor. Türkiye’nin en önemli pirinç üretim merkezlerinden biri olma özelliğine de sahip Terme her mevsim ayrı bir güzellike karşılıyor misafilerini.

Miliç Sahili

Terme’nin Yalı Mahallesinden Akçay’a kadar uzanan Miliç’te masmavi denizin çamlarla birleştiği doğal plaj görenleri kendine hayran bırakıyor. Özellikle yaz aylarında tatilcilerin akınına uğrayan sahil sunduğu alternatiflerle de dikkat çekiyor. Bisiklet kiralama noktaları, Samsun Büyükşehir Belediyesi’ne ait karavan park, yine büyükşehir belediyesi bünyesinde ki restoran , kafe ve düğün salonu sahile gelen ziyaretçilere hizmet sunuyor. Mavi Bayrak ödüllü sahilde vatandaşlar güvenle denize girebiliyor. Çamlık alanda piknik yapabiliyor. Miliç Sahili’ni bisiklet tutkunları da uzun parkuru nedeniyle sıklıkla tercih ediyor. Doğal güzelliğiyle büyüleyen sahile, balık tutmak içinde çok sayıda kişi geliyor.

Tarihi Pazar Cami

1610’u yıllarda yapıldığı tahmin edilen Cami, Osmanlı mimarisinin özelliklerini taşıyor. Yaklaşık 2 yıl önce restore edilen tarihi cami ihtişamıyla dikkat çekiyor. Bahçe içinde tek katlı olan ahşap camiinin bitişiğinde bir türbe, dış duvarlarının güneye bakan kısmında da bir kitabe yer alıyor. Caminin hemen yanında 3,5 asırlık bir çına ağacı da bulunuyor.

Gölyazı

Karadeniz’in ve Samsun’un önemli turizm merkezlerinden birisi olan Gölyazı, gölleri, menderesleri ve yeşil alanları ile insanların ilgisini çekiyor. İnsanlara doğayla iç içe olma fırsatı sunan Gölyazı, 203 farklı kuş türüne ev sahipliği yapıyor.

Gölyazı, doğal kanallarla birbirine bağlı olan Akgöl, Simenit ve Silindir göllerini içerisinde barındırıyor. Terme’ye 20 kilometre uzaklıkta olan Simenit ve Akgöl, doğal güzelliğiyle hayran bırakıyor.

Lezzetleri

Terme’de pide, limonatalı dondurma ve daha birçok enfes lezzet misafirlerin damaklarını şenlendiriyor.


Kaynak.T.C Samsun Valiliği

Samsun Büyükşehir Belediyesi

3 Beğeni