Samsun-Yakakent

Yakakent

Yakakent 1800 yıllarında Gerze’den gelen 3 – 4 aile ile kurulmuş, 1893 – 1895 yıllarında Rus işgalinden kaçan Doğu Karadenizlilerin ve 1922 yılında Selanik’ten gelen göçmenlerin yerleşmesiyle büyümüştür. 1896 yılında muhtarlık, 1 Mart 1963 yılında Belediye Teşkilatı kurulmuştur. Aynı yıl Gümenez olan ismi, kıyı şehri anlamına gelen Yakakent olarak değiştirilmiştir. 1963 yılından sonra “Kıyı Şehri” anlamına gelen “YAKAKENT” ismini almıştır. Yakakent 09.05.1990 gün ve 20523 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 3644 sayılı 130 İlçe Kurulması hakkında kanun ile kurulmuş, ancak 1991 yılında İlçe teşkilatlanmıştır.

Yakakent Karadeniz kıyısında Sinop il sınırı arasındaki geçit noktasındadır. Samsun iline bağlı ilçenin Samsun 'a uzaklığı 84 km dir. Doğusunda Alaçam, Batısında Gerze, Güneyinde Canik Dağları, Kuzeyinde Karadeniz yer almaktadır. Kıyılar denize bazı yerlerde yatay, bazı yerlerde diktir. İlçenin 14 Km. kıyı şeridi ve 4 Km. Sahil Bandı vardır. Köylerle birlikte yüzölçümü 204 Km2.’dir. İlçe Merkezinin ortalama yüksekliği 3 m. İlçenin rakımı ortalama 690 m.’dir.

Dağlar; İlçenin güneyinde Canik Dağları bulunmakta olup; Uzunkız’da Köse Osman Tepesi 1397 m., Uzunkız - Karaaba arasında Sivri Tepe 1298 m, Mutaflı Gökyar Mahallesi Kaşbaşı Tepesi 1136 m.’dir

Akarsular; İlçenin önemli akarsuları Yakakent Çayı ve Celevit Çaylarıdır.

İlçenin 103 Km2 ormanlık sahası mevcuttur. Ormanlarımızda çoğunlukla çam, meşe, kayın, köknar ağaçları bulunmakla birlikte defne alanı olarak da zengindir.

İlçeye 7 km. uzaklıkta Samsun - Sinop karayolu üzerinde bulunan Çamgölü mevkii denizin, ormanla iç içe olduğu bir doğa harikasıdır. Çam ağaçlarının denizle kucaklaştığı bu eşsiz sahil maviyle yeşilin en güzel uyumunu yaratmıştır. Bu yöre Orman İşletme Müdürlüğü tarafından piknik yeri olarak düzenlenmiştir.

Kozköy Mahallesi mevkiinde sahil şeridi ise kumsal ve doğal plajı ile ilçeye ayrı bir güzellik katmaktadır.

Kayalıköyü mevkiindeki kunduz (Balık) gölü özellikle ilkbahar ve yaz aylarında kamp yeri olarak kullanılmaktadır.

En önemli yemek içli mantıdır. Kıymalı ve cevizli olarak yapılan mantı sarımsaklı yoğurtla yenir. Ördek ve Tavuk etinden tirit de yapılır.

Yakakent

Samsun’un Yakakent ilçesi doğal güzellikleriyle dikkat çekiyor. Turizm alanları ve enfes yemekleriyle şehrin turizmdeki en önemli ilçelerinden biri olan Yakakent, birçok güzelliği barındırıyor.

Yakakent Sahili

14 kilometre uzunluğundaki Yakakent Sahili; yeşilin ve mavinin ahengiyle yerli ve yabancı turistleri ağırlıyor. Kafeler, restoranlar ve otellerin yer adlığı sahil deniz tatili yapmak isteyenlerin uğrak yerleri arasında yer alıyor. Bisiklet turları, aile etkinlikleri, piknik ve kamp için de ideal alanlara sahip sahil ziyaretçilerine muhteşem gün batımı görseli de sunuyor.

Çam Gölü

Çamgölü mevkii denizin, ormanla iç içe olduğu bir doğa harikasıdır. Çam ağaçlarının denizle kucaklaştığı bu eşsiz sahil maviyle yeşilin en güzel uyumunu yaratmıştır.

Cevizdibi Kanyonu

Son dönemde turistler tarafından ilgi gören kanyon, suyla yeşilin ahengiyle ziyaretçilerini büyülüyor.



Kaynak: T.C Samsun Valiliği

Samsun Büyükşehir Belediyesi

2 Beğeni