Sivas - Gemerek

TARİHÇE

Eski çağlardan beri yerleşim yeri olan Gemerek, 1071’den itibaren Türkmen aşiretlerinin yerleştiği bir bölge olmuş, 1408’ de Timur’un Anadolu’dan çekilmesiyle tamamen Osmanlı topraklarına katılmıştır. Ne zaman kurulduğu kesin olarak bilinmemekle beraber, Malazgirt savaşından sonra bazı Türk aşiretleri tarafından kurulduğu, Osmanlı İmparatorluğu’nun yükselme devrinde kasaba olduğu bilinmektedir.

Kanuni Sultan Süleyman’ın Nahçıvan Seferi sırasında burada konakladığı kitabe ve mezar taşlarından anlaşılmaktadır. Ali Cevat Gemerek için ‘’TENNUS’’ kazasının nahiyesidir der. Daha önce Sivas’ın Şarkışla İlçesine bağlı bir nahiye iken, 27.02.1953 tarih ve 6068 sayılı Kanun 3 Mart 1953 tarihli Resmi Gazete’nin 5706 sayılı sahifesinde yayımlanan Kanun ile Gemerek 1953 yılında ilçe olmuştur.

COĞRAFİ KONUM

Arazi ve iklim koşulları

İlçenin en önemli suyu, İlçenin kuzeydoğu ve güney batısından geçen Kızılırmak’tır. Bu ırmağa, Sızır Kasabasından doğan Göksu Çayı Tekmen Köyü sınırlarında birleşir. Sulamada büyük faydalar sağlayan Göksu Çayı’nda elektrik enerjisi de elde edilmektedir.

Tamamen karasal iklimin tesiri altındadır. Sızır kasabasının kuzey batısı ormanlık alanlarla kaplı olup bu bölgede yaylalar mevcuttur.

Coğrafi Konumu

Gemerek İlçesi Sivas-Kayseri Karayolu ve Demiryolu üzerinde yer alır. Doğusunda Şarkışla, batısında Sarıoğlan, güneyinde Sarıoğlan ve Akkışla, kuzeyinde Çayıralan ve Akdağmadeni İlçeleri yer almaktadır. Yüzölçümü, 1.153 km2, rakım 1200 metredir.

Önemli Dağ - Tepe ve Kayalar

Kılıçdağ, Yüce, Çakmaktaşı, Öküz kayası, Hınzırı dağı, Karadağ, Kalabayır, Tilki kayası, Gökarkaç, Balkaya, Purun dibi, Seki Dede

Önemli Bağlar ve Ovalar

Acice Hocan Tılı, Ağcagil, Hasanbey deresi, Pekmezin deresi, Arabacıların bağı, Çibil yazısı, Hamzalıarkası, Yavşanlık, Altıntabak, Kaçak Dervişin bağı

Irmaklar ve Dereler

Kızılırmak, Çay, Acice, Çoraksu, Abdulla deresi, Büyükdere

Çeşmeler

Ben pınarı, Cafarlar pınarı, Maşat çeşmesi, Tekke, Hacı Fakı çeşmesi, Kasımbey’in çeşmesi, Yassıpınar, Boyacı pınar, Azer, Maşat

Kaynak : http://www.gemerek.gov.tr/