Sivas Sanayi Mektebi Müzesi

II. Abdülhamid Han zamanında dönemin valisi Reşit Âkif Paşa tarafından 1903 yılında yaptırılan mekteb binası, Sivas’taki Osmanlı’nın son dönem mimarisinin önemli temsilcileri arasında yer almaktadır. Yatılı bir şekilde eğitimin verildiği bu mektebte Marangoz, Kundura, Terzihâne ve Halı Dokumacılığı olmak üzere dört meslek bölümü yer almaktadır. II. Abdülhamid Hanın tahta çıkışının 27. Seney-i devrisinde yani 1903 yılında mektepte, Reşit Âkif Paşa tarafından Sivas Hamîdiye Sınaat ve Ziraat Sergisi adı altında ulusal bir fuar-sergi düzenlenmiştir. Tarihi binada yapılan bu sergi, Sivas’ın ilk ulusal fuarı olması açısından da ayrı bir önem teşkil etmektedir.

1932 yılında Bölge Sanat Okulu olarak Milli Eğitim Bakanlığına devredilen Sivas Hamîdiye Sanayi Mektebi, 1961 yılında yarı açık cezaevine çevrilerek farklı işleve hizmet etmiştir. Cezaevi döneminde mahkûmlar tarafından Sivas halısı üretimine devam edilmiştir. Halı atölyesi yanında ayrıca iplik üretimi, fırıncılık, kunduracılık, terzicilik ve fotoğrafçılık gibi farklı meslek bölümleri de yer alarak üretim fonksiyonu devam ettirilmiştir. Cezaevinin taşınmasına müteakip 2019 yılında yapının özgün hüviyetine dönüştürülmesi amacıyla Sivas İl Özel İdaresi tarafından yürütülen restorasyon çalışmalarına başlanmıştır.

Yaklaşık iki yılda restorasyonu, çevre düzenlemesi ve teşhir-tanzimi tamamlanan yapı, 2021 yılında resmi açılışı gerçekleştirilerek târihî kimliğine yeniden kazandırılmıştır. Yaşayan müze konseptinde düzenlenen yapıda; Sanayi Mektebi Odası, Cezaevi Odası, Sivas’a Özgü Eşya ve Eserler Salonu, Halı ve Kilim Atölyesi, Müzik Aletleri Atölyesi, Sivas Ağızlığı ve Sivas Kalemi Atölyesi, Sivas Bıçağı Atölyesi, Sivas Tarağı Atölyesi, Gümüş Atölyesi, Bakır Atölyesi, Fuaye, Konferans Salonu, Kafeterya-Restoran ve Yönetim Birimi gibi geleneksel el sanatlarına yönelik uygulama atölyeleri ile hizmet birimleri yer almaktadır. Kaynak: Sivas Valiliği

3 Beğeni