Siyer i Nebi | Peygamberin Hayatı

Hz. Muhammed (S.A.V.), 571 yılında Mekke’de doğdu. Doğmadan önce babası Abdullah vefat etti. Doğduktan kısa bir süre sonra annesi Âmine’yi de kaybetti. Dedesi Abdulmuttalip’in himayesine girdi, ancak onun da ölümünden sonra amcası Ebu Talib’in yanında kalmaya başladı. Küçük yaşlardan itibaren ticaretle ilgilenmeye başladı. Mekke’deki puta tapma geleneğine karşı çıkıyordu ve bu nedenle sık sık Hira Mağarası’na çekilerek tefekkür ediyordu.

Aile Hayatı

Hz. Muhammed, ilk eşi Hz. Hatice ile evlendi. Bu evlilikten Kasım, Abdullah, Zeyneb, Rukiyye, Ümmü Gülsüm ve Fatıma adında altı çocuğu oldu. Kasım ve Abdullah küçük yaşlarda vefat etti. Hz. Muhammed, yine bir gün Hira Mağarası’na çekildiğinde, vahiy meleği Cebrail ona ilk vahyi getirdi ve “Oku” emrini verdi. Böylece Hz. Muhammed (S.A.V.), 40 yaşında peygamberlik görevine başladı.

İlk Müslümanlar ve Mekke Dönemi

Hz. Muhammed’e ilk iman eden kişi eşi Hz. Hatice oldu. Ardından Hz. Ali, Zeyd bin Harise ve Hz. Ebu Bekir iman etti. Müslümanların sayısı arttıkça, Mekke’nin ileri gelenleri Müslümanlara çeşitli eziyetler ve boykotlar uygulamaya başladı. Bunun üzerine bir grup Müslüman Habeşistan’a hicret etti. Daha sonra Hz. Muhammed’in (S.A.V.) emriyle tüm Müslümanlar Medine’ye hicret etti.

Medine Dönemi ve İslam Devleti

Müslümanlar Medine’ye hicret ettiğinde Medine yerlileri (Ensar), onları sıcak bir şekilde karşıladı. Ensar ile Mekke’den hicret edenler (Muhacir) kardeş ilan edildi ve böylece Medine İslam Devleti kuruldu. İslam Devleti’nin kurulmasıyla, müşrikler Müslümanlara saldırmaya başladı. İlk savaş Bedir Savaşı oldu. Bedir Savaşı’nda Müslümanlar galip geldi ve Şam ticaret yolu Müslümanların eline geçti. Bedir Savaşı’ndan sonra Mekkeli müşrikler, Uhud Savaşı’nı başlattı. Uhud Savaşı’nda başlangıçta Müslümanlar galipken, okçuların yerini terk etmesiyle Müslümanlar mağlup oldu, ancak müşrikler kesin bir zafer kazanamadılar. Ardından Hendek Savaşı gerçekleşti. Mekkeliler, Müslümanlara ağır bir darbe vurmak istiyorlardı. Müslümanlar, Selman-ı Farisi’nin önerisiyle Medine’nin etrafına hendekler kazdı ve şehir savunmasına geçti. Savaş Müslümanların zaferiyle sonuçlandı.

Hudeybiye Antlaşması ve Hayber’in Fethi

628 yılında Müslümanlar hacca gitmeye karar verdiler. Mekkeliler, Müslümanları içeri almayarak Hudeybiye Antlaşması’nı imzaladılar. Bu antlaşma, Müslümanların tanındığını gösteren bir anlaşma oldu. 629 yılında Müslümanlar Hayber’i fethetti. Hayber’in fethi ile Şam ticaret yolu Müslümanların eline geçti. Hayber’in fethinden sonra Müslümanlar ilk kez Bizans ile savaştı. Mute Savaşı’nda ordular sonuç elde edemeden geri döndüler.

Mekke’nin Fethi ve Sonraki Dönem

630 yılında Mekke’nin fethi gerçekleşti. Mekke’nin fethinden sonra Arap Yarımadası hızlı bir şekilde Müslümanların kontrolü altına girdi. Müslümanlar ve putperest Arap kabileleri arasında yapılan Huneyn Savaşı’nı da başarıyla Müslümanlar kazandı. Huneyn zaferinden sonra Taif şehri kuşatıldı. Hz. Muhammed’in son seferi Tebük Seferi oldu. Hz. Muhammed (S.A.V.), son kez Müslümanlarla beraber hacca gitti ve buna Veda Haccı adı verildi. Veda Haccı’nda Müslümanlara veda niteliğinde konuşan Hz. Muhammed, 632 yılında Medine’de vefat etti. Şu anda kabri Medine’de Ravza-i Mutahhara’da bulunmaktadır.

3 Beğeni

Aslında tarih başlığı altında İslam tarihi diye ayrı bir başlık açılabilir diye düşünüyorum.

1 Beğeni