ULAŞIM ALTYAPISI GÜÇLENİYOR: “DİYARBAKIR-BİSMİL-BATMAN YOLU HİZMETE AÇILDI"
Türkiye’nin tarih, kültür ve medeniyetler beşiği olarak bilinen Anadolu’nun kadim şehri Diyarbakır’da, 5 Mart 2024 tarihinde gerçekleştirilen Diyarbakır-Bismil-Batman Yolu açılış töreniyle, bölgenin ulaşım altyapısına önemli bir katkı sağlandı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız Abdulkadir Uraloğlu ve Karayolları Genel Müdürümüz Ahmet Gülşen’in katılımıyla düzenlenen törene, Kamu Kurum ve Kuruluş yetkileri yanı sıra firma temsilcileri ve bölge halkı da katılım sağladı.
Bakanımız Uraloğlu açılış töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye’nin dört bir yanında hayata geçirilen projelerle şehirlerin ulaşım altyapısının güçlendirilmeye devam edildiğini belirtti. Karayollarının, yük ve yolcu taşımacılığında sağladığı esneklikle en dinamik ulaşım modu olduğunu vurgulayarak projelerin Türkiye’nin doğusu, batısı, kuzeyi, güneyi demeden, köyü-kasabası ya da büyükşehri fark etmeden dört bir noktasında aralıksız hayata geçirildiğini ifade etti.
Diyarbakır’ın ulaşım ve iletişim altyapısına 57 milyar 652 milyon lira yatırım yapıldı
Diyarbakır’da gerçekleştirilen yatırımların önemine değinen Bakanımız, Güneydoğu Anadolu Projesi’nin faaliyete geçmesiyle Diyarbakır’ın tarım ve sanayi alanında öncü bir rol üstlendiğini; coğrafi konumu ticaret merkezlerine kolay ulaşılabilmesi ve tarihsel dokusuyla Diyarbakır’ın turizm potansiyelinin giderek arttığını belirtti.
2002 yılından bu yana Diyarbakır’ın ulaşım ve iletişim altyapısına 57 milyar 652 milyon lira yatırım yapıldığını ifade eden Bakanımız, “44 km olan bölünmüş yol uzunluğunu 456 kilometreye, bitümlü sıcak karışım kaplamalı yol uzunluğunu ise 2 kilometreden 285 kilometreye çıkardık. Diyarbakır-Mardin Yolu, Diyarbakır-Şanlıurfa Yolu, Diyarbakır-Silvan Yolu, Kuzey Batı ve Güneybatı Çevre Yolları, Havaalanı Bağlantı Yolu, Diyarbakır-Ergani Yolu Köprü ve Köprülü Kavşakları, Diyarbakır Şehir Geçişindeki Köprülü Kavşaklar gibi önemli karayolu projelerini bitirdik. 9.852 metre uzunluğunda 97 adet köprü inşa ettik. Malabadi, Eğil, Eğil Sancak, Dicle Ongözlü, Çüngüş, Dörtulular ve Dilaver gibi tarihi köprülerinin restorasyonunu da gerçekleştirdik. Şu anda da toplam proje tutarı 15 milyar 618 milyon lira olan 12 ayrı karayolu projesine devam ediyoruz." dedi.
Diyarbakır’ın ulaşım ağı bir adım daha ileri taşındı
Diyarbakır-Bismil-Batman Yolu’nun açılışının da bölgedeki ulaşım ağının güçlendirilmesi adına büyük bir adım olduğunu söyleyen Bakanımız, 66 km uzunluğundaki Bismil-Batman güzergahının Bismil ovasından geçtiğini, günlük ortalama 11 bin aracın kullandığı yolda özellikle tarımsal faaliyetlerin yoğun olduğu dönemlerde taşıt trafiğinin önemli ölçüde artığına dikkat çekti. Ayrıca, Diyarbakır-Bismil-Batman Yolu’nun açılmasıyla yıllık 57 milyon lira tasarruf edileceğini ve çevreye zarar veren araçların karbon emisyonunun 3 bin ton azalacağını bildirdi.
Diyarbakır’da yapımı devam eden projelerin detaylarına da konuşmasında yer veren Bakanımız, Bağlar ilçesinde Deprem Konutları’nın Bağlantı ve İmar Yolları’nın altyapı çalışmalarının sürdürüldüğünü; ayrıca, 25,9 kilometrelik Diyarbakır-Şanlıurfa yoluna bağlantı sağlayacak Farklı Seviyeli Kavşak inşa çalışmalarının da Mart ayı sonuna kadar 7,3 kilometrelik kesimin bitirilmesinin hedeflendiğini ifadelerine ekledi.
Şehrin büyüyen yapısına cevap verecek yatırımlar hayata geçiriliyor
Törende konuşan Gelen Müdürümüz Gülşen, Diyarbakır-Bismil-Batman Yolu’nun sıcak asfalta dönüştürülme çalışmalarında önemli bir aşamanın daha geride bırakıldığını belirterek tamamlanan kesimin bölge halkının ulaşım konforunu artırmayı hedefleyen kapsamlı projenin bir parçası olduğunu bildirdi.
Genel Müdürümüz, Diyarbakır’ın karayolu konforunu artıracak, aynı zamanda şehrin büyüyen yapısına cevap verecek yatırımlar kapsamında, 66 km uzunluğundaki Diyarbakır-Bismil-Batman Yolu’nun ulaşım standardının yükseltilmekte olduğunu, hizmete sunulan 14,6 km’lik kesim ile birlikte yolun 53,6 kilometresinin bitümlü sıcak karışım kaplamalı hale getirildiğini söyledi.
Sürdürülebilirliği ve katma değeri artıran karayolu yatırımlarını önemsiyoruz
Genel Müdürümüz konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı: “Karayolları Genel Müdürlüğü olarak mal ve hizmetleri en hızlı ve en uygun maliyetlerle pazarlara ulaştıran bölgelerin bir adım öne çıktığı bilinciyle, üretim merkezlerimizin sürdürülebilirliğini ve katma değerini artıran karayolu yatırımlarını önemsiyor ve hayata geçiriyoruz. Proje ile ayrıca, Kurumumuzun ülke genelindeki yol ağını bitümlü sıcak karışım kaplamalı hale getirme hedefine de katkı sağlamış oluyoruz."
Kaynak: