Edremit, Van ilinin bir ilçesidir. içerisinde asur kraliçesi semiramis’in yaptırdığı şamran kanalı geçmektedir. Ayrıca İlçeyi tepeden gören bir kız kalesi ve bu kız kalesinin karşısında da ermeni yapımı bir şapel’i vardır.
Edremit kuruluşundan bugüne; Edremit, Gümüşdere, Sarmansuyu gibi adlar almıştır. “Edremit” ismi, en eski olanıdır. “Gümüşdere” adının neye bağlı olarak konulduğu bilinmemektedir. “Sarmansuyu” adı; Şamram Kanalından esinlenerek konulmuştur. Merkez belediye bu adla kurulmuştur. En son ve kalıcı olarak “Edremit” üzerinde karar kılınmıştır.
Edremit kelimesi Arapça’dan alınmadır. "Erd=yer, met=uzun anlamında. İki hecenin “Erd+met” birleşmesi “uzun yer” anlamı manasına gelmektedir. Başlangıçta “erdmit” olarak telaffuz edilen bu kelime zamanla halk ifadesinde inceltilerek bugünkü “Edremit” adını almıştır.
Edremit’te çeşitli kavimlerin yanında Kaldi Kehaldiler (Urartular), Asuriler, Menuas kavimleri, Semiramis sülaleleri yerleşmiş olabileceği, daha sonraları, doğudan gelen Sasaniler, Müslüman Araplar M.S., XII. yy. ortalarında Van ve yöresini hakimiyetleri altına aldıkları bilinmektedir. Müslümanlarla Bizans Devleti arasında elden ele geçen Van ve yöresinde, Ermeni asıllı beyler de kısa da olsa hakimiyet kurmuşlardır. Müslümanların Bizans’a karşı Selçuklulardan yardım istekleri üzerine (1071), Malazgirt Zaferinden sonra Van ve yöresi Türklerin (Selçuklular)'ın eline geçer.
Van ve yöresinde beyliklerin hüküm sürdüğü, 1387’de Timur’un Van Kalesi’ni zaptı ile beyliklerin son bulduğu (Urartu Krallığı M.Ö. 840-600 yılları arasında hüküm sürmüşlerdir) görülür.
Van-Edremit ve çevresi çok eskilere dayanan bir tarihi geçmişe sahiptir. Van’a 18 km. yakınlıkta olan Edremit’in kesin kuruluş tarihi bilinmemekle beraber; Van’ın tarihine ve Menua (Şamram) kanalının yapım tarihine bağlı olarak düşünüldüğünde M.Ö. 900. yıllara uzandığı görülür. Bu tarihlerde Edremit, Urartu Devleti bünyesinde tarih sahnesine çıkar. Başlangıçta demir devrini yaşayan Urartular; Kadembastı’da Şamram kanalının güneyindeki tepede, yerden yüksekliği 10-12 m. olan “Kız Damı” (çevrede Dev Damı diye adlanır) mağarası; içinde sütunlar, ocaklar, güneyden çıkış yolu, kuzey- aşağı tualet kanalı bile oyulmuş. Ancak kime ait olduğu bilinmeyen bu mağara; prehistorik döneme (tarih öncesi) ait olduğu bilinmektedir. Edremit’e yerleşimin bu dönme dayandığının başka bir kanıtı, Şamram Kanalı istinat duvarlarındaki (Hatt-ı çiviler) çivi yazılarıdır.
Kaynak:
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.