Bu Siteyi Ziyaret Etmek İçin Lütfen Tarayıcınızda JavaScript'i Etkinleştirin.

Bursa - Hızlı Tren Projesi | Sayfa 6 | WowTurkey Kaliteli Genel Forum Sitesi Bilgi Resim Ulaşım

Bursa - Hızlı Tren Projesi

  • #101
Tren Bozüyük’e kadar 102 dakikada gelirse, Bursa’ya kaç dakikada ulaşır?

1.-YAZI-İÇİN-HIZLI-TREN-İNŞAATINDA-SON-DURUM-360x450

Hafta sonu… Bursa’nın gözü-kulağı Ulaştırma Bakanı Abdülkadir Uraloğlu’ndaydı. İznik Çevre Yolu’nu açtıktan sonra gelmeyen tren ve bitmeyen metro şantiyelerinde bilgi aldı.

Açıklamasını…
Cumartesi günü can kulağıyla dinledik. Hızlı tren inşaatının 2025 sonunda bitip test sürüşlerinin başlayacağını söyledi ki, bu bilinen bir tarih olarak kayıtlarımızda.

Gerçi…
Ulaştırma Bakanlığı internet sitesinde, 2025 sonunda Bursa-Yenişehir hattının biteceği yazıyor, ama biz Bakan’ın sözüne inanıyor ve bu tarihi Bursa-Osmaneli hattı için kabul ediyoruz.

Yine…
3.5 yılda 900 metre ray serilen, sonra da o rayları sökülen 6.1 kilometrelik metro inşaatının bitişi için 2025 sonunu gösterdi ki, bu tarih de geçen hafta Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey tarafından dillendirildi.

Bunları…
Bilinen tarihlerin resmi ifadesi ve güvencesi kabul ettik. Fakat, Uraloğlu’nun konuşmasında dikkat çeken bir şey daha var.

Dedi ki:
“Hızlı trenle Bursa-Ankara arası yolculuk 2 saat 15 dakikaya inecek.”

Burada da…
İlkokul öğrencileri için geçerli olabilecek bir matematik problemi söz konusu.

O da şu:
Ulaştırma Bakanı Abdülkadir Uraloğlu’nun dillendirdiği, daha önce de beyan edilen süre 2 saat 15 dakika. Yani, 135 dakika.

Ankara Garı’ndan kalkan hızlı tren Bozüyük’e 102 dakikada geliyor. Bozüyük’ten Bursa’ya 165 kilometre ray mesafesi var. Arada da Osmaneli, Yenişehir, Yenişehir Havaalanı, Gürsu istasyonları yer alıyor.

Her istasyonda 5 dakika duruyor, ama bizim hat için 3 dakika ortalama kabul etsek, Bursa Garı’na kadar 12 dakika istasyonda durma süresi geçer.

102 dakikanın üzerine en az 12 dakika eklediğimizde, süre daha yola çıkmadan 120 dakikaya ulaşıyor.

Soru da şu:
Ana hattan ayrıldıktan sonra hızı düşecek olan tren Bozüyük’ten Bursa’ya 15 dakikada gelebilir mi?

Yoksa Bursa olarak bu gazla daha fazla ve daha hızlı mı gideriz?
Kaynak:
 
  • #104
Sıra geldi can alıcı soruya: Bizim hızlı trenle yolculuk aktarmalı mı?

Bursa’nın… Demiryolu macerası, Bandırma-Bursa-Ayazma Demiryolu Hattı Etüd Proje Çalışması olarak başladı. 1992’de ilk haberi heyecanla yaptık.

O dönem…
TBMM’de Ulaşım Komisyonu bünyesinde Demiryolları Alt Komisyonu kurulduğu, başkanlığını da dönemin DYP Bursa Milletvekili olan rahmetli Kadri Güçlü’nün üstlendiği haberini de aynı heyecanla aktardık.

Hatta…
Güzergahın Yenişehir’den mi, İnegöl’den mi geçmesi gerektiği bile tartışıldı.

23 Aralık 2012’de…
Bandırma-Bursa-Ayazma-Osmaneli Yüksek Hızlı Tren Projesi’nin ilk adımı olarak Bursa-Yenişehir Hattı temelinin atıldığı Balat’taki törende “Bursa’nın 59 yıllık tren özlemi bitiyor” diye yine heyecanlandık.

Sonra…
Önce trenin adı Yüksek Hızlı’dan Yüksek Standartlı Demiryolu Hattı’na dönüşüp hızlı tren oldu. İnşaat uzayıp yıllar geçtikçe moraller bozuldu, umutsuzluk arttı.

Ta ki…
3 yıl önce proje dış krediye dönünceye kadar. 31 Ekim 2021 günü “2030’a razıyız” diye yazdığımızda itiraz eden dostlar olmuştu. Dış krediyle inşaat hızlandı. Artık demiryolu hattı gözle görülür hale geldi. Tünellerde de çok yol alındı.

Gelinen noktada…
Ulaştırma Bakanı Abdülkadir Uraloğlu 21 Eylül’deki son Bursa ziyaretinde; 2025 sonunda Osmaneli-Bursa arasındaki inşaatın bitip 6 aylık test sürüşleri sürecinin başlayacağını söyledi.

Bu da bizi yeniden heyecanlandırdı.

İşte…
Hızlı tren için geri sayımın yaşandığı şu günlerde sıra en can alıcı soruya geldi.

Okurumuz…

Kamil Büke de bu önemli ve kritik soruya cevap arıyor:
“Bizim hızlı trenle Sayın Bakan’ın söylediği gibi Ankara ve İstanbul’a direkt yolculuk yapabilecek miyiz, yoksa Osmaneli’de aktarmalı yolculuk mu olacak?”

Kulağımıza da…
Bizim hızlı trenle, bağlanacağı Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren Hattı ray standartları farklı olduğu için aktarmalı yolculuk söylentileri geliyor.

O nedenle, bu soruya cevap bulmanın tam zamanı.

1-yazi-icin-hizli-tren-insaati-ilerliyor-raylar-seriliyor-480x318.jpg


Kaynak: Ahmet Emin Yılmaz / Olay Gazetesi
 
  • #105
Birleşim ve Erde, Bandırma-Bursa Arası Yenişehir-Osmaneli Demir Yolu Hattı Mekanik ve Elektrik Tesisat İşleri için Sözleşme İmzaladı

Birleşim Mühendislik Isıtma Soğutma Havalandırma Sanayi ve Ticaret AŞ ve bağlı ortaklığı Erde Mühendislik Sanayi ve Tic. AŞ ile İsveç Merkezli Iska Sverige AB'nin İstanbul Merkez Şubesi arasında yeni sözleşme imzalandı.

Yatırımlar Dergisi'nin aldığı bilgiye göre, Bandırma-Bursa Arası Yenişehir-Osmaneli Yüksek Standartlı Demir Yolu Hattı Mekanik ve Elektrik Tesisat İşleri ile ilgili olarak;

  • Birleşim Mühendislik, 521.546 $ (KDV Hariç) + 12.267.408 TL (KDV Hariç) tutarlı,

  • Erde Mühendislik, 1.231.167 $ (KDV Hariç) + 28.141.202 TL (KDV Hariç) tutarlı sözleşme imzaladı.
Kaynak: Yatırımlar Dergisi / Linkedin
 
  • #106
Hızlı trende tehlike: Yetişsin diye sinyalizasyon olmadan açılacak!

Önümüzde… Toplam 201 kilometre uzunluğundaki Bandırma-Bursa-Yenişehir-Osmaneli Yüksek Standartlı Demiryolu Projesi’yle ilgili son rapor var.

Önce teknik bilgiler veriliyor:
“7 istasyon, 33,5 kilometre uzunluğunda 23 tünel, 7,7 kilometre uzunluğunda 11 kaçış tüneli, 3,5 kilometre uzunluğunda 7 aç-kapa tünel, 5,5 kilometre uzunluğunda 34 demiryolu köprüsü, toplam 3,7 kilometre 4 viyadük ve toplamı 1,7 kilometre olan 76 altgeçit inşa edeceğiz.”

Ardından…
250 kilometre hız kapasitesine sahip hızlı trenle Bursa’dan Ankara’ya 2 saat 15 dakikada ulaşacağı vurgulanıp; 56 kilometre uzunluğundaki Bursa-Yenişehir, 95 kilometre uzunluğundaki Bandırma-Bursa ve 50 kilometrelik Yenişehir-Osmaneli kesimleri olmak üzere toplam 201 kilometrelik hatta altyapı ve üstyapı çalışmalarına eş zamanlı devam edildiği vurgulanıyor.

Çalışmalar şöyle özetleniyor:
“Bursa–Yenişehir kesimi altyapı 2024 yılı başı itibariyle tamamlandı. Üstyapı inşaatında da çalışmalarımız hızla sürüyor. 2021 Kasım ayında ilk kazmayı vurduğumuz Yenişehir-Osmaneli kesimlerinde altyapı ve üstyapı inşaatlarında ciddi ilerlemeler kaydettik.”

Son durum şu:
“Osmaneli-Bursa arasındaki 106 kilometrelik kesimde; tünellerde yüzde 94, toprak işlerinde yüzde 88, zemin iyileştirmede yüzde 87, sanat yapılarında yüzde 83, hat üst yapısı işlerinde ise yüzde 42 gerçekleşme sağladık.”

Bu noktada…
Osmaneli-Yenişehir-Yenişehir Havalimanı-Gürsu istasyonları ile Bursa Gar binası çalışmalarının devam ettiği, istasyonlarda yüzde 35 gerçekleşme sağlandığı anımsatılıp hedef açıklanıyor:

“106 kilometrelik Osmaneli-Bursa arasındaki işleri 2025 yıl sonu itibariyle sinyalizasyon hariç altyapı ve üstyapısıyla tamamlamayı hedefliyoruz.”

Bize göre…
Hedeflenen tarihe yetiştirmek güzel, ama hızlı treni sinyalizasyonsuz çalıştırmak can güvenliği riski nedeniyle çok tehlikeli.

Kaynak: Olay Gazetesi

1-yazi-icin-bandirnma-bursa-yenisehir-osmaneli-hizli-tren-hatti-2025-sonunda-sinyalizasyonsuz-...jpg
 
  • #107
Sinyalizasyon olmadan açılırsa risk teşkil eder. Zaten yapımı uzun süren bir hat oldu. Tam hazır şekilde eksiksiz olarak açılmalı.
 
  • Beğen
Tepkiler: WowTurkey ve Tam35
  • #108
Sinyalizasyonsuz hızlı tren, Ankara-İstanbul hattına nasıl bağlanacak?

Açıkçası… Ulaştırma Bakanlığı’ndaki son teknik rapor, inşaatın 2025’te bitecek olması nedeniyle önemli, fakat sinyalizasyonsuz tamamlanacak olması nedeniyle de tedirgin edici.

Nitekim…
Son kararı duyurduğumuz yazımız üzerine; teknik boyutu sorgulayabilen dostlardan, kaygıya dayalı uyarılar geldi.

Örneğin…
Yazılarımızın takipçisi dostlardan biri şunu soruyor:
“Benim düşünceme göre; hızlı tren için sinyalizasyonda en önemli kesim, Bursa hattının Ankara-İstanbul yüksek hızlı tren hattına bağlandığı kavşak. Özellikle Bursa hattından gelip yoğun tren trafiğine sahip hatta girecek trenler için sinyalizasyon olmazsa olmazdır.”

Gerçi…
Genelde 6 ay süren test sürüşleri sürecinde sinyalizasyonun tamamlanabileceği düşüncesini dile getirdi, ama tahmini şu:

“Bizim trene kavuşmamız 2026’nın sonuna doğru olabilir.”

Kaynak: Olay Gazetesi

3-yazi-icin-hizli-tren-osmaneli-baglantisina-sinyalizasyonsuz-nasil-girecek-480x252.jpg
 
  • #110
Hızlı tren için geri sayıma başladık, ama Karacabey-Bandırma hattı uzun sürer!

Dile kolay… Bursa’ya tren gelmesi için etüd çalışmaları başladığını 1992 yılında ilk yazdığımızda Bursa’da heyecan vardı. O heyecan, 23 Aralık 2012’de, yani tam 10 yıl sonra Balat’taki temel atma töreninde umuda dönüştü.

Gelin görün ki…
Temel atmadan sonraki 10 yılda ise karşımızda bitmeyen tüneller. görülemeyen raylar, gelemeyen tren vardı.

Ta ki…
2 yıl önce bütçeden ödenek yerine dış krediye dönülene kadar. Dış krediyle hızlanan inşaatta viyadük ve köprüler yükseldi, tüneller ilerledi.

Nitekim…

21 Eylül’de geldiğinde Ulaştırma Bakanı Abdülkadir Uraloğlu’nun açıkladığı hedef tarih, Ulaştırma Bakanlığı’nın ekim ayı durum raporuna da girdi:
“106 kilometrelik Osmaneli-Bursa arasındaki işleri 2025 yılı sonu itibariyle sinyalizasyon hariç tüm altyapı ve üstyapısıyla tamamlamayı hedefliyoruz.”

Bu da…
İnşaatın 2025 sonu bitmesiyle test sürüşlerinin başlayacağı anlamına geliyor. Onun da en az 6 ay süresi var.

Bu gelişmeleri şunun için anımsattık:
Projenin tamamı Bursa-Osmaneli tren hattı değil. Bu hattın bir ucu da Karacabey üzerinden Bandırma’da limana ulaşıyor.

Bakanlığın…

Az önce sözünü ettiğimiz ekim ayı durum raporunda hattın bu etabıyla ilgili olarak şu bilgiler yer alıyor:
“Kamulaştırma çalışmalarına devam ettiğimiz 95 kilometre uzunluğundaki Bursa-Bandırma arasındaki tünellerde yüzde 14, toprak işlerinde yüzde 7, zemin iyileştirme işlerinde yüzde 6 ve sanat yapıları işlerinde yüzde 9 genel ilerleme kat ettik.”

Gerçi…
Söz konusu raporun son cümlesi “Bu kesimdeki çalışmalarımızı da 2028 yılı içinde tamamlamayı ve Bandırma’yı da hızlı tren hattına kavuşturmayı planlıyoruz” yazıyor, ama görünen köy de kılavuz istemiyor.

Çünkü…
Bursa’dan sonraki Karacabey-Bandırma hattında inşaat işlerinin henüz başı. 2028’e yetişmeyeceği de ortada.

Kısacası…
Hızlı treni Karacabey-Bandırma bir süre daha bekleyecek.



Karacabey-Bandırma hattında yeni ihale mi olacak?

Proje… Bandırma-Bursa-Osmaneli olarak toplam 201 kilometre için hazırlanıp ihale edildi.

Fakat…
Bursa-Osmaneli arası 106 kilometrelik hattın yapımı uzayınca, geçen yıllar maliyeti arttırdı. Kulağımıza gelenlere göre, ihale edilen rakamla projenin tamamını bitirmek artık mümkün değil.

O bakımdan…
Bursa-Karacabey-Bandırma hattı için yakında tamamlama ihalesi olacağı konuşuluyor. Bu da daha yüksek maliyet demek.

Kaynak: Olay Gazetesi

2-yazi-icin-hizli-tren-bandirma-hatti-icin-bursa-gari-cikisi.jpg


Bence kamulaştırma yapılmadıysa yol yakınken proje revize edilip Bandırma'yı saf dışı bırakarak hat Balıkesir üzerinden İzmir'e bağlanmalı. Hem yolcu hem de yük trafiği böylece artacaktır.
 
  • #111
Bu hattın güzergah seçimi tamamıyla yanlış. Yanlış güzergah seçimi nedeni ile bu hattın ölü yatırım olacağını düşünüyorum. Hat Bursa'yı İstanbul ve Ankara olmak üzere iki önemli şehir ile bağlayacağı söyleniyor. İki şehir ile olan bağlantısını inceleyelim:
İstanbul: Hattın İstanbul'a ulaşım için kullanılmayacağını düşünüyorum. İstanbul'a ulaşım Osmangazi Köprüsü ile 1 saat 15 dk ya indi. Bu kadar hızlı bir ulaşım yolu, denizyolu varken kimse tren ile saatlece yol gitmeyi kabul etmez. İstanbul için Osmangazi köprüsü üzerinden çekilecek bir demiryolu hattı çok mantıklı olurdu ancak tercih edilmedi.
Ankara: Bu hattın asıl hedefi Eskişehir ve Anakara yolcuları. Güzergah seçiminde mevcut yola paralel olarak İnegöl-Bozüyük hattı izlemeliydi. Yenişehir-Osmaneli tercihi ile Ankara'ya ulaşım gereksiz uzadığı gibi İnegöl gibi önemli bir merkez hat dışında kalmış oldu.
 
  • #112
Bu hattın güzergah seçimi tamamıyla yanlış. Yanlış güzergah seçimi nedeni ile bu hattın ölü yatırım olacağını düşünüyorum. Hat Bursa'yı İstanbul ve Ankara olmak üzere iki önemli şehir ile bağlayacağı söyleniyor. İki şehir ile olan bağlantısını inceleyelim:
İstanbul: Hattın İstanbul'a ulaşım için kullanılmayacağını düşünüyorum. İstanbul'a ulaşım Osmangazi Köprüsü ile 1 saat 15 dk ya indi. Bu kadar hızlı bir ulaşım yolu, denizyolu varken kimse tren ile saatlece yol gitmeyi kabul etmez. İstanbul için Osmangazi köprüsü üzerinden çekilecek bir demiryolu hattı çok mantıklı olurdu ancak tercih edilmedi.
Ankara: Bu hattın asıl hedefi Eskişehir ve Anakara yolcuları. Güzergah seçiminde mevcut yola paralel olarak İnegöl-Bozüyük hattı izlemeliydi. Yenişehir-Osmaneli tercihi ile Ankara'ya ulaşım gereksiz uzadığı gibi İnegöl gibi önemli bir merkez hat dışında kalmış oldu.
Kaynağınız mühendisiki bir fizibilite raporu mu yoksa oturma aparatınız mı? Osmangazi köprüsüne demiryolu cidden ilginç. Köprü trenin yükünü ve vibrasyonunu karşılayabilecek düzeyde diyorsunuz.... Statik hesapları kontrol etmişsinizdir mutlaka yoksa hangi hadsiz böyle birşey söyler ki....
 
Son düzenleme:
  • 100
Tepkiler: Memoli58
  • #113
Şu an Bandırma-Bilecik hızlı tren hattı inşa ediliyor. İlerleyen yıllarda Bandırma-Soma ve Soma-Aliağa hızlı tren hatları inşa edilecek. Böylece Bursa hem Eskişehir'e ve Ankara'ya hem de Balıkesir, Manisa ve İzmir'e demiryoluyla bağlanmış olacak. Ayrıca hızlı trenle Bandırma'ya geçen biri, deniz otobüsü veya feribotla İstanbul'a, Tekirdağ'a geçebilecek.
 
  • #114

Abdulkadir Uraloğlu: Ankara-Bursa Hızlı Tren Hattı'nı Ankara-İstanbul Hattı'na bağlıyoruz​

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Ankara-Bursa Hızlı Tren Hattı'nın Ankara-İstanbul YHT Hattı'na bağlandığını, bu konuda altyapı ve üstyapıda eş zamanlı çalışmaların devam ettiğini söyledi.​

 
  • Haha
Tepkiler: Aspilsan
  • #116
Gürsu İstasyonu’na Gürsu ve Yıldırım’ın ulaşabilmesi için önemli öneri

Konuyu… Ulaştırma Bakanı Abdülkadir Uraloğlu’nu geçen hafta ziyaret eden Gürsu Belediye Başkanı Mustafa Işık gündeme getirdi.

Gürsu’dan otoyol ve Gürsu İstasyonu adıyla İğdir’de yapılan hızlı tren istasyonuna bağlantı yolu isteğine Bursa’nın yollarında emeği olan Emekli Karayolları Genel Müdürlüğü Köprüler Şube Müdürü İsmail Kabil’den destekleyen öneri geldi.

Diyor ki:
“İğdir’de istasyonun önüne, otoyol üzerinde köprülü kavşak yapılabilir. Arazi müsait ve yol 10 metre yükseklikte dolgudan geçiyor. Zaten mevcutta da, İğdir için yaptığımız 12 metre genişlikte altgeçit var.”

Dikkat çektiği şu:
“Yıldırım İhtisas Kavşağı buraya 15 kilometre. Yıldırım yolcusu şehri yoğun trafikte boydan boya geçip Geçit’teki istasyona gideceğine trafiğe girmeden otoyoldan 15 kilometre gidip 10 dakikada Gürsu İstasyonu’na ulaşabilir.”

Önerisi şu:
“Gürsu bağlantısı için mevcut yol Hasanköy dışına alınıp iyileştirilirse Gürsu ve Kestel’in istasyona ulaşımına yeter.”

Kaynak: Olay Gazetesi

3-yazi-icin-hizli-tren-gursu-istasyonu-480x264.jpg
 
  • #118
Kesinlikle Gürsu istasyonu isim olarak yakın dursa da bağlantısı yok. İhtisas kavşağına bağlantı yapılırsa, insanların geçite 1 saat fazladan yol gitmesine gerek kalmaz hem trafik azalır hem de metronun yükü
 

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular