Demiryolları Ulaşımı Haberler ve Duyurular

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Treni Ankara’dan yola çıktı​

Ankara–İstanbul ve Ankara-Konya arasında 2 ay boyunca sefer yapacak olan 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Treni, ilk seferi için Ankara’dan yola çıktı.​

image


Ankara YHT Garı’ndan düzenlenen uğurlama töreninde konuşan TCDD Taşımacılık Genel Müdür Yardımcısı Şinasi Kazancıoğlu, 15 Temmuz hain darbe girişiminin, devletin ve milletin gösterdiği reflekslerle önlendiğini ve dünyaya gereken mesajın verildiğini söyledi.

“Bugün onları, olanları unutmayacağımızı, unutturmayacağımızı anlatmak için buradayız.” diyen Kazancıoğlu, “Milletin Zaferi” temalı yüksek hızlı tren setinin 2 ay boyunca Ankara–İstanbul ve Ankara-Konya hatlarında 56 bin kilometre yol katedip 60 bin yolcu taşıyacağını anlattı.

image


TCDD’nin savaşta ve barışta her an milletin emrinde olduğunu belirten Kazancıoğlu, Milli Mücadele’ye ev sahipliği yapan bir yerleşkede tören düzenlendiğini hatırlattı. Atatürk ve arkadaşlarını rahmet ve minnetle anan Kazancıoğlu, “Şimdi müze olarak hizmet veren bu binamız, Milli Mücadele’ye olduğu gibi trenlerimize de ev sahipliği yapmaktadır.” dedi.

image


Kazancıoğlu, 15 Temmuz şehitlerini rahmetle, gazilerini de şükranla anarak, “Bu vatan için kendilerini feda ettiler, onlara minnettarız. TCDD Taşımacılık olarak ‘Vatan için ne gerekirse o yapılır’ düşüncesi ile Anadolu’ya kararlılığımızı taşıyacak olan 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Trenimizin yolu açık olsun.” diye konuştu.

image


15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinlikleri kapsamında “Milletin Zaferi” temasıyla giydirmesi yapılan 411 yolcu kapasiteli tren, ilk seferinde tamamen doldu.

image


Anadolu Ajansı
 
98 Bin 200 Emekli Trenlerde Uygulanan İndirim İmkanından Yararlandı

Ekonomik ve konforlu ulaşımın en temel ihtiyaçlardan olduğunu vurgulayan Bakan Uraloğlu, emekliler için 1 Nisan’da yüksek hızlı, anahat ve bölgesel trenlerde yüzde 10 indirim kampanyası başlattıklarını belirtti. Uraloğlu, trenlerde 60 - 64 yaş yolculara yüzde 15, 65 yaş ve üstü yolculara yüzde 50 indirim uygulandığını da anımsatarak, “Yaşa bakılmaksızın emekli vatandaşlarımıza yüzde 10 emekli indirimi kampanyası uygulayarak seyahatlerini kolaylaştırmayı amaçladık. İndirimden bugüne kadar 98 bin 200 kişi yararlandı.” ifadelerini kullandı. Yaz mevsimi nedeniyle seyahat hareketliliğinin arttığına da dikkati çeken Uraloğlu, yaşa bakılmaksızın emeklilere sağlanan yüzde 10 indirim uygulamasından bugüne kadar yüksek hızlı trenlerde 58 bin 674, bölgesel trenlerde 22 bin 921, anahat trenlerinde ise 16 bin 605 kişinin yararlandığının bilgisini verdi.

Kaynak: Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı
 

DEMİRYOLLARINDA ELEKTRİKLİ DÖNÜŞÜM​

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, son 21 yılda mevcut demiryolu hatlarının elektrikli hale getirilmesi kapsamında yapılan çalışmalarla, 2002 yılında 2 bin 122 kilometre olan elektrikli hat uzunluğunu yüzde 237 oranında arttırarak 7 bin 142 kilometreye yükselttiklerini söyledi. Bakan Uraloğlu, mevcut konvansiyonel hatların 993 kilometrelik kesiminde elektrifikasyon yapım çalışmalarının devam ettiğini aktardı. Uraloğlu, “Elektrifikasyon sistemlerini yaygınlaştırarak elektrik enerjisi yönünden dışa bağımlılığı azaltarak daha az dışa bağımlılığı olan kendi enerji kaynaklarımızdan azami derecede istifade ederek, ithal edilen petrole ödenen dövizden tasarruf sağlamayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, demiryollarında yürütülen elektrifikasyon çalışmalarına dair açıklamalarda bulundu. Mevcut hatların elektrikli hale getirilmesi çalışmalarının, Türkiye için ekonomik ve stratejik olarak büyük önem arz ettiğinin altını çizen Bakan Uraloğlu, Türkiye genelinde artan yolcu ve yük taşımacılığı arzının karşılanabilmesi, işletmeciliğin daha ekonomik ve çağın koşullarına uygun hale getirilebilmesi için projelerin duraksamadan hazırlandığını ve yapım aşamasının devam ettiğini söyledi.

“1 Adet Elektrikli Lokomotifin Çekeri 2 Adet Dizel Lokomotifin Çekerine Eşit”

Maliyet olarak elektrikli lokomotif giderlerinin, dizel lokomotif giderinin yüzde 33’üne tekabül ettiğini vurgulayan Uraloğlu, “Genel olarak 1 adet elektrikli lokomotifin çekeri 2 adet dizel lokomotifin çekerine eşit. Böylece az lokomotif ile çok daha fazla yük daha kısa sürede taşınacağından hat kabiliyetinin ve kapasitesinin artması da sağlanıyor.” diye konuştu.

“Elektrikli Lokomotiflerin Bakım Maliyeti, Dizel Lokomotiflere Kıyasla Daha Ucuz”

Elektrikli lokomotiflerin işletme ve bakım kolaylığı sağladığını da belirten Bakan Uraloğlu, elektrikli lokomotiflerin bakım maliyetinin, dizel lokomotiflere kıyasla daha ucuz olduğunun altını çizdi. Uraloğlu, “Sadece bakım maliyeti ve ucuzluk olarak bakmıyoruz. Doğal yaşama ve çevreye olan hassasiyetimizle Türkiye’nin ulaşım ağını güçlendirmeye devam ediyoruz. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde son 22 yılda kendi demiryolu ekosistemimizi oluşturma yolunda çok önemli mesafe kat ettik. Yüksek hızlı ve hızlı demiryolu inşaatında çok önemli işlere imza attık. Artık Milli Elektrikli Lokomotiflerimiz, Milli Hızlı Trenimiz, Milli Elektrikli Setlerimiz, Milli Vagonlarımızın tasarımından üretimine kadar ileri teknoloji kullanılarak milli ve yerli imkanlarla üretim yapıyoruz.” şeklinde konuştu.

Öz kaynaklar ile yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik enerjisi üretilmesi yönünde yaptıkları çalışmalarla, daha çevreci ve daha ekonomik bir ulaşım imkanı sağladıklarının da altını çizen Bakan Uraloğlu, “Elektrifikasyon sistemlerini yaygınlaştırarak elektrik enerjisi yönünden dışa bağımlılığı azaltarak daha az dışa bağımlılığı olan kendi enerji kaynaklarımızdan azami derecede istifade ederek, ithal edilen petrole ödenen dövizden tasarruf sağlamayı hedefliyoruz” dedi.

“Mevcut Konvansiyonel Hatlarımızın 993 Kilometrelik Kesiminde Yapım Çalışmalarımız Devam Ediyor.”

Son 21 yılda mevcut hatların elektrikli hale getirilmesi kapsamında yapılan çalışmalar ile 2002 yılında 2 bin 122 kilometre olan elektrikli hat uzunluğunun yüzde 237 oranında bir artışla 2024 yılı Mayıs ayı itibariyle toplam 7 bin 142 kilometreye ulaştığını vurgulayan Uraloğlu, “Mevcut konvansiyonel hatlarımızın 993 kilometrelik kesiminde yapım çalışmalarımız devam ediyor. Bu hatlar; Malatya – Elazığ, Karaman – Ulukışla, Alayunt - Afyon – Konya, Köseköy – Gebze. Tobalı - Ödemiş hattımızda ise çalışmalarımızı tamamladık. 2 bin 926 kilometrelik kesim için ise proje ve ihale hazırlık çalışmaları devam ediyor. Mevcut ve yapımı devam eden projelerimiz ile orta vadede elektrikli hat oranımızı yüzde 90’a yükseltmeyi hedefliyoruz.” açıklamasında bulundu.

image


image



image


image


image


Kaynak: Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı
 

Ekli dosyalar

  • image.jpg
    image.jpg
    108.6 KB · Görüntüleme: 0
Son düzenleme:

DİYARBAKIR EKSPRESİ TIME DERGİSİNİN EN İYİ 100 LİSTESİNDE​

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının, TCDD Taşımacılık ile hayata geçirdiği Turistik Diyarbakır Ekspresi, dünyanın önde gelen dergilerinden TIME tarafından, ilgi çekici, yeni ve heyecan verici deneyimler sunan destinasyonların bulunduğu, “2024’te Dünyanın En Harika 100 Yeri” listesinde yer aldı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu tarafından 19 Nisan 2024’te Ankara’dan ilk seferine uğurlanan Turistik Diyarbakır Ekspresi, dünyanın en prestijli dergilerinden Time tarafından her yıl düzenli olarak hazırlanan “Dünyanın En Harika Yerleri” özel sayısında, en güzel gezilecek 100 yer arasına girdi.

“Tren, Yolcuları Uçsuz Bucaksız Anadolu Bozkırlarından Mezopotamya’ya Taşıyor”

Time Dergisi’nde yayımlanan Dünyanın En Harika Yerleri Listesi’nde, Turistik Diyarbakır Ekspresi ile yolculara eşsiz bir deneyim sunulduğu vurgulanarak şu ifadelere yer verildi:

“Yeni bir gezi treni servisi, yolcuları uçsuz bucaksız Anadolu bozkırlarından ve Türkiye’nin doğudaki dağlarından medeniyetin beşiği olarak bilinen Mezopotamya’nın kuzey düzlüklerine taşıyor. Devlet Demiryolları tarafından Nisan ayında açılışı yapılan haftalık Diyarbakır Ekspresi, Türkiye’nin başkenti Ankara’dan, ülkenin güneydoğusundaki Diyarbakır’a kadar bin 50 kilometre boyunca raylarda ilerliyor.

4.yüzyılda inşa edilmiş etkileyici siyah bazalt duvarlarla çevrili olan Diyarbakır’ın tarihi binlerce yıl öncesine dayanıyor. 180 kişi kapasiteli trende yolcular, lavabo ve mini buzdolabıyla donatılmış konforlu yataklı kabinlerinin pencerelerinden ya da yemekli vagonda ızgara köfte ve diğer Türk lezzetlerini yerken, sürekli değişen manzarayı izleyebiliyor. Gezi durakları, iki yönde de yaklaşık 24 saatlik yolculukta farklı duraklarda birkaç saatlik molalarla yolcuların keşif yapılmasına olanak tanıyor.

Cuma günü öğleden sonra Ankara’dan doğuya doğru yola çıkan yolcular, cumartesi sabahı gün doğmadan üç saat önce Bronz Çağı’ndan günümüze ulaşan, M.Ö. 3 bin yılından kalma duvar resimlerinin de bulunduğu Arslantepe’nin evi Malatya’ya varıyor. Batıya dönüş esnasında yolcular, M.Ö. 8. yüzyıldan beri tepeden şehri izleyen Harput Kalesi’nin de bulunduğu Elazığ’da 4 saat, pazartesi sabahı ise karlarla kaplı uyuyan volkan Erciyes Dağı’nın gölgesindeki eski Selçuklu kalesi Kayseri’de 3 saat keşif imkânı buluyor. Tüm bunlar, daha az ziyaret edilen bu bölgenin sunduğu zengin olanakların sadece bir kısmı.”

Turistik Diyarbakır Ekspresi ile 729 Kişi Seyahat Etti

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, seyahat severler için bir alternatif olarak hayata geçirdikleri Turistik Diyarbakır Ekspresi’nin, bin 51 kilometrelik Ankara – Diyarbakır parkurunda 180 kişilik kapasitesi ve 6 yataklı, bir yemekli vagon ile 19 Nisan – 16 Haziran arasında yaptığı 8 seferde 729 yolcuya unutulmaz bir deneyim yaşattığını söyledi.

“Turizm Elçisi Trenlerimiz Geçtiği İllerin Ekonomisine Katkı Sağlıyor”

Bakan Uraloğlu, Turistik Diyarbakır Ekspresi ile seyahat eden yolcuların güzel anılar biriktirdiğini belirterek, “Eşsiz coğrafyalarda süzülen turizm elçisi trenlerimiz turizme alternatif sunarak geçtiği illerin ekonomisine de katkı sağlıyor. Ünü ülke sınırlarını aşan ve dünyanın en güzel rotalarından birisinde hizmet veren Turistik Diyarbakır Ekspresimiz de bunlardan biri. Bölge ekonomisini canlandırmaya katkı sağlayan Turistik Diyarbakır Ekspresiyle, güzergah boyunca buralardaki tarihi ve kültürel değerler ile doğa harikası manzaraları görme imkânı sunuldu. Aslında turistik trenler hem vatandaşlarımıza hem de yurtdışından ülkemize gelen konuklarımıza, demiryollarımızın yeni yüzü ve vizyonuyla, dahası Türkiye’nin yeni yüzü ve vizyonuyla örtüşen bir etkinlik sunuyor.” açıklamasında bulundu.

Kaynak: Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı
 
Türkiye Demiryolu Taşımacılığı: 2004-2023 Değerlendirmesi (TÜİK Verileri)

Yolcu Taşımacılığı:
Genel Durum:
Yolcu sayısı son yıllarda istikrarlı bir artış göstererek, 2004’te 76.7 milyon olan yolcu sayısı 2023’te 4.5 kat artarak 342.5 milyona ulaşmıştır. Bu artış, yüksek hızlı ve banliyö hatlarında gözlenen yoğun talep ile açıklanmaktadır.

Banliyö Hatları:
Banliyö hatları, özellikle kentsel alanlarda artan yolcu talebini karşılamada önemli bir rol oynamaktadır. 2023’te sefer başı yolcu sayısı 1.753’e ulaşarak, 2004’teki 302 sefer başı yolcu sayısından 5.8 kat daha fazladır. Yeni banliyö hatlarının hizmete alınması bu artışta önemli bir etkendir.

Bölgesel ve Anahatlar: Bölgesel ve anahatlarda yolcu sayısı, 2010’dan sonra dalgalı bir seyir izlemiştir. 2015’te bir toparlanma gözlemlenmesine rağmen, 2020’ye kadar düşüş devam etmiştir. Pandemi etkisiyle yaşanan düşüşün ardından, 2023’te 2020’ye göre bir artış görülmektedir.

Yüksek Hızlı Trenler (YHT): YHT’lerin 2010’dan sonra hizmete girmesiyle yolcu sayısında önemli bir artış gözlemlenmiştir. 2023’te YHT’ler toplam yolcu sayısının %35’ini oluşturmuştur. Yüksek hız trenlerinde sefer başı yolcu sayısı da istikrarlı bir şekilde artarak 2023 yılında 388’e ulaşmıştır. Bu artış, YHT sisteminin verimliliğini ve yolcu memnuniyetini göstermektedir.

Yük Taşımacılığı:
Genel Durum: Yurt içi ton-kilometre 2004’te 8.2 milyon ton-kilometre iken, 2023’te %45 oranında artarak 12 milyon ton-km’ye ulaşmıştır.

Ortalama Tren Ağırlığı: 2004’te 502 ton olan ortalama tren ağırlığı, 2023’te %9 artışla 549 tona yükselmiştir. Bu artış, demiryolu taşımacılığının verimliliğinin arttığını göstermektedir.

2022 ve 2023 Yıllarında Verimlilik ve Kapasite Değişimleri:

Yolcu Taşımacılığı:
Banliyö: 2022’de 1.335 olan sefer başı yolcu sayısı, 2023’te %31 artışla 1.753’e çıkmıştır.

Bölgesel ve Anahat:
2022’de 394 olan sefer başı yolcu sayısı, 2023’te %15 artışla 452’ye çıkmıştır.

Yüksek Hızlı Tren: 2022’de 308 olan sefer başı yolcu sayısı, 2023’te %26 artışla 388’e ulaşmıştır.

Yük Taşımacılığı:
2022’de 632 ton olan ortalama tren ağırlığı, 2023’te %9 oranında düşüşle 549 tona gerilemiştir. Yurt içi ton-kilometre 2022’de 14.4 milyon iken, 2023’te %8’lik oranda gerileyerek 12 milyona düşmüştür.

Liman Yükleme-Boşaltma: 2022’de 9 milyon ton olan liman yükleme-boşaltma miktarı, 2023’te %10’luk bir düşüşle 8 milyon tona gerilemiştir.

Türkiye’de demiryolu taşımacılığı, özellikle banliyö hatlarında, önemli bir büyüme ve verimlilik artışı göstermektedir. YHT’ler yolcu taşımacılığında önemli bir paya sahip olmuştur. Ancak, bölgesel ve anahatlarda yolcu sayısındaki dalgalanmalar ve liman yükleme-boşaltma miktarındaki düşüş, dikkate alınması gereken önemli konulardır. Gelecekte, demiryolu taşımacılığının sürdürülebilir büyümesi için yeni hatların inşası, mevcut hatların iyileştirilmesi, yük taşımacılığının teşviki ve lojistik alanında yapılan yatırımlar önemli rol oynayacaktır.

Kaynak: Sinan Köroğlu / Linkedin
 

TURİSTİK TATVAN TRENİ YOLA ÇIKTI​

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Ankara – Tatvan arasında işleyen Turistik Tatvan Treni’nin, bin 262 kilometrelik parkurundaki ilk seferine 24 Haziran’da çıktığını anımsatarak, trenin Tatvan’a giderken Elazığ’da, dönüş yolunda ise Sivas’ta yolculara turizm molası imkanı tanıdığını belirtti. Bakan Uraloğlu, “Turistik trenlerle yapılan bu yolculuklar, sınırlarımızı da aşarak, yabancı turistlerin de ilgi duyduğu rotalar oldu. Ülkemiz için, insanımız için alternatif bir tatil seçeneğine dönüştü.” dedi. Demiryolu için son 22 yılda 57 milyar dolar yatırım gerçekleştirdiklerini belirten Uraloğlu, sadece yüksek hızlı trenlerle bugüne kadar 89 milyondan fazla yolcunun seyahat ettiğini vurgulayarak, Ankara – İzmir Hızlı Tren Hattı, Çerkezköy – Kapıkule Hızlı Tren Hattı ve Mersin – Adana – Osmaniye – Gaziantep Hızlı Tren Hattının da 2026’da hizmete açılacağını bildirdi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Turistik Tatvan Treni’ni ikinci seferine uğurlamak üzere Ankara Garı’nda yapılan törene katıldı. Bakan Uraloğlu burada yaptığı açıklamada, 2019 yılında Ankara – Kars hattında seferlerine başlayan Turistik Doğu Ekspresi’nden sonra turistik trenlerle yolculuk yapmanın popülerleştiğini belirterek, “Seyahat severlerin ve özellikle fotoğraf sanatı tutkunlarının gözdesi olan Turistik trenlerle yapılan bu yolculuklar, sınırlarımızı da aşarak, yabancı turistlerin de ilgi duyduğu rotalar oldu. Ülkemiz için, insanımız için alternatif bir tatil seçeneğine dönüştü.” ifadelerini kullandı. Gelen talepleri değerlendirerek önce Ankara – Diyarbakır, sonrasında ise Ankara – Tatvan turistik rotalarını hizmete sunduklarını belirten Bakan Uraloğlu, “Kars-Erzurum arasında turistik bölgesel trenini, Ankara-Çankırı-Ankara rotasında Turistik Tuz Ekspresini hayata geçirdik. Hepsi de büyük ilgi gördü. İnşallah bunları sonbaharda devam ettireceğiz.” dedi.

“Trenlerimiz Sadece Bir Seyahat Aracı Değil Aynı Zamanda Sanatçılarımızın Doğa Severlerin Katıldığı Rotalar Haline Geldi”

Uraloğlu, Turistik Diyarbakır Ekspresi’nin TIME dergisi tarafından; ilgi çekici, yeni ve heyecan verici deneyimler sunan destinasyonların bulunduğu, “2024’te Dünyanın En Harika 100 yeri” listesinde yer aldığını hatırlatarak, “Buradan da anlıyoruz ki artık trenlerimiz sadece bir seyahat aracı değil aynı zamanda sanatçılarımızın doğa severlerin katıldığı ve artık tatillerin planlandığı rotalar haline gelmiş durumdadır Canı gönülden inanıyorum ki önümüzdeki dönemlerde; Konya-Adana-Konya arasında Toros Ekspresiyle, Zonguldak-Karabük Treni’yle, ya da Pamukkale Ekspresi, Ege Ekspresi, Göller Ekspresi, Güney Kurtalan Ekspresi ile ilgili düzenlemelerle yerli ve yabancı misafirlerimizin rotalarını zenginleştireceğiz.” diye konuştu.

Ankara – Tatvan Parkuru Bin 262 Kilometre

Uraloğlu, bin 262 kilometrelik Ankara-Tatvan-Ankara parkurunda ilk seferine 24 Haziran’da çıkan Turistik Tatvan Treni’nin, Tatvan’a giderken Elazığ’da turizm amaçlı duruş yaptığını söyleyerek, dönüş yolunda ise Sivas’ta yolcularının eşsiz vakitler geçirmesine imkânı sağladığının altını çizdi. Uraloğlu, Ankara’dan hareket eden ve yaklaşık 28 saat süren bir yolculuğun ardından trenin Tatvan’a ulaştığını belirterek, trenin 8 yataklı, 1 yemekli ve 1 salon vagondan oluştuğunu ve 160 kişilik kapasiteye sahip olduğunu vurguladı.

“Demiryoluna Son 22 Yılda 57 Milyar Dolar Yatırım Yaptık”

Seyahat severler için sadece yurt içinde değil, yurt dışında da tren rotalarının bulunduğunun altını çizen Bakan Uraloğlu, İstanbul-Sofya arasındaki yolcu trenini anımsatarak, gelecekte Gürcistan ve Azerbaycan için de böyle bir talebin gelmesini umduklarını belirtti. Uraloğlu, 2002’de devraldıkları 10 bin 948 kilometre olan demiryolu uzunluğuna; 2023 yılı itibariyle, 2 bin 251 kilometresi YHT ve Hızlı tren hattı olmak üzere yaklaşık 3 bin kilometre eklediklerini vurgulayarak, “Demir yolumuzu da neredeyse sil baştan elden geçirerek son 22 yılda, 57 milyar dolarlık bir yatırım yaptık. Yurt dışından gelen misafirlerimiz de Türkiye Yüzyılı ile Ulaşımın Yüzyılıyla bütün ulaşım yapılarında olduğu gibi demiryollarında da bu yüzle ortaya koyduğumuz vizyonla tanışmış oluyor.” Dedi.

“Ülkemizdeki Demiryolu Uzunluğunu 29 Bin Kilometreye Ulaştıracağız”

Çin’den çıkan bir trenin Bakü – Tiflis - Kars demiryolu hattıyla Orta Koridor’dan ve Marmaray ile kesintisiz bir şekilde Avrupa’nın her tarafına ve Londra’ya kadar ulaşabileceğini belirten Uraloğlu, “Bu vizyon da Sayın Cumhurbaşkanımızın iradesiyle ortaya konulmuş olan bir vizyonudur. Biz bu vizyonla beraber yolumuza devam edeceğiz ve gelişmeye ülkemizi geliştirmeye devam edeceğiz bakın 2053 diyeceğim bazı arkadaşlarımız 30 yıl sonrasını konuşuyorsunuz diyecekler. Evet artık Türkiye Cumhuriyeti 3 yıl 5 yıl değil, 10 yıl 20 yıl 30 yıl 50 yıl sonrasını planlıyor ve biz 2053’e geldiğimizde inşallah ülkemizdeki demiryolu uzunluğunu 29 bin kilometreye ulaştıracağız. Gitmediğimiz lojistik merkez, gitmediğimiz turistik destinasyonu bırakmamış olacağız.” dedi.

Yüksek Hızlı Trenlerle 89 Milyondan Fazla Yolcu Taşındı

Uraloğlu, sadece yüksek hızlı trenlerle bugüne kadar 89 milyondan fazla yolcunun seyahat ettiğini vurgulayarak, “Türkiye nüfusundan daha fazla insan bu hatlarla seyahat ettirdik. Hemen yakınımızda devam eden Ankara – İzmir, bakın 2026’da inşallah ulaşıma açacağız orayı. Yine Çerkezköy Kapıkule Hızlı Tren Hattı, orayı da önümüzdeki senenin sonu bilemediniz 2026’da açacağız. Yine Kapıkule’den girip de Kalkınma Yolu’ndan Fav Limanı’na bağlanan hattın önemli bir parçası olan Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep’i inşallah 2026’da hizmete açmış olacağız. Peki bunlar bize yetecek mi? Ankara - İstanbul arasında yeni hatlara ihtiyacımız var. Orada da 350 kilometre saat hızla giden 80 dakikalık bir seyahat süresinde Ankara İstanbul arasını bağlayan bir demiryolundan bahsediyoruz. Onun da projelerine başladık. Yine Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nü demiryoluyla geçecek olan kapasitemizi artıracak olan projeyi, inşallah bu sene ihalesini yaparak hayata geçirmiş olacağız.” dedi.

Bakan Uraloğlu, Turistik Tatvan Treni’nin aynı zamanda doğu ve güneydoğudaki terörün bittiğine dair çok değerli bir emare olduğunu söyleyerek, “Bölgemizi geliştireceğiz, biz batıya ne yapmışsak oralara da onu yaptık esirgemedik. Bu vesileyle öncelikle basın mensuplarımıza, değerli katılımcılarımıza, emeği geçen bütün arkadaşlarıma, demiryolcu kardeşlerime teşekkür ediyorum. İnşallah devamını daha büyük katılımlarla daha uzun setlerle yapmayı umuyorum ki bundan da endişe etmiyorum. Tekrar hayırlı uğurlu olmasını diliyor, sizleri saygıyla, sevgiyle, muhabbetle, selamlıyorum. Kalın sağlıcakla.” dedi.

image


Kaynak: Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı
 
Son düzenleme:

TCDD’den İzmir İhalesi… Yerli Firmalardan Teklif Alınacak​

TCDD 3. Bölge Müdürlüğü, Yerli Sinyalizasyon Projesi Kapsamında Tamamlanması Gereken Alüminotermit Ray Kaynağı ve İzole Ray yapımı için yerli firmaları ihaleye davet etti.

TCDD İşletmesi 3.Bölge Müdürlüğü, Yerli Sinyalizasyon Projesi Kapsamında Tamamlanması Gereken Alüminotermit Ray Kaynağı ve İzole Ray yapımı için ihaleye çıkıyor. Açık usulle yapılacak ihale için teklifler TCDD İşletmesi 3.Bölge Müdürlüğü Satın Alma ve Stok Kontrol Müdürlüğü Mal ve Hizmet Alım İhale Komisyon Bürosuna teslim edilecek. Başvuru için son tarih 22 Ağustos Perşembe.

GEÇİCİ TEMİNAT VERİLECEK

İhaleye teklif verecek olanların ihale dokümanını satın almaları zorunlu olup TCDD İşletmesi 3. Bölge Müdürlüğü veznesinden KDV Dahil 2 bin TL bedelle temin edilebilecek. Teklif edilen bedelin en az yüzde 3’ü oranında geçici teminat verilecek.

Kaynak: Gündeme Bakış
 

GENÇLERİN TERCİHİ TREN​

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, TCDD Taşımacılık tarafından işletilen YHT, anahat ve bölgesel trenlerle 2024 yılının başından bu yana 3 milyon 785 bin 622 gencin 13 – 26 yaş arasına uygulanan yüzde 15 indirim uygulamasından faydalandığını açıklayarak, “2024 yılının başından bugüne kadar anahat trenlerimizle 629 bin 848, bölgesel trenlerimizle 773 bin 321 ve Yüksek Hızlı Trenlerimizle 2 milyon 382 bin 453 genç vatandaşımız indirimli seyahat etti, sevdiklerine kavuştu, yeni yerler keşfetti.” dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, TCDD Taşımacılık tarafından 13 – 26 yaş arası gençlere tanınan yüzde 15 indirim uygulamasından 2024 yılının başından bugüne kadar 3 milyon 785 bin 622 gencin faydalandığını belirterek, “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde son 22 yılda uyguladığımız demiryolu öncelikli politikalar sayesinde gençlerimizin de tren seyahatine olan ilgisi gün geçtikçe artıyor. Ülkemizi Yüksek Hızlı Tren ile tanıştırmamız, konvansiyonel hatlarda yaptığımız iyileştirmelerle seyahat konforunu artırmamız demiryolunun daha çok rağbet görmesine vesile oldu.” dedi.

2 Milyon 382 Bin 453 Genç YHT ile Seyahat Etti

Bakan Uraloğlu, geleceğin teminatı gençler için uygulanan indirim politikası ile hem ekonomik hem konforlu hem de güvenli bir seyahat imkânı sunduklarını belirterek, "İndirim uygulanan 13-26 yaş arasındaki gençlerimiz anahat, bölgesel ve Yüksek Hızlı Trenlerimize büyük bir ilgi gösterdi. 2024 yılının başından bugüne kadar anahat trenlerimizle 629 bin 848, bölgesel trenlerimizle 773 bin 321 ve Yüksek Hızlı Trenlerimizle 2 milyon 382 bin 453 genç vatandaşımız indirimli seyahat etti, sevdiklerine kavuştu, yeni yerler keşfetti. Toplamda 3 milyon 785 bin 622 gencimiz yüzde 15 indirimden faydalandı.” ifadelerini kullandı.

Eğitim veya İş Hayatının Başında Olan Gençlere Destek

Bakan Uraloğlu, gençlerimize yönelik tren indirimini hayata geçirmelerinin birkaç önemli nedeni olduğunun da altını çizerek, “Eğitim veya iş hayatının başında olan gençlerimizi düşünerek, bütçelerini zorlamadan seyahat edebilmeleri için bu indirim imkanı sunduk. Böylece, ekonomik açıdan onları desteklemeyi ve çevreye duyarlı bir seyahat seçeneği olan demiryoluyla gençlerimizi bu tür ulaşım alternatiflerine yönlendirerek, hem doğayı koruma bilincini artırmayı hem de ülkemizin gelecekteki ulaşım politikalarına yön vermeyi amaçlıyoruz.” şeklinde konuştu. Her gencin, hangi şartlarda olursa olsun, Türkiye’nin dört bir yanını keşfetmesini arzuladıklarını ifade eden Bakan Uraloğlu, ilerleyen dönemlerde de bu tür indirimlerle daha fazla gencin demiryolu ulaşımını tercih etmesini sağlamayı hedeflediklerini bildirdi.

Kaynak: Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı
 

Temmuz Ayında Demiryolu Yolcu Sayısı 20 Milyonu Aştı​

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, temmuz ayında Demiryollarında seyahat eden yolcu sayılarına ilişkin yaptığı açıklamada; YHT, Marmaray, Başkentray, bölgesel ve anahat trenleriyle 20 milyon 714 bin 266 kişinin seyahat ettiğini belirterek, Yüksek Hızlı Trenleri 1 milyon 114 bin 206, Başkentray’ı 1 milyon 779 bin 123, Marmaray’ı 16 milyon 863 bin 448 kişinin kullandığını duyurdu. Uraloğlu, “Marmaray ile bir ayda 15 milyon dolayında olan İstanbul’un nüfusundan fazla yolcu taşımış olduk” dedi. Bakan Uraloğlu, temmuz ayında bölgesel ve anahat trenlerle ise 957 bin 489 kişinin yolculuk yaptığını ifade etti.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, TCDD Taşımacılık Genel Müdürlüğü tarafından işletilen YHT, Marmaray, Başkentray, bölgesel ve anahat trenlerinin temmuz ayı yolcu istatistiklerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Bakan Uraloğlu yaptığı açıklamada, kent içi raylı sistemler sayesinde özellikle büyükşehirlerimizde yaşanan trafik sıkışıklığını çözdüklerini ifade ederek, Marmaray ve Başkentray ile mega kentimiz İstanbul ve başkentimiz Ankara’da 18 milyon 642 bini aşkın yolcu taşıdık.” ifadelerini kullandı. Uraloğlu, Bakanlığın İstanbul’da hayata geçirdiği mega projelerden olan Marmaray’ın sadece temmuz ayında İstanbul nüfusundan fazla yolcu taşıdığını belirterek, “İstanbul’da Marmaray ile seyahat eden yolcu sayısı 16 milyon 863 bin 448 oldu. Marmaray ile bir ayda 15 milyon dolayında olan İstanbul’un nüfusundan fazla yolcu taşımış olduk. Marmaray İstanbul’un kentiçi ulaşımının can damarı.” dedi.

Başkentray’ı Yaklaşık 2 Milyon Kişi Kullandı​

Ankara’nın merkezinden geçerek şehrin doğu ve batısını birbirine bağlayan Başkentray’ı Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak şehre kazandırdıklarını anımsatan Uraloğlu, “Ankaralı vatandaşlarımız seyahatlerinde Başkentray’ı tercih ediyor, yolcu sayısı da sürekli artıyor. Başkentray’ın yolcu sayısı temmuz ayında 2 milyon’a yaklaşarak, toplam 1 milyon 779 bin 123 olarak gerçekleşti.” ifadelerine yer verdi.

“Temmuz Ayında YHT’lerle 1 Milyon 114 Bin 206 Kişi Seyahat Etti”​

Temmuz ayında Yüksek Hızlı Tren (YHT), anahat ve bölgesel trenlerle temmuz ayında taşınan yolcu sayılarına ilişkin de bilgiler veren Bakan Uraloğlu, demiryolu ulaşımına olan talebin her geçen gün arttığını vurguladı. Özellikle yaz aylarında tren seferlerine olan ilginin zirve yaptığını kaydeden Uraloğlu, temmuz ayında YHT, anahat ve bölgesel trenlerle toplamda 2 milyon 71 bin 695 yolcunun taşındığını ifade etti. Demiryolu ulaşımının güvenli, hızlı ve konforlu olmasının yolcular tarafından büyük bir tercih sebebi olduğunu belirten Uraloğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yüksek Hızlı Tren hatlarımızda, anahat ve bölgesel tren seferlerimizde vatandaşlarımızın taleplerini karşılamak adına çalışmalara devam ediyoruz. Temmuz ayında YHT’lerle 1 milyon 114 bin 206 kişi seyahat etti, anahat ve bölgesel trenlerimizi ise 957 bin yolcumuza hizmet verdik.” dedi.

Kaynak: Ray Haber
 

İHRACATTA ROTA DEMİRYOLU​

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, demiryolu ile gerçekleştirilen ihracatta 2024 yılı Ocak – Temmuz döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13,2 artış yaşandığını duyurarak, 1,2 milyon ton ihracat yükü taşındığını söyledi. Söz konusu taşımanın 1 milyon 32 bin tona denk gelen yüzde 86’lık diliminin İstanbul ve çevre illerinden gerçekleştirildiğini bildiren Bakan Uraloğlu, ihraç edilen ürünlerin başında otomotiv yedek parçası, tekstil ürünleri, gıda, elektronik ürünler, kimyasal ürünler, çimento ve inşaat malzemelerinin geldiğini kaydetti.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 2024 yılı Ocak – Temmuz dönemine ait ihracat amaçlı taşınan yük verilerini paylaştı. Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin demiryolu taşımacılığında önemli bir ivme kazandığını vurgulayarak, “Ülkemizin ihracat taşımacılığında demiryolu kullanımının her geçen yıl arttığını görüyor, artan ihtiyacı karşılamak için Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde çevreci ve ekonomik yönleri ile öne çıkan demiryolu taşımacılığını ve ulaşım altyapımızı geliştirmek için durmadan çalışıyoruz. Neredeyse yüz yıldır el değmemiş konvansiyonel hatları da yeniledik. Organize sanayi bölgelerimizi, fabrikalarımızı ve limanlarımızı demiryolu ağımıza bağladık.” dedi.

“7 Ayda 1,2 Milyon Ton Yük Taşındı”

Bakan Uraloğlu, demiryolu taşımacılığının hem hız hem de kapasite açısından Türkiye’nin ihracat potansiyelini arttırdığını belirterek, “2024 yılının ilk 7 aylık döneminde 1,2 milyon ton ihracat taşıması gerçekleştirerek geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13,2 artışla rekor kırdık. Türkiye’nin demiryolu taşımacılığının gelişen kapasitesi, önümüzdeki yıllarda ihracat hacmini daha da artıracak. Demiryolu ile gerçekleştirdiğimiz ihracat, ülkemizin ekonomik büyümesinin önemli bir unsuru. Hedefimiz, bu ağları genişleterek, Avrupa’nın ticaret hatlarında Türkiye’nin stratejik rolünü daha da pekiştirmek.” ifadelerini kullandı.

“İhracatın Yüzde 86’sı İstanbul ve Çevre İllerden”

Demiryolu taşımacılığında İstanbul ve çevre illerinin önemli bir rol oynadığını kaydeden Bakan Uraloğlu, “Söz konusu taşımaların yüzde 86’sına denk gelen 1 milyon 32 bin tondan fazla yük, İstanbul ve çevre illerden taşındı. Bunun yanı sıra İzmir, Eskişehir, Ankara ve Sivas gibi illerimizden de ihracat ürünlerini Avrupa’ya ulaştırıyoruz.” dedi. Uraloğlu, bu taşımaların Türkiye’nin lojistik gücünü ve demiryolu taşımacılığının ihracattaki önemini ortaya koyduğunu belirterek, Avrupa ile bağlantısallığı sağlayan demiryolu bağlantılarının hem ekonomik hem de çevresel açıdan büyük katkılar sunduğunun altını çizdi.

“Türkiye ve Avrupa Arasında İşlettiğimiz Günlük En Az 8 Yük Treni Avrupa’ya Kesintisiz Ticareti Sağlıyor”

Bakü-Tiflis-Kars (BTK) demiryolu hattının faaliyete geçmesiyle Türkiye’nin Asya ve Avrupa arasındaki ticaret köprüsü olma rolünün daha da güçlendiğini vurgulayan Uraloğlu, altyapı iyileştirmeleri ve Avrupa ile Orta Asya demiryolları arasındaki işbirliği anlaşmalarının Türkiye’nin ihracat taşımacılığında daha fazla söz sahibi olmasını sağladığını belirtti. Türkiye’nin demiryolu taşımacılığında Avrupa ile olan bağlarının giderek güçlenmesi ve bu alandaki ihracat yönelimlerinin stratejik önemine değinen Uraloğlu, “Türkiye ve Avrupa arasında işlettiğimiz günlük en az 8 yük treni Avrupa’ya kesintisiz ticareti sağlıyor. İhraç edilen ürünlerin başında otomotiv yedek parçası, tekstil ürünleri, gıda, elektronik ürünler, kimyasal ürünler, çimento ve inşaat malzemeleri gibi ürünler geliyor. Bu taşımacılık altyapısı sayesinde sadece maliyet avantajı değil, aynı zamanda çevre dostu ve sürdürülebilir bir taşımacılık modeli sunuyoruz.” dedi.

Demiryolu ile taşımacılığın daha çevre dostu bir seçenek olarak öne çıktığını vurgulayan Bakan Uraloğlu, sera gazı azaltımını ve rekabetçiliği hedefleyen Avrupa Yeşil Mutabakatına uyum sağlamak ve Türkiye’nin 2053 net sıfır emisyon hedeflerine ulaşmak için demiryolu taşımacılığının kilit rol oynayacağını vurguladı.

image



Kaynak: Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı
 

Ekli dosyalar

  • image.jpg
    image.jpg
    54.7 KB · Görüntüleme: 0

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular