İşletim sistemi, bir bilgisayarın donanım ve yazılım kaynaklarını yöneten ve kullanıcıların bilgisayarla etkileşim kurmasına olanak sağlayan temel bir yazılımdır. Bilgisayarın “beyni” olarak da bilinir.
İşletim sistemlerinin temel görevleri şunlardır:
- Donanım yönetimi: İşlemci, bellek, depolama, giriş/çıkış aygıtları gibi donanım kaynaklarını yönetir ve programların bu kaynaklara erişmesini sağlar.
- Bellek yönetimi: Belleği programlar arasında tahsis eder ve boşaltır.
- Dosya yönetimi: Dosyaların ve klasörlerin oluşturulmasını, silinmesini, kopyalanmasını ve taşınmasını yönetir.
- İşlem yönetimi: Programların başlatılmasını, durdurulmasını ve zaman paylaşımı ile çalıştırılmasını yönetir.
- Güvenlik: Bilgisayarın yetkisiz erişime karşı korunmasını sağlar.
- Kullanıcı arayüzü: Kullanıcıların bilgisayarla etkileşim kurmasına olanak sağlayan grafiksel veya metinsel bir ortam sunar.
- Microsoft Windows: En yaygın kullanılan işletim sistemidir. Masaüstü bilgisayarlar, dizüstü bilgisayarlar ve tabletler için kullanılır.
- macOS: Apple tarafından geliştirilen bir işletim sistemidir. Mac bilgisayarlar için kullanılır.
- Linux: Açık kaynak kodlu bir işletim sistemidir. Masaüstü bilgisayarlar, sunucular ve gömülü sistemler için kullanılır.
- Android: Google tarafından geliştirilen bir işletim sistemidir. Akıllı telefonlar ve tabletler için kullanılır.
- iOS: Apple tarafından geliştirilen bir işletim sistemidir. iPhone ve iPad’ler için kullanılır.
İşletim sistemleri hakkında daha fazla bilgi edinmek için:
- İnternette arama yapabilirsiniz.
- İşletim sistemlerinin web sitelerini ziyaret edebilirsiniz.
- Bilgisayar kitaplarına ve dergilerine bakabilirsiniz.
- Yazılım kurslarına katılabilirsiniz.
- İşletim sistemleri, tek kullanıcılı veya çok kullanıcılı olabilir.
- İşletim sistemleri, grafiksel veya metinsel bir kullanıcı arayüzü sunabilir.
- İşletim sistemleri, açık kaynak kodlu veya ticari olabilir.
- İşletim sistemleri, güncellemelerle yeni özellikler ve hata düzeltmeleri alabilir.