Bu Siteyi Ziyaret Etmek İçin Lütfen Tarayıcınızda JavaScript'i Etkinleştirin.

İzmir Banliyö Sistemi (İZBAN) | Sayfa 2 | WowTurkey Kaliteli Genel Forum Sitesi Bilgi Resim Ulaşım

İzmir Banliyö Sistemi (İZBAN)

  • #24
İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı toplu ulaşım araçlarına QR kodla binişi sağlayan Dijital İzmirim Kart uygulaması, 28 Ekim tarihi itibariyle İZBAN’da da kullanılabilecek. İzmirliler bu hizmet sayesinde fiziksel kart taşımadan tüm toplu ulaşım araçlarında Dijital İzmirim Kart ile yolculuk yapabilecek.

İzmir Büyükşehir Belediyesi iştiraki İzmir İnovasyon ve Teknoloji AŞ önemli bir çalışmayı daha hizmete sundu. ESHOT, İZULAŞ, İZDENİZ, metro ve tramvay araçlarında yolculuk yapmak için QR kodla biniş sağlayan Dijital İzmirim Kart uygulaması 28 Ekim tarihi itibariyle İZBAN’da da geçerli olacak. Bu sayede fiziksel olarak kart taşımaya gerek kalmayacak ve İzmirim Kart mobil uygulaması üzerinden oluşturulacak Dijital İzmirim Kart ile İZBAN’da da yolculuk yapılabilecek.

İzmirim Kart avantajları dijitalde de devam edecek
Ücretsiz kullanılan Dijital İzmirim Kart’ta, fiziki İzmirim Kart ile aynı sistem işleyecek. Yurttaşlar dijital olarak bakiye yükleyebilecek, bakiye sorgulaması yapabilecek ve QR kod ile geçiş yaparak toplu ulaşım araçlarını kullanabilecek. İadeler için de fiziki İzmirim Kart’ın okutulduğu cihazlardan yararlanılacak. Mobil İzmirim Kart’taki QR kod, cihaza okutularak iadeler alınabilecek. Tüm kişiselleştirilmiş kart sahipleri Dijital İzmirim Kart oluşturabilecek. Dijital İzmirim Kart kullanıcıları aktarma, indirimli biniş, ‘Gittiğin Kadar Öde’, Halk Taşıt gibi fiziki kart avantajlarından yararlanabilecek. Tam, öğrenci, öğretmen, 60 yaş, 65 yaş olmak üzere beş farklı biniş tipinde Dijital İzmirim Kart oluşturabilecek. Dijital İzmirim Kart’a dahil olan İZBAN’a kredi kartı ile biniş için de çalışmalar devam ediyor.

Kaynak:İzmir Büyükşehir Belediyesi
 
  • Beğen
Tepkiler: İzmirli
  • #25
İzban Torbalı'da şehri tam ortasından ikiye bir bıçak gibi kesen yaklaşık beş kmlik yer üstü bir güzergaha sahiptir. Buna rağmen ilçenin izbana erişimi özellikle yayalar için oldukça kısıtlıdır. bu beş kmlik güzergahın iki ayrı ucunda Torbalı ve Tepeköy istasyonları yer almakta ortasındaki yoğun nüfuslu bölge ise istasyonsuz kalmaktadır. Son dönemde özellikle Menemen bölgesinde İzbana üç yeni istasyon inşa edilmektedir. Torbalı için de Torbalı ve Tepeköy istasyonları arasında 3019 sokak civarına ERTUĞRUL istasyonu yapılması planlanmalıdır. Bölge her iki istasyona da 1.5 km mesafededir. Karşıyaka - Alaybey istasyonları arasındaki 600 metrelik mesafe düşünüldüğünde İzban trenleri için 1.5 km işletim problemi yaratmayacaktır.

Adsız.png
 
  • #26
Aliağa-Menderes Metro Projesi tamam

26 Ekim 2001
İzmir'in toplu ulaşımında tam entegrasyonu sağlayacak Aliağa-Menderes Metro Projesi, Devlet Planlama Teşkilatı'ndan sonra, Yüksek Planlama Kurulu tarafından da onaylandı.
Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina, İzmir için son derece önemli olan proje ile ilgili müjdeli haberi, 26.10.2001 Cuma günü yapılan İzmir Ekonomi Üniversitesi'nin açılış töreninde duyurdu.
Piriştina, " Aliağa-Menderes Metro Projesi'ne ilişkin olumlu görüşün geçtiğimiz hafta Yüksek Planlama Kurulu'na (YPK) gönderilmişti.
23 Ekim Salı günü de bize her konuda destek veren Sanayi ve Ticaret Bakanımız Ahmet Kenan Tanrıkulu, Maliye Bakanımız Sümer Oral ve Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanımız Sayın Kemal Derviş YPK'da projemizi imzaladılar.
YPK kararı, sayın Başbakanımız Bülent Ecevit, Başbakan Yardımcımız Sayın Devlet Bahçeli ve Devlet Bakanımız Sayın Hüsamettin Özkan tarafından da onaylandı.
Projemizin gerçekleşmesinin önü böylece tamamen açılmış oldu"
diye konuştu.
İzmir Ekonomi Üniversitesi'nin açılış törenindeki konuşmasında, 80 kilometrelik Aliağa-Menderes Metro Projesi'ni ilk olarak 2.5 yıl önce Çiğli'deki bir hipermarketin açılış töreninde dile getirdiğini anımsatan Piriştina, şunları söyledi:
"2.5 yıl önce göreve geldiğimde, Çiğli'deki bir hipermarketin açılış töreni sırasında İzmir'in bir rüyasından; 80 kilometrelik Aliağa-Menderes demiryolu hattının, hatta daha sonra Selçuk'a kadar uzamasını düşündüğümüz demiryolu hattının, metro standardına çıkarılması projesini arzetmiştim.
O günden, bugüne kadar birçok kurumdan destek aldık. Geçtiğimiz hafta içinde, DPT bu konudaki olumlu görüşünü,Yüksek Planlama Kurulu'na gönderdi.
Salı günü de, bize her konuda destek veren Sanayi Bakanımız Ahmet Kenan Tanrıkulu, Maliye Bakanımız Sümer Oral ve Sayın Kemal Derviş'in imzaları ile bir adım daha atıldı; Başbakanımız Sayın Bülent Ecevit, Başbakan Yardımcımız Devlet Bahçeli ve Devlet Bakanımız Hüsamettin Özkan da YPK kararını imzaladılar.
Her konuşmamda bu demiryolu projesini gündeme getirdim, ama güzel oldu."

TOPLU ULAŞIMA KÖKLÜ ÇÖZÜM

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve TCDD işbirliği
ile yürütülecek proje kapsamında, Aliağa ile Menderes arasındaki 80 kilometrelik mevcut banliyö hattının, metro standartlarına kavuşturulması hedefleniyor.
Proje gerçekleştirildiğinde, Aliağa-Çiğli-Atatürk Organize Sanayi Bölgesi-Karşıyaka-Alsancak-Basmane-Şirinyer-Gaziemir-Havaalanı-Menderes güzergahında yer alan hat, metro ağına bağlanmış olacak.
Böylelikle İzmir'de, bütün çağdaş dünya kentlerinde olduğu gibi sanayi bölgeleri ile kent merkezi arasındaki toplu ulaşım, ekonomik bir sistem ile çözülecek.
Bunun ise hem kent ekonomisine, hem de milli ekonomiye önemli katkıları olacak.

ŞİMDİYE KADAR NELER YAPILDI ?

İzmir Büyükşehir Belediyesi
, inşaatına 1996 yılında başlanan ve 680 milyon dolara malolan 11.8 kilometre uzunluğundaki İzmir Hafif Metrosu'nun birinci aşamasını tamamlayıp işletmeye aldı.
Sistemin 2. Aşaması olan Üçyol - Fahrettin Altayarasındaki 5 kilometrelik kesimin projelendirme çalışmalarını tamamlayıp DPT'ye sundu.
Ayrıca, "Toplu Ulaşımda Entegrasyon Projesi" ile de "otobüs-deniz ve metro" taşımacılığını birbirine bağladı.
Halkapınar'da, demiryolu-metro bütünleşmesinin en önemli ayağı olan istasyonun temeli atılarak inşaasına başlandı.
İzmir Büyükşehir Belediyesi -TCDD işbirliği ile başlatılan Aliağa-Menderes Metro Projesi için 1999 yılında TCDD ile bir protokol imzalandı.
TCDD, bu sözleşme kapsamında 80 kilometrelik hatta kendisinin gerçekleştireceği 155 milyon dolar bedelli sinyalizasyon-elektrifikasyon yatırımları ile istasyon ve hat düzenlemeleri çalışmalarına başladı.
İzmir Büyükşehir Belediyesi de bu hatlar üzerinde raylı kent içi ulaşımı gerçekleştirmek amacıyla uygulama projelerinin hazırlanması, metro vagonlarının alınması, işletme ve yönetim planı hazırlanması için proje ihalesi yaptı.
Ocak 2001'de belediyeye teslim edilen bu projelerin 3 yıl içinde uygulanması planlanıyor.
Toplam 340 milyon dolara mal olması planlanan 296 milyon dolarlık bölümü dış kredi ile gerçekleştirilecek.

ALİAĞA-MENDERES METRO PROJESİ NELERİ KAPSIYOR,
İZMİR NELER KAZANACAK?


- Halen birbirinden bağımsız çalışan Aliağa-Basmane, Alsancak-Cumaovası hatları birleştirilerek, Aliağa-Alsancak-Menderes hattı kesintisiz hizmet verecek.
- Aliağa-İzmir Metrosu'nun, metro ve otobüs ile entegrasyonu Halkapınar İstasyonu'nda olacak.
- Sık karayolu hemzemin geçişlerinin bulunduğu Karşıyaka bölgesinde, Alaybey-Karşıyaka ve Nergis istasyonlarının bulunduğu 3 kilometrelik, Buca Şirinyer'de de 1.7 kilometrelik kesimde demiryolu hattı yeraltına alınacak.
Araç trafiğinin yoğun olduğu bu bölümlerde kesintisiz ulaşım sağlanırken, yeşil alan düzenlemeleri için de geniş yerler kazanılmış olacak.
- Hat üzerinde, kara ve demiryollarının kesiştiği 50 noktada hemzemin geçitlerde yapılacak düzenleme ile kesintisiz trafik akışı sağlanacak. Böylece hem güvenlik sağlanmış olacak, trafik kazaları azalacak, hem de kent içi ulaşımında trafik kilitlenmeleri ortadan kalkacak.
- Proje ile karayolu ve demiryolu üzerinde yolculuk süreleri azalacak.
- Araç işletme maliyetleri azalacak.
- Kent merkezinde hava kirliliği azalacak, hava kalitesi artacak.
- Mevcut karayolu ulaşımı,büyük ölçüde raylı sisteme çekilmiş olacak.
- 80 kilometrelik proje güzergahı, konutsal büyüme eksenleri ve sanayi bölgeleri eksenleri boyunca yer almasının yanı sıra, merkez iş alanlarını konut alanlarına bağladığından yolcu adedini arttırma konusunda önemli bir potansiyele sahip bulunmaktadır.
- Mevcut altyapı olanakları kullanılarak, Sekizinci Beş-Yıllık Kalkınma Planı'nın da öngördüğü gibi yerel yönetim-TCDD işbirliği ile düşük maliyetle yüksek kapasiteli bir raylı sistem kente kazandırılmış olacak.
- Proje tamamlandığında, otobüs-metro-vapur entegrasyonu tamamlanarak kent içi toplu ulaşım bütünlüğü sağlanmış olacak.

PROJE MALİYETİ

Yapılan Ulaşım Etüdünde, hattın 2005 yılında günde toplam 676 bin kişi taşıyabileceği öngörülmektedir.
Tamamlanan projelere paralel olarak hesaplanan toplam yatırım bedeli 340 milyon dolardır.

Yatırım dağılımı şöyledir:

-İstasyonlar : 52.150
-Karayolu alt-üst geçitleri: 33.860
-Tüneller: 76.150
-Yaya üst geçitleri: 6.000
-Aktarma Merkezleri: 5.290
-Araçlar: 129.600
-Depo ve Atölyeler: 37.000

TOPLAM : 340 milyon ABD Doları
 
Son düzenleme:

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular