Hani otomatik olacakti bu hat
Bu hat otomatik olmasını isteriz ama hızı 120km kadar çıkıyor makinist kabinli olması bence daha iyi anı bir problemle karşı karşıya kaldımı direk müdahale edilebilir ama diğer türlü m7 metrosu gibi olursa müdahalede biraz geç kalabiliyor hat durabiliyor ki havalimanı hattı herkes uçağa yetişmeye çalışıyor bence makinistli olması daha iyi
Birde geçen konuştuğumuz makinist abi ile yine Marmaray da denk geldim Marmaray'da ki makinistler M11 hattına verilmiş yeni makinistler 3 grupta eğitime alınıcakmış hepsi ortalama 3 ay eğitim 1 ay staj alıcakmış yaklaşık 30 makinist tamamlanınca m11 deki 30 makinist eski yerine Marmaray dönücek miş
İlk makinist grubu bu hafta eğitime başlamış bu demek oluyor ki 4 ay sonra bu makinist lerin 20-25 kişi herşeyden geçerlerse m11 başlıcak bu hattın açılışı kasım 2025 bulur belki 2026 sarkabilir yeteri kadar makinist yok birde onun aldığı duruma göre makinist lik pisko tekniği İBB kadar kolay değil aşırı zormuş makinist liği kpss kazanan adayların yarısı kalmış 2 hak vermişler sınav ücreti 2000 tl civarındaymış
Bende onu anlamadım hem makinist yok hem kpss kazanmışlar hemde bir çok kişiyi niye eliyorlar dedim oda şu şekilde söyledi belki eğitim vericek yer yoktur belki tcdd para lazımdır dedi güldü

bende bilmiyorum ama son 2 senedir makinist olmak çok zorlaştırdılar İBB çalışan makinistler tcdd daha yüksek maaş alıyor km başına İBB para alıyor ve 4 tur atıyor toplam 40 saat çalışıyor ama m11 çalışanlar 12-13 saat çalışıyor hatta sayıştay tcdd uyarıda bulunmuş makinistler çok çalıştırılıyor diye birde makinistler memurluktan çıkartılmış belirsiz süreli işçi yapılmış
Yani kpss kazan yerleş sınav parası eğitim ehliyet parası pisko teknik parası vs bir sürü para öde ömür boyu belirsiz süreli işçi ol
Birde makinist m11 için 4 aymış kurs onlar vatman metro olduğu için öyleymiş diğer makinistler eskişehir 9 ay eğitim alıyormuş ve kaldığı yer yediği içtiği sınav ücreti hepsini makinistler cebinden karşılıyormuş şuan tcdd istifa edip İBB geçenler oluyormuş
İBB olupta kazananlarda tcdd geçmiyorlarmış
Çok iç açıcı olmayan bir durum üzüldüm onlar adına gerçekten neyse makinist abi bir dert yandı onuda zora sokmak istemem
Ama gerçekten üzüldüm biz onları dışarıdan çom rahat görüyoruz ve m11 hattında yemek bile yokmuş peynir zeytin kutu konserve veriyorlarmış Marmaray dan oraya giden makinistler yenileri gelsin bir an önce burdan kaçalım diyorlarmış
Şuan bu hatta çalışamlara mı üzülim bu hattın geç açılacağınamı üzülim bilemedim ama gerçekten zor yani

Hiç bir şey dışardan göründüğü gibi değilmiş