Bu Siteyi Ziyaret Etmek İçin Lütfen Tarayıcınızda JavaScript'i Etkinleştirin.

Sigara Satışı Yasaklanmalı Mı? | WowTurkey Kaliteli Genel Forum Sitesi Bilgi Resim Ulaşım

Sigara Satışı Yasaklanmalı Mı?

Emir

Moderatör
Moderatör
Çağımızın vebası sigara içeni ayrı, içmeyeni ayrı zehirleyen bir illet. Dumanı ve izmariti ile adeta bir pislik, sağlık düşmanı bir zehirli madde. Zararlarını herkes biliyor. Uzun uzadıya değinmeye gerek görmüyorum.

Kapalı mekanlarda her ne kadar sigara yasağı olsa da izbe köşelerde, işyerlerinde bu yasağı delenler var. İçmeyenin ne kadar rahatsız olacağı kimsenin umrunda değil. Bencillik almış başını yürümüş. Denetimler zayıf.

Bazı ülkelerde belli yaşın altına sigara satışı tamamen yasaklandı. Ülkemizde de buna benzer bir kural getirilmeli. Belki 30-40 sene sonra daha sağlıklı ve bilinçli bir toplum oluruz. Bir ümit...

18 yaş altına satılmıyor ama taktir etmek gerekirse Kayseri’den gelirken paralı yola girmiştim benzin istasyonun da durduğumda kadın kasiyer sigara almak isteyen genç bir arkadaşa yaşını sormuştu 17 olduğunu öğrenince vermemişti başka yerde sormaz verirlerdi biraz dikkat edilirse 18 yaş altına satışlar yavaşlar diye düşünüyorum

Sigara içmek bir tercihtir ancak bu tercih icmemeyi tercih edenlerin sınırını aşarsa hak ihlali oluyor.

Dolayısıyla topluma açık hiçbir yerde sigara içilmemeli.

Satışı konusunda ise kanun net 18 yaş altına satılamaz ancak denetimler yetersiz olduğundan dolayı bu kanuna riayet edilmediğini sıklıkla görüyoruz

Sigara satışı ve tüketilmesi ne yazık ki yasaklanamaz ama önlemler ile caydırıcı olabilir. Nasıl mı? Sigara satışını sadece online üzerinden ve kullanıcı adıyla satışını gerçekleştirecek. Philips Morris ve diğerleri bu sisteme geçmesi istenecek devlet tarafından ve fiziksel alışveriş olmayacak. Ne işe yarayacak bu? Kullanıcı kimlikleri TC ile olacak ve bu online sistem SGK'nın sistemine entegre olacak. Sigara siparişi veren kişinin bilgileri SGK ile paylaşılacak ve bu kişinin, son sipariş tarihinden itibaren 1 yıl süre ile SGK sağlık hizmetlerinden yararlanmasını engellemiş olacaksın. Bu kişi ile aynı ikametgâha sahip 18 yaşını doldurmuş kişiler için de bu kural geçerli olacak. Pasif içicilik de bu kapsama alınacak. Sigara içen birisi ile aynı evi paylaşıp paylaşmamak bir tercih olarak değerlendirilecek ve sigara kullanımı olan kişiye ekstra bir yük oluşturacak maddi ve manevi olarak.

Bunlar, olası doğrular fakat bir de küresel gerçekler var ne yazık ki. Bunu yapmaya kalkan bir hükümet, kendini lağım çukurunda bulabilir. Koskoca bir ilaç sektörü ve buna bağlı olarak milyar dolarların döndüğü bir ortamda, kellenizi ortaya koyabilmeniz ne kadar mümkün? Orasını da sizin takdirinize bırakıyorum.

Uyuşturucu madde kapsamına alınmalı. Eroin falan üretmek, satmak, bulundurmak neyse aynısı tütün ve alkol içinde olmalı.

Konu görüntüleyen kullanıcılar