Bu Siteyi Ziyaret Etmek İçin Lütfen Tarayıcınızda JavaScript'i Etkinleştirin.

Sivas Özel Halk Otobüsleri (Öho) | WowTurkey Kaliteli Genel Forum Sitesi Bilgi Resim Ulaşım

Sivas Özel Halk Otobüsleri (Öho)

Emir006

Paylaşımcı Üye
Bu başlıkta Sivas Özel Halk Otobüsleri hakkında fotoğraf, bilgi ve haberler paylaşılacaktır.

Sivas ÖHO'den 58 H 0060, BMC Neocity olan aracını ikinci el Karsan Atak ile değiştirmiştir.

• Beğen
Tepkiler: yuSuF ve Meksika

Sivas Belediye Başkanı Dr. Adem Uzun bir açıklama yaparak toplu ulaşım sıkıntısını gidermek için çalışma başlattıklarını duyurdu. Uzun şehir içi ulaşımları sağlayan mevcut otobüslerin değişeceğini ve 8 metre yerine 12 metrelik otobüslerin hizmet vermeye başlayacağını açıkladı.

Sivas Belediye Başkanı Dr. Adem Uzun Özel Otobüs Şoförleri Kooperatifi ile bir araya gelerek şehrin ulaşım sorunu ile ilgili görüşme gerçekleştirdi. Toplantının bitiminde bir açıklama yapan Dr. Adem Uzun otobüslerin değişeceğini ve 8 metre yerine 12 metrelik otobüslerin kullanılacağını söyledi. Yeni otobüsleri “Önümüzdeki ay kullanmaya başlayacağız” diyen Uzun’un Mart Ayı’nı kast ettiği düşünülüyor.

Şehir içi ulaşımın sadece Özel Halk Otobüsleri tarafından yürütülmesi “Tekelleşme” olarak eleştiriliyor. Hizmete girecek olan yeni boyutlardaki otobüslerle ulaşım sorunu kısmen çözülecek olsa da ulaşımdaki “Tekelleşme” devam edecek.

Geçtiğimiz günlerde otobüs sahipleri zam talebinde bulunmuş ve kontak kapatmışlardı. Ancak Dr. Adem Uzun bu talebe karşı gelmiş ve zammın daha sonra verileceği yönünde açıklama yapmıştı. Zam taleplerinin Şubat Ayı’nda ya da yeni otobüslerin hizmete girmesiyle uygulanmaya başlanacağı iddia ediliyor.

Sivas öho esnafının ağzı daha önce sıfır araçtan yanmıştı bu sefer yine sıfır araca yanaşırlar mı belli olmaz. 12 metre ve 18 metre otobüsleri belediye alsa daha mantıklı olur. Belediye 30-40 tane 12 metre solo, 6-8 tane 18 metre körüklü alsa ulaşım epey rahatlar ve öho tekelleşmesi de biter.

Ulaşım hizmetleri müdürlüğü de kooperatif de ellerini taşın altına koyuyor mu acaba

sizlere net şekilde bir bilgi vermek istiyorum bu konu ile ilgili kesinlikle dikkate alıp dinlemenizi tavsiye ederim bilgilerim sadece hem şöförlerden yani şöför abilerden hemde belediyenin açıklamasına göre veriyorum

Bildiğim kadarıyla, birkaç tane otobüs şoförü abiyle konuştuğum anda belediyenin eskiden Sami Aydın döneminde tek sisteme geçildikten sonra belediyenin daha yapısının engellediği için artık özelleştirildiği için şehirdeki ulaşım sistemi kooperatif tarafından sadece yapıldığı için ilk önce 249 özel halk otobüsü vardı. Sonradan 1 adet daha sisteme katıldı ve bu sayı 250 araç olarak artırılmış oldu. Bu değişim sürecine gelecek olursam, Sivas Belediyesi 3 adet otobüs alıp ilk öncelikli olarak kendisi yapamayacağı için bu işi kooperatife hibe olarak 3 adet otobüsü verecekmiş ilerde bu sayı tabikide arttırılacakmış deneme amaçlı ilk olarak 3 sipariş heralde ilerde de bu sayı artışı üstüne yani hemen üstüne 8 veya 9 adet daha takviye şeklinde heralde yapılır. 250 adet araçtan sadece durumu olan araçlar, yani en fazla 40 veya 45 kişi, araçlarını değiştirecekmiş. Yani bu da demek oluyor ki 250 aracın hepsi birden değişmeyecek, sadece 40 veya 45 maddi durumu olan kişiler değiştirecek çünkü 250 otobüsün yarısından çoğunun parası yok. Belediye maddi destek sağlasa bile, adam mesela "Param yok, alım gücüm yok" diyenler var. Son imkanlarım neticesinde kendi aileme iş kurdum diyenler var. O yüzden de zamanında eğer tüm otobüslerin, yani şu anki 250 araç değil de eski sayılarıyla 249 aracın hepsinin istediği ve anlaştıkları meydanla laf olsun diye gösterilen değil normalde otobüs şoförlerinde zaten alacakları 9 metreleri 3 kapılı birkaç marka otobüsleri koyup da sonradan bu 9 metreleri almayın, bu 7.5 metreleri bazıları 3 veya 4 tanesi BMC'ler zaten 8.5 metre 2 kapılılar, sadece bu markaları aldılar. Onlarda almak zorunda bırakıldılar. 3-4 tanesi 8.5 mt BMC, gerisi de zaten Karsan ve Isuzu karışık. O yüzden de bence araçlar noktasında araçlar küçük değiştirilmesi gerekiyor diye mal sahiplerini suçlamanın manası yok. Zamanında alınan karar yanlıştı, ama geçmiş zaman, yapılacak hiçbir şey yok.

O yüzden de otobüslerin dönebileceği ve güzergah olarak büyük gidebilecek noktalara sadece o otobüsler konulacak. Diğer yerlerde mevcut otobüsler devam edecek ve size bir müjde değil tabii ki de, eski sisteme geri dönüş geleceği netleşiyor herhalde. Yani Yenişehirdeki eski yerine zaten itfaiye müdürlüğü yapıldı da eski köy garajları, yani ilçe ve köy terminali alanı tamamen yıkılıyor. Eskiden düşünülen, uygun görülen Hilmi Bilgin'in projesi olan proje devam edecek o bölge için. Hilmi Bilgin ilçe köy terminalini yeniden yapacaktı, Adem Uzun da yeniden yapacaktı ama yenilemektense orada artık fazla yoğunluk olmadığı için mevcut şehirler arası otobüs terminali ile ilçe köy terminali aynı terminal içerisinde olacak. Artık diğer 80 ilin yarısında olduğu gibi aynı sistem zaten en fazla 10 adet yazhane var, orta kısma taşıyacaklarmış, projelendirme çalışması bitmek üzereymiş. O yüzden de Hilmi Bilgin'in o alana halk otobüsleri kooperatifini ve ulaşım hizmetleri müdürlüğünü taşıyıp, bir de zabıta müdürlüğünü de taşıyıp, bir de tüm 81 il belediyesinin yeni birimi olan afet işleri müdürlüğünü zaten itfaiyenin içine taşıdılar. Bu 3 birimi tek binada toplama düşüncesi vardı, o gerçekleşmiş olacak. Yakın zamanda bence ilçe köy terminalini taşındıktan sonra ama zabıta müdürlüğü gelir mi bilmiyorum. Bu sayede artık üniversite 2 otobüs olmuş olacak. Yani Yenişehir'de son durakta inip ondan sonra üniversiteye ring ile gidişler sağlanmış olacak. Ama şu anki durumlara göre Yenişehir'e taşınır mı acaba, orası da ayrı konu tabii çünkü bir bilet olmuş 17'den 21 TL'ye yükseldi. Doğal olarak haklarıydı, zam aldılar ama vatandaş yönünden bakacak olursan...

Herhangi bir mahalleden numune bir de terminal arabası olarak artık 4 araç yani:

1. Terminal - Cumhuriyet Üniversitesi
2. Numune Hastanesi
3. Cumhuriyet Üniversitesi - Bağdat Caddesi.
4. İstasyon Cad -Terminal

Yerine 2 araç olacağı için, yani 4 farklı sadece ana güzergah kalkış noktası yerine sadece 2 ana güzergah noktası olacağı için, yani artık sadece
1. Terminal
2. Numune Hastanesi
şeklinde olacağı için o yüzden de direk olarak:

1. Herhangi bir mahalleden bindim, üniversiteye gitmek için 21 TL verdim terminal otobüsüne.
2. Terminal son ana duraktan da eski fiyatıyla sallıyorum o alandan üniversiteye Recep Tayyip Erdoğan Bulvarı üzerinden 2. kısım üzerinden gidileceği için ring o noktada olacağı için o alan içinde eskiden en düşük oranla 5 TL veya 7 TL falan deniyordu, şimdiki fiyatlarıyla 10 TL ring parası.
3. Üniversiteden geri dönmek istedim, 10 TL tekrar geri ring parası.
4. Sonradan da eve dönüş 21 TL tekrardan.

Toplamda bir üniversiteye gitmek 62 TL paraya denk gelecek artık. Yani bu da tabi ne derece karşılanır, heleki şehirdeki üniversite öğrencileri bu duruma ne tepki gösterirler orası da ayrı konu. Çünkü üniversite hastanesi polis meslek yüksekokulunun karşısına taşındığı anda duraklar artık boşalacak, fazla bir kişi de olmamış olacak. Sadece öğrencilere yönelik de o alanda durakları bekletmek ne derece doğru tabi bir de o konu var. çünkü artık polis meslek karşısında ki sürücü kursu alanına ana duraklarına geçseler bile, halk otobüsleri şu var ; o alan hastane bölgesi içerisinde kaldığı için zaten yıkılacakmış, sürücü kursları da başka bir alana taşınacakmış, o yüzden de orası tamamen yıkılıp ulaşım hizmetleri müdürlüğü ile halk otobüsleri kooperatifide, o alandan başka bir alana kesinlikle ilerleyen dönemlerde zamanlarda taşınacağı için o alanın, ne olacağı da belli değil Sonuçta şu var: Öğrenciler üniversiteden bindikleri anda Bağdat Caddesi'nde zaten tıklım tıklım dolmuş oluyor, Medicana'da yer kalmıyor binmeye veya eski sanayi bölgesinde yer kalmıyor binmeye. Ancak vatandaşlar Yimpaş'ın oradan binebiliyor. Böyle bir durumda da sonuçta eski yönetim zamanında verilen bir kararı Adem Başkan da sonuçta haklı bularak, ne kadar otobüsler şehir merkezine yakın bir noktada olurlarsa o kadar doluluk daha az olur ve sefer sıklığı daha fazla olur çünkü üniversiteden gelme süresiyle artık yeni gelirse eğer hem terminalden hem de numuneden kalkan araçların aralarındaki mesafe daha da kısalacağı için bu sayede duraklarda artık kalabalıklaşmaya da son verileceğini düşünüyorum.

Son düzenleme:
Bu belediye nin personel servisi olan otobüsleride mi değişecek acaba
hayır personel servisi otobüsleri kesinlikle sabit zaten her birimin kendine ait aracı var zaten eski manlar var zaten hemde zaten bu manlar cezaze hizmetlerinde de yolcu taşımacığında kullandıldığı için bu manlar haricinde ise zaten ayrıyaten her birimin değilde bazı birimlerin kendi okul servisi gibi servis araçları var park ve bahçeler fen işleri sibeski gibi zaten var hemde cezaze hizmetlerinde taşımacılık olarak kullanılan hemde havalimanına yolcu taşımacılığı hizmeti veren kırmızı 12 metre mercedeslerde yani 5 adet araçda zaten sabahları servis olarak işlerini yapıyorlar

Bu yeni otobüsler Ramazan ayında mı sisteme dahil oluyor yoksa Ramazan Bayramı'nda n sonra mı galiba ya mart ya nisan ikisinden biri tam bilmiyoruz tam kesin bellimi

Bu yeni otobüsler Ramazan ayında mı sisteme dahil oluyor yoksa Ramazan Bayramı'nda n sonra mı galiba ya mart ya nisan ikisinden biri tam bilmiyoruz tam kesin bellimi
şu anda ortada sadece söylentiler mevcut net şekilde değişecek ama daha siparişleri bile verilmedi halk otobüsleri sahipleri tarafınadan diye biliyorum yani zaten 250 özel halk otobüsünden 45 veya 50 kişi ancak durumu olanlar değişteceği için onlarda belli değil bildiğim kadarıyla ne zaman sipariş verecekleri konusunda bir bilgim yok belediyenin kendi alacağı ve kendi işletemeyeceği için sami aydın döneminde tek sisteme geçildiği için o yüzden ilk olarak dedikleri halk otobüslerinin 3 tane belediye alıp 12 metre hibe edecekmiş kooperatife onlar çalıştıracaklarmış zaten de ama belediyenin bile ne zaman alacağı belli değil çünkü otobüs alımı için ihale bile yapılmadı diye biliyorum meclis toplantılarında yanlış bilmiyorsam eğer
o yüzden de otobüslerin sokakta görünmesi net şekilde 6. veya 7. ayları bulur diye düşünüyorum

şu anda ortada sadece söylentiler mevcut net şekilde değişecek ama daha siparişleri bile verilmedi halk otobüsleri sahipleri tarafınadan diye biliyorum yani zaten 250 özel halk otobüsünden 45 veya 50 kişi ancak durumu olanlar değişteceği için onlarda belli değil bildiğim kadarıyla ne zaman sipariş verecekleri konusunda bir bilgim yok belediyenin kendi alacağı ve kendi işletemeyeceği için sami aydın döneminde tek sisteme geçildiği için o yüzden ilk olarak dedikleri halk otobüslerinin 3 tane belediye alıp 12 metre hibe edecekmiş kooperatife onlar çalıştıracaklarmış zaten de ama belediyenin bile ne zaman alacağı belli değil çünkü otobüs alımı için ihale bile yapılmadı diye biliyorum meclis toplantılarında yanlış bilmiyorsam eğer
o yüzden de otobüslerin sokakta görünmesi net şekilde 6. veya 7. ayları bulur diye düşünüyorum
Sivas'a gelecek olan 12 metrelik tüm otobüsler 0 km olarak mı alınacak?

Mesela Malatya'da da bazı ÖHO'ler 12 metreliğe dönüşüyor ama alanlar ikinci el Temsa, BMC vs almaya başlamış.

belediye şu anda 3 adet 12 metre otobüsü siparişi vermiş 0 otobüsler tabi 2. el otobüs asla almazlar %50 kooperatipe hisse %50 de belediye kendine hisse şeklinde 3 adet gelecekmiş tabi hangi noktalarda çalışacak bunlar bilmiyorum 3 adet net şekilde geldi bilginiz olsun ne zamana gelir 1 ay falan sürüyor üretim heralde 1 otobüsün o yüzden de 3 adet 1 aya gelir bence ilerde de bu sayı yenilerde siparişlere 3 adetin üstüne alına alına en fazla 10 adet veya 20 adet olarak belediyenin kendine ait araçları sistem içerisine dahil edilmiş olur bence kendileri yapamadıkları için mecburen tabikide kooperatifle hisse ortaklığı %50 %50 olduğu için o yüzden bu şekilde olabilir ama geride kalan araç sahipleri daha sipariş vermedi heralde yani 250 araçtan yani alım gücü maddi durumu olan kişilerin vereceği 30-40 kişinin daha siparişleri verilmedi vermedi sahipleri diye biliyorum

Son düzenleme:
belediye şu anda 3 adet 12 metre otobüsü siparişi vermiş 0 otobüsler tabi 2. el otobüs asla almazlar %50 kooperatipe hisse %50 de belediye kendine hisse şeklinde 3 adet gelecekmiş tabi hangi noktalarda çalışacak bunlar bilmiyorum 3 adet net şekilde geldi bilginiz olsun ne zamana gelir 1 ay falan sürüyor üretim heralde 1 otobüsün o yüzden de 3 adet 1 aya gelir bence ilerde de bu sayı yenilerde siparişlere 3 adetin üstüne alına alına en fazla 10 adet veya 20 adet olarak belediyenin kendine ait araçları sistem içerisine dahil edilmiş olur bence kendileri yapamadıkları için mecburen tabikide kooperatifle hisse ortaklığı %50 %50 olduğu için o yüzden bu şekilde olabilir ama geride kalan araç sahipleri daha sipariş vermedi heralde yani 250 araçtan yani alım gücü maddi durumu olan kişilerin vereceği 30-40 kişinin daha siparişleri verilmedi vermedi sahipleri diye biliyorum
Yeni 12 metrelik halk otobüsleri hangi marka olacak bilginiz var mı?

hayır bilgim yok belediyekilerden ama sipariş verilmiş geliyormuş ilk olarak 3 adet sadece geriside gelir ilerde yine siparişler verilmeye devam edecekmiş
Mercedes-Benz Conecto olacağını zannetmiyorum. Yüksek ihtimalle BMC Procity TR, Isuzu Citiport, Otokar Kent LF üçlüsünden biri olur.

• Beğen
Tepkiler: sedat06

Konu görüntüleyen kullanıcılar