GÜRCAN OKUMUŞ: ASSAN savunmada seri üretimin merkezi olacak
Haber Merkezi2 Ekim 2024
ASSAN Group Savunma Genel Müdürü Gürcan Okumuş, şirketin seri üretim altyapıları ve ileriye dönük hedeflerine ilişkin sorularımızı yanıtladı.
Savunma sanayii alanında ASSAN Group Savunma’nın bir seri üretim merkezi olma hedefiyle çalışmalarını sürdürdüğünü aktaran Gürcan Okumuş; 122mm Roket, Genel Maksat Bombaları, 155mm Obüs Mühimmatı ve 60/81/120mm Havan Mühimmatı başta olmak üzere devam eden ve ileride başlayacak üretimler hakkında bilgi verdi.
Okumuş tarafından SavunmaSanayiST.com Genel Yayın Yönetmeni Anıl Şahin’e yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
“ASSAN GROUP, 40 yıllık makine üretim kabiliyetini savunma sanayii sektörüne aktarmış durumda. Artık savunma sanayii, ASSAN GROUP için çok daha önemli bir sektör haline gelmiş durumda. Başta MK Serisi Genel Maksat Bombaları olmak üzere; 122mm Roket, 155mm Obüs Mühimmatı ve 60/81/120mm Havan Mühimmatı üretimlerini yapıyoruz.
Roketsan, ASELSAN ve MKE A.Ş. ile çeşitli alt yüklenicilik anlaşmalarımız mevcut. Yaklaşık 700 kişilik bir ekibimiz var ve ana lokasyonlarımız Sincan ile Gerede.
Yılda 80 bin adet MK Serisi Genel Maksat Bombası üretimi!
MK Serisi Genel Maksat Bombaları için yıllık yaklaşık 50 bin adet mekanik gövde üretebiliyoruz. Bunların çok büyük bir kısmını, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) merkezli EDGE firmasına ihraç ediyoruz. 2021 yılından bugüne kadar BAE ile çeşitli miktarlarda MK Serisi Bomba ihracatını sözleşme altına aldık ve çok yüksek bir kısmının teslimatını gerçekleştirdik. Yakında yine EDGE ile yeni bombaların tedariki ve ortak üretim hususlarında bir sözleşme imzalamayı planlıyoruz. Yıllık MK Serisi Bomba üretim kapasitemiz, yakında 80 bin olacak.
Şu ana kadar bu bombalar ile ilgili olarak aralarında; Bulgaristan, Brezilya ve Romanya’nın da bulunduğu 20’den fazla ülkeye mekanik gövde olarak ihracatımız oldu. Azerbaycan’a ise dolum hizmetini dışarıdan alarak tam atım mühimmat konfigürasyonunda bomba ihracatımız oldu.
Nahçivan’a MK Serisi Bomba Üretim Hattı
Şu anda bir yerel ortak ile birlikte Azerbaycan’a MK Serisi Bomba Üretim Hattı kurma çalışmamız var, hükümet tarafından onaylandı ve izin süreçleri devam ediyor. 2025 yılı içerisinde hattı devreye almayı planlıyoruz. Nahçivan’da olacak ve yıllık 10 bin adet tam atım mühimmatı üretme kapasitesi bulunacak. Endüstriyel tesis kurulumunda da kabiliyetlerimiz var. Gerede’de devam eden yatırımlarımızda mikser ve reaktör gibi birçok şeyi kendi mühendislik kabiliyetimizle ürettik. Farklı ülkelerle de MK Serisi Bomba Üretim Hattı kurulumu için görüşmelerimiz devam ediyor.
ASELSAN’ın TOLUN Mühimmatı’nın ana alt yüklenicilerinden bir tanesi olduk. Mekanik gövde üretimi, enerjik malzeme dolumu, ASELSAN’dan gelen elektronikle mühimmatın bütünlenmesi, akabinde sandıklanarak ADB’li tırlarımız ile ASELSAN’ın istediği yere teslim etme gibi uçtan uca bir hizmet veriyoruz.
Yılda 360 bin adet 155mm Obüs Mühimmatı Üretilecek
Gerede’deki tesislerimizde uçak bombaları ve 155’lik için TNT dolumu yapma planlarımız var. Orada, patlayıcı üretimi ve dolumu için tesis inşası faaliyetlerimiz devam ediyor. 2025 yılı ortasından itibaren 155mm’lik Obüs Mühimmatı üretimine başlamayı ve yıl sonuna kadar ise tam kapasiteye ulaşmayı planlıyoruz.
Kapasitemiz, yıllık 360 bin adet 155mm Obüs Mühimmatı üretimi olacak. Bunun bir kısmı 20 kilometre, bir kısmı ise 40 kilometre menzil gibi farklı konfigürasyonlarda olacak. Tabii ki 360 bin adetin tamamını dolu olarak veremeyeceğiz, ilk hedefimiz 200 bin adedinin dolumunu gerçekleştirmek. Geriye kalan kısmı ise çeşitli müşterilere doluma hazır gövde olarak satmayı düşünüyoruz.
Hem 122mm hem de 155mm mühimmatların gerek kendi ArGe faaliyetlerimizle gerekse teknoloji transferiyle tapalarını da kendimiz üretmeyi planlıyoruz. Mümkün olduğunca dikey entegrasyon içerisinde birçok şeyi kendimiz yapmak istiyoruz.
İleriye yönelik olarak Kırıkkale’de barut ile ilgili bir yatırım planımız var. İlk etapta belki tek bazlı, sonrasında modüler barutla da ilgili yatırım yol haritamız bulunmakta.
Silah alanında 60’lık Komando Havanı ve 84mm Geri Tepmesiz Top
Savunma Sanayii Başkanlığı Projesi kapsamında 60’lık Komando Havanı’nı ürettik ve kalifiye ettik. Kasım 2024’te kabul testlerini ve akabinde teslimatını yapacağız. 84mm Geri Tepmesiz Top’un üretimini yapıyoruz.
Biz, Türkiye’nin çok güçlü bir seri üretim altyapısı olma hedefindeyiz. Halihazırda öyleyiz ancak bunu çok daha geliştirmek istiyoruz. Dolayısıyla savunma sanayiimizin güzide kuruluşlarının, seri üretim anlamında ana alt yüklenicileri olmak istiyoruz.
Şu anda ASELSAN TOLUN ile başlayan bu süreç, diğer güdümlü mühimmatlar ile devam edebilir. Roketsan ile de çeşitli alt yüklenicilik sözleşmelerimiz mevcut. Testlerden geçtiği taktirde belki de yüzlercesi sipariş edilecek. MKE ile çeşitli sözleşmelerimiz var. TUSAŞ ile de birçok ürünün seri üretimi konusunda görüşmelerimiz mevcut.
Türkiye’nin seri üretim alanındaki ihtiyacının giderilmesi amacıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz.
Kaynak:
Savunma SanayiST. com